
Lobbybransjens makt overdrevet: Politisk innflytelse er nyansert
En debatt om lobbybransjens reelle innflytelse i norsk politikk raser, utløst av påstander om tette bånd og habilitetsproblemer. En tidligere statssekretær og advokat argumenterer imidlertid for at bransjens makt er overdrevet, og at virkeligheten er langt mer kompleks enn fremstilt.
3 dager siden siste oppdatering
5 min lesetid
Kort oppsummert
- Artikkelen argumenterer for at lobbybransjens makt og innflytelse i norsk politikk er overdrevet.
Sammendrag
Artikkelen utfordrer forestillingen om at lobbybransjen har overdreven makt i norsk politikk, spesielt i lys av debatten rundt Jens Stoltenbergs statssekretær Sissel Kruse Larsen og selskapet Kruse Larsen. Mens kritikere som Hans Geelmuyden hevder det er snakk om uakseptabel rolleblanding og korrupsjon, argumenterer forfatteren, en tidligere statssekretær, for en mer nyansert virkelighet.
Han påpeker at de mest innflytelsesrike lobbyistene er store organisasjoner, og at kommunikasjonsfirmaenes råd ofte er grunnleggende veiledning om politiske prosesser. Forfatteren understreker at politikere er svært bevisste på habilitet, og at en god sak, ikke bare dyre konsulenter, er avgjørende for å oppnå politisk gjennomslag.
Lobbyrådgivere er nyttige, men sjelden nok alene.
Kontekst
Sissel Kruse Larsen
Hans Geelmuyden
Anette Trettebergstuen
Trude Drevland
Nettavisen
Kruse Larsen
Finansdepartementet
Rødt
Statsministerens kontor
Norge
Oslo
Bergen