Mattilsynet mottok et rekordhøyt antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd i 2024. Til tross for økningen, kritiseres tilsynet for å følge opp færre saker enn tidligere.
Mattilsynet registrerte 13. 393 bekymringsmeldinger om dyrevelferd i 2024, noe som er en ny toppnotering og en økning fra tidligere år. Flest meldinger gjaldt hund og katt.
Av de mottatte meldingene ble 8057 vurdert som relevante, og 1261 av disse ble fulgt opp med inspeksjon eller annen saksbehandling. Mattilsynet forklarer at de måtte prioritere pålagte oppgaver som kjøttkontroll og slakteritilsyn, samt oppfølging av dyrehelsehendelser, noe som førte til nedprioritering av nye tilsyn og mindre alvorlige funn.
Norsk Kennel Klub og dyrevernsorganisasjonen Noah uttrykker sterk bekymring over Mattilsynets kapasitet og prioriteringer. Noah kritiserer spesielt den lave oppfølgingsraten og kaller situasjonen en «fullstendig krise», og mener Norge trenger et eget dyrevernstilsyn.
Ingvild Bretten Berg
Siri Martinsen
Mattilsynet
Norsk Kennel Klub
Noah
Regjeringen
Stortinget
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israel planlegger en ny, intensiv offensiv i Gaza for å erobre området og etablere permanent militær tilstedeværelse, noe som vekker frykt for katastrofale følger og etnisk rensning. Samtidig krever 18 norske artister, støttet av over 4000 nordiske kolleger, at Israel utestenges fra årets Eurovision Song Contest på grunn av anklager om krigsforbrytelser og folkemord.
Tidligere visepresident Mike Pence kritiserer Donald Trumps Ukraina-politikk, tollpolitikk og håndtering av 6. januar-uroen. Samtidig fryser Trump-administrasjonen føderale midler til Harvard Universitetet grunnet påstått radikal ideologi, og Trump gjentar påstander om at koronapandemien startet med en lab-lekkasje i Wuhan. Canadas statsminister Mark Carney møter Trump for å diskutere økonomi og sikkerhet, mens Trumps tollpolitikk fører til at selskaper som Mattel varsler prisøkninger og kinesiske firmaer forsøker å omgå tollsatsene.
Stortinget diskuterer den kontroversielle elektrifiseringen av Equinors gassanlegg på Melkøya, et prosjekt regjeringen godkjente for å kutte klimagassutslipp. Senterpartiet har snudd i saken, og en bred opposisjon frykter kraftmangel og økte strømpriser. Opposisjonen sliter med å samles om et felles alternativ for å stoppe prosjektet, mens Arbeiderpartiet forsvarer beslutningen.
Interne stridigheter preger LO før den kommende kongressen. Veteraner i Fellesforbundet krever nasjonal kontroll over strømpriser for å sikre industrien lavere kostnader. Samtidig foreslår Fagforbundet, LOs største forbund, en radikal endring av Avtalefestet Pensjon (AFP) for å inkludere flere, noe Fellesforbundet er skeptisk til. Begge sakene ventes å bli sentrale på LO-kongressen.
En ny trusselvurdering fra helseforetakene for 2025 konkluderer med at risikoen for organisert cyberkriminalitet mot spesialisthelsetjenesten er meget høy. Sykehusene, som forvalter sensitive data og har en nøkkelrolle i beredskap, anses som attraktive mål for kriminelle og statlige aktører. Rapporten identifiserer også cyberspionasje fra fremmede stater som en høy trussel.
Innbyggere i Sudans viktigste havneby, Port Sudan, rapporterte om eksplosjoner natt til tirsdag, for tredje dag på rad. Byen fungerer som hovedsete for Sudans regjering og er et sentralt knutepunkt for humanitær hjelp. Tidligere angrep har vært rettet mot en militærbase og drivstofflagre, og militærkilder har lagt skylden på RSF-militsen i den pågående borgerkrigen.
3 dager siden
Mattilsynet mottok et rekordhøyt antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd i 2024. Til tross for det høye antallet, ble kun en liten andel av meldingene fulgt opp med inspeksjon.
1 måned siden
Mattilsynet har mottatt et økende antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd, men følger opp en stadig mindre andel. Dyrevernorganisasjonen Noah kritiserer Mattilsynet for å nedprioritere dyrevelferd, og mener et eget dyreverntilsyn bør opprettes for å sikre bedre oppfølging av dyrevelferdssaker. Mattilsynet selv forklarer nedgangen i tilsyn med ressursmangel og en mer risikobasert tilnærming. Statssekretæren avviser behovet for et eget tilsyn, og understreker dyreeiers ansvar for god dyrevelferd.
4 dager siden
En ansatt i Mattilsynet uttrykker bekymring for prioriteringen av dyrevelferdssaker. Hun mener troverdige meldinger ofte legges vekk grunnet ressursmangel.
10 dager siden
I Norge er det ikke tillatt å ta med kjæledyr inn i tilfluktsrom ved krisesituasjoner, noe som skaper praktiske og følelsesmessige utfordringer for mange dyreeiere. Flere eiere uttrykker bekymring for å måtte forlate hundene sine, som de ser på som familiemedlemmer. Norge har lav dekningsgrad på tilfluktsrom, med plass til under halvparten av befolkningen, og Sivilforsvaret opplyser at kjæledyr ikke er tillatt på grunn av plassmangel. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) erkjenner problemstillingen og oppfordrer til egenberedskap for kjæledyr, som å ha ekstra mat og vann tilgjengelig. De anbefaler også å ha en plan B, som å flytte dyret til et tryggere sted utenfor byen. Forskning viser at båndet mellom mennesker og hunder er sterkt, og mange opplever hundene som viktige støttespillere i hverdagen. Debatten om kjæledyrs plass i beredskapssituasjoner vekker sterke følelser blant befolkningen.
27 dager siden
Artikkelen tar for seg økende atferdsproblemer hos selskapshunder, særlig blandingsraser. Hundetrenere rapporterer om flere kursdeltakere med disse hundene, og veterinærer observerer mer usikre hunder grunnet manglende krav til mentaltesting og helsesjekk av foreldredyr. Veterinærforeningen ønsker derfor å registrere blandingshunder for å kartlegge helse- og atferdsutfordringer. Artikkelen understreker viktigheten av avlskontroll og kunnskapsformidling for å forebygge uetisk oppdrett og sikre hundenes velferd. Norsk Kennel Klub støtter en kommende hundeavlsforskrift som skal gi Mattilsynet tilsynsmyndighet over all hundeavl.
24 dager siden
Stortinget har vedtatt en ny dyrevelferdsmelding, den første på 20 år, som skal bedre velferden for produksjonsdyr, kjæledyr og viltlevende dyr. Meldingen inneholder rundt 70 konkrete tiltak, blant annet bedre plass for griser, ID-merking av hunder og mer lys for kyllinger. Kritikere fra MDG og dyrevernsorganisasjonen Noah mener meldingen er for lite konkret og gir ikke et tilstrekkelig løft for dyrevelferden, særlig for gris, slaktekylling og kalkun. En grisebonde i Løten mener næringen stadig forbedrer seg, men understreker behovet for økonomisk støtte dersom nye krav fører til store endringer i driften.
20 dager siden
ESA retter skarp kritikk mot Mattilsynet for manglende kontroll av dyrevelferden i norske hønsehus. Tilsynsrapporten viser at det er for lite kunnskap om forholdene i hønsehusene, og at Mattilsynet ikke utfører tilstrekkelige kontroller. ESA har påpekt manglende kontroller siden 2009, og mener for lite har blitt gjort. ESA åpner for å ta Norge til retten for brudd på regelverket om dyrevelferd, og mener Norge risikerer å miste tilliten som en nasjon med god dyrevelferd. Mattilsynet bekrefter at de har mottatt rapporten, og sier de jobber med å forbedre kontrollene sine.
2 dager siden
Hoggormbitt utgjør en betydelig risiko for kjæledyr i Norge. Forsikringsselskapet Tryg rapporterer om hundrevis av saker årlig og understreker viktigheten av rask handling.
2 måneder siden
Hundeeiere er bekymret etter funn av flere kjøttstykker nær en tursti i Gjelleråsmarka, Nittedal. Funnet har ført til spekulasjoner om forgiftet åte på Facebook. Viltnemnda i Nittedal kjenner ikke til hendelsen, men bekrefter at utlegging av åte krever tillatelse fra Mattilsynet. Lignende funn er rapportert tidligere.
2 dager siden
Hundrevis av hunder og katter blir årlig bitt av hoggorm i Norge. Forsikringsselskapet Tryg rapporterer om mange saker og høye kostnader knyttet til dette.
12 dager siden
Politimesteren i Nordland, Heidi Kløkstad, varsler at politiet må prioritere alvorlig kriminalitet som vold i nære relasjoner, grov vold og økonomisk kriminalitet på grunn av økt saksmengde og begrensede ressurser. Antall anmeldelser har økt med 10 prosent, og vold i nære relasjoner har økt med 62 prosent det siste året. Politiet har en oppklaringsprosent på 47,7, høyere enn landsgjennomsnittet, men saksbehandlingstiden er lengre. Flere saker med små verdier eller lav oppklaringsmulighet vil bli henlagt uten etterforskning. Politioverbetjent Vegard Kristiansen beskriver situasjonen som kritisk med tap av 35 operative politibetjenter på tre måneder, noe som svekker beredskapen. Politiets Fellesforbund støtter politimesterens ærlige kommunikasjon og uttrykker bekymring for ressursknappheten, som forverres av økte sikkerhetstrusler knyttet til Russlands krig mot Ukraina. Kløkstad advarer om at dette kan svekke tilliten til politiet over tid.
1 måned siden
Artikkelen omhandler problemstillingen rundt familiedyr og adgang til tilfluktsrom i Norge. NOAH kritiserer forbudet mot dyr i tilfluktsrom, og påpeker at mange nordmenn forventer å kunne ta med dyrene sine i en krisesituasjon. Det argumenteres for at dyr er familiemedlemmer, og at det er inhumant å ikke planlegge for deres sikkerhet. Artikkelen understreker også dyrs psykologiske betydning i krisesituasjoner, og konkluderer med at et forbud skaper unødig konflikt og lidelse. Den fremhever at flere land tillater dyr i bomberom, og at Norge skiller seg ut med sitt forbud.
2 måneder siden
Nav melder om en kraftig økning i antall personer som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP), med det høyeste nivået siden 2014. Ved utgangen av 2024 var 159 000 personer på AAP, en betydelig økning fra tidligere år. Økningen tilskrives et høyt sykdomstrykk og økt sykefravær i befolkningen. Psykiske lidelser utgjør en stor andel av økningen, spesielt blant unge AAP-mottakere. Høyres Henrik Asheim kritiserer regjeringen for manglende tiltak og tar til orde for en reform av Nav, for å aktivt hjelpe folk tilbake i arbeid.
3 måneder siden
Tyske Foodwatch har kritisert norsk lakseoppdrett for brudd på dyrevelferd og hevdet at en stor andel av laksen i tyske supermarkeder kommer fra anlegg med syk fisk. Sjømatrådet avviser dette, men innrømmer at laks med ufarlige sykdommer som vintersår kan forekomme. De mener Foodwatch skaper et inntrykk av at norsk laks er utrygg å spise, noe de avviser. Foodwatch på sin side understreker at deres rapport er basert på offisielle data og at hovedbekymringen er dyrevelferd, med rekordhøy massedødelighet i oppdrettsanlegg. Foodwatch planlegger å fortsette kampanjen mot norsk oppdrettslaks og mener at matskandaler har en effekt på sikt.
3 dager siden
En dyrevernsorganisasjon har dokumentert kritikkverdige forhold hos eggprodusenter på Østlandet. Funnene inkluderer døde og skadde høner i bur, noe Mattilsynet mener kan tyde på grovt vanstell.