Artikkelen omhandler den generelle båndtvangen i Norge fra 1. april til 20. august, som krever at hunder holdes i bånd eller er forsvarlig sikret.
Brudd kan medføre bøter eller avliving. Det finnes likevel hundeparker og friområder hvor hunder kan løpe fritt. Norsk Kennel Klub understreker viktigheten av slike områder for hundevelferd og oppfordrer kommunene til å tilby dette.
Nationen har laget en oversikt over hundeparker og friområder basert på innrapportering, og oppfordrer leserne til å bidra med informasjon. Unntak fra båndtvangen gjelder for brukshunder, jakthunder, førerhunder og servicehunder i visse tilfeller.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
26 dager siden
Artikkelen omhandler båndtvangen i Norge (1. april–20. august) og konsekvensene av å bryte den. Politiet advarer om at hundeeiere som lar hunden løpe fritt, risikerer straffesak, særlig ved angrep på andre dyr. Varslingsplikt gjelder ved skade. Konsekvensene kan være bøter, omplassering eller avliving av hund, og forbud mot å eie hund. Politiet håper konflikter løses mellom folk, men understreker viktigheten av båndtvang for å beskytte husdyr og vilt. De fleste hundeeiere er flinke, men selv få unntak kan gi stort skadepotensiale.
22 dager siden
Artikkelen tar for seg økende atferdsproblemer hos selskapshunder, særlig blandingsraser. Hundetrenere rapporterer om flere kursdeltakere med disse hundene, og veterinærer observerer mer usikre hunder grunnet manglende krav til mentaltesting og helsesjekk av foreldredyr. Veterinærforeningen ønsker derfor å registrere blandingshunder for å kartlegge helse- og atferdsutfordringer. Artikkelen understreker viktigheten av avlskontroll og kunnskapsformidling for å forebygge uetisk oppdrett og sikre hundenes velferd. Norsk Kennel Klub støtter en kommende hundeavlsforskrift som skal gi Mattilsynet tilsynsmyndighet over all hundeavl.
5 dager siden
I Norge er det ikke tillatt å ta med kjæledyr inn i tilfluktsrom ved krisesituasjoner, noe som skaper praktiske og følelsesmessige utfordringer for mange dyreeiere. Flere eiere uttrykker bekymring for å måtte forlate hundene sine, som de ser på som familiemedlemmer. Norge har lav dekningsgrad på tilfluktsrom, med plass til under halvparten av befolkningen, og Sivilforsvaret opplyser at kjæledyr ikke er tillatt på grunn av plassmangel. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) erkjenner problemstillingen og oppfordrer til egenberedskap for kjæledyr, som å ha ekstra mat og vann tilgjengelig. De anbefaler også å ha en plan B, som å flytte dyret til et tryggere sted utenfor byen. Forskning viser at båndet mellom mennesker og hunder er sterkt, og mange opplever hundene som viktige støttespillere i hverdagen. Debatten om kjæledyrs plass i beredskapssituasjoner vekker sterke følelser blant befolkningen.
4 måneder siden
Regjeringen foreslår obligatorisk ID-merking og registrering av hunder, samt regulering av hundeavl, i en ny stortingsmelding om dyrevelferd. Tiltakene skal sikre at dyreeiere har nødvendig kompetanse og hindre impulskjøp av dyr. Det innføres også registreringsplikt for store kattehold og et forbud mot herptiler, men eksisterende eiere får beholde sine dyr. I tillegg foreslås det et forbud mot oppstalling av hest på spiltau i nye og ombygde staller. Målet er å styrke dyrevelferden i Norge.
15 dager siden
Artikkelen forklarer reglene rundt det generelle bålforbudet som trer i kraft 15. april. Selv om det er et generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark, er det unntak hvis det ikke innebærer brannfare. Aktsomhetsplikten gjelder hele året, og brudd kan straffes med bøter eller fengsel. Brannvernforeningen anbefaler å sjekke med kommunen angående godkjente bålplasser og lokale forskrifter, da selv små gnister kan forårsake skogbrann. Det er viktig å følge med på farevarsler, spesielt i tørre perioder, og å utvise aktsomhet ved bruk av åpen ild.
4 måneder siden
Regjeringen foreslår obligatorisk ID-merking og registrering av hunder, samt regulering av hundeavl, for å sikre bedre dyrevelferd. I tillegg vil de innføre registreringsplikt for store kattehold. Et forbud mot hold av herptiler (amfibier og krypdyr) skal gjeninnføres, men de som allerede eier slike dyr skal få beholde dem. Disse tiltakene er en del av en større stortingsmelding om dyrevelferd som også omfatter andre sports-, hobby- og selskapsdyr. Målet er å hindre impulskjøp av dyr og sikre at dyreeiere har nødvendig kunnskap og kompetanse.
2 måneder siden
En viltvakt måtte avlive et rådyr i Sørkedalen etter at det ble angrepet av en løshund. Hendelsen skjedde før den offisielle båndtvangen trer i kraft, men viltvakten understreker at hundeeiere likevel plikter å ha kontroll over sine dyr. Han forteller at rådyr er spesielt sårbare på denne tiden av året etter å ha vært gjennom en lang og kald vinter. Viltvakten oppfordrer hundeeiere til å ta ansvar og bruke bånd for å beskytte dyrelivet, og sier at han bevisst skaper oppmerksomhet rundt saken.
11 dager siden
Artikkelen omhandler forgiftning av kjæledyr i påsken, der sjokolade og giftige planter er vanlige årsaker. Tall fra 2024 viser et høyt antall forgiftningstilfeller hos hunder og katter. Veterinærer advarer mot å gi kjæledyr menneskemat og fremhever viktigheten av å være forsiktig med vårblomster, flått og hoggorm. Symptomer på forgiftning kan variere, og rask behandling er avgjørende ved forgiftning eller bitt. Artikkelen understreker også betydningen av forebyggende tiltak som flåttmiddel og å unngå områder der hoggormen trives.
1 dag siden
TV-profil Morten Hegseth tar et klart standpunkt i debatten om kjæledyr i tilfluktsrom. Han vil heller bli hjemme med hunden enn å gå i bomberom.
14 dager siden
Artikkelen omhandler reglene for helligdagsfreden i påsken, som forbyr støyende hagearbeid som plenklipping, bruk av motorsag og vinkelsliper. Politiet advarer om at brudd på disse reglene kan føre til bøter, selv om de bruker skjønn i vurderingen av klager. En leder for et grendeutval har beklaget at de inviterte til dugnad med støyende redskaper på langfredag, mens biskopen forsvarer lovverket og understreker viktigheten av ro i høytiden. En «plenpappa» gir tips til hagearbeid som kan utføres uten å forstyrre naboene.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man best kan ivareta kjæledyr, spesielt hunder, på nyttårsaften. Veterinær Trude Mostue forklarer at hunder opplever fyrverkeri som ekstra ubehagelig på grunn av deres evne til å høre høyfrekvente lyder. Hun anbefaler å starte trening med rakettlyder i god tid før nyttårsaften, men understreker at det viktigste er at eieren selv er rolig og trygg. Trøst kan hjelpe noen hunder, men det viktigste er å redusere stress. Praktiske tiltak som å skjerme for lys, spille musikk og gi hunden en lang tur tidligere på dagen anbefales. Katter bør holdes innendørs for å unngå at de skremmes og gjemmer seg.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler huseieres plikt til å rydde snø og is fra fortau utenfor eiendommene sine. I Bergen og Trondheim har flere huseiere blitt bøtelagt for manglende snørydding, da dette skaper farlige situasjoner for fotgjengere. Kommunene prioriterer bøtelegging for å sikre trygge forhold, spesielt med tanke på barnevogner og rullestoler. I Oslo og Stavanger har ingen huseiere fått bøter for manglende snørydding. Enkelte huseiere mener kommunen burde ta ansvaret for snørydding på fortauene.
1 måned siden
Artikkelen omhandler problemstillingen rundt familiedyr og adgang til tilfluktsrom i Norge. NOAH kritiserer forbudet mot dyr i tilfluktsrom, og påpeker at mange nordmenn forventer å kunne ta med dyrene sine i en krisesituasjon. Det argumenteres for at dyr er familiemedlemmer, og at det er inhumant å ikke planlegge for deres sikkerhet. Artikkelen understreker også dyrs psykologiske betydning i krisesituasjoner, og konkluderer med at et forbud skaper unødig konflikt og lidelse. Den fremhever at flere land tillater dyr i bomberom, og at Norge skiller seg ut med sitt forbud.
3 måneder siden
Golden retriever er den mest populære hunderasen i Norge i 2024, ifølge Norsk Kennel Klub (NKK). Border collie, som tidligere var mest populær, er nå på andreplass. Golden retriever beskrives som en vennlig, lettdressert og aktiv familiehund. Labrador retriever, som ofte brukes som førerhund, er på tredjeplass, etterfulgt av cocker spaniel og engelsk setter. NKK opplyser at de mest populære rasene er aktive og robuste, noe som gjenspeiler nordmenns turglede. Totalt registrerte NKK 24.915 hunder i 2024, og det antas at rundt 40.000 hunder ble født i Norge i fjor.
1 måned siden
Botanisk hage i Oslo innfører hundeforbud på grunn av skader på plantesamlingen. Hunder har ødelagt planter gjennom urin, avføring og graving. Tiltaket kommer etter flere år med diskusjoner og forsøk på andre løsninger, som økt vakthold og informasjonskampanjer. Hagens plantesamling består av over 4500 planter fra hele verden, hvorav flere er utrydningstruet, og urin fra hunder har vist seg å være skadelig for disse. Servicehunder og førerhunder er unntatt forbudet.