
Lofoten: Ukontrollert turisme presser lokalsamfunn og infrastruktur
Lofoten opplever en akutt krisestemning som følge av eksplosiv turistvekst, noe som legger et enormt press på natur, infrastruktur og lokalsamfunn. Lokalpolitikere og innbyggere fortviler over situasjonen, og mener tiltakene kommer for sent og er utilstrekkelige.
8 timer siden siste oppdatering
3 min lesetid
Kort oppsummert
- Turistvekst skaper krisestemning og press på infrastruktur og lokalsamfunn i Lofoten.
Sammendrag
Lofoten opplever en akutt krisestemning som følge av en eksplosiv turistvekst det siste tiåret, noe som legger et enormt press på natur, infrastruktur og lokalsamfunn. Ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy kommune uttaler at de henger minst ti år etter og at nasjonen Norge har brukt Lofoten som spydspiss uten å tenke på konsekvensene. Selv om Stortinget nylig åpnet for et «besøksbidrag» på cruiseskip og hotellovernattinger, mener Finstad at dette kommer for sent og er utilstrekkelig, spesielt da bobiler, telt og fritidsbåter er unntatt.
Han påpeker at politi, sykehus og kommunehelsetjeneste sliter, og at inntektssystemet ikke er tilpasset turistmengden. Friluftsloven beskrives som utdatert. Lokale innbyggere som Berit Katrine Storeide og hennes far Per-Erik føler seg invadert og mister tilgangen til eget nærmiljø, og unngår populære områder.
De understreker viktigheten av folkeskikk og ordnede former for turisme. Til tross for utfordringene anerkjenner ordfører Finstad at turismen har vært avgjørende for å opprettholde viktige tilbud og hindre fraflytting. Han er optimistisk og drømmer om at Lofoten kan bli en spydspiss for bærekraftig reiseliv som tjener penger uten å ødelegge naturen.
Kontekst
Bakgrunn
Turismen i Lofoten har eksplodert det siste tiåret, noe som har ført til økt press på natur, infrastruktur og lokalsamfunn. Som svar på dette ble Stortinget tidligere i juni enige om å la kommuner innføre et «besøksbidrag» for å håndtere dette presset.
Perspektiver
Ordfører Finstad mener turismen har sklidd fullstendig ut og at nasjonen Norge har glemt konsekvensene av å bruke Lofoten som spydspiss.
Finstad mener også at den nye turistskatten kommer minst et tiår for sent og er utilstrekkelig, spesielt da den unntar store turistgrupper.
Berit Katrine Storeide er bekymret for at masseturismen skal ødelegge idyllen hun vokste opp med og unngår områder med mange turister.
Per-Erik Storeide har sett turistveksten på nært hold og ber turister slutte å forsøple og ta seg til rette overalt.
Stortinget har åpnet for at kommuner kan innføre et «besøksbidrag» for å håndtere presset fra turismen.
Finstad understreker at turismen har vært avgjørende for å bevare viktige tilbud og hindre fraflytting i regionen.
Mulige konsekvenser
Kommuner som Vestvågøy kan innføre besøksbidrag på cruiseskip og hotellovernattinger.
Campingvogner, bobiler, telt og fritidsbåter skal skjermes fra den nye turistskatten.
Vestvågøy kommune må bruke tid og ressurser på å få på plass nødvendig infrastruktur.
Ordføreren drømmer om at Lofoten skal bli en spydspiss for en sunn og god reiselivsnæring.
Jonny Finstad
Berit Katrine Storeide
Per-Erik Storeide
Vestvågøy kommune
Stortinget
Dagbladet
Høyre
Lofoten
Vestvågøy
Oslo
Hauklandstranda
Sund