Boeing har fått kontrakten for å utvikle og bygge USAs neste generasjons kampfly, F-47, som skal erstatte F-22. Flyet er designet for å operere sammen med droner og vil ha avansert teknologi som gjør det vanskelig å oppdage på radar.
Kontrakten har en estimert verdi på 210 milliarder kroner, men den eksakte summen er ikke offentliggjort av sikkerhetshensyn. F-47 er ment å styrke USAs luftdominans og vil ifølge Pentagon være viktig i en potensiell konflikt med Kina.
Prosjektet har imidlertid også møtt kritikk, med spørsmål om kostnadseffektiviteten og relevansen av et bemannet jagerfly i fremtidens krigføring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Boeing er valgt til å bygge USAs neste generasjons kampfly, F-47, som skal erstatte Lockheed Martins F-22 Raptor. President Trump bekreftet avtalen, men ville ikke avsløre prisen. Budsjettall fra i fjor viser at luftforsvaret planlegger å bruke opptil 20 milliarder dollar på forskning og utvikling frem til 2029. Den totale kontrakten kan bli verdt flere hundre milliarder dollar over tid. Trump nevnte også muligheten for salg til allierte land, noe som kan øke verdien ytterligere. Boeing-aksjen steg etter nyheten.
1 måned siden
Donald Trump har kunngjort at USA vil starte produksjon av et nytt kampfly, F-47, som beskrives som verdens første sjette generasjons kampfly. Flyet skal operere sammen med et ubegrenset antall droner. En ekspert fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) påpeker at dette er et ledd i et våpenkappløp mellom USA og Kina. Utviklingen av de nye kampflyene er preget av hemmelighold, men det antas at de vil være mer energieffektive og potensielt kunne opereres uten pilot. Kina jobber også med å utvikle sjette generasjons kampfly, men det er usikkert hvem som vil være først ute med en fullt operativ kapasitet.
1 måned siden
President Trump har kunngjort at USA utvikler et nytt kampfly, F-47, samtidig som bekymringer øker i Europa rundt USAs forpliktelser til å støtte F-35. Tyskland vurderer et krisemøte i frykt for at USA kan strupe tilgangen til reservedeler og programvareoppdateringer for F-35, noe som kan brukes som pressmiddel. Portugals forsvarsminister har uttalt at de revurderer avtalen om å kjøpe F-35. Eksperter påpeker at flere europeiske land har kapasitet til å utvikle egne kampfly, men at det vil koste mye penger. Utviklingen av F-47 betyr ikke nødvendigvis at F-35 fases ut med det første.
2 måneder siden
En åpen høring i Stortinget belyste store utfordringer knyttet til innkjøpet av Norges nye F-35 kampfly. Riksrevisjonen kritiserer Forsvarsdepartementet for mangelfull planlegging og urealistisk budsjettering. Luftforsvaret sliter med å rekruttere nok teknisk personell, og det er mangel på flyshelter og vedlikeholdsbygg. Fagforeningene påpeker dårlig kommunikasjon innad i Forsvaret. Tidligere forsvarsministre ble også spurt ut om prioriteringer. Levetidskostnadene er estimert til 349 milliarder kroner, men Riksrevisjonen mener viktige kostnader er utelatt. I tillegg er våpensystemer og reservedeler forsinket, noe som påvirker den operative evnen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler mangelen på tilstrekkelig beskyttelse for Norges nye F-35 kampfly, som for tiden står i midlertidige teltløsninger. Luftforsvaret understreker at flyene er sårbare på bakken i krise og krig. Forsvarsbygg er i gang med forarbeidet for å bygge tre doble hangarer på Ørlandet, men ferdigstillelse er planlagt først i perioden 2025-2028. Riksrevisjonen har kritisert Forsvarsdepartementet for mangelfull planlegging og urealistisk budsjettering. Forsvaret sprer nå flyene til flere baser og vurderer oppgraderinger ved Evenes for å bedre beskyttelsen.
3 måneder siden
USA har økt sin bestilling av missiler fra Kongsberg Defence & Aerospace med 70 millioner dollar, noe som bringer den totale kontraktssummen opp til 208 millioner dollar. Bestillingen gjelder Joint Strike Missiles (JSM) til det amerikanske luftforsvaret. Kontrakten ble opprinnelig signert i juni 2024, og arbeidet med missilproduksjonen vil foregå på Kongsberg med forventet ferdigstillelse i 2027. Administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, Eirik Lie, ser frem til å fortsette samarbeidet med det amerikanske forsvaret.
4 måneder siden
Forsvaret har inngått en kontrakt med Kongsberg Defense & Aerospace (KDA) for kjøp av ytterligere to Nasams luftvernbatterier og to simulatorer til en kostnad av 2,7 milliarder kroner. Kontrakten ble signert torsdag. Denne anskaffelsen kommer i tillegg til de to Nasams-batteriene som ble bestilt tidligere i år, og utløser en opsjon fra den tidligere kontrakten. Kjøpet skal både erstatte materiell som er donert til Ukraina og gjennomføre et generasjonsskifte for Nasams i Forsvaret. Med denne avtalen har Forsvaret totalt inngått Nasams-kontrakter med KDA for 5,7 milliarder kroner i 2024. De to simulatoren skal leveres til Ørland og Evenes.
4 måneder siden
Lockheed Martin, verdens største forsvarskonsern, har inngått partnerskap med fem norske teknologiselskaper for å utvikle innovative løsninger innen luftfart og forsvar. Samarbeidet, som har en samlet kontraktsverdi på 8 millioner dollar (89 millioner kroner), vil pågå over 24 måneder. De norske selskapene inkluderer Empact, ModeSensors, Jotne, Alva Industries og UBIQ Aerospace, som skal utvikle alt fra AI-baserte reparasjonsverktøy til ubemannede luftfartøy og isbeskyttelsessystemer. Lockheed Martin ser dette som en mulighet til å styrke sin globale forsyningskjede og bidra til økonomisk vekst i Norge og blant allierte nasjoner.
3 måneder siden
Forsvaret planlegger å bygge et radaranlegg på Sirikjerke i Øvre Eiker etter at tidligere planer for Gyrihaugen ble skrinlagt på grunn av forstyrrelser. Naturvernforbundet kritiserer prosessen for manglende åpenhet og mener Forsvaret misbruker behovet for hemmelighold. De reagerer også på at et populært turområde blir berørt. Forsvaret hevder at de har lært av feilene på Gyrihaugen og at Sirikjerke er en egnet lokasjon. Radaranlegget er en del av en større utbygging til 12 milliarder kroner, og skal være ferdig innen 2031. Naturvernforbundet har sendt en juridisk betenkning og krever innsyn i saken.
3 måneder siden
Flyprodusenten Boeing satser tungt på utvikling av syntetisk flydrivstoff i Norge, i samarbeid med Norsk e-Fuel. Målet er å produsere e-Fuel basert på CO₂, fornybar kraft, hydrogen og vann. Anlegget i Mosjøen skal være klart i 2032 med en kapasitet på 50 millioner liter årlig. Norwegian er også involvert for å nå sine klimamål, men påpeker at prisen på e-Fuel er svært høy. Miljødirektoratet understreker behovet for omstilling til nullutslippsteknologi i luftfarten, som er en sektor som henger etter i klimakutt. Bærekraftig flydrivstoff utgjorde kun en liten andel av det globale forbruket i fjor.
29 dager siden
De to siste F-35 jagerflyene er på vei fra flyfabrikken i Texas og forventes å ankomme Norge innen to dager. Produsenten Lockheed Martin melder at Norge dermed blir det første landet som fullfører oppkjøpsprogrammet av totalt 52 fly. Forsvarsmateriell forventet opprinnelig de siste tolv flyene innen utgangen av mai, men leveransen skjer nå raskere enn antatt. Leveransen ble satt på pause sommeren 2023 på grunn av forsinkelser med en stor oppgradering.
1 måned siden
Nato intensiverer sin satsing på dronekrigføring gjennom øvelser og utvikling av ubemannede systemer. Den nye Task Force X er sentral i testingen av droneteknologi for overvåking av kritisk infrastruktur, spesielt under vann. Admiral Pierre Vandier tar til orde for en egen Nato-droneflåte som kan være operativ allerede til sommeren. Samtidig bekrefter Forsvarsdepartementet at Norge er involvert i et tett samarbeid med industrien og allierte for å utvikle slike systemer. Implementeringen av autonome våpen reiser viktige etiske spørsmål knyttet til kontroll og datasikkerhet, som Nato jobber med å adressere.
8 dager siden
Boeing rapporterte en inntektsøkning til 19,5 milliarder dollar i første kvartal 2025, opp fra 16,57 milliarder dollar samme periode i 2024. Resultatet per aksje var et underskudd på 0,49 dollar, bedre enn forventet minus 1,21 dollar. Analytikere hadde ventet en inntektsvekst til 19,37 milliarder dollar. Selskapet møter fortsatt utfordringer knyttet til tollpolitikk og usikkerhet rundt Donald Trumps økonomiske politikk, samt restriksjoner fra kinesiske myndigheter som har stoppet nye leveranser til kinesiske flyselskaper. Boeing har også hatt produksjonsproblemer, inkludert en streik mot slutten av 2024. For å styrke kjernevirksomheten selger Boeing nå eiendeler utenfor flyproduksjon, blant annet Jeppesen, et selskap for navigasjon og flight-planer, til Thoma Bravo for 10,55 milliarder dollar.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen, ved forsvarsminister Pete Hegseth, planlegger betydelige kutt i det amerikanske forsvarsbudsjettet de neste fem årene. Hegseth har beordret Pentagon å utarbeide planer for å redusere budsjettet med 8 prosent årlig, og satt en frist til 24. februar for å presentere forslagene. Budsjettet for 2025 er på 850 milliarder dollar. Kuttene vil ikke berøre operasjoner ved grensen mot Mexico, modernisering av atomvåpen og missilforsvar, samt anskaffelse av enveisdroner. Forslaget møter trolig motstand i forsvarsdepartementet og Kongressen, hvor mange mener høye forsvarsutgifter er nødvendig for å avskrekke trusler fra Kina og Russland.
2 måneder siden
USA forventer å ha hypersoniske missiler klare til bruk innen utgangen av 2025, etter flere forsinkelser. Disse missilene kan fly i over 6000 km/t og manøvrere, noe som gjør dem vanskelige å oppdage og stanse. Utfordringer knyttet til klargjøring for oppskyting har forsinket prosjektet, men en vellykket test ble gjennomført i mai 2024. USA er i et kappløp med Kina og Russland om å utvikle slike våpen, og missilet LRHW er et samarbeid mellom hæren og marinen. Hærens versjon skal avfyres fra mobile plattformer på bakken.