Artikkelen hevder at mobiltelefonens neste store utvikling ikke ligger i maskinvare, men i kunstig intelligens (AI). Mens tidligere nyheter handlet om bedre kameraer og batteritid, fokuserer nå utviklingen på AI-funksjoner som er tilgjengelige for folk flest.
Generativ AI, spesielt gjennom Google Gemini på Android, gir telefonene nye muligheter. Samsung er en pådriver med sin Galaxy AI, mens Apple er mer avventende.
AI gjør at mobilen kan utføre oppgaver som å oppsummere e-poster eller legge til kalenderhendelser, og tilpasse seg brukerens behov. Dette fører til at mobilene blir mer optimalisert for hverdagsbruk, og at vi ikke trenger å bytte dem ut like ofte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
Google lanserer en ny funksjon i Gemini som gir AI-assistenten tilgang til brukerens kamera og skjerm, slik at den kan gi sanntidshjelp basert på det brukeren ser. Dette gjelder Gemini Advanced-brukere med kompatible Android-telefoner, samt Gemini Basic-brukere med Pixel 9 eller Samsung S25. Gemini kan hjelpe med alt fra å vurdere antrekk til å feilsøke tekniske problemer eller planlegge oppussing. Funksjonen bygger videre på Project Astra, et Google-prosjekt som har som mål å utvikle en AI-assistent som forstår og samhandler naturlig med omgivelsene.
3 dager siden
Norske Javad Mushtaq forlot en toppjobb for å fordype seg i kunstig intelligens. Han mener AI-revolusjonen vil endre verden dramatisk de neste årene.
3 måneder siden
Teknologimessen CES 2025 forventes å vise frem en rekke nyvinninger innen kunstig intelligens og forbrukerelektronikk. Samsung lanserer smarte hvitevarer med innebygde skjermer og AI-funksjoner, som en ovn som foreslår oppskrifter og overvåker matlagingen. Det forventes også konkurrenter til Metas AI-briller, og Sony oppdaterer sitt PlayStation VR2-system. Bærbar helseteknologi med AI for personlige anbefalinger er også på vei. I tillegg utvikles trådløs ladeteknologi og mer avanserte personlige assistenter. Det ryktes også om wearables som kan administrere medisiner.
3 måneder siden
Artikkelen gir en innføring i kunstig intelligens (AI), med fokus på generativ AI. Den forklarer hvorfor og hvordan man kan begynne å bruke verktøy som ChatGPT, og gir konkrete eksempler på bruksområder. Artikkelen understreker at AI kan være en nyttig assistent både i jobb og privatliv, og at det finnes flere alternativer til ChatGPT, som Google Gemini og Microsoft Copilot. Den diskuterer også forskjellen mellom ulike AI-verktøy, som Perplexity, og forklarer hvorfor det er viktig å forstå deres ulike funksjoner. Artikkelen konkluderer med at AI er et nyttig verktøy som kan forenkle hverdagen.
3 måneder siden
Google har lansert AI-agenter basert på Gemini som kan utføre oppgaver på datamaskiner og mobiltelefoner. Disse agentene integreres med Google-tjenester som Workspace, Maps og YouTube Music, og kan kommunisere med andre apper via utvidelser. Brukere kan gi agentene tillatelse til å dele personopplysninger og innhold med andre tjenester. AI-agentene kan utføre enkle oppgaver som å sette alarmer og sende meldinger, men også mer avanserte oppgaver som å lese e-poster og lage avtaleforslag. Google tilbyr brukere å teste AI-agentene på Google Gemini.
1 måned siden
Ukens teknologinyheter omfatter kontroverser rundt bildegenerering, KI-juks og Elon Musks salg av X til xAI. ChatGPTs bildegenerator ble oppdatert etter kritikk om kopiering av kunstnere. I Tromsø ble det avdekket en KI-skandale der kommunen brukte oppdiktede kilder. Google lanserte modellen «Gemini 2.5 Pro Experimental». Samsung lanserer en støvsuger som gir varsler og en vaskemaskin med kunstig intelligens. I USA ble en fan utestengt fra en konsert på grunn av ansiktsgjenkjenning. Spillet Inzoi har fått positiv mottakelse, men muligheten for å kjøre over personer er fjernet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den overraskende lave bruken av eSIM i Norge, til tross for de mange fordelene det tilbyr sammenlignet med tradisjonelle SIM-kort. Statistikken viser at kun 2,18 prosent av mobilabonnementene benytter seg av eSIM-teknologien. Blant fordelene som trekkes frem er miljøvennlighet, økt sikkerhet, og fleksibilitet ved bytte av operatør samt muligheten for å ha flere telefonnummer på samme enhet. De store mobilselskapene Telenor og Telia rapporterer om en økende interesse for eSIM, og de forventer at det vil bli standard etter hvert som flere mobiltelefoner lanseres uten mulighet for fysisk SIM-kort.
2 måneder siden
Norge henger etter Sverige i AI-investeringer, ifølge en artikkel fra E24. Mens Sverige tiltrekker seg store private investeringer i kunstig intelligens, er Norge mer forsiktig og investerer mindre. Forskere mener Norge må fokusere på å bruke AI til å forbedre velferdsstaten og effektivisere offentlig sektor, fremfor å konkurrere direkte med større nasjoner. For å ta igjen forspranget må Norge bygge både talentbase og kapitaltilgang, samt øke investeringene i forskning og utvikling. Eksperter ser store muligheter for Norge innen AI-applikasjoner og produktivitetsforbedringer.
2 måneder siden
AI-forsker Inga Strümke er ikke like imponert over Deepseeks nye språkmodell som markedene. Hun mener utviklingen var forventet og at det ikke er et «Sputnik-øyeblikk». Deepseek R1 er en ny AI-modell som kan utføre avanserte språkoppgaver med mindre regnekraft enn konkurrentene. Dette utfordrer USAs dominans innen AI, der stadig større og mer ressurskrevende modeller har dominert. Strümke håper utviklingen vil føre til økt forskning på mindre energikrevende AI-systemer. Hun forventer også at flere vil kunne utvikle egne språkmodeller fremover. Alibaba lanserte onsdag en språkmodell som de hevder er bedre enn Deepseeks første modell.
2 måneder siden
En ny modell fra OpenAI har overgått menneskelig intelligens i en test, og autonome KI-agenter forventes å innta arbeidsmarkedet i 2025. Samtidig har et kinesisk selskap lansert en åpen kildekode-modell som utfordrer vestlige teknologigiganter, noe som har ført til store økonomiske konsekvenser. Artikkelen understreker at Norge må oppdatere sin KI-strategi, etablere regulatoriske sandkasser, reformere utdanningssystemet og utvikle en robust nasjonal sikkerhetsstrategi for å møte den nye virkeligheten. Det understrekes at valgene vi tar nå vil forme samfunnet i generasjoner fremover.
4 måneder siden
Apple utvikler en ny, svært tynn iPhone-modell som kan bli selskapets tynneste noensinne. Modellen, som muligens får navnet 'iPhone 17 Slim' eller 'Air', er i produksjonsfasen hos Foxconn. Den forventes å være mellom 5 og 6 millimeter tykk, betydelig tynnere enn dagens modeller. Utfordringer med batteriplassering er rapportert. Samtidig kan Plus-modellen forsvinne fra serien på grunn av svakt salg. Den nye modellen forventes å ha en 120Hz skjerm, forbedret kamera, og trådløs lading som standard.
2 måneder siden
Elon Musks nye AI-modell, Grok 3, representerer et stort fremskritt innen kunstig intelligens. Den er trent på store mengder data, inkludert sanntidsinformasjon. Grok 3 utmerker seg med avansert resonnering, dybdesøk og kreativitet, og kan generere innhold uten sensur. I en test demonstrerte modellen evnen til å argumentere kritisk mot Elon Musks involvering i Donald Trumps administrasjon, i kontrast til Googles Gemini. Eksperter beskriver Grok 3 som svært imponerende.
3 måneder siden
Artikkelen beskriver et teknologisk kappløp mellom USA og Kina innen kunstig intelligens. USA forsøkte å begrense Kinas utvikling gjennom CHIPS Act, mens selskaper som OpenAI lanserte banebrytende KI-modeller som ChatGPT. Kina svarte med egne modeller som ERNIE, og senere DeepSeek R1, som utfordret de amerikanske lederne. DeepSeek sin modell var mer energieffektiv og open source, noe som førte til børsfall for amerikanske teknologiselskaper. Alibaba lanserte deretter Qwen 2.3-Max, som hevdes å være enda mer avansert, og dermed fortsetter kappløpet.
1 måned siden
Ukens teknologinyheter omfatter Apples bekymringer rundt kunstig intelligens, Sonys bruk av AI som skaper debatt, Elon Musks ambisjoner om Mars-reise, Microsofts nedleggelse av Skype, og parkeringsproblemer for førerløse taxier i San Francisco. En ny Tesla-konkurrent utviklet av tidligere Tesla-ansatte er også på vei.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en trend der unge mennesker velger enklere mobiltelefoner uten internettilgang for å redusere skjermtid og føle seg mindre tilkoblet. Flere forteller at de føler seg mindre trøtte og mer tilstede i hverdagen ved å bytte ut smarttelefonen med en «dum» telefon. Et eksperiment viser at ungdommer som byttet til fliptelefoner sov bedre og prioriterte sosialt samvær. Medieforsker Mehri Agai påpeker at mange kjenner på en metning av å være tilgjengelig hele tiden, og at behovet for digital frakobling øker. Butikker som Elkjøp og Power melder om økt salg av enklere mobiltelefoner, spesielt blant yngre kunder.