En rapport fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at oksygennivået i Sognefjorden har falt betydelig de siste 30 årene.
Klimaendringer og økte utslipp fører til redusert oksygen i flere fjorder på Vestlandet, noe som gjør dem sårbar for ytterligere forurensning.
Miljødirektoratet uttrykker bekymring for konsekvensene dette kan ha for livet i fjorden, og understreker behovet for tiltak for å redusere utslippene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press og utvikler seg i feil retning. Forskere fra flere institusjoner har analysert fjordens tilstand de siste årene og ser en alvorlig nedgang i viktige arter som torsk og stortare, samtidig som lurven og fremmede arter sprer seg. Selv om det er noen lyspunkter, som bedring i indre Oslofjord og reduksjon av visse miljøgifter, er det en bekymringsfull utvikling. Rapporten peker på at nitrogen fra avløp og jordbruk er en stor bidragsyter til forurensningen, og at det er behov for tiltak på tvers av sektorer for å snu utviklingen. Forskere understreker at det vil ta tid å reparere skadene.
3 måneder siden
En ny rapport viser at tilstanden i Oslofjorden er alvorlig, spesielt i ytre deler hvor situasjonen har forverret seg betydelig siden 2010. Torskebestandene er nær kollaps, og økt mengde lurv truer viktige leveområder. Selv om det er en liten forbedring i indre Oslofjord, er det et stort behov for tiltak. Forskere understreker at alle sektorer må bidra, og et fiskeforbud vurderes som nødvendig. Miljødirektoratet har iverksatt tiltak for å redusere nitrogenutslipp, men det er behov for en forsterket innsats over tid.
3 måneder siden
Til tross for økt innsats for å redde Oslofjorden, viser nye rapporter fra Miljødirektoratet og Niva at tilstanden fortsatt er alvorlig. Rapporten fra Niva viser at fremdriften er for langsom og virkemidlene utilstrekkelig for å nå miljømålene innen 2026. Nitrogenutslipp er en stor utfordring, da det fører til økt vekst av trådalger som fortrenger tareskog og ålegrasenger. Dette har resultert i en kraftig tilbakegang for sukkertare og stortareskog, samt svekkelse i ålegrasengene. Det understrekes at det kreves en forsterket innsats over tid for å oppnå en ren og frisk Oslofjord.
2 måneder siden
Fiskere i Oslofjorden er bekymret for et foreslått fiskestopp, da de frykter for sitt levebrød. Klimaministeren har mottatt rapporter om fjordens dårlige tilstand og lansert forslaget. En fiskeriforsker er skeptisk og mener klimaendringer og forurensning er større problemer. En HI-forsker mener et fiskestopp kan avgjøre om fisket faktisk ødelegger fjorden, mens fiskeriministeren understreker at forslaget er på høring og at innspill vil bli vurdert før en endelig beslutning tas.
19 dager siden
Artikkelen beskriver en alvorlig situasjon for fjordene, spesielt på Vestlandet, med alarmerende oksygenmangel. Utslipp fra fiskeoppdrett, landbruk, industri og kloakk, kombinert med miljøgifter, fører til at fisk forsvinner og fjordbunnen dekkes av mudder. Døde spekkhoggere funnet med høye nivåer av miljøgifter understreker alvoret i situasjonen. Artikkelen kritiserer manglende politisk handling og oppfordrer til umiddelbare og kraftige tiltak mot forurensningskildene, inkludert å konfrontere oppdrettsnæringen, for å redde fjordene fra en miljøkatastrofe.
3 måneder siden
Fiskere i Galicia i Spania rapporterer om en dramatisk nedgang i skalldyrbestanden. Noen bestander har falt med opptil 90 prosent de siste årene. Nedgangen skyldes trolig en kombinasjon av klimaendringer, økt nedbør som reduserer saltinnholdet i elvemunningene, og forurensning fra industri og landbruk. Dette har ført til en betydelig reduksjon i fangst av hjerteskjell og blåskjell, og skaper stor bekymring blant lokale fiskere. Samtidig advarer forskere om at klimaendringer truer marine arter globalt, inkludert koraller. Østersproduksjonen har økt noe, men dette er ikke nok til å kompensere for den generelle nedgangen.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at 60 millioner oppdrettslaks døde eller måtte kasseres i 2023 på grunn av sykdom, lakselus og lusebehandling. MDG reagerer og krever strengere straff for oppdrettere med høy dødelighet. Rapporten viser at lakselusproblemene forverres av marine hetebølger. Andelen rømt oppdrettslaks i elvene synker, men forskere påpeker manglende kunnskap om klimaendringenes påvirkning på marine økosystemer.
17 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss varsler tiltak for å redde Oslofjorden. Fjorden er truet av avrenning, utslipp og fiskeri, noe som har ført til at torsken er truet og sjøstjerner spiser blåskjell. Regjeringen vurderer nullfiskesoner, men vil unngå yrkesforbud for fiskerne. 20 millioner kroner er bevilget til prosjekter for å bedre vannmiljøet. Funn av sildeegg og børstemark gir håp om at tilstanden i fjorden kan bedres.
4 måneder siden
En ny rapport fra Climate Central viser at Norge i snitt har fått syv færre dager med frost om vinteren de siste ti årene, sammenlignet med en verden uten menneskeskapte klimaendringer. Oslo har mistet 16 frostdager, mens Østfold og Vestfold har mistet henholdsvis 23 og 22. De fleste landsdeler har mistet over en uke med frostdager. Dette påvirker snøfallsmønstre, truer vinteraktiviteter og endrer den naturlige rytmen i den norske vinteren. Rapporten understreker at tallene viser den isolerte effekten av bruk av olje, gass og kull på vintertemperaturene.
3 måneder siden
SSB melder om rekordlav villaksfangst i norske elver, med en nedgang på 36 prosent fra året før. Norske Lakseelver beskriver situasjonen som en eksistensiell krise for villaksen, spesielt på Vestlandet og i Midt-Norge. I fjor sommer ble 33 elver stengt på grunn av lite fisk. Oppdrett av laks i åpne merder og klimaendringer, som fører til mer lakselus, er de største truslene. Sjømat Norge avviser at nedgangen kun skyldes norsk oppdrett, og viser til at tilbakegangen er størst i Østersjøen. Likevel erkjenner de at næringen har et ansvar.
2 måneder siden
Havforskningsinstituttets rapport viser en forverring av lakselusproblemet for villaks i 2024, og fremhever dårlig dyrevelferd som en stor utfordring for oppdrettsnæringen. Rømmingen av oppdrettslaks øker igjen i 2025 etter en nedgang, noe som øker risikoen for smittespredning til villfisk. Bekymring reises også rundt bruken av nye miljøgifter som tralopyril, et PFAS-stoff som erstatter kobber og potensielt kan tas opp i laks og blåskjell.
1 måned siden
En ny rapport fra Veterinærinstituttet viser en nedgang i fiskedødeligheten i norsk oppdrettsnæring for første gang på tre år, til 15,4 prosent i 2024. Nedgangen er størst på Vestlandet. Høye sjøtemperaturer skaper imidlertid nye utfordringer, som økt lakselus og spredning av bakteriesykdommer som piscirickettsiose nordover. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandling er de viktigste årsakene til dødelighet. Veterinærinstituttet understreker behovet for å forebygge smitte og nøye vurdere fiskenes helsetilstand før lusebehandling. Det kommer også en egen rapport om villaks.
2 måneder siden
En ny rapport fra Kartverket slår alarm om at norske kart er utdaterte, noe som truer samfunnsutviklingen, beredskapen og næringsutviklingen. Kommunal- og distriktsministeren lover å vurdere anbefalingene i rapporten. Kartverkssjefen påpeker at Norge mister et historisk forsprang innen kartdata. Representanter fra Norsk Luftambulanse og NVE understreker viktigheten av gode kart for sikkerhet og varsling av naturkatastrofer. Rapporten kommer i kjølvannet av økt fokus på klimatilpasning og totalberedskap, der oppdaterte kartdata er avgjørende for å møte utfordringene.
3 måneder siden
Miljødirektoratet presenterer en ny rapport som viser at Norges klimamål kan bli vanskelig og dyrt å nå. Direktoratet advarer om at klimakvoter kan bli kostbare og vanskelige å få tak i etter 2030. De mener dagens politikk gjør Norge for avhengig av kvotekjøp og biodrivstoff, som er dyre løsninger. Rapporten viser også at Norge tidligst kan nå målet om 55 prosent innenlandske klimakutt i 2033, ikke i 2030 som planlagt. Miljødirektoratet anbefaler å styrke nasjonal klimapolitikk for å redusere avhengigheten av kvoter. Klimaministeren erkjenner utfordringene, men mener omstillingen går i riktig retning, selv om det går sakte.
25 dager siden
Havforskningsinstituttet (HI) er bekymret for villaksbestanden i Etneelva, da overvåkning viser en overvekt av små hannlaks og få hunnlaks, noe som kan redusere gytingen. Forskerne mener villaksen sliter i sjøen grunnet dårlig mattilgang og påvirkning fra rømt oppdrettslaks. Antall rømminger av oppdrettslaks har økt, noe som forverrer situasjonen. Feltstasjonen i Etneelva bruker avansert teknologi for å overvåke bestanden, og resultatene kan være relevante for andre lakseelver med lignende utfordringer. Villaksen ble rødlistet i 2021, og flere elver ble stengt i 2023 på grunn av lite fisk.