Tollbeslag av ketamin har økt kraftig de siste årene, fra 3,2 kilo i 2021 til 43 kilo i 2023, og over 33 kilo i 2024. Denne økningen knyttes til økt bruk som festdop og selvmedisinering, samt involvering av organiserte kriminelle i smuglingen.
Det er en bekymring for økende bruk av stoffblandinger som inneholder ketamin, og det argumenteres for at ketamin bør være lettere tilgjengelig for behandling av depresjon under medisinsk tilsyn.
Til tross for at ketamin ikke er godkjent for depresjonsbehandling, tilbys det ved enkelte private klinikker og et offentlig sykehus.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Det har vært en markant økning i forsøk på å smugle narkotika og ulovlige legemidler via posten til Norge. Tolletaten har beslaglagt kokain gjemt i akvariumsfilter, cannabisfrø i iPhone-deksler og marihuana i teddybjørner. Spesielt har beslag av marihuana økt kraftig, med en dobling nesten hvert år siden 2021, mye fra land der cannabis er lovlig. Det er også en økning i ketaminsmugling, som har en lav strafferamme og brukes som et alternativ til kokain. I tillegg beslaglegger Tolletaten store mengder ulovlig fisk som forsøkes smuglet ut av landet. Tolletaten advarer mot å kjøpe narkotiske stoffer og legemidler fra uautoriserte selgere på nett.
3 måneder siden
Antallet narkotikasaker har økt med 12 prosent det siste året, men er fortsatt lavere enn toppårene på 2010-tallet. Økningen er størst innen MDMA og anabole steroider. MDMA-beslag har økt med 26 prosent, og styrkegraden er høy. Det beslaglegges over fire steroidebeslag daglig, ofte i kombinasjon med narkotika. Kokainbeslag er noe høyere enn i 2023, men mengden er lavere. Heroinbeslag er redusert, og styrkegraden er historisk lav. Samtidig har ketaminbeslag økt kraftig, noe som tyder på at stoffet er mer tilgjengelig.
1 måned siden
Kokainbruken blant unge i Norge har økt markant, noe som bekymrer både politikere og eksperter. Andelen unge som har brukt kokain det siste året, har doblet seg på fem år. Sandra Borch (Sp) beskriver situasjonen som en «kokaintsunami» og tar til orde for strengere tiltak, som utvidet bruk av narkotikahunder og økt politimyndighet. Hun mener en tidligere debatt om avkriminalisering har bidratt til å normalisere narkotikabruk. En EU-analyse viser at Oslo har høyere kokainbruk enn andre skandinaviske byer. Borch understreker behovet for å begrense utviklingen raskt, selv om hun erkjenner at det er umulig å vinne kampen mot narkotika fullstendig.
3 måneder siden
Kokain har blitt et økende problem i norsk idrett, med en markant økning i antall dopingsaker de siste årene. I 2024 var 12 av 32 dopingsaker relatert til kokain, en fortsettelse av en negativ trend. Antidoping Norge ser en sammenheng mellom økt kokainbruk i samfunnet generelt og i idrettsmiljøer, og er bekymret for at mange utøvere ikke er klar over at kokain står på dopinglisten. Treningsinfluenser Kasper Kvello mener normaliseringen av kokainbruk er et problem, og at mange utøvere på lavere nivåer ubevisst bryter dopingreglementet. Antidoping Norge oppfordrer foreldre og idrettsledere til å være oppmerksomme på problemet, da kokain kan føre til utestengelse fra idrett.
2 måneder siden
En ny type slankemedisin har kommet inn på topplisten over de mest brukte legemidlene i Norge, med en økning på 64 prosent det siste året. Marte Kvittum Tangen, leder av Norsk forening for allmennmedisin, advarer mot bruken av disse medisinene kun for kosmetiske formål, og understreker at det må være en klar helsegevinst. Samtidig viser tall fra Apotekforeningen at den totale legemiddelbruken i Norge har økt med 4,5 prosent fra 2023 til 2024, hovedsakelig på grunn av en økende andel eldre. Apotekforeningen er bekymret for økt feilbruk av legemidler og etterlyser mer ressurser for å sikre riktig bruk.
21 dager siden
Utrykningspolitiet (UP) fant kokain eller spor av kokain i nesten 20 prosent av rusprøvene de tok i 2023. Andelen positive prøver har doblet seg siden 2021. UP-sjef Knut Smedsrud uttrykker bekymring og understreker at rus er en hovedårsak til alvorlige trafikkulykker. Trygg Trafikk påpeker at kokainbruk fører til økt risikovillighet i trafikken. Kokain påvises nå i alle politidistrikter.
3 måneder siden
Antallet narkotikasaker har økt med 12 prosent det siste året, men er fortsatt lavere enn toppårene på 2010-tallet. Økningen er størst innen MDMA og anabole steroider. MDMA-beslagene har økt med 26 prosent, og styrkegraden er høy. Det gjøres fire steroidebeslag daglig, men de fleste sakene er små. Kokainbeslagene er over 2023-nivå, men styrken faller. Heroinbeslagene er historisk lave, både i antall og styrke. Cannabisbeslagene øker, og land med legalisert cannabis er avsenderne. Ketaminbeslagene har også økt kraftig. Oslo har flest beslag, mens Finnmark har færrest.
3 måneder siden
Bruken av ADHD-medisiner i Norge har doblet seg på fire år, noe som bekymrer fastleger. En lege nekter å skrive ut resepter uten diagnose fra offentlig helseforetak, og mener for mange får diagnosen uten tilstrekkelig utredning. Folkehelseinstituttet (FHI) ser en økning i diagnoser, spesielt blant unge kvinner, og forklarer det med økt fokus på psykisk helse. Interesseorganisasjonen ADHD-Norge mener økt kunnskap og destigmatisering bidrar til flere henvendelser. Helsedirektoratet understreker behovet for mer kunnskap om utredning og behandling av ADHD, og at medisinering bør være en del av en helhetlig plan. En fastlege er kritisk til svarene fra FHI og Helsedirektoratet, og etterlyser en offentlig utredning.
3 måneder siden
Salget av slankemedisin i Norge økte kraftig i 2024, med over en million solgte pakninger, en økning på 42 prosent fra året før. Tall fra Apotekerforeningen viser at reseptbelagte medisiner som Wegovy og Saxenda er populære, mens Ozempic ikke er inkludert i statistikken på grunn av strengere regler. Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, uttaler at det er en uvanlig stor kunnskap blant pasienter om hvilken medisin de mener de trenger, men advarer mot manglende forskning på langtidsbivirkninger. Hun understreker også at behandlingen ofte er livslang, og ikke en rask løsning for vektnedgang.
1 måned siden
En undersøkelse av avløpsvann i europeiske byer viser en markant økning i kokainbruk i Oslo. Nivåene er nesten tre ganger høyere enn målingene fra 2018-2020, og er høyest i Skandinavia. Samtidig ligger Norge høyt i Europa når det gjelder amfetaminbruk. Helsedirektoratet og helseministeren uttrykker bekymring for utviklingen og planlegger å iverksette forebyggende tiltak, spesielt rettet mot unge. Undersøkelsen bekrefter en europeisk trend med økt kokainbruk, ifølge eksperter.
2 måneder siden
Frp-duoen Velle og Listhaug advarer om en alarmerende økning i dopbruk, vold og trusler i Oslos videregående skoler, og hevder at utviklingen er «importert» fra Sverige. De viser til en betydelig økning i narkotikarelaterte anmeldelser, vold og trusler blant unge, samt en dobling i kokainbeslag. De mener at kriminelle gjenger kontrollerer dopmarkedet og at politiet må få flere virkemidler, samtidig som de understreker behovet for strengere regler på skolene. Oppvekstbyråden i Oslo bekrefter at utviklingen er uakseptabel og har iverksatt et beredskapsteam for å bistå skolene. Mørketallene er trolig store, da mange unge ikke tør å anmelde.
3 måneder siden
Salget av slankemedisiner har økt kraftig i 2024, med en økning på 42 prosent sammenlignet med 2023. Totalt ble det solgt over en million pakninger av reseptbelagte medisiner som Wegovy og Saxenda. Ozempic er ikke inkludert i tallene på grunn av strengere regler. Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, uttaler at det er en uvanlig stor kunnskap blant pasienter om hvilken medisin de trenger, men at det også har vært en massiv markedsføring. Hun påpeker også at det mangler forskning på langtidsbivirkninger og at behandlingen ofte er livslang, ikke en kortsiktig løsning for vektnedgang.
1 måned siden
Bruken av legemidler for vektnedgang har økt kraftig i Norge de siste tre årene, også blant barn og unge. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at kunnskapen om bruken og underliggende årsaker er mangelfull. I 2024 brukte 172 000 nordmenn i alderen 18-79 år slike medisiner, og over 700 ungdommer mellom 12 og 17 år fikk dem utskrevet. Økningen sammenfaller med godkjenningen av mer effektive legemidler som GLP-1-analoger. Studier viser at vektøkning ofte følger etter avsluttet behandling, som også er kostbar for pasientene selv. Mellom 20 og 30 prosent av den voksne befolkningen i Norge har fedme.
2 måneder siden
Narkotikasmuglingen til Oslo Havn har økt, noe som har ført til internasjonal oppmerksomhet. Tolletaten sliter med mangel på ressurser og ansatte for å kontrollere alle ankommende skip. Selv om etaten har mottatt økte midler, brukes disse hovedsakelig til å erstatte utstyr og ansette flere tollere. Volumet av varer som krever kontroll har økt, men budsjettet har ikke fulgt med. Regjeringen hevder å ha styrket Tolletaten, men forbundslederen mener budsjettet henger etter samfunnsutviklingen. Tolldirektøren påpeker at økt kapasitet er en langsiktig prosess, og at prioriteringer må gjøres basert på risiko.
4 måneder siden
Bruken av Botox og fillers øker i Norge, særlig før jul. En klinikk på Sørlandet har til og med installert en hemmelig dør for kunder som ønsker å være diskret. Trenden går mot mer naturlige resultater, og kundene ønsker ikke lenger de store leppene som var populære tidligere. Salget av Botox har økt med 10 prosent fra 2022 til 2023, men det er vanskelig å skille mellom medisinsk og kosmetisk bruk. En psykolog mener at kroppspress og skam driver etterspørselen etter kosmetiske inngrep, og at det er en dobbeltmoral knyttet til bruken av slike behandlinger.