En potensiell strid om norsk strøm- og kraftpolitikk tegner seg foran LO-kongressen. Representanter fra Fellesforbundet vil kjempe for nasjonal kontroll og lavere priser.
To representanter fra Fellesforbundet, Stian Pettersen Sagvold og Bjørn Sigurd Svingen, varsler at strøm- og kraftpolitikk blir et sentralt tema på den kommende LO-kongressen. De har tidligere vunnet frem med sine synspunkter i Fellesforbundet og ønsker nå å påvirke LOs politiske linje.
Deres hovedkrav inkluderer innføring av en "Norgespris" på strøm for industrien, reforhandling av eksisterende kabelavtaler med Storbritannia og Tyskland, etablering av et toprissystem som favoriserer norske forbrukere og bedrifter, og en klar prioritering av norsk industri fremfor datasentre ved tildeling av strøm.
De argumenterer for at lav strømpris er avgjørende for norsk industris konkurranseevne og at Norge må ha kontroll over egen kraftutveksling.
Stian Pettersen Sagvold
Bjørn Sigurd Svingen
Kjell Roland
Morten Brandtzæg
LO
Fellesforbundet
Verkstedklubben
Aker Verdal
Fagforbundet
Nammo
TikTok
Dagens Næringsliv
De Facto
EU
Norge
Storbritannia
Tyskland
Raufoss
Ukraina
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israel bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse, noe som vekker frykt for katastrofale følger og anklager om etnisk rensning. Samtidig krever 18 norske artister at Israel utestenges fra Eurovision Song Contest, og Fagforbundet, LOs største forbund, har foreslått full økonomisk boikott av Israel på den pågående LO-kongressen. NRK og LO-ledelsen har uttrykt skepsis til en slik boikott, mens regjeringen også har motsatt seg det.
LO-kongressen er åpnet, med valg av ny leder og fastsettelse av politisk retning som sentrale temaer. Store interne debatter pågår, blant annet om en radikal endring av AFP-ordningen foreslått av Fagforbundet for å inkludere flere. Veteraner i Fellesforbundet krever nasjonal kontroll over strømpriser. Fagforbundet har også fremmet et kontroversielt forslag om full økonomisk boikott av Israel, som møter motstand fra LO-ledelsen.
Stortinget behandler tirsdag flere forslag om å stanse den omstridte elektrifiseringen av Equinors gassanlegg på Melkøya og andre olje- og gassfelt. Prosjektet, som krever store mengder kraft, har skapt bekymring for kraftmangel, høye strømpriser, naturinngrep og samiske rettigheter. Til tross for bred politisk motstand og endret syn i Senterpartiet, kan manglende enighet i opposisjonen føre til at elektrifiseringen fortsetter som planlagt.
Kinesiske selskaper rapporteres å bruke metoder som «opprinnelsesvasking» ved å sende varer via tredjeland for å unngå høye amerikanske tollsatser innført 2. april. Financial Times melder om økt kinesisk vareflyt til naboland, og Sør-Korea har avdekket forfalsket opprinnelse på varer fra Kina. Økonomer ser dette som desperate forsøk i en eskalerende tollkrig som kan skade begge parter.
Norske boligpriser viste en moderat utvikling i april, med et sesongjustert fall på 0,2 prosent ifølge Eiendom Norge, etter en sterk start på året. Samtidig viser nye SSB-tall at saksbehandlingstiden for boligbygging i norske storbyer fortsetter å øke, og det tar nå rundt seks år i flere byer fra første kontakt med kommunen til byggestart. Dette utfordrer regjeringens boligbyggingsmål, og kommunalministeren har satt ned en arbeidsgruppe for å finne løsninger.
En ny trusselvurdering fra helseforetakene konkluderer med at risikoen for organisert cyberkriminalitet mot den norske spesialisthelsetjenesten er meget høy for 2025. Sykehusene, som forvalter sensitive data og har en nøkkelrolle i beredskap, er attraktive mål for kriminelle og statlige aktører. Rapporten identifiserer også cyberspionasje fra fremmede stater som Russland og Kina som en høy trussel.
3 timer siden
Veterankrefter i Fellesforbundet mobiliserer for å sette strømpriser og vannkraftkontroll på dagsordenen. De varsler kamp for lavere priser og nasjonal styring under den kommende LO-kongressen.
3 måneder siden
LO-topp Jørn Eggum går kraftig ut mot Arbeiderpartiets strømpolitikk og støtter Senterpartiets krav. Han krever reforhandling av utenlandskablene, stans i forlengelse av Danmarkskablene, og at Stortinget sier nei til Acer-forordningen. Eggum mener at Norge må utfordre EU og EØS-avtalen for å sikre lavere strømpriser for norske husholdninger og industri. Han anklager regjeringen for ikke å ville utnytte handlingsrommet i forhandlingene med EU. Eggum mener strøm er en strategisk ressurs og ikke et markedsprodukt. Utspillet kommer i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte, hvor strømdebatten vil være et sentralt tema.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets programkomité foreslår å ikke fornye to kraftkabler til Danmark som blir utdatert i 2026, for å redusere antall kraftkabler til utlandet og senke strømprisene. De ønsker også flere fastprisavtaler for husholdninger, noe de mener kan redusere mengden strøm som handles på børs. Forslaget kommer etter rekordhøye strømpriser i Sørvestlandet, og er en del av partiets nye politikk som skal vedtas på landsmøtet i april. Ap-stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol understreker at norske politikere må ta ansvar for å håndtere høye strømpriser, mens Are Tomasgard peker på behovet for mer kraftutbygging i Norge.
3 måneder siden
LO-topp Jørn Eggum i Fellesforbundet går kraftig ut mot Arbeiderpartiet i strømdebatten. Han støtter Senterpartiets krav om reforhandling av utenlandskabler, og krever at Norge melder seg ut av Acer. Eggum mener at strøm er en strategisk ressurs som ikke skal styres av markedskrefter, og at Norge må utfordre EU for å sikre lavere strømpriser. Han kritiserer regjeringen for ikke å ville utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen, og mener sentrale Ap-ledere ser på strøm som et hvilket som helst produkt i et marked. Striden kommer opp på Arbeiderpartiets landsmøte i april. Eggum mener også at 70% eksportkravet er uakseptabelt.
3 måneder siden
Flere politiske partier, inkludert Senterpartiet, Rødt og Frp, ønsker å ta større kontroll over norsk kraft for å redusere strømprisene. De foreslår ulike tiltak som å begrense eksporten, reforhandle kabelavtaler og opprette egne prispunkter. Senterpartiet vurderer å melde Norge ut av Acer for å kunne begrense eksporten ved høye priser. Rødt mener at dagens system knytter norsk vannkraftpris for tett til europeisk gasspris, og vil ha langsiktige kraftavtaler. Frp vil regulere eksporten basert på fyllingsgraden i vannmagasinene. Kraftbransjen er skeptisk til disse forslagene og mener de kan føre til høyere snittpriser og er vanskelig å gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
1 måned siden
Strømbransjen ber regjeringen om å prioritere utbygging av fornybar energi som vind-, sol- og vannkraft, og sette en stopper for nye hyttefelt. Fornybar Norge mener kommunene må prioritere kraftproduksjon for å nå klimamålene, og viser til at det trengs en betydelig økning i strømproduksjonen de neste årene. De ønsker tydelige signaler fra regjeringen om å prioritere fornybar energi og mener at bransjen må fortjene tillit gjennom god dialog med lokalsamfunnene. Kommunene har i dag vetorett i slike saker, men det er et ønske om en nasjonal prioritering for å sikre industriens kraftbehov.
4 måneder siden
Aps programkomité foreslår å avvikle strømkablene til Danmark i 2026 for å ta kontroll over strømprisene, etter at prisene i Sørvest-Norge passerte 10 kroner per kilowattime. Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig i tidspunktet for avgjørelsen og vil vurdere situasjonen nærmere når 2026 nærmer seg. Han understreker at Norge trenger utenlandsforbindelser for forsyningssikkerhet og at eventuelle forlengelser av kablene må være til fordel for begge parter. Støre poengterer også at Norge må overholde inngåtte avtaler, og at regjeringens ansvar er å sørge for forsyningssikkerhet og lave, stabile priser.
3 måneder siden
Fellesforbundet krever at Stortinget avviser tettere tilknytning til EU på kraftområdet og sier nei til EUs energibyrå Acer. Forbundsleder Jørn Eggum understreker at deres kraftpolitikk er uendret. Fellesforbundet, som representerer over 175 000 medlemmer, mener Norge må ut av Acer og EUs energiunion. De krever også reforhandling av kablene til Tyskland og Storbritannia, og at Danmarkskablene Skagerrak 1 og 2 ikke forlenges i 2025. Fellesforbundets standpunkt ble vedtatt på landsmøtet i 2023. Saken kan utløse regjeringskrise da Arbeiderpartiet vil vedta EUs fjerde energipakke, mens Senterpartiet er sterkt imot.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer en ny strømpolitikk som inkluderer en norgespris for strøm også for næringslivet. Partiet ønsker mer stabilitet og kontroll over norsk kraftpolitikk, og vil fase ut elavgiften. De foreslår flere grep for å senke strømprisene, inkludert å hindre tettere tilknytning til EUs energimarked, ta kontroll over utenlandskablene, og finansiere oppgradering av sentralnettet over statsbudsjettet. Senterpartiet vil også tvinge Statkraft til å bygge ut mer vannkraft, melde Norge ut av EUs energibyrå Acer, og reforhandle avtaler om kraftkabler til utlandet.
4 måneder siden
Senterpartiet presser Arbeiderpartiet for en strengere strømpolitikk, inkludert reforhandling av Englandskabelen og stopp i utredningen av nye kabler til Danmark. Sp ønsker fortsatt strømstøtte, redusert nettleie gjennom bruk av flaskehalsinntekter, og pålegg om fastprisavtaler for kraftprodusenter. Energiminister Aasland (Ap) er mer tilbakeholden, og vil ikke utelukke fornyelse av Danmarkskablene hvis det gagner norske strømkunder. Strømprisene har den siste tiden blusset opp igjen, noe som har satt fart i debatten.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer nye strømtiltak der de ønsker å inkludere bedrifter og organisasjoner i en «Norgespris»-modell, i tillegg til husholdninger og hytter. Partiet vil regulere kraftsystemet for å stabilisere strømprisene på rundt 40 øre/kWt, blant annet ved å strupe eksporten gjennom likestrømskabler ved høye priser. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ta tilbake nasjonal kontroll over strømpolitikken ved å kontrollere utenlandskablene, bygge ut mer vannkraft og endre Statkrafts rolle til å prioritere kraftutbygging fremfor høyest mulig overskudd. Senterpartiet ønsker også å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER og stanse ytterligere elektrifisering fra land, samt si nei til EUs fjerde energimarkedspakke.
4 måneder siden
Senterpartiets Emilie Enger Mehl og Marit Arnstad oppfordrer Arbeiderpartiet til å ta en hardere linje mot Tyskland og EU i strømpolitikken. De mener Norge må utfordre EØS-avtalen for å sikre lavere strømpriser, og at Tysklands energipolitikk er irrasjonell og skaper ustabilitet. Senterpartiet krever at energiminister Terje Aasland tar opp disse problemene med Tyskland, og ønsker en nordisk kraftfront sammen med Sverige. De krever også at Statkraft avslutter utredningen av en ny Danmarkskabel og at Englandskabelen reforhandles. Senterpartiet har lenge vært mot fornying av Danmarkskablene, og mener nå at Arbeiderpartiet er enig med dem i denne saken.
1 måned siden
SVs landsmøte nærmer seg et kompromiss i strømspørsmålet. Partiet vil trolig si nei til EUs energibyrå og energiunion, men støtte enkelttiltak for klima og miljø. SV ønsker å fjerne strømmen fra børsen og erstatte dagens system med et demokratisk styrt system, samt reforhandle avtalene om kablene til Tyskland og Storbritannia for å redusere prissmitten. Det er fortsatt uenighet om vindkraftutbygging og kjernekraft.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) ønsker ikke å fornye de to strømkablene til Danmark, som snart når sin tekniske levetid, og vil heller prioritere å forbedre det norske strømnettet. Høyre på sin side vil ta en beslutning basert på hva som er best for norske interesser over tid, og understreker at beslutningen ikke bør baseres på kortvarige prissvingninger. Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet er også imot fornyelse av kablene, mens Sverige har uttrykt bekymring for en slik avgjørelse. Selv om Høyre og Frp har ulike tilnærminger til energipolitikken, er de enige om å finne felles løsninger. Frp foreslår konkrete tiltak for å redusere prissmitten fra Europa, mens Høyre fokuserer på økt kraftproduksjon og nettutbygging.