e24
Ny turistskatt: Mer statsbyråkrati enn lokaldemokrati
Regjeringens forslag om et lokalt besøksbidrag, ment å styrke lokaldemokratiet, har endt opp med å sentralisere makten. Nye krav fra Stortinget fører til økt statsbyråkrati og mindre lokal innflytelse over inntektene.
27 dager siden
3 min lesetid
Kort oppsummert
- Regjeringens opprinnelige forslag om besøksbidrag skulle gi kommunene mer makt, men Stortingets flertall innfører statlig styring.
Regjeringens forslag om et lokalt besøksbidrag, opprinnelig ment å styrke lokaldemokratiet, har tatt en uventet vending. Til tross for intensjonen om å gi kommunene mer makt, har forslaget som nå får flertall på Stortinget, endt opp med å sentralisere beslutningsmyndigheten.
Reiselivsnæringens kritiske spørsmål om avgiftens formål og bruk førte til at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV innførte byråkratiske sikkerhetsmekanismer. Kommunene må nå dokumentere reelt press, utarbeide detaljerte bruksplaner, involvere næringslivet og få departementets godkjenning før avgiften kan tre i kraft.
Artikkelen kritiserer dette som et unødvendig sysselsettingstiltak for byråkrater og konsulenter, som sløser med skattepenger og undergraver kommunenes evne til å avgjøre lokale forhold. Dette sees som en pyrrhosseier for reiselivsnæringen, da avgiften kommer uansett, men med økte administrasjonskostnader og mer statlig innblanding.
Regjeringen
Stortinget
Arbeiderpartiet (Ap)
Senterpartiet
SV
Reiselivsnæringen
Næringsdepartementet
Norge
Oslo
Strand
Preikestolen
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!