Mange bilister er uvitende om betydningen av soneskilt for parkering. Manglende kunnskap kan føre til kostbare parkeringsgebyrer.
Artikkelen belyser utfordringen med at mange bilister ikke forstår betydningen av soneskilt for parkering. Sjefingeniør Jon Flydal fra Statens vegvesen forklarer at et soneskilt for parkering forbudt gjelder for alle veier innenfor sonen, uavhengig av kryss eller svinger, helt til et «slutt på parkeringssone»-skilt passeres.
Slike soner finnes ofte i boligfelt, men også andre steder, og formålet kan være å sikre fremkommelighet for større kjøretøy eller snørydding. Parkeringsgebyret for brudd på et slikt forbud er 900 kroner.
Bymiljøetaten i Oslo bekrefter at de mottar henvendelser om soneskilt og har utstedt over 1400 bøter for ulovlig parkering i soneskiltede områder frem til april i år, ifølge pressevakt Hanne Sofie Fremstad.
Jon Flydal
Hanne Sofie Fremstad
Statens vegvesen
Bymiljøetaten i Oslo
Oslo kommune
Oslo
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
3 måneder siden
Artikkelen advarer om parkeringsbøter i Oslomarka i forbindelse med helgens skiforhold. Bymiljøetaten og Skiforbundet oppfordrer til bruk av kollektivtransport for å unngå trengsel og feilparkering. Det understrekes at feilparkering kan medføre bøter på opptil 990 kroner, og at bybetjenter vil ha ekstra tilsyn. Artikkelen nevner også at feilparkering kan hindre utrykningskjøretøy. I tillegg informeres det om at piggdekk uten gyldig oblat kan gi bot på 750 kroner.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler feil bruk av nødsignallys, ofte kalt «Oslo-blinken», der bilister bruker det ved ulovlig parkering eller for å takke andre trafikanter. En undersøkelse viser at mange mener det er greit å bruke nødblink for å parkere ulovlig, spesielt i Oslo. Politiet understreker at nødsignallys er ment for å varsle om farlige situasjoner som teknisk feil, ulykker eller kolonnekjøring. Misbruk kan føre til bøter.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg problemet med biler som blir stående forlatt gjennom vinteren i norske byer. Disse bilene hindrer trafikk, vanskeliggjør brøyting og kan føre til farlige situasjoner. I tillegg forfaller bilene, med fuktskader som fører til rust og råte. En verkstedseier forklarer hvordan batterier blir ødelagt, lakk skades og interiør mugner. Mangelen på garasjeplasser og høye parkeringskostnader bidrar til at biler blir stående.
1 måned siden
Artikkelen belyser økningen i bilskader, særlig i parkeringshus, og de tilhørende kostnadene. Siv Andresen deler sin erfaring der en bulk i et parkeringshus kostet henne 18.000 kroner. Trange parkeringsplasser kombinert med stadig større biler bidrar til problemet. Forsikringsselskapet Fremtind påpeker at mange skader skjer i lav fart, ofte som følge av kontakt med stolper. Svein Halland (87) etterlyser bredere parkeringsplasser og mer hensynsfull oppførsel fra bilister. De høye kostnadene ved bilskader fører til økte forsikringspremier for kundene, og flere parkeringshus har startet utvidelse av parkeringslukene.
3 måneder siden
En artikkel i Bergensavisen viser at mange elbilister i Bergen ikke benytter seg av muligheten til å kjøre i kollektivfelt, noe som skaper unødvendig kø. Kjørelærer Ronny Røst bekrefter at mange elbilister ikke vet at de har lov til å kjøre i alle kollektivfelt i byen. Statens vegvesen påpeker at det er viktig å følge skilting og trafikkregler, da disse kan variere fra sted til sted. Noen elbilister unngår kollektivfeltet fordi de ikke ønsker å "snike", mens andre er usikre på reglene. Det er også forvirring rundt +2-skilt, men elbiler kan kjøre i disse feltene med kun én person. Artikkelen konkluderer med at bedre kunnskap om reglene kan forbedre trafikkflyten i Bergen.
1 måned siden
Artikkelen belyser problemet med trange parkeringsplasser og økningen i parkeringsskader. Bilene har blitt bredere, mens mange parkeringsplasser har beholdt sin opprinnelige størrelse, noe som fører til bulking og skader. SINTEF har utarbeidet nye anbefalinger for parkeringsplassstørrelser, der de anbefaler en minimumsbredde på 2,6 meter for å sikre funksjonell parkering. Anbefalingene er imidlertid kun rådgivende, og forsikringsselskap anbefaler å ta seg god tid ved parkering.
15 dager siden
Statens Vegvesen iverksetter tiltak med trafikkdirigenter på riksvei 7 over Hardangervidda for å håndtere problemer knyttet til feilparkering. Langfredag førte titalls biler parkert i veibanen til trafikkork og vanskeligheter, spesielt for utrykningskjøretøy. Vegvesenet understreker at eksisterende parkeringsplasser er fulle og minner om at feilparkering kan medføre bøter og borttauing. De oppfordrer også folk til å benytte seg av kollektivtransport med buss fra Geilo til Hardangervidda.
18 dager siden
Påsketurister skaper trafikale problemer på Hardangervidda ved å parkere ulovlig. Vegtrafikksentralen melder om biler parkert på begge sider av veien ved Ørteren, noe som fører til trangt veibane. Bilbergingsselskapene har allerede hatt mange oppdrag med feilparkerte biler og oppfordrer folk til å parkere hensynsfullt og bruke sunn fornuft, spesielt med tanke på fremkommeligheten for tungtransport og brøytebiler. Det er vanskelig å få tak i bileiere som er langt oppe på fjellet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler huseieres plikt til å rydde snø og is fra fortau utenfor eiendommene sine. I Bergen og Trondheim har flere huseiere blitt bøtelagt for manglende snørydding, da dette skaper farlige situasjoner for fotgjengere. Kommunene prioriterer bøtelegging for å sikre trygge forhold, spesielt med tanke på barnevogner og rullestoler. I Oslo og Stavanger har ingen huseiere fått bøter for manglende snørydding. Enkelte huseiere mener kommunen burde ta ansvaret for snørydding på fortauene.
4 måneder siden
Mange avregistrerer kjøretøy for vinteren, men lar dem stå parkert på gata med skiltene på. Ifølge nye regler kan slike kjøretøy taues bort etter 14 dager. Tidligere gjaldt dette kun kjøretøy uten skilt, men nå gjelder det også avregistrerte kjøretøy med skilter. Kommunen har ikke plikt til å varsle eier før inntauing, i motsetning til feilparkerte registrerte biler. Inntauing av avregistrerte kjøretøy er kostbart, med priser over 5000 kroner. Bare i Oslo er det tauet inn rundt 250 slike kjøretøy i år.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder millioner av kroner i ubetalte parkeringsbøter i Norge, særlig i Oslo. Over 10 000 utenlandske biler fikk parkeringsbøter i Oslo i fjor, men nesten ingen betaler boten. Manglende tilgang til kjøretøyregistre i enkelte land vanskeliggjør innkrevingen. Oslo kommune ber nå regjeringen om hjelp, og et nytt EU-direktiv kan gjøre det lettere å utveksle informasjon og kreve inn penger fra bilister i hele EU- og EØS-området.
2 måneder siden
Nye regler krever at parkeringsselskaper forsøker å kontakte bileiere før inntauing ved feilparkering, med unntak for situasjoner som parkering på reserverte plasser eller ved fare for trafikksikkerheten. Biler kan også fjernes ved ubetalte parkeringsgebyrer over 6000 kroner. Avregistrerte kjøretøy som står parkert over to uker, kan fjernes uten varsel, en regel mange ikke er klar over etter økningen i midlertidige avregistreringer.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Oslo kommune millioner av kroner i ubetalte parkeringsbøter. I 2024 ble det ilagt bøter for 8,4 millioner kroner, hvorav 7,7 millioner er ubetalt. Problemet skyldes manglende tilknytning til Euro Parking Collection (EPC) i flere land, som hindrer Norge i å sende ut regninger. Oslo kommune ber nå regjeringen om hjelp for å få på plass avtaler med land utenfor EPC-systemet. Et nytt EU-direktiv forventes å løse problemet for EU/EØS-området.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer private parkeringsselskaper for aggressiv og kynisk bøtelegging av bilister. En journalist trekker paralleller til korrupte kommunale parkeringsvakter på 1980-tallet. Nåværende og tidligere ansatte forteller om press for å ilegge gebyrer selv ved uklare forhold, og at de tjener på provisjon. Borettslag og butikker opplever redusert besøk fordi folk frykter å bli bøtelagt. Politikere bruker miljøargumenter for å tillate private selskaper, som utnytter systemet for egen vinning. Samfunnet har ennå ikke funnet en god løsning på parkeringsproblemet, noe som går ut over vanlige folk.
2 måneder siden
Mange nordmenn som kjører i Sverige, går i den klassiske fella å parkere mot kjøreretningen, noe som er tillatt i Norge, men forbudt i Sverige. Dette anses som en grov feilparkering og kan koste 1300 kroner. Svenske myndigheter begrunner forbudet med at feilparkerte biler er vanskeligere å oppdage i mørket og kan føre til farlige situasjoner. Bøter ilagt i utlandet kan tvangsinnkreves over landegrensene gjennom avtaler mellom de nordiske landene, assistert av Statens innkrevingssentral.