En ukrainsk dronepilot ved fronten ber Europa om mer enn bare våpen og penger, og etterlyser soldater for å forsterke Ukrainas forsvar. Han mener USA ikke lenger er en pålitelig støttespiller, og at Ukraina nå er avhengig av europeisk hjelp.
Hans mor, som har flyktet til Norge, understreker viktigheten av samhold mot Putin og hans forsøk på å splitte ukrainerne. Sammen avviser de ideen om å gi fra seg land til Russland, og de frykter at manglende støtte vil føre til at Putin okkuperer hele Europa.
De understreker at Ukraina kan vinne krigen hvis de får tilstrekkelig europeisk støtte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen hevder at Putin ikke vil nå sine mål fordi Europa nå er forent og oppmerksom på hans metoder. Putin bruker manipulasjon og skremselspropaganda, og selv om han har en viss innflytelse i Øst-Europa og Vest-Balkan, ønsker ikke disse landene å bli underlagt Russland igjen. Ukraina fortsetter å kjempe tappert med støtte fra Vesten. For å svekke NATO kan Putin forsøke å splitte Europa, men Artikkel 5 er avgjørende for å sikre gjensidig bistand ved et angrep. Det er viktig å hindre at ytre høyre får for mye makt i vestlige land, da dette kan skape ubalanse og åpne døren for Putin.
1 måned siden
Ferd-eier Johan H. Andresen oppfordrer Norge til å støtte Ukraina som om landet selv var i krig, og etterlyser handlekraft fra norske politikere. Han påpeker at Europa ikke lenger kan stole på at USA vil gripe inn. Flere partiledere, som Erna Solberg og Sylvi Listhaug, støtter økt støtte til Ukraina. Gründer Isabelle Ringnes mener Norge bør søke EU-medlemskap i lys av situasjonen. Petter Stordalen uttrykker bekymring for økt polarisering, men understreker viktigheten av håp og fred.
1 måned siden
Erna Solberg uttrykker dyp bekymring over USAs mulige kutt i militær støtte til Ukraina, og mener det vil forverre den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Hun anklager Trump for å risikere å hjelpe Putin å vinne krigen, og understreker at Russland er ansvarlig for konflikten. Solberg oppfordrer Norge og Europa til å øke støtten til Ukraina, investere i eget forsvar og øke våpenproduksjonen for å stå opp for det som er rett.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Inna Petrenko, en ukrainsk flyktning bosatt på Nesodden, og hennes families situasjon etter Russlands invasjon av Ukraina. Inna savner ektemannen Volodymyr, som kjemper ved fronten, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina. Hun advarer mot å stole på Putin og fremhever at Ukraina selv må få bestemme sin fremtid. Samtidig har deres sønn returnert til Ukraina for å studere. En undersøkelse viser at kun et mindretall av ukrainske flyktninger i Norge planlegger å vende tilbake etter krigen.
2 måneder siden
Volodymyr Zelenskyj mener Russlands droneangrep mot Tsjernobyl indikerer manglende ønske om fred. Han frykter at Putin vil utnytte en våpenhvile til å omgruppere russiske styrker, og understreker Ukrainas avhengighet av amerikansk støtte. Under sikkerhetskonferansen i München skal Zelenskyj møte Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide. Europeiske NATO-land har presset USA for å inkludere Ukraina i fredsforhandlinger med Russland, etter bekymringer om mulige amerikanske innrømmelser. USA har forsikret Zelenskyj om at Ukraina vil bli del av forhandlingene.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa ikke er i stand til å beskytte Ukraina eller seg selv, og uttrykker frykt for at USA kan vende ryggen til Europa. Det norske forsvaret sliter med mangler til tross for økte bevilgninger. Russland har omstilt seg til krigsøkonomi og kan angripe NATO om få år. Forfatteren mener Europa må styrke sitt forsvar militært og økonomisk, og at Norge må samarbeide tettere med andre land, spesielt Norden, Baltikum, Storbritannia og USA. Trusselen om amerikansk svikt kan tvinge Europa til å våkne og ta grep.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina og Europa som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt og målrettet støtte til Ukraina. Han kritiserer munnhuggeriet mellom Trump og Zelenskyj, samtidig som han fremhever viktigheten av samhold i Europa. Flere partiledere, inkludert Støre, Melby, Bergstø, Solberg og Hermstad, støtter kravet om økt støtte, og foreslår konkrete tiltak som hasteinnkalling av Stortinget og en europeisk kronerulling. De understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet og fremtid, spesielt i lys av usikkerheten rundt USAs engasjement.
2 måneder siden
Vladimir Putin sier Russland ikke har noe imot at Europa deltar i fredsforhandlingene om Ukraina, men hevder Europa selv nekter kontakt. Donald Trump åpner for europeiske styrker i Ukraina som del av en fredsavtale, og mener Putin vil akseptere dette. Emmanuel Macron er enig i at Europa kan garantere sikkerhet, men understreker behovet for avskrekking og håper på fortsatt amerikansk engasjement. Trump antyder at Ukraina kan måtte gi fra seg land, og gjentar påstander om at Europa har lånt penger til Ukraina, noe Macron korrigerer. Trump advarer om at konflikten kan eskalere til en verdenskrig.
1 måned siden
President Zelenskyj appellerte fra Oslo til EU om å bevilge fem milliarder euro til ammunisjon for ukrainsk artilleri, og understreket behovet for bedre luftvern. Han advarte mot å svekke sanksjonene mot Russland. Zelenskyj kritiserte Ungarns blokkering av en sterk støtteerklæring til Ukraina, og beskrev det som «anti-europeisk». Han rapporterte om intensiverte russiske droneangrep som bevis på at Russland ikke ønsker fred. 26 av 27 EU-land har sluttet seg til en uttalelse om å øke presset mot Russland.
2 måneder siden
Ukrainas øverste diplomat i Norge advarer Europa om at et Russland som går seirende ut av krigen, vil bli enda modigere. Uttalelsene kommer etter oppsiktsvekkende utspill fra USA. Ukraina insisterer på at de må spille hovedrollen i fredsforhandlinger og understreker at de aldri vil anerkjenne annektering av territorium. Diplomaten oppfordrer Europa til å styrke sin forsvarsevne for å vise Russland at det ikke er aktuelt å invadere flere land, og for å bevise at Europa er en sterk alliert for USA.
1 måned siden
En rådgiver for Ukrainas president Zelenskyj oppfordrer Norge til å øke sin støtte til Ukraina betydelig for å sikre seier over Russland. Han argumenterer for at dagens støttenivå ikke er tilstrekkelig, selv med nylige økninger. Rådgiveren foreslår blant annet å etablere produksjon av det norske luftvernsystemet Nasams i Ukraina for raskere og mer effektivt forsvar. Han påpeker at Norge har økonomiske ressurser til å bidra mer, gitt landets økte inntekter fra energipriser som følge av krigen. Han advarer om at krigen kan eskalere og true sikkerheten i hele Europa dersom Ukraina ikke får tilstrekkelig hjelp, og trekker paralleller til Norges grense mot Russland.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa må erstatte USAs støtte til Ukraina etter at USA har stanset sin støtte. Forfatteren mener at Europa har den nødvendige økonomiske og produksjonsmessige kapasiteten, men at det krever politisk vilje og finansiering. Norge kan spille en viktig rolle gjennom økt økonomisk støtte, spesielt rettet mot å øke våpenproduksjonen i Ukraina og Europa. Ukraina er i økende grad i stand til å produsere egne våpen, men er avhengig av finansiering utenfra. Artikkelen understreker at situasjonen haster og at Europa må handle raskt for å sikre Ukrainas sikkerhet og uavhengighet.
2 måneder siden
Ukrainere reagerer med sjokk og avsky etter Donald Trumps utskjelling av Zelenskyj, og uttrykker bekymring for at Europa står alene mot Russland. Mange ønsker tettere samarbeid med Europa, spesielt innen forsvarsindustrien, og frykter at en våpenhvile er lenger unna. Samtidig fortsetter de russiske angrepene, og situasjonen oppleves som intens og stressende for mange ukrainere. Flere understreker behovet for et felles europeisk forsvar som ikke er avhengig av Nato-allierte utenfor Europa.
1 måned siden
Donald Trump har midlertidig stanset USAs militære støtte til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets evne til å motstå russisk press. Mens Ukrainas statsminister forsikrer at de kan holde fronten, advarer eksperter om at mangelen på amerikansk hjelp kan få konsekvenser på sikt. Det er uenighet om hvor raskt Ukraina vil merke stansen, men flere påpeker at europeiske initiativ kan kompensere noe for bortfallet. Spørsmålet er om Europa kan erstatte USAs bidrag fullt ut, og om Trump vil endre sin beslutning. Russland har fortsatt en stor militær styrke i Ukraina, men sliter også på fronten.
1 måned siden
Det er bred politisk enighet om å øke Norges støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre begrunner økningen med den dramatiske situasjonen Ukraina er i, redusert støtte fra USA og et samlet Europa. Støtten skal bidra til fred og stabilitet i Europa, samt støtte den europeiske fredsplanen. Ine Eriksen Søreide (H) understreker at det kan bli behov for ytterligere økning i støtten fremover, og regjeringen har tidligere blitt kritisert for å være for gjerrig sammenlignet med andre land som Danmark og Sverige.