Veterankrefter i Fellesforbundet mobiliserer for å sette strømpriser og vannkraftkontroll på dagsordenen. De varsler kamp for lavere priser og nasjonal styring under den kommende LO-kongressen.
Veterankrefter innen Fellesforbundet, ledet av blant andre Stian Pettersen Sagvold og Bjørn Sigurd Svingen, kjemper for å gjeninnføre nasjonal kontroll over norsk vannkraft og strømpriser. De ønsker en «Norgesprismodell» for industrien, med et utgangspunkt under 40 øre per kilowattime, for å bevare norsk industris konkurransefortrinn.
Foran LO-kongressen, som fastsetter organisasjonens politiske linje, fremmer de krav om reforhandling av strømkabelavtalene med Storbritannia og Tyskland. De foreslår også et toprissystem som gir lavere priser til norske forbrukere og bedrifter enn til eksportmarkeder, og prioriterer strøm til norske formål fremfor datasentre.
De tror de kan samle flertall for forslaget på kongressen ved å få støtte fra Fagforbundet.
Stian Pettersen Sagvold
Bjørn Sigurd Svingen
LO
Fellesforbundet
Verkstedklubben i Aker Verdal
Fagforbundet
EU
NTB
Norge
Storbritannia
Tyskland
Raufoss
Verdal
Sverige
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, blir trolig ny LO-leder etter at Frode Alfheim, leder i LO-forbundet Styrke, trakk sitt kandidatur. Vistnes, som ifølge kilder har valgkomiteens støtte, uttrykker glede over situasjonen. Avtroppende leder Peggy Hessen Følsvik beskriver begge som solide fagforeningsfolk. Valget av ny leder skjer torsdag på LO-kongressen, som åpnet tirsdag med fokus på arbeiderbevegelsens historie og kommende politiske veivalg, inkludert debatt om kraftpolitikk.
Israels statsminister bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse, noe som vekker internasjonal frykt for en katastrofe og etnisk rensning. Samtidig øker presset mot Israel: 18 norske artister krever landet utestengt fra Eurovision, mens Fagforbundet, LOs største forbund, foreslår full økonomisk boikott av Israel på LO-kongressen. En 19-årig israeler ble nylig løslatt etter å ha sonet 197 dager i fengsel for å ha nektet tjeneste i Gaza-krigen.
Rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen fortsetter med nye vitnemål. Filmprodusent Hilde Skofteland, som fulgte familien tett for TV-serier, forklarte at hun ikke opplevde at barna var redde for faren. Venner og kollegaer innkalt av forsvaret beskrev Ingebrigtsen som omsorgsfull og dyktig. Pressen har bedt om innsyn i Tone Ingebrigtsens lukkede vitnemål. Gjert Ingebrigtsen uttrykte overraskelse over en psykologspesialists uttalelser i retten om definisjonen av vold.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan som inkluderer tiltak for å fase ut russisk gass innen 2028 og et forslag om importforbud. Dette skjer etter at EUs import av flytende naturgass (LNG) fra Russland har økt med 60 prosent de siste årene, til tross for sanksjoner mot russisk energi etter invasjonen av Ukraina. Eksperter påpeker at Russland har funnet alternative kjøpere, og et EU-forbud kan føre til høyere energipriser i Europa, da LNG er dyrere enn gass via rørledning.
Stortinget skal tirsdag kveld behandle og stemme over flere forslag knyttet til den omstridte elektrifiseringen av Equinors gassanlegg på Melkøya. Regjeringens tillatelse fra august 2023 møter betydelig motstand fra flere partier, inkludert Senterpartiet, som frykter kraftmangel og høyere strømpriser i Finnmark. Til tross for bred motstand har opposisjonen ikke klart å enes om et felles alternativ, noe som gjør utfallet av avstemningen usikkert.
Canadas statsminister Mark Carney møter USAs president Donald Trump i Washington tirsdag. Møtet finner sted i et historisk anspent forhold, forsterket av Trumps tollavgifter og utspill om Canada. Samtidig har tidligere visepresident Mike Pence rettet skarp kritikk mot Trump, og hevder hans vaklende Ukraina-støtte har styrket Russland. Pence kritiserer også Trumps tollpolitikk og benådningen av personer involvert i kongresstormingen 6. januar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 timer siden
En potensiell strid om norsk strøm- og kraftpolitikk tegner seg foran LO-kongressen. Representanter fra Fellesforbundet vil kjempe for nasjonal kontroll og lavere priser.
3 måneder siden
Flere politiske partier, inkludert Senterpartiet, Rødt og Frp, ønsker å ta større kontroll over norsk kraft for å redusere strømprisene. De foreslår ulike tiltak som å begrense eksporten, reforhandle kabelavtaler og opprette egne prispunkter. Senterpartiet vurderer å melde Norge ut av Acer for å kunne begrense eksporten ved høye priser. Rødt mener at dagens system knytter norsk vannkraftpris for tett til europeisk gasspris, og vil ha langsiktige kraftavtaler. Frp vil regulere eksporten basert på fyllingsgraden i vannmagasinene. Kraftbransjen er skeptisk til disse forslagene og mener de kan føre til høyere snittpriser og er vanskelig å gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer nye strømtiltak der de ønsker å inkludere bedrifter og organisasjoner i en «Norgespris»-modell, i tillegg til husholdninger og hytter. Partiet vil regulere kraftsystemet for å stabilisere strømprisene på rundt 40 øre/kWt, blant annet ved å strupe eksporten gjennom likestrømskabler ved høye priser. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ta tilbake nasjonal kontroll over strømpolitikken ved å kontrollere utenlandskablene, bygge ut mer vannkraft og endre Statkrafts rolle til å prioritere kraftutbygging fremfor høyest mulig overskudd. Senterpartiet ønsker også å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER og stanse ytterligere elektrifisering fra land, samt si nei til EUs fjerde energimarkedspakke.
3 måneder siden
LO-topp Jørn Eggum i Fellesforbundet går kraftig ut mot Arbeiderpartiet i strømdebatten. Han støtter Senterpartiets krav om reforhandling av utenlandskabler, og krever at Norge melder seg ut av Acer. Eggum mener at strøm er en strategisk ressurs som ikke skal styres av markedskrefter, og at Norge må utfordre EU for å sikre lavere strømpriser. Han kritiserer regjeringen for ikke å ville utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen, og mener sentrale Ap-ledere ser på strøm som et hvilket som helst produkt i et marked. Striden kommer opp på Arbeiderpartiets landsmøte i april. Eggum mener også at 70% eksportkravet er uakseptabelt.
3 måneder siden
LO-topp Jørn Eggum går kraftig ut mot Arbeiderpartiets strømpolitikk og støtter Senterpartiets krav. Han krever reforhandling av utenlandskablene, stans i forlengelse av Danmarkskablene, og at Stortinget sier nei til Acer-forordningen. Eggum mener at Norge må utfordre EU og EØS-avtalen for å sikre lavere strømpriser for norske husholdninger og industri. Han anklager regjeringen for ikke å ville utnytte handlingsrommet i forhandlingene med EU. Eggum mener strøm er en strategisk ressurs og ikke et markedsprodukt. Utspillet kommer i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte, hvor strømdebatten vil være et sentralt tema.
3 måneder siden
Fellesforbundet krever at Stortinget avviser tettere tilknytning til EU på kraftområdet og sier nei til EUs energibyrå Acer. Forbundsleder Jørn Eggum understreker at deres kraftpolitikk er uendret. Fellesforbundet, som representerer over 175 000 medlemmer, mener Norge må ut av Acer og EUs energiunion. De krever også reforhandling av kablene til Tyskland og Storbritannia, og at Danmarkskablene Skagerrak 1 og 2 ikke forlenges i 2025. Fellesforbundets standpunkt ble vedtatt på landsmøtet i 2023. Saken kan utløse regjeringskrise da Arbeiderpartiet vil vedta EUs fjerde energipakke, mens Senterpartiet er sterkt imot.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer en ny strømpolitikk som inkluderer en norgespris for strøm også for næringslivet. Partiet ønsker mer stabilitet og kontroll over norsk kraftpolitikk, og vil fase ut elavgiften. De foreslår flere grep for å senke strømprisene, inkludert å hindre tettere tilknytning til EUs energimarked, ta kontroll over utenlandskablene, og finansiere oppgradering av sentralnettet over statsbudsjettet. Senterpartiet vil også tvinge Statkraft til å bygge ut mer vannkraft, melde Norge ut av EUs energibyrå Acer, og reforhandle avtaler om kraftkabler til utlandet.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets programkomité foreslår å ikke fornye to kraftkabler til Danmark som blir utdatert i 2026, for å redusere antall kraftkabler til utlandet og senke strømprisene. De ønsker også flere fastprisavtaler for husholdninger, noe de mener kan redusere mengden strøm som handles på børs. Forslaget kommer etter rekordhøye strømpriser i Sørvestlandet, og er en del av partiets nye politikk som skal vedtas på landsmøtet i april. Ap-stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol understreker at norske politikere må ta ansvar for å håndtere høye strømpriser, mens Are Tomasgard peker på behovet for mer kraftutbygging i Norge.
2 måneder siden
FrP-leder Sylvi Listhaug oppfordrer statsminister Jonas Gahr Støre til å innføre den varslede Norgesprisen på strøm (fastprisavtale på 40 øre per kilowattime) umiddelbart, før valget. Listhaug mener Støre forsøker å vise handlekraft etter tre år med høye strømpriser, og omtaler det som valgflesk. Energiminister Terje Aasland (Ap) svarer at regjeringen jobber så raskt de kan, men er avhengige av støtte i Stortinget. Han understreker at alle skal få tilbud om fastpris, og at strømstøtten videreføres. Listhaug sier FrP vil støtte forslaget, selv om hun mener det er utilstrekkelig for næringslivet, og ønsker en makspris på 50 øre per kilowattime.
2 måneder siden
Høyre svarer på regjeringens strømpolitikk med en «trygghetspris», som skal gi forbrukerne bedre kontroll over strømutgiftene. Partiet vil pålegge strømselskapene å tilby rimelige fastprisavtaler, dele ut statens ekstraordinære strømoverskudd gjennom et «folkeutbytte», og bruke overskudd fra utenlandskabler til å kutte nettleien i Sør-Vestlandet (NO2). I tillegg vil Høyre støtte energisparing og omstilling for bedrifter i Sør-Vestlandet. Energiministeren mener Høyres forslag ikke løser noen problemer, mens Kristiansand-ordføreren mener det retter opp urettferdig strømpris.
1 måned siden
SV har vedtatt en ny energipolitikk som innebærer å fjerne kraften fra børsen og etablere et statlig strømforetak. Partiet vil utforske alternative modeller for det nåværende markedsstyrte kraftsystemet, samtidig som de avviser EUs fjerde energipakke og Acer. SV ønsker også å reforhandle avtaler om utenlandskabler for å redusere smitteeffekten på prisene. Et kompromiss ble oppnådd etter interne diskusjoner, der begge sider uttrykker tilfredshet med resultatet. Partiet planlegger også å innføre et system med differensierte priser, hvor luksusforbruk vil være dyrere enn vanlig forbruk, og å avskaffe prinsippet om 'først til mølla' for å prioritere industriarbeidsplasser fremfor kryptoselskaper.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
3 måneder siden
Regjeringen, ledet av Jonas Gahr Støre, har lansert en ny strømpolitikk med fastpris på 40 øre per kWh for alle husholdninger og hytter. Tiltaket innebærer også kutt i nettleien og en stopp for nye kraftkabler og EU-direktiver. Dette grepet har overrasket flere partier, inkludert Frp som uttrykker støtte, mens Senterpartiet føler seg overkjørt. Selv om fastprisen gir forutsigbarhet, kan det føre til økt belastning på strømnettet og behov for oppgraderinger. Enøk-tiltak kan bli mindre lønnsomme, og utbyggingspresset vil øke. Støres grep ses som et forsøk på å vinne velgere ved å tilby billigere strøm.
3 måneder siden
Regjeringen Støre har introdusert en fastpris på 40 øre per kilowattime med ett års bindingstid for å skape forutsigbarhet i strømmarkedet. Ordningen kritiseres for å være mindre gunstig enn en makspris, da forbrukerne betaler 40 øre selv når markedsprisen er lavere. Dette betyr at forbrukerne i perioder subsidierer staten. Kritikken går også på at fastpris ikke løser det grunnleggende problemet med EUs regulering av strømpriser, som fører til at norsk vannkraft prises etter europeiske forhold. Dette kan undergrave norsk industris konkurransefortrinn med lave energikostnader. Likevel signaliserer regjeringen en vilje til å handle mot EUs regulering.
4 måneder siden
Aps programkomité foreslår å avvikle strømkablene til Danmark i 2026 for å ta kontroll over strømprisene, etter at prisene i Sørvest-Norge passerte 10 kroner per kilowattime. Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig i tidspunktet for avgjørelsen og vil vurdere situasjonen nærmere når 2026 nærmer seg. Han understreker at Norge trenger utenlandsforbindelser for forsyningssikkerhet og at eventuelle forlengelser av kablene må være til fordel for begge parter. Støre poengterer også at Norge må overholde inngåtte avtaler, og at regjeringens ansvar er å sørge for forsyningssikkerhet og lave, stabile priser.