USA har økt sin bestilling av missiler fra Kongsberg Defence & Aerospace med 70 millioner dollar, noe som bringer den totale kontraktssummen opp til 208 millioner dollar. Bestillingen gjelder Joint Strike Missiles (JSM) til det amerikanske luftforsvaret.
Kontrakten ble opprinnelig signert i juni 2024, og arbeidet med missilproduksjonen vil foregå på Kongsberg med forventet ferdigstillelse i 2027.
Administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, Eirik Lie, ser frem til å fortsette samarbeidet med det amerikanske forsvaret.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Kongsberg Gruppen har inngått en kontrakt med Danmark om å levere Naval Strike Missile (NSM) og tilhørende utstyr for 2,1 milliarder kroner. Avtalen bekrefter NSMs posisjon som et foretrukket sjømålsmissil for NATO-land. Kongsberg Gruppen har hatt en betydelig vekst på Oslo Børs de siste årene, drevet av økt fokus på opprustning i Europa og signaler fra USA om økte investeringer i forsvar.
4 måneder siden
Forsvaret har inngått en kontrakt med Kongsberg Defense & Aerospace (KDA) for kjøp av ytterligere to Nasams luftvernbatterier og to simulatorer til en kostnad av 2,7 milliarder kroner. Kontrakten ble signert torsdag. Denne anskaffelsen kommer i tillegg til de to Nasams-batteriene som ble bestilt tidligere i år, og utløser en opsjon fra den tidligere kontrakten. Kjøpet skal både erstatte materiell som er donert til Ukraina og gjennomføre et generasjonsskifte for Nasams i Forsvaret. Med denne avtalen har Forsvaret totalt inngått Nasams-kontrakter med KDA for 5,7 milliarder kroner i 2024. De to simulatoren skal leveres til Ørland og Evenes.
1 måned siden
Kongsberg Gruppen har inngått en avtale med Danmark om levering av Naval Strike Missile (NSM) og tilhørende utstyr. Kontrakten er verdt 2,1 milliarder kroner. Administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, Eirik Lie, uttaler at avtalen bekrefter NSMs posisjon som det foretrukne sjømålsmissilet for NATO-land.
3 måneder siden
Rec Silicon opplever en oppgang etter å ha sikret en låneavtale på 40 millioner dollar. Lånet skal støtte selskapets kapitalbehov under nedstengningen av produksjonen ved anlegget i Moses Lake. Samtidig har selskapet fått utsatt tilbakebetalingen av en forhåndsbetaling på 30 millioner dollar. Kongsberg Gruppen har fått en endringsordre på 70 millioner dollar for levering av kryssermissiler til det amerikanske luftforsvaret. Aker Solutions er tildelt en milliardkontrakt for et karbonfangstanlegg. JBF Forsikring vil kjøpe seg opp til nær 25 prosent i Bien Sparebank. Lumi Gruppen forventer økte resultater for 2024 på grunn av høyere omsetning og kostnadskutt.
1 måned siden
Danmark har inngått en avtale med Norge om kjøp av NSM-missiler fra Kongsberg Defence & Aerospace for å styrke det nordiske sjøforsvaret. Avtalen ble raskt realisert etter et møte mellom Danmarks statsminister og Jonas Gahr Støre. Forsvarsminister Tore O. Sandvik fremhever at dette vil øke sikkerheten i nordområdene, og at Norge vil fortsette forsvarssamarbeidet med Danmark. Leveransene er planlagt å starte i 2025. Samtidig understreker forsvarsindustrien behovet for at Norge øker tempoet i anskaffelser av forsvarsmateriell.
1 måned siden
Danmark har kjøpt Naval Strike Missile (NSM) sjømålsraketter fra Kongsberg Defence & Aerospace for 2 milliarder kroner. Disse rakettene skal erstatte de amerikanske Harpoon-rakettene på den danske marinens fregatter. Både den norske og danske forsvarsministeren understreker at avtalen vil styrke det nordiske forsvarssamarbeidet og bidra til økt sikkerhet i regionen. Leveransene av rakettene vil strekke seg frem til 2030.
1 måned siden
Danmark har inngått en avtale med Kongsberg Defence & Aerospace om kjøp av Naval Strike Missile (NSM)-raketter for 2 milliarder kroner. Rakettene skal erstatte de amerikanske Harpoon-rakettene på den danske marinens fregatter, med leveranser frem til 2030. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker at dette styrker det nordiske sjøforsvaret og øker sikkerheten i nordområdene. Den danske forsvarsministeren, Troels Lund Poulsen, fremhever også viktigheten av et tett og velfungerende nordisk forsvarssamarbeid i en usikker verden.
1 måned siden
Boeing er valgt til å bygge USAs neste generasjons kampfly, F-47, som skal erstatte Lockheed Martins F-22 Raptor. President Trump bekreftet avtalen, men ville ikke avsløre prisen. Budsjettall fra i fjor viser at luftforsvaret planlegger å bruke opptil 20 milliarder dollar på forskning og utvikling frem til 2029. Den totale kontrakten kan bli verdt flere hundre milliarder dollar over tid. Trump nevnte også muligheten for salg til allierte land, noe som kan øke verdien ytterligere. Boeing-aksjen steg etter nyheten.
1 måned siden
Den norske våpenprodusenten Nammo har inngått en strategisk partnerskapsavtale med en større ukrainsk forsvarsbedrift. Dette skjer etter et tidligere samarbeid om produksjon av artillerigranater i august 2024. Avtalen skal sikre økt produksjon av sårt nødvendige råvarer, komponenter og materialer til ammunisjon, og potensielt et bredere spekter av ammunisjonstyper. Forsvarsminister Tore O. Sandvik uttrykker glede over samarbeidet, som styrker Norges og Nammos støtte til Ukraina. Nammo bidrar med teknologi og kunnskap, mens den ukrainske partneren bygger opp sin industrielle produksjon.
2 måneder siden
Danmark investerer i Naval Strike Missile (NSM) fra Kongsberg-gruppen for å modernisere sitt sjøforsvar. Kontrakten, verdt opptil 1,5 milliarder kroner, innebærer at NSM-missiler skal utruste landets fem fregatter. Disse missilene erstatter de utdaterte Harpoon-missilene og forbedrer Danmarks kapasitet til å engasjere fiendtlige skip. En dansk orlogskaptein understreker Kongsberg-gruppens pålitelighet og erfaring, og fremhever NSM som et taktisk overlegent missil. Med dette anskaffelsen blir Danmark det fjortende landet til å benytte NSM, som allerede er operativt i flere NATO-nasjoner.
1 måned siden
Bilfraktrederiet Wallenius Wilhelmsen har inngått en 10-års kontraktsforlengelse med en etablert bilprodusent. Kontrakten har en estimert bruttoverdi på 2 milliarder dollar, tilsvarende omtrent 21 milliarder norske kroner, med oppstart i april 2027. Wallenius Wilhelmsen skal tilby et bredt spekter av tjenester, inkludert mottak, sluttkontroll, distribusjon og lagring av kjøretøy. Selskapene har som mål å utvide kontrakten til å inkludere sjøtransport.
3 måneder siden
Norge og USA har signert en avtale som tillater oppskyting av amerikanske bæreraketter og satellitter fra Andøya Spaceport. Avtalen, kjent som Technology Safeguards Agreement (TSA), er nødvendig for å sikre amerikansk teknologi og åpner for kommersielle oppskytinger for amerikanske kunder. Næringsminister Cecilie Myrseth fremhever avtalens betydning for norsk romindustri og Andøya Spaceport. Utenriksminister Espen Barth-Eide og forsvarsminister Bjørn Arild Gram understreker avtalens sikkerhetspolitiske betydning, spesielt for Norges rolle som romnasjon i Arktis. Avtalen forventes å styrke samarbeidet mellom Norge og USA innen romsektoren og i NATO-sammenheng.
3 måneder siden
Norge og USA har signert en avtale som tillater amerikanske rakettutskytinger fra norsk territorium. Avtalen er viktig for Andøya Spaceport, som nå får tilgang til det amerikanske markedet. Næringsministeren uttrykker ingen bekymring for reaksjoner fra Russland, og understreker viktigheten av samarbeid med allierte. Andøya Spaceport har allerede hatt besøk av representanter fra det amerikanske forsvaret, og ser frem til et produktivt samarbeid. Det er nødvendig å bygge en ny oppskytningsplattform for å legge til rette for amerikanske utskytinger.
2 måneder siden
USA forventer å ha hypersoniske missiler klare til bruk innen utgangen av 2025, etter flere forsinkelser. Disse missilene kan fly i over 6000 km/t og manøvrere, noe som gjør dem vanskelige å oppdage og stanse. Utfordringer knyttet til klargjøring for oppskyting har forsinket prosjektet, men en vellykket test ble gjennomført i mai 2024. USA er i et kappløp med Kina og Russland om å utvikle slike våpen, og missilet LRHW er et samarbeid mellom hæren og marinen. Hærens versjon skal avfyres fra mobile plattformer på bakken.
1 måned siden
Boeing har fått kontrakten for å utvikle og bygge USAs neste generasjons kampfly, F-47, som skal erstatte F-22. Flyet er designet for å operere sammen med droner og vil ha avansert teknologi som gjør det vanskelig å oppdage på radar. Kontrakten har en estimert verdi på 210 milliarder kroner, men den eksakte summen er ikke offentliggjort av sikkerhetshensyn. F-47 er ment å styrke USAs luftdominans og vil ifølge Pentagon være viktig i en potensiell konflikt med Kina. Prosjektet har imidlertid også møtt kritikk, med spørsmål om kostnadseffektiviteten og relevansen av et bemannet jagerfly i fremtidens krigføring.