Coop Norge klager Konkurransetilsynets vedtak om lovbrudd i den såkalte prisjegersaken inn for Konkurranseklagenemnda. Selskapet stiller seg uforstående til vedtaket om brudd på konkurranseloven og avviser å ha deltatt i et ulovlig samarbeid.
Prisjegersaken omhandler et overtredelsesgebyr på 4,9 milliarder kroner som Konkurransetilsynet ila Coop, Norgesgruppen og Rema for et prisjegersamarbeid som tilsynet mener har et konkurransebegrensende formål.
Coop-sjef Philipp Engedal sier de forventer at nemnda omgjør vedtaket og at de er forberedt på å forfølge saken rettslig om nødvendig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har klaget på Konkurransetilsynets vedtak om en bot på totalt 4,9 milliarder kroner for ulovlig prissamarbeid. Konkurransetilsynet har behandlet klagene, men har ikke funnet grunn til å endre vedtaket, og sender saken videre til Konkurranseklagenemnda. Prissamarbeidet bestod av at kjedene overvåket hverandres priser gjennom et omfattende system av prisjegere. Dersom kjedene ikke får medhold i Konkurranseklagenemnda, kan de ta saken videre til rettssystemet.
4 måneder siden
Coop-direktør Philipp Engedal avviser anklagene om ulovlig prissamarbeid og hevder selskapet er uskyldig, til tross for en milliardbot fra Konkurransetilsynet. Han understreker at Coop har høy kundetilfredshet og ser på egne merkevarer som en viktig del av virksomheten. Engedal mener at etablerte aktører har vært for lite innovative, og at Coop bidrar til bedre utvalg. Han er uenig i Konkurransetilsynets konklusjon og vil klage på boten, og mener konkurransen er skjerpet. Coop sjekker nå konkurrentenes priser ved å handle varer, men spiser dem ikke selv.
3 måneder siden
Konkurransetilsynet har forbudt dagligvarekjedenes bruk av prisjegere, som de mener førte til mindre konkurranse og høyere priser. Dagligvarekjedene Coop, Norgesgruppen og Rema 1000 ble ilagt bøter på til sammen 4,9 milliarder kroner. Forbudet har ført til endringer i hvordan kjedene prissetter varer, med mer fokus på kortvarige sjokktilbud. Eksperter mener dette kan føre til større prisvariasjoner og mer konkurranse, men at det er usikkert om det vil gi lavere priser totalt sett. Norgesgruppen klager på vedtaket, mens Rema 1000 sier de vil fortsette å ha gode kampanjer. En professor ved BI har merket seg at det er flere kortvarige tilbud i butikkene etter forbudet.
4 måneder siden
Forbrukartilsynet har varslet tvangsmulkt på til sammen 2,5 millioner kroner i uken for parkeringsselskapene Onepark, APCOA AS og Aimo Park Norway AS. Tilsynet mener selskapene bryter loven ved å kreve for høye fakturagebyr. Selskapene har fått et «førehandsvarsel om vedtak» og må svare innen 20. januar om de vil endre praksisen sin. Forbrukerrådet støtter tilsynets syn og mener fakturagebyret bør være maksimalt 10 kroner. Selskapene på sin side mener de følger finansavtaleloven, som sier at fakturagebyret ikke kan overstige betalingsmottakerens faktiske kostnad.
4 måneder siden
Forbrukertilsynet anklager parkeringsselskapene Onepark, Apcoa AS og Aimo Park Norway AS for å kreve ulovlig høye fakturagebyr. Tilsynet truer med en samlet tvangsmulkt på 2,5 millioner kroner i uken dersom selskapene ikke endrer praksis. Forbrukerrådet støtter tilsynets vurdering, og viser til at fakturagebyret ikke skal overstige de faktiske kostnadene ved å sende ut en faktura. Selskapene har fått frist til 20. januar for å svare på kravet. Aimo Park Norway AS sier de vil vurdere saken, mens de to andre selskapene ikke ønsker å kommentere.
1 dag siden
En undersøkelse avslører store prisforskjeller på Coops egne merkevarer. Dette står i kontrast til Coops løfte om like lave priser i alle sine butikker.
2 måneder siden
Nettavisen har fått innsyn i den offentlige versjonen av vedtaket mot Norgesgruppen (Kiwi), Rema 1000 og Coop i prisjegersaken. Vedtaket viser at kjedene samarbeidet om å regulere prisjegervirksomheten, noe som førte til identiske priser og potensielt høyere priser for forbrukerne. Konkurransetilsynet ila gigantbøter for ulovlig samarbeid. E-poster viser at kjedene var klar over at informasjonen fra prisjegerne kunne brukes til å presse priser opp og svekke konkurransen.
1 måned siden
Norgesgruppen, som eier Kiwi, Joker, Spar og Meny, økte overskuddet til 4,88 milliarder kroner før skatt i 2024, sammenlignet med 4,3 milliarder året før. Økte matvarepriser bidro til resultatforbedringen. Konsernet ble ilagt en bot på 2,3 milliarder kroner av Konkurransetilsynet for ulovlig prissamarbeid, men har klaget på vedtaket. Klagenemnda vil ta stilling til saken i august.
1 måned siden
Kilden Kraft tilbyr en strømavtale kalt «Norgespris», men Forbrukerrådet mener navnet er villedende fordi prisen er langt høyere enn i regjeringens forslag. Forbrukerrådet har meldt Kilden Kraft til Forbrukertilsynet, mens Ap anklager selskapet for å utnytte navnet. Kilden Kraft avviser kritikken og hevder avtalen er lovlig. Saken aktualiserer spørsmålet om selskaper kan bruke samme navn som myndighetene på strømprodukter, og Forbrukerrådet ønsker en snarlig avklaring for å unngå forvirring.
20 dager siden
Rema 1000 anklages for villedende markedsføring av Jarlsberg-ost og Nordfjord-bacon, der større «partivarer» viste seg å være dyrere per kilo enn mindre varianter eller konkurrerende produkter. Dagligvareekspert omtaler det som et «luretilbud», mens Forbrukerrådet påpeker at slik praksis kan være ulovlig. Rema 1000 begrunner markedsføringen med at de viser frem priskutt på enkeltprodukter, og at kunden selv kan velge. Etter at TV 2 tok kontakt, ble prisen på den aktuelle «partivaren» justert ned.
4 måneder siden
En Coop-kunde reagerte på et tilbud på pasta med kun 60 øre rabatt, noe kunden oppfattet som lite. Coop forsvarer sin prisstrategi, men innrømmer at rabatten kan virke liten. De understreker at de ønsker å være åpne om prisendringer. Forbrukertilsynet påpeker at det er villedende å markedsføre noe som et tilbud uten en reell rabatt, og at førprisen skal være den laveste prisen de siste 30 dagene. Coop Mega hevder de justerer priser for å være billigst og at alle prisendringer skal kommuniseres.
4 måneder siden
Forbrukerrådet har saksøkt Riverty for å kreve inn ulovlige fakturagebyrer på vegne av flere parkeringsselskaper. Gebyrene overstiger selskapets faktiske kostnader, noe som er i strid med finansavtaleloven. Forbrukerrådet mener gebyrene bør ligge rundt ti kroner. Hvis Forbrukerrådet vinner saken, kan kunder som har betalt for høye gebyrer etter 1. januar 2023 kreve pengene tilbake. Riverty har stanset kjøp av de omstridte fakturaene i påvente av en juridisk avklaring. Forbrukerrådet har tidligere vunnet et lignende gruppesøksmål mot DNB for ulovlige gebyrer.
2 måneder siden
Det svenske Trafikverket har hevet kontrakten med AF Gruppen angående E4 Forbifart Stockholm-prosjektet, og politianmelder selskapet for bevisst og systematisk overfakturering. Trafikverket hevder AF Gruppen urettmessig har holdt tilbake informasjon og misbrukt kompensasjonsordninger. AF Gruppen avviser anklagene og er sterkt uenig i beslutningen om å heve kontrakten, og vil nå vurdere nødvendige tiltak. Den gjenværende produksjonsverdien for prosjektet var på omtrent 1 milliard kroner. Trafikverket understreker at de har nulltoleranse for uregelmessigheter og juks, og forventer ikke at dette vil påvirke åpningen av E4 Forbifart i 2030.
4 måneder siden
Forbrukertilsynet har varslet parkeringsselskapene Onepark, Apcoa og Aimo Park Norway om milliongebyrer for å ha krevd for høye fakturagebyrer. Ifølge den nye finansavtaleloven fra 2023 skal ikke fakturagebyret overstige selskapenes faktiske kostnader. Tilsynet krever at selskapene endrer praksis, og har varslet tvangsmulkter på henholdsvis 1,3 millioner, 950 000 og 250 000 kroner. Selskapene har uttalt at de mener deres praksis er innenfor loven, og vil svare Forbrukertilsynet innen 20. januar. De vil ikke kommentere saken ytterligere før de har gitt sitt tilsvar.
4 måneder siden
Forbrukertilsynet har varslet tre parkeringsselskaper om milliongebyrer for å kreve for høye fakturagebyrer. Tilsynet mener at selskapene tar mer betalt for å sende faktura enn det faktisk koster, noe som strider mot den nye finansavtaleloven fra 2023. Loven sier at fakturagebyret ikke kan overstige betalingsmottakerens faktiske kostnad. De tre selskapene, Onepark, Apcoa og Aimo Park Norway, har fått varsel om tvangsmulkter på henholdsvis 1.300.000, 950.000 og 250.000 kroner. Selskapene har uttalt at de mener deres praksis er innenfor regelverket og har frist til 20. januar med å svare Forbrukertilsynet.