Mattilsynet mottok et rekordhøyt antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd i 2024. Til tross for det høye antallet, ble kun en liten andel av meldingene fulgt opp med inspeksjon.
Mattilsynet registrerte et rekordhøyt antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd i 2024, med totalt 13. 393 innkomne meldinger. Dette er en økning fra tidligere år, ifølge tall rapportert av Nationen.
Flest meldinger omhandlet hunder og katter. Av det totale antallet ble 8057 meldinger vurdert som relevante for Mattilsynets ansvarsområde. Imidlertid ble kun 1261 av disse relevante meldingene fulgt opp med enten inspeksjon eller annen form for saksbehandling.
Mattilsynet forklarer i sin årsrapport for 2024 at de har hatt utfordringer med å følge opp dyrevelferden fullt ut, da de har måttet prioritere andre lovpålagte oppgaver som kjøttkontroll, slakteritilsyn og akutte dyrehelsehendelser. En stor andel av meldingene ble enten vurdert som ikke relevante (39 prosent) eller avsluttet uten videre oppfølging (43 prosent av de resterende relevante meldingene).
Mattilsynet
Nationen
1 måned siden
Mattilsynet har mottatt et økende antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd, men følger opp en stadig mindre andel. Dyrevernorganisasjonen Noah kritiserer Mattilsynet for å nedprioritere dyrevelferd, og mener et eget dyreverntilsyn bør opprettes for å sikre bedre oppfølging av dyrevelferdssaker. Mattilsynet selv forklarer nedgangen i tilsyn med ressursmangel og en mer risikobasert tilnærming. Statssekretæren avviser behovet for et eget tilsyn, og understreker dyreeiers ansvar for god dyrevelferd.
2 dager siden
En ansatt i Mattilsynet uttrykker bekymring for prioriteringen av dyrevelferdssaker. Hun mener troverdige meldinger ofte legges vekk grunnet ressursmangel.
24 dager siden
Artikkelen tar for seg økende atferdsproblemer hos selskapshunder, særlig blandingsraser. Hundetrenere rapporterer om flere kursdeltakere med disse hundene, og veterinærer observerer mer usikre hunder grunnet manglende krav til mentaltesting og helsesjekk av foreldredyr. Veterinærforeningen ønsker derfor å registrere blandingshunder for å kartlegge helse- og atferdsutfordringer. Artikkelen understreker viktigheten av avlskontroll og kunnskapsformidling for å forebygge uetisk oppdrett og sikre hundenes velferd. Norsk Kennel Klub støtter en kommende hundeavlsforskrift som skal gi Mattilsynet tilsynsmyndighet over all hundeavl.
22 dager siden
Stortinget har vedtatt en ny dyrevelferdsmelding, den første på 20 år, som skal bedre velferden for produksjonsdyr, kjæledyr og viltlevende dyr. Meldingen inneholder rundt 70 konkrete tiltak, blant annet bedre plass for griser, ID-merking av hunder og mer lys for kyllinger. Kritikere fra MDG og dyrevernsorganisasjonen Noah mener meldingen er for lite konkret og gir ikke et tilstrekkelig løft for dyrevelferden, særlig for gris, slaktekylling og kalkun. En grisebonde i Løten mener næringen stadig forbedrer seg, men understreker behovet for økonomisk støtte dersom nye krav fører til store endringer i driften.
16 dager siden
Forventet levealder for hunder og katter i Norge har økt, noe som varsler en potensiell «eldrebølge» blant kjæledyr. Ifølge DyreID skyldes økningen bedre helse, forebyggende tiltak som tannhelse og vaksinasjon, samt populariteten til små hunderaser. Under pandemien økte antallet kjæledyr kraftig, og disse dyrene er nå i en alder som vil bidra til en økning i gjennomsnittsalderen fremover. En undersøkelse viser at det er over 1,2 millioner hunder og katter i norske hjem.
16 dager siden
DyreID melder om økt levealder for hund og katt, noe som fører til en forventet eldrebølge blant kjæledyr. Rapporten viser også en markant økning i antall kjæledyr anskaffet under pandemien, som nå vil nå senioralder samtidig. En undersøkelse anslår at det finnes over 1,2 millioner hunder og katter i norske hjem. De vanligste navnene er Luna og Milo for hunder, og Luna og Simba for katter.
3 måneder siden
Nye tall fra Nav viser at rekordmange nordmenn mottar arbeidsavklaringspenger (AAP). Ved utgangen av 2024 var det 158 539 AAP-mottakere, en økning på 9500 personer fra året før. Høyre kritiserer regjeringen for å ha skapt et «hurtigspor ut av arbeidslivet», spesielt i fylkene Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte peker på høyt sykefravær som en mulig årsak. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er bekymret over utviklingen og understreker behovet for å redusere sykefraværet.
8 timer siden
Hundrevis av hunder og katter blir årlig bitt av hoggorm i Norge. Forsikringsselskapet Tryg rapporterer om mange saker og høye kostnader knyttet til dette.
2 måneder siden
Hundeeiere er bekymret etter funn av flere kjøttstykker nær en tursti i Gjelleråsmarka, Nittedal. Funnet har ført til spekulasjoner om forgiftet åte på Facebook. Viltnemnda i Nittedal kjenner ikke til hendelsen, men bekrefter at utlegging av åte krever tillatelse fra Mattilsynet. Lignende funn er rapportert tidligere.
2 måneder siden
I 2024 har vold og trusler mot lærere og skoleansatte i Oslo nådd et rekordhøyt nivå, med 7835 registrerte hendelser. Utdanningsetaten i Oslo presenterte statistikken som viser en økning fra tidligere år, der assistenter i skole og AKS er mest utsatt. Utdanningsforbundet mener dette delvis skyldes bedre rapportering, men understreker at mange ansatte ikke tør å stå frem. En lærer deler sine erfaringer med vold i en spesialklasse og behovet for bedre verktøy for å håndtere slike situasjoner. Tiltak som obligatorisk kursing er iverksatt, men utviklingen gjenspeiler en samfunnstrend som også påvirker skolen.
2 måneder siden
Nav melder om en kraftig økning i antall personer som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP), med det høyeste nivået siden 2014. Ved utgangen av 2024 var 159 000 personer på AAP, en betydelig økning fra tidligere år. Økningen tilskrives et høyt sykdomstrykk og økt sykefravær i befolkningen. Psykiske lidelser utgjør en stor andel av økningen, spesielt blant unge AAP-mottakere. Høyres Henrik Asheim kritiserer regjeringen for manglende tiltak og tar til orde for en reform av Nav, for å aktivt hjelpe folk tilbake i arbeid.
8 timer siden
Hoggormbitt utgjør en betydelig risiko for kjæledyr i Norge. Forsikringsselskapet Tryg rapporterer om hundrevis av saker årlig og understreker viktigheten av rask handling.
3 dager siden
Felleskjøpet presenterer granskingsrapporten etter feilproduksjon av dyrefôr. Feilen førte til at millioner av egg ble tilbakekalt og tusenvis av dyr avlivet.
5 dager siden
Antallet konkurser i Norge har økt kraftig. Nye tall viser en markant oppgang i første kvartal 2025.
4 måneder siden
Regjeringen foreslår obligatorisk ID-merking og registrering av hunder, samt regulering av hundeavl, i en ny stortingsmelding om dyrevelferd. Tiltakene skal sikre at dyreeiere har nødvendig kompetanse og hindre impulskjøp av dyr. Det innføres også registreringsplikt for store kattehold og et forbud mot herptiler, men eksisterende eiere får beholde sine dyr. I tillegg foreslås det et forbud mot oppstalling av hest på spiltau i nye og ombygde staller. Målet er å styrke dyrevelferden i Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Pressefriheten er under betydelig globalt press, ifølge Reportere uten grenser, med statusen rangert som «dårlig» for over halvparten av verdens medier. Utviklingen påvirkes av USAs president Trumps angrep på medier og dommere, samt tech-giganters innvirkning på medieøkonomien. Journalister møter økt fare, spesielt i krigssoner som Gaza og Ukraina. I Norge uttrykkes bekymring for unges synkende tillit til redaktørstyrte medier og økende bruk av alternative kilder. En utstilling med karikaturtegninger ble nylig avlyst i London av frykt for å støte.
Ukrainas president Zelenskyj advarer internasjonale ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, og hevder Russland kan iscenesette hendelser. Samtidig tyder etterretning på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre okkupert territorium, noe som påvirker USAs syn på mulige fredsforhandlinger. Russland styrker båndene til Nord-Korea og Kina som del av en strategi mot Vesten. Det er også avdekket at Ukraina koblet seg fra Russlands kraftnett timer før invasjonen i 2022.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som har ført til en dramatisk forverring av den humanitære situasjonen. Hjelpeorganisasjoner som Røde Kors beskriver området som en «dødssone» på grunn av akutt mangel på mat, medisiner og utstyr. Det rapporteres om planer fra Israel og USA om å etablere en ny internasjonal organisasjon for nødhjelpsdistribusjon, men dette møter skepsis fra FN og menneskerettighetsgrupper som frykter israelsk kontroll og mulig tvangsflytting. Hjelpeorganisasjoner krever umiddelbar åpning av grensene.
Trump-administrasjonen stenger et omstridt smutthull i tollregelverket som har tillatt tollfri import av varer under 800 dollar, noe som allerede har ført til prisøkninger for amerikanske netthandlere. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen kan eskalere og potensielt redusere fondets verdi betydelig. Samtidig leverer Warren Buffetts Berkshire Hathaway sterke resultater, og investorer venter på hans syn på Trumps tollpolitikk. En høyesterettsdommer fordømmer Trumps angrep på dommere som har blokkert hans politikk.
Kina gjennomfører en atomopprustning i et tempo som aldri tidligere er observert, ifølge forskere. Årsaken antas å være kinesisk bekymring for USAs evne til et kjernefysisk førsteslag. Amerikansk etterretning anslår at Kina vil øke antallet stridshoder til over 1000 innen 2030. Opprustningen, som skjer utenfor våpenkontrollavtaler, vekker bekymring for regional stabilitet, spesielt knyttet til Taiwan, og for et mulig russisk-kinesisk samarbeid om kjernevåpenpolitikk.
Et internt varsel fra Marinejegerkommandoen avdekker betydelige forsinkelser i etableringen av en ny maritim spesialavdeling ved Ramsund orlogsstasjon. Varselet peker på manglende fremdrift i flere ledd, inkludert ansettelser, bygging og materiellinnkjøp. Flere stortingspartier reagerer sterkt på at de ikke har blitt informert, og saken løftes til Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Forsvarsdepartementet hevder imidlertid at etableringen ikke er forsinket og at fristen i 2026 ligger fast.