Frp-politiker Marius Nilsen kritiserer Tysklands energipolitikk og mener den har ført til energikrise i Europa. Han mener at Tyskland har satset for mye på uregulerbar sol- og vindkraft, og at dette har skadet det nordiske energisystemet.
Nilsen argumenterer for at gasskraft, kjernekraft og vannkraft er nødvendige for å sikre en stabil energiforsyning. Han er også svært kritisk til EUs klimapolitikk, som han mener er urealistisk og skadelig for europeisk industri.
Nilsen mener EU fokuserer på symbolpolitikk som korker på flasker, i stedet for å ta tak i de reelle problemene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Ola Borten Moe kritiserer i en podkast Tysklands energipolitikk, spesielt nedleggelsen av kjernekraftverk og manglende oppdeling i prisområder. Han mener Tyskland har ødelagt sitt energisystem med subsidier, noe som har ført til lavere forsyningssikkerhet og høyere priser. Borten Moe understreker at Norge er avhengig av utenlandskabler for forsyningssikkerhet, men mener situasjonen har endret seg med de siste kablene. Han beskriver Tyskland som en 'gærning' i energipolitikken, og mener dette påvirker Norge negativt. Han argumenterer for at forutsetningene for kablene var annerledes da de ble planlagt, og at Tyskland ikke lenger er en rasjonell aktør.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Europas energipolitikk har gjort Kina til en dominerende aktør innen grønn teknologi. Kinas strategiske overproduksjon og statsstøtte destabiliserer markedene. EU har pådratt seg store kostnader med liten effekt på klimagassutslipp, og Tysklands Energiewende fremheves som et eksempel på feilslått politikk. Norge gjentar EUs feil ved å satse på elektrifisering uten å sikre tilstrekkelig kraftproduksjon, noe som kan føre til en negativ energibalanse. Artikkelen argumenterer for at kjernekraft er nødvendig for å møte Norges fremtidige energibehov og kritiserer dagens energidebatt for å være mangelfull og basert på feilaktige premisser.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer EUs økende byråkrati og feilslåtte energi- og klimapolitikk, som bidrar til stagnasjon og redusert konkurransekraft i Europa. Spesielt trekkes frem avhengigheten av russisk gass og utfasing av kull og atomkraft uten tilstrekkelige alternativer. Norges energipolitikk kritiseres også for å subsidiere ulønnsomme prosjekter. Artikkelen argumenterer for at Senterpartiet bør prioritere å styre Norge og bruke EØS-avtalen til å påvirke EU-politikken, fremfor å la avtalen hindre dem i regjeringsdeltakelse. Sverige fremheves som et eksempel på en mer fornuftig tilnærming til energipolitikk.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer Fremskrittspartiets (FrP) kritikk av Magnus Marsdals klimapolitikk, som de mener vil svekke oljenæringen og norsk økonomi. FrP argumenterer for at norsk gass er viktig for å fase ut kull i Europa, og de kritiserer regjeringens satsing på havvind og karbonfangst som kostbar symbolpolitikk. De ønsker å begrense strømeksporten for å prioritere norske husholdninger og bedrifter. FrP mener Norge skal bidra til utslippskutt, men ikke ved å skrote egen olje- og gassproduksjon, da dette vil gi mer makt til udemokratiske land. De hevder deres politikk gir trygghet og vekst, i motsetning til venstresidens linje.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer norsk energipolitikk siden 2007, og hevder at den har ført til en strømpriskrise. Forfatteren argumenterer for at energiloven av 1991 la grunnlaget for en markedsorientert kraftsektor, og at politikere senere har prioritert statens interesser og Europas behov fremfor det norske folk. Dette har resultert i høye strømpriser og en urettferdig situasjon. Artikkelen peker på at Norges rolle som Europas batteri og satsing på utenlandskabler har bidratt til problemet. Forfatteren etterlyser en ny energipolitikk som prioriterer norske interesser, med full kompensasjon for høye strømpriser og en vurdering av 4. generasjons kjernekraft.
3 måneder siden
Senterungdommens leder, Nils Forren, kritiserer AUF for å støtte EUs energidirektiver og mener de prioriterer posisjoner over politikk. Forren advarer Arbeiderpartiet om at Senterpartiet kan søke samarbeid med Høyre dersom de ikke får gjennomslag for sine krav om nasjonal kontroll over strømmen. Stridens kjerne er EUs fjerde energimarkedspakke, som Senterpartiet er sterkt imot. AUF-leder Gaute Skjervø avviser kritikken og mener de tre direktivene ikke er en trussel mot norsk suverenitet. Han uttrykker også bekymring for en potensiell handelskrig mellom EU og USA.
3 måneder siden
Senterpartiets Nils Forren kritiserer Arbeiderpartiet for å ville innføre tre EU-direktiver om ren energi, og mener dette vil skade landet og prioritere EU-eliten fremfor vanlige folk. Forren, som er leder av Senterungdommen, reagerer sterkt på at AUF støtter Arbeiderpartiets linje. Han hevder at Arbeiderpartiet med dette valget trosser Fellesforbundet og egne medlemmer, og at de ikke prioriterer lave og stabile kraftpriser. Forren understreker at Senterpartiet vil bevare norsk vannkraft i folkets eie og mener Arbeiderpartiets forslag er 'håpløst'.
4 måneder siden
Senterpartiets Emilie Enger Mehl og Marit Arnstad oppfordrer Arbeiderpartiet til å ta en hardere linje mot Tyskland og EU i strømpolitikken. De mener Norge må utfordre EØS-avtalen for å sikre lavere strømpriser, og at Tysklands energipolitikk er irrasjonell og skaper ustabilitet. Senterpartiet krever at energiminister Terje Aasland tar opp disse problemene med Tyskland, og ønsker en nordisk kraftfront sammen med Sverige. De krever også at Statkraft avslutter utredningen av en ny Danmarkskabel og at Englandskabelen reforhandles. Senterpartiet har lenge vært mot fornying av Danmarkskablene, og mener nå at Arbeiderpartiet er enig med dem i denne saken.
2 måneder siden
Eivind Reiten, en av arkitektene bak Energiloven, kommenterer Senterpartiets utgang fra regjeringen og den påfølgende kraftdebatten. Han mener at snakk om å kutte strømkablene er useriøst, men understreker behovet for å reforhandle avtaler ved fornyelse. Reiten er bekymret for hvordan svingende europeiske kraftpriser påvirker norske husholdninger og etterlyser tiltak for å stabilisere strømprisene. Han kritiserer også den generøse strømstøtten og savner fokus på ENØK. Reiten tror Norge kan dra nytte av kablene i fremtiden på grunn av økt fornybar kraftproduksjon i Europa.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer mot det han kaller «Sylvi-stoppen», og kritiserer Frps energipolitikk som lite fremtidsrettet. Han mener Frp sier nei til viktige energiløsninger som havvind, hydrogen og CO2-fangst, og heller vil satse på mer vannkraft og skogplanting. Støre anklager også Frp for å ville gi store skattekutt til de rikeste, noe han mener vil øke forskjellene. Frp-leder Sylvi Listhaug mener på sin side at Støre har doblet skatten for norske bedrifter, og vil fjerne formuesskatten. Hun kritiserer også de høye drivstoffavgiftene i Norge og peker på lavere priser i Sverige. Listhaug hevder at Høyre vil øke avgifter, mens Frp ønsker å kutte dem. Både skatt og energi ser ut til å bli sentrale temaer i den kommende valgkampen.
3 måneder siden
Cicero-forsker Asbjørn Torvanger kritiserer norsk strømpolitikk og advarer mot konsekvensene av for rask elektrifisering. Han mener klimamålene er for ambisiøse og at dagens energisystem ikke kan levere tilstrekkelig stabil kraft. Torvanger understreker at Norge er mer avhengig av strøm enn land som bruker gass, og at kraftens verdi ligger i tilgjengelighet. Han mener man ikke kan sammenligne strøm med andre varer som laks, da mangel på strøm vil lamme samfunnet. SVs Lars Haltbrekken vil stoppe elektrifisering av oljeplattformer med landstrøm og ta saken opp i Stortinget.
2 måneder siden
Energianalytikere er uenige med norske politikere og mener EUs kraftsystem ikke er dysfunksjonelt, men opplever voksesmerter på grunn av rask overgang til fornybar energi. Analytikere fremhever at markedet har klart å levere strøm der det trengs, selv under energikrisen i 2022. EU planlegger å forbedre systemet ytterligere, men nettutbygging kan ta tid. Tyskland bidrar til problemer ved å motsette seg oppdeling i prissoner, men satser samtidig på batteriproduksjon for å stabilisere nettet og redusere prissvingninger.
1 måned siden
En fersk EU-måling viser økt støtte for norsk EU-medlemskap, men Ola Borten Moe (Sp) advarer sterkt mot å melde seg inn. Han mener EU ikke kan erstatte USA sikkerhetspolitisk, og at Norge heller bør satse på USA og Nato. Borten Moe hevder også at EU står i veien for innovasjon og fører til økonomisk tilbakegang. Han mener kontinentet må satse på olje, gass og atomkraft for å kunne ruste opp, og kritiserer EUs klimapolitikk for å føre til avindustrialisering.
3 måneder siden
Strømekspert Anders Lie Brenna uttrykker bekymring for fremtidige strømpriser i Norge, og spår potensielt ekstreme priser opp mot 48 kroner per kWh. Han frykter også strømstans, og viser til situasjonen i England som et eksempel. Brenna kritiserer det offentlige for å tjene store penger på høye strømpriser, og kaller dem 'rå kapitalister'. Han mener utenlandskablene har bidratt til prisøkningen. Brenna peker på feilslått europeisk energipolitikk som en medvirkende årsak til problemene, og viser til overdødelighet i Europa som en konsekvens av energikrisen.
3 måneder siden
Tidligere statsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener Statnett skapte strømpriskrisen ved å etablere strømkabler til Tyskland og Storbritannia. Han kritiserer energiminister Terje Aasland (Ap) for ikke å ha reforhandlet avtalene, til tross for endrede forutsetninger i Tyskland. Aasland avviser kritikken og påpeker at Solvik-Olsen selv var med på å godkjenne kablene. Statnett hevder deres analyser var gode, men understreker usikkerheten i kraftmarkedet. Solvik-Olsen kritiserer også regjeringens strømstøtte, mens Aasland forsvarer den og hevder de har ryddet opp etter tidligere regjeringer.