Finn Åge Stenberg (66) fra Holmestrand fikk Parkinson i 2015 og bruker medisiner for å dempe symptomene, men sliter med bivirkninger. Han trener aktivt, inkludert sykling og boksing, for å holde sykdommen i sjakk og deltar i Parkinsonforeningen.
I februar skal han vurderes for en DBS-operasjon (dyp hjernestimulering) på Rikshospitalet, som kan gi ham bedre livskvalitet og færre bivirkninger.
Stenberg er åpen om sin sykdom og får støtte fra sin kone, barn og venner, og ser frem til å fortsette å leve et aktivt liv.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Trond Muggerud, en 56 år gammel fengselsbetjent, utviklet lungefibrose etter å ha blitt smittet av korona på jobb i 2020. Han har fått beskjed om at han har tre til fem år igjen å leve. Muggerud kjemper nå mot Statens pensjonskasse for erstatning, da han mener sykdommen er en yrkesskade. Han har fått avslag og går nå rettens vei. Til tross for den alvorlige diagnosen, har Muggerud valgt å fokusere på livskvalitet og har blant annet vært på cruise. Det er motstridende spesialisterklæringer om hvorvidt korona er årsaken til lungefibrosen, men Muggeruds advokat mener det er sannsynlig at sykdommen er forverret av koronasmitte. Saken skal nå behandles i Oslo tingrett.
3 måneder siden
Carl-Ove Fæster, en erfaren prest, måtte avslutte sin prestegjerning etter å ha utviklet parkinson. Sykdommen førte til at han mistet kontroll over talen, noe som gjorde det vanskelig å kommunisere med menigheten. Fæster fikk diagnosen før jul i 2023, men har akseptert situasjonen og er ikke bitter. Han jobber nå som seniorprest for biskopen, og er takknemlig for å fortsatt kunne bidra. Artikkelen understreker at parkinson er en kronisk sykdom som påvirker taleevnen, men at det finnes måter å håndtere symptomene på. Fæster har et positivt syn på situasjonen og fokuserer på å gjøre det beste ut av det.
1 måned siden
Artikkelen beskriver en parkinsonpasients erfaring med hjemmesykepleie og teknologiske hjelpemidler som muliggjør et selvstendig liv hjemme. Pasienten bruker blant annet medisindispenser, alarmer og en elektrisk stol. Samtidig uttrykkes det bekymring for hva som skjer ved strømbrudd, da mange av hjelpemidlene blir ubrukelige. Fremtidens hjemmesykepleie ser ut til å bli enda mer teknologisk, men pasienten stiller spørsmål ved kommunens beredskap og savner den menneskelige kontakten.
1 måned siden
Henrik Berntsen (56) fikk diagnosen uhelbredelig lymfekreft i 2021, og har siden tatt i bruk biohacking for å forlenge livet. Han kombinerer isbading, et strengt ketogent kosthold, faste og et stort antall kosttilskudd. Berntsen gjennomgår også avanserte gentester for å kartlegge kreftcellene og tilpasse behandlingen. Disse testene har vist en reduksjon i antall kreftceller, noe som har gitt positive tilbakemeldinger fra hans lege. Livsstilsendringene har hatt stor innvirkning på hans sosiale liv og har kostet over en halv million kroner. Til tross for dette føler han seg bedre enn på lenge, men er åpen om usikkerheten rundt effekten av biohacking.
2 måneder siden
Etter å ha fått kreft i ryggen og gjennomgått en operasjon som skadet nerver, opplevde sykkelentusiasten Ole Christian Nymoen lammelser i begge bena. Han er nå testpilot for en Tectus-ortose, en avansert støtteskinne som bruker hydraulikk og datastyring for å muliggjøre bevegelse. Ortosen gir ham bremsefunksjon i venstre bein, noe som gjør at han kan gå nesten normalt på jevnt underlag og trene på å gå i trapper. Nymoen deltar på et opphold ved Beitostølen Helsesportsenter for å lære seg å bruke ortosen optimalt og trene seg opp igjen. Han har satt seg ambisiøse mål, inkludert deltakelse i Ridderrennet 2026 og å kunne sykle på en tohjulssykkel igjen.
2 måneder siden
Forfatteren Ingvar Ambjørnsen (68) har flyttet hjem til Norge etter over 40 år i Hamburg. Ambjørnsen er åpen om sin kols-diagnose og forteller at han er avhengig av tilsyn og oksygen. Han er nå pasient på et privat sykehjem, med mål om å trene seg opp til å bo i egen leilighet i Tønsberg. Til tross for sykdommen understreker Ambjørnsen at han ikke har planer om å slutte å skrive.
2 måneder siden
Halvor Bakke forteller åpent om livet med prostatakreft, en diagnose han fikk i 2023. Han beskriver hverdagen som krevende, preget av frykt for hvordan sykdommen utvikler seg. Bakke understreker viktigheten av åpenhet rundt prostatakreft og oppfordrer menn til å sjekke seg tidlig. Han forteller at han forsøker å holde motet oppe ved å jobbe, tilbringe tid med venner og familie, og ved å realisere drømmer, som å bygge et hus i Sør-Afrika.
3 måneder siden
Inge Harald Fridtun (54) ble lam etter en feiloperasjon. Han kjempet seg tilbake med hard trening, men kommunen trakk støtten til personlig trening og tilbød hjemmesykepleie. Dette førte til tilbakegang, og Statsforvalteren har to ganger opphevet kommunens vedtak. Inge og kona betaler nå for treningen selv, men frykter for fremtiden. Kommunen hevder de følger lovverk og retningslinjer, men kan ikke kommentere enkeltsaker.
4 måneder siden
Tidligere bokser Nils Arne Morka (40) lever med ALS og har bygget et smarthus tilpasset sine behov. Han styrer det meste i huset med øynene ved hjelp av en talemaskin. Huset er utstyrt med avansert teknologi og har gjort det mulig for Morka å bo hjemme, noe som har vært avgjørende for hans livskvalitet. I tillegg til huset har han 16 assistenter som hjelper ham i hverdagen. Morka har også skrevet en bok om sin opplevelse med ALS, som han håper kan være til hjelp for andre. Han er motivert for å leve et godt liv og har som mål å bli 50 år.
4 måneder siden
Landslagspadler Eivind Vold er kreftfri etter å ha gjennomgått cellegiftbehandling for blautvevssarkom. Han har vært aktiv under hele behandlingsperioden, noe legene mener har hatt en positiv effekt. Vold har trent jevnlig og forsøkte å løfte 160 kg i benkpress kort tid etter sin siste cellegiftkur. Han har også satt seg mål om å løpe maraton i 2025. Vold understreker viktigheten av å opprettholde aktivitet og mestringsfølelse i en slik prosess. Hans bror har også vært gjennom kreftbehandling, men er nå frisk. Vold planlegger å fortsette å være aktiv og delta i morsomme aktiviteter.
3 måneder siden
Artisten Bjarne Brøndbo har bestemt seg for å starte en reise mot en sunnere livsstil etter 30 år på scenen. Han tar i bruk en digital helsetjeneste som tilbyr hjelp fra leger, psykologer, ernæringsfysiologer og personlige trenere. Brøndbo planlegger å starte forsiktig med trimturer sammen med kona, og unngå for raske endringer. Han deler sin reise på sosiale medier for å holde følgerne oppdatert. Brøndbo er åpen om at han må ta grep for å forbedre helsen sin, og ser på dette som en viktig investering i fremtiden etter å ha fylt 60 år.
2 måneder siden
Forfatter Ingvar Ambjørnsen (68) har flyttet hjem til Norge etter over 40 år i Tyskland. Han er alvorlig syk med kols og er nå på et privat sykehjem for opptrening. Ambjørnsen har bodd i Hamburg siden 1984, men kjøpte en leilighet i Tønsberg for ti år siden, hvor han håper å flytte inn når formen tillater det. Han forteller at han har levd isolert siden 2020 på grunn av pandemien, og er nå avhengig av rullestol og oksygen. Til tross for helseutfordringene understreker Ambjørnsen at han fortsatt er aktiv som forfatter.
1 måned siden
13 år gamle Syver Blindheim, kjent fra NRK-serien «Team Pølsa», har en sjelden form for demens (JNCL) som han fikk som sjuåring. Familien har engasjert seg sterkt i å samle inn penger til forskning på sykdommen, og en Spleis-aksjon har samlet inn over 10 millioner kroner. Syver og familien ønsker å øke bevisstheten rundt barnedemens og understreker viktigheten av åpenhet og statlig støtte til forskning på sjeldne sykdommer. Til tross for sin alvorlige diagnose, er Syver aktiv og deltar i ulike aktiviteter, og han er opptatt av å leve hver dag fullt ut.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler 13 år gamle Syver Blindheim som har JNCL, en sjelden og uhelbredelig form for barnedemens. Syver og hans familie har valgt å være åpne om sykdommen for å skape oppmerksomhet og samle inn penger til forskning. Syver deltar i NRK-serien «Team Pølsa» for å leve livet aktivt og inspirere andre. Foreldrene forteller om vanskelige samtaler og hverdagsutfordringer, men understreker viktigheten av å fokusere på livsglede og håp. Forskere i Trondheim jobber med å finne en behandling for sykdommen, og familien håper på støtte fra både forskningsmiljøer og kongefamilien.
2 måneder siden
Forfatter Ingvar Ambjørnsen har flyttet tilbake til Norge etter over 40 år i Hamburg. Han er nå på et privat sykehjem for å trene seg opp og tilpasse seg det norske helsevesenet etter to akutte innleggelser i fjor. Ambjørnsen er rammet av kols og trenger oksygenbehandling. Målet er å flytte inn i leiligheten han har i Tønsberg. Kona Gabriele Haefs blir boende i Hamburg, men planen er at hun skal reise frem og tilbake. Ambjørnsen ser positivt på å vende tilbake til fødebyen og å kunne bruke sitt eget språk. Han planlegger å fortsette å skrive, selv om tempoet er redusert.