En journalist reiser til frontlinjen i Ukraina for å undersøke hvordan droner har endret krigføringen. Forberedelsene er grundige, med planlegging av rute, sikkerhet og førstehjelp.
Teamet møter en presseoffiser og besøker et stabiliseringspunkt for skadde soldater, der en lege uttrykker bekymring over manglende medieinteresse. Journalisten reflekterer over viktigheten av å rapportere fra krigen og dens potensielle konsekvenser for Europa, og understreker at det er deres plikt å fortelle disse historiene.
De besøker også en droneenhet og ser hvordan de opererer. Til slutt sovner journalisten utslitt på hotellet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
13 dager siden
Erna Solberg reiste sammen med organisasjonen «Fritt Ukraina» til Ukraina for å få et innblikk i krigens realiteter og vise sin støtte. Under reisen besøkte hun blant annet en æreskirkegård i Lviv, der hun møtte pårørende og reflekterte over tapene. Hun fikk også møte ukrainske soldater og forretningsfolk som fortalte om hvordan droner har endret krigføringen, og hvordan Ukraina tilpasser seg den nye virkeligheten. Solberg fikk se hvordan «Fritt Ukraina» bidrar med droner, kjøretøy og annet utstyr, og hun opplevde en flyalarm i Kyiv. Reisen inkluderte også et besøk til frontlinjen, hvor hun fikk et inntrykk av de vanskelige forholdene soldatene lever under.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg reiste til Ukraina, inkludert områder nær frontlinjen i Donetsk, for å observere krigens konsekvenser. Hun møtte ukrainske soldater og fikk et sterkt inntrykk av ødeleggelsene i gjenerobrede byer som Kramatorsk og Izium. Solberg deltok også i en leveranse av utstyr fra organisasjonen «Fritt Ukraina» og opplevde flere flyalarmer. Under et møte med Ukrainas statsminister Denys Shmyhal, ble hun bedt om norsk støtte til gjenoppbygging, spesielt innen strømforsyning, minerydding og boliger. Solberg understreket viktigheten av militær støtte for å styrke Ukrainas posisjon.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler krigen i Ukraina, der Russland bruker intens infanteritaktikk med store tap. Ukraina sliter med mangel på soldater og er avhengig av vestlig støtte, men korrupsjon og manglende forsvarslinjer undergraver forsvaret. Droner har revolusjonert krigføringen og er nå det viktigste våpenet. Journalisten Francis Farrell mener Ukraina trenger reformer og bedre ledelse for å stabilisere fronten, og at politisk og militær ledelse må ta ansvar.
1 måned siden
Artikkelen belyser Europas økende ansvar for å støtte Ukraina etter at USA stanset militær støtte. Eksperter understreker at Ukraina nå har størst behov for luftvernsammunisjon og avanserte teknologiske komponenter. Samtidig diskuteres tilstanden til europeiske lands forsvar, deriblant Norges, som beskrives som et «fredstidsforsvar». Artikkelen fremhever også viktigheten av Starlink for Ukraina og overgangen til dronebruk mot Russland, samt synkende russisk intensitet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Taras, en ukrainsk bonde som ble soldat etter Russlands invasjon. Han forteller om sin tid som veiviser for spesialsoldater og de farefulle oppdragene med å hente døde soldater fra slagmarken. Taras beskriver flukten fra Kyiv og stanken av døde langs veien. Nå er han dronepilot og bidrar til å avsløre russiske posisjoner. Han er forberedt på en lang krig og støtter sønnens ønske om å verve seg, selv om han helst ser at sønnen fullfører studiene først.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeidsminister Tonje Brenna besøkte Ukraina, inkludert Kharkiv nær frontlinjen, hvor de opplevde et droneangrep og måtte søke tilflukt i et bomberom. Besøket har gjort inntrykk, og regjeringen gir nå 3 milliarder kroner i humanitær støtte til Ukraina og nabolandene. Støtten skal gå til FNs humanitære respons, Røde Kors, humanitære organisasjoner, medisinsk evakuering og en humanitær reserve. Norge skal også finansiere 13 solkraftverk i Kharkiv for å sikre strømforsyningen til sykehus og skoler.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg har reist til Ukraina, inkludert et besøk i Donetsk, for å observere krigen. Hun har møtt ukrainske soldater 20 kilometer fra fronten og berømmer deres motivasjon og kampvilje for landet sitt. Solberg beskriver de omfattende ødeleggelsene i de gjenerobrede områdene, hvor hun observerte at mange steder nesten bare bebos av eldre mennesker. Under besøket møtte hun også Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal i Kyiv.
1 måned siden
En ukrainsk dronepilot ved fronten ber Europa om mer enn bare våpen og penger, og etterlyser soldater for å forsterke Ukrainas forsvar. Han mener USA ikke lenger er en pålitelig støttespiller, og at Ukraina nå er avhengig av europeisk hjelp. Hans mor, som har flyktet til Norge, understreker viktigheten av samhold mot Putin og hans forsøk på å splitte ukrainerne. Sammen avviser de ideen om å gi fra seg land til Russland, og de frykter at manglende støtte vil føre til at Putin okkuperer hele Europa. De understreker at Ukraina kan vinne krigen hvis de får tilstrekkelig europeisk støtte.
1 måned siden
Skiskytteren Dmytro Pidrutsjnyj deler sin dramatiske historie om krigen i Ukraina. Etter invasjonen i februar 2022 ble han beordret til militærtjeneste, men patruljerte i stedet i hjembyen. Han beskriver tøffe forhold i nasjonalgarden med lite søvn og konstant beredskap. Pidrutsjnyj forteller om støtten fra andre utøvere, spesielt Johannes Thingnes Bø, som har auksjonert bort startnummer for å samle inn penger til Ukraina. Han er kritisk til at russiske utøvere ønskes tilbake i internasjonale konkurranser så lenge krigen pågår, og mener det vil sende feil signal om Russland ikke holdes ansvarlig.
4 måneder siden
Artikkelen fremhever kontrasten mellom julefreden i Norge og den pågående krigen i Ukraina, der soldater kjemper for sin og Europas sikkerhet. Den forteller om en ukrainsk gutt som mistet sin far i krigen, noe som illustrerer krigens brutale konsekvenser. Forfatteren kritiserer manglende støtte fra vestlige land, inkludert Norge, og understreker at ukrainske soldater kjemper for mer enn bare sitt eget land. Artikkelen avslutter med en oppfordring om økt støtte til Ukraina etter jul, som en anerkjennelse av deres offer.
1 måned siden
Artikkelen omhandler ukrainske veteraner som mottar rehabilitering etter å ha kjempet i krigen. De uttrykker bekymring for at USA stopper militærhjelpen, men understreker samtidig at de vil fortsette å kjempe for landet sitt. Veteranene fremhever viktigheten av europeisk støtte, og beskriver de fysiske og psykiske utfordringene de står overfor etter krigstjenesten, som angst, søvnproblemer og PTSD. De understreker at krigen handler om mer enn bare territorium; det er en kamp for moral, ærlighet og de som har mistet livet.
4 måneder siden
Fredrik Holme Tombra er ansatt som NRKs nye Ukraina-korrespondent fra 2025. Han kommer fra NRKs sportsavdeling og tar over etter Kari Skeie. Tombra ser frem til å dekke krigen i Ukraina på nært hold og vil fokusere på både de menneskelige lidelsene og den politiske utviklingen. Han har studert internasjonal journalistikk og russisk, og tiltrer stillingen i midten av februar. NRK understreker viktigheten av tilstedeværelse i felt for å gi publikum innsikt.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan den økende globale uroen påvirker norske vernepliktige, som følger nyhetsbildet nøye og diskuterer situasjonen. Mange er fornøyde med tjenesten, men reflekterer over fremtidige konsekvenser. Forsvarssjefen understreker viktigheten av å støtte Ukraina og oppfordrer til å være bekymret, men ikke redd. Samtidig avdekker en fersk forsvarsanalyse ressursmangel i Forsvaret, noe de vernepliktige bekrefter. De er også klar over at Norges ressurser brukes til å hjelpe andre land i nød, noe som påvirker deres egen tjeneste.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende interesse for «mørk turisme» i Ukraina, der turister besøker krigsherjede områder. Brødrene Terje og Johan Løkken reiste til Kyiv-regionen for å se områdene som var under russisk okkupasjon. Reiseoperatører tilbyr nå guidede turer til steder som Butsja, Irpin og Hostomel, der turister får se ødeleggelsene og høre historier fra krigen. En del av inntektene fra disse turene går til det ukrainske forsvaret. De fleste som deltar på turene er menn, og mange kommer fra Tyskland. Reiselederen håper at disse turene kan øke bevisstheten om krigen og ønsker å lage minnemuseer etter krigens slutt.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Inna Petrenko, en ukrainsk flyktning bosatt på Nesodden, og hennes families situasjon etter Russlands invasjon av Ukraina. Inna savner ektemannen Volodymyr, som kjemper ved fronten, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina. Hun advarer mot å stole på Putin og fremhever at Ukraina selv må få bestemme sin fremtid. Samtidig har deres sønn returnert til Ukraina for å studere. En undersøkelse viser at kun et mindretall av ukrainske flyktninger i Norge planlegger å vende tilbake etter krigen.