Artist Gaute Ormåsen deler sin historie om å leve med tinnitus. Han beskriver hvordan lidelsen førte til angst og søvnproblemer.
Artist Gaute Ormåsen (42) forteller i podkasten Poddjournalisten om sin 20 år lange erfaring med tinnitus. Lidelsen rammet ham brått som tenåring og utløste katastrofetanker, panikk og angst, samt søvnproblemer. Han prøvde ulike behandlinger uten hell.
Ormåsen beskriver tinnitus som traumatiserende, spesielt med tanke på mørke forestillinger om tilstanden. Over tid lærte han seg å takle tinnitus bedre og ønsker nå å formidle at det er mulig å leve godt med lidelsen.
Ifølge Helsenorge opplever 10-15 prosent av Norges befolkning øresus, og rundt 1 prosent er svært plaget. Ormåsen understreker at tinnitus ikke har påvirket hans musikkarriere og oppfordrer til fornuftig hørselvern.
Gaute Ormåsen
Martin Benedikt Sjue
Stine Strandhaug
Poddjournalisten
Helsenorge
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler tinnitus, en tilstand som rammer over en halv million nordmenn. Artister som Gaute Ormåsen og Jack Rubinacci engasjerer seg i Tinnitus Quest for å fremme forskning og øke bevisstheten rundt tinnitus. De deler sine personlige erfaringer og understreker behovet for mer kunnskap og bedre behandlingstilbud. Hørselshemmedes Landsforbund støtter kravet om mer forskning og etterlyser bedre kompetanse om tinnitus blant fastleger. En tidligere klinikkleder mener likevel at fokus bør være på å hjelpe pasienter med å leve med tilstanden, da det er lite fremskritt i å fjerne ulyden. Artikkelen belyser viktigheten av forebygging og tidlig hjelp for å unngå at tinnitus forverres.
2 måneder siden
Influenser Amund Pettersen (23) deler sine erfaringer med OCD, en lidelse han har hatt siden ungdomsskolen. Han beskriver hvordan tvangstankene påvirker ham i hverdagen, fra dusjing til leggetid, og at symptomene kan forverres om vinteren. Professor Bjarne Hansen forklarer at typiske symptomer inkluderer tanker knyttet til smitte og sjekketvang, og understreker at mange skjuler lidelsen. Eksponeringsterapi er en effektiv behandling. Amund har lært seg å håndtere OCD og delte nylig sin historie på TikTok, noe som resulterte i positiv respons og en følelse av fellesskap.
4 måneder siden
Den svenske artisten Benjamin Ingrosso (27) forteller åpent om sine spiseforstyrrelser i en podkast. Han har slitt med dette siden barndommen, etter å ha fått kommentarer om at han var lubben og lav. Som 12-13-åring gikk han drastisk ned i vekt, noe som førte til økt popularitet, men også forsterket problemene. Ingrosso innrømmer at kroppsbildet fortsatt påvirker hverdagen hans, inkludert kosthold og trening. Han jobber nå med å finne trygghet i seg selv som artist, og mener at musikken er viktigere enn utseendet. Hans søster, Bianca Ingrosso, har også vært åpen om sine problemer med bulimi.
4 måneder siden
Influenser Nora Haukland reflekterer over et utfordrende år i sin podkast. Hun forteller at hun har lært å være trygg på seg selv og trives i eget selskap, etter å ha søkt bekreftelse i forhold tidligere. Haukland har stått frem om psykisk og fysisk vold fra sin tidligere kjæreste, Marius Borg Høiby, noe som har ført til hatmeldinger og sosial angst. Hun er nå i et forhold med Johannes Bjelland, og ser fremover mot en bedring i 2025. Haukland understreker at hun jobber med angsten og opplever gradvis bedring.
2 måneder siden
Skuespiller og influencer Tale Torp Torjussen (19) deler sin historie om spiseforstyrrelser i tenårene i en podkast. Hun forteller at sykdommen startet da hun var 14 år og spilte i NRK-serien «Klassen», og at det var en vanskelig periode som påvirket både henne og hennes familie. Torjussen understreker at spiseforstyrrelser er en alvorlig sykdom som tar over både kropp og sinn. I dag beskriver hun seg selv som frisk og fokuserer på å leve et normalt liv. Ved siden av skuespillerkarrieren er Torjussen også en aktiv influencer og er nå aktuell i «Kompani Lauritzen».
15 dager siden
Artikkelforfatteren deler sine erfaringer som mor under russetiden, og beskriver hvordan hun gikk fra å være livredd til å engasjere seg aktivt. Ved å starte en podkast og snakke med ulike aktører fikk hun innsikt i russekulturen og ble tryggere. Hun gir råd til andre foreldre om å være tilgjengelige, lytte og ikke nøle med å kontakte politiet ved behov. Hun understreker viktigheten av å snakke med ungdommene om grenser og respekt, og ønsker russen 2025 velkommen.
4 dager siden
Artisten Martin Bjercke deler sin historie om fødselsdepresjon. En dramatisk fødsel utløste sterke følelser i etterkant.
3 måneder siden
Ina Wroldsen, kjent fra «Hver gang vi møtes» og «The Voice», avslører i sin egen podkast at hun opplevde en alvorlig periode med netthets etter sin deltakelse som dommer i «Idol» i 2016. Hetsen var såpass ille at hun måtte søke hjelp hos psykolog. Denne hendelsen, som hun beskriver som sin «største smell», ble ikke tatt opp i hennes episode av «Hver gang vi møtes». Wroldsen forteller at hun var redd for å gå ut offentlig på grunn av den negative oppmerksomheten. Hun har fått positive tilbakemeldinger etter sin deltakelse i «Hver gang vi møtes», noe som er en uvant situasjon for henne.
3 måneder siden
Den svenske artisten Eric Saade (34) forteller i TV-programmet «Renées brygga» om sin panikkangst. Han tror at det å bli kjent som 15-åring kan være en årsak. Saade har oppsøkt sykehus flere ganger, og trodd det var noe galt med hjertet, men det har vist seg å være panikkanfall. Han har forsøkt å dempe angsten med spill og medisiner, men foretrekker ikke medisiner. Saade snakker også om forholdet til kjæresten, influenseren Hanna Schönberg, og viktigheten av å ha en partner som utfordrer en.
1 måned siden
Øyvind Rørås (42) fra Kongsberg forteller om sin kroniske ensomhet og vansker med å knytte vennskap gjennom livet. Han beskriver en oppvekst preget av få venner og en følelse av skam rundt sin ensomhet. Etter et samlivsbrudd for tre år siden, opplevde han en dyp depresjon. Psykologspesialist Jørgen Flor forklarer at ensomhet kan føre til alvorlige helseproblemer. Rørås søkte hjelp og begynte å utfordre sin sosiale angst. Etter å ha delt sin historie i media, har han fått positiv respons, gjenopptatt kontakt med sin far, og blitt invitert med på hockeykamper, noe som har bidratt til å bryte isolasjonen. Psykologen anbefaler å finne arenaer for fellesskap gjennom aktiviteter og frivillig arbeid.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler 'kvartlivskrisen', en periode med usikkerhet og spørsmål om mening og retning i livet som mange opplever i 20-årene. Selina Bø deler sin erfaring med overgangen fra studier til jobb, og følelsen av å være 'lost' etter et brudd. Psykologer forklarer at krisen kan skyldes samfunnets høye krav og forventninger, og at mange sliter med å finne seg selv. De anbefaler å lytte til sin indre stemme, prioritere egentid i naturen, justere egne krav og snakke med andre. Det understrekes at det er viktig å fokusere på hva man mestrer, ikke å mestre alt.
3 måneder siden
Artisten Hanne Sørvaag deler sine tanker om mote, hverdagslige vaner og parforhold i et intervju. Hun foretrekker fargerike klær for å løfte humøret og har alltid med seg Pukka-te, da hun er en "te-snobb". Sørvaag misliker visse motetrender som Burberry-mønster og monogram-mønster. Hun forteller om sitt beste kjøp, en Diane von Fürstenberg-kjole, og sine verste, ubrukelige sko. For å takle mørketiden, går hun ut i dagslys, skaper kos inne og drikker superkakao. Sørvaag deler også sin innsikt om parforhold, der hun innså at man må møte sine egne frykter og senke guarden, etter å ha hørt på podkasten «Guro & Guru».
4 dager siden
Tinius (16) reduserte sin TikTok-bruk drastisk. Han opplever nå økt lykke og mestring.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Freddy Kalas, kjent fra Stjernekamp, og hans erfaring med depresjon. Kalas forteller om hvordan depresjonen rammet ham plutselig og varte i fem år. Han beskriver de fysiske og psykiske symptomene han opplevde, inkludert hjertebank, kvalme, svimmelhet og panikk. Etter en vanskelig periode fant Kalas gradvis tilbake til lyset, blant annet gjennom svømming.