Sør-Sudan har eksistert i 13 år uten å avholde et eneste valg, til tross for betydelig norsk støtte til demokratibygging. Valget som var planlagt i 2024 ble utsatt med to år.
Landet sliter med korrupsjon, fattigdom og interne konflikter, og statlige ansatte har ikke mottatt lønn på lenge. Norske myndigheter, inkludert utenriksminister Espen Barth Eide, er skuffet over manglende fremgang og brudd på tidligere løfter.
Norge vil likevel fortsette å støtte sivilsamfunnsorganisasjoner i landet, men ikke gi direkte støtte til staten. Norsk Folkehjelp er også kritisk til utviklingen, men støtter fortsatt norsk engasjement.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler den pågående konflikten i Sudan, som stadig mer ser ut til å føre til en deling av landet. Etter at Sudans hær tok kontroll over presidentpalasset i Khartoum, fryktes det at landet vil splittes i to, da RSF fortsatt kontrollerer store deler av Vest- og Sør-Sudan. Konflikten handler om makt, territorium og penger, og ingen av partene ser ut til å prioritere å samle det sudanske folk. En deling av landet er ikke nødvendigvis en løsning, da tidligere erfaringer viser at det kan føre til nye interne konflikter. Begge parter har utnevnt sine egne regjeringer, men ingen av dem er anerkjent av folket, som fortsatt venter på demokrati.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de store økonomiske utfordringene Syria står overfor etter 13 år med borgerkrig, inkludert en svekket økonomi og kollapset valuta. En ny overgangsregjering forsøker å innføre reformer og restrukturere offentlige departementer. Gjenoppbyggingen vil kreve betydelige investeringer, og landet er avhengig av at internasjonale sanksjoner blir lempet på for å tiltrekke seg utenlandske investorer. EU og Norge vurderer nå å fjerne noen sanksjoner. Samtidig er situasjonen for mange syrere vanskelig med utbredt fattigdom og mangel på grunnleggende ressurser.
15 dager siden
Sudan opplever en alvorlig humanitær katastrofe etter to år med konflikt mellom General Abdel Fattah al-Burhan og RSF-sjef Mohamed Hamdan Dagalo. Millioner er drevet på flukt under vanskelige forhold. Leger Uten Grenser melder om etnisk rensning og store problemer med å levere nødhjelp. Økonomien er i ruiner, helsevesenet er kollapset, og det internasjonale samfunnet kritiseres for manglende engasjement. Håpet ligger i lokale initiativer og helsearbeidere, men veien til fred er lang og vanskelig.
1 måned siden
Utenriksdepartementet har skjerpet reiserådet for Sør-Sudan til det høyeste nivået, og oppfordrer norske borgere til å forlate landet umiddelbart på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen og kamper som nærmer seg hovedstaden Juba. UD understreker at deres muligheter for å yte konsulær bistand er svært begrenset. Sør-Sudan har vært herjet av borgerkrig siden 2013, etterfulgt av en konflikt mellom president Salva Kiir Mayardit og visepresident Riek Machar. Norge har vært sterkt engasjert i Sør-Sudan siden landets selvstendighet i 2011, og flere ambassader har tilbudt mekling for å opprettholde fred.
4 måneder siden
Togforsinkelser har blitt et økende problem i Norge, med punktlighet som har falt siden 2021. Pendler Henrik Ulrichsen beskriver situasjonen som uholdbar, med hyppige forsinkelser og ustabilitet, spesielt på strekningen Drammen-Oslo. I Stortingets spørretime kritiserte flere politikere samferdselsminister Jon-Ivar Nygård for manglende tiltak, til tross for tidligere løfter om forbedringer. Nygård innrømmer utfordringene, men peker på at det ikke finnes en rask løsning. Han lover økte investeringer i vedlikehold og nye tog. Bane Nor erkjenner at infrastrukturen er gammel og slitt, men mener punktligheten vil forbedres over tid, selv om det kan ta flere år før merkbare resultater oppnås.
3 måneder siden
Til tross for økt innsats for å redde Oslofjorden, er tilstanden i fjorden fortsatt alvorlig. Miljødirektoratet påpeker at fremdriften er for langsom til å nå de fastsatte miljømålene. Det siste året har det vært en forsterket innsats for å redusere tilførselen av nitrogen fra jordbruk og avløp, gjennom nye krav, reguleringer og økte statlige tilskudd. Likevel sliter fjorden fortsatt, og det er behov for en forsterket innsats over tid før man kan forvente en ren og frisk Oslofjord.
1 måned siden
Norge gir 400 millioner kroner i støtte til Syria for gjenoppbygging etter 14 år med borgerkrig. Utenriksministeren understreker viktigheten av å støtte de syriske overgangsmyndighetene for regional stabilitet. Samtidig vil EU fortsette å lette sanksjonene mot Syria for å gi befolkningen håp, til tross for nylig vold hvor opptil 1500 alawitter ble drept. FN rapporterer om henrettelser med sekterisk motiv. EUs bistand til Syria kan reduseres på grunn av volden og konkurranse om midler med andre konfliktområder som Ukraina og Gaza.
3 måneder siden
En tidligere ansatt i Care Norge, Eirik Jarl Throndsen, kritiserer norsk bistand til Afrika. Han mener bistanden bidrar til å opprettholde korrupte statsledere og at organisasjonene er mer opptatt av å skaffe midler enn å vurdere effekten av dem. Throndsen, som selv har bodd i Øst-Afrika i 15 år, hevder at bistanden undergraver de fattige og skaper skremselsbilder om kontinentet. Care Norge avviser kritikken og sier at de jobber aktivt for å bekjempe korrupsjon og at det har skjedd en stor utvikling innen evaluering siden Throndsens tid i organisasjonen.
4 måneder siden
Gruvedriften ved Førdefjorden er i gang etter 13 års forsinkelse, ifølge Nordic Mining. Selskapet bekrefter at anlegget er 95 prosent ferdigstilt og at oppstarten har vært gradvis. Miljøorganisasjoner som Naturvernforbundet og Natur og Ungdom er sterkt kritiske til prosjektet og kaller dagen en sorgens dag. De har tidligere saksøkt staten for å ha godkjent prosjektet, og selv om de tapte i tingretten, har de anket saken til EFTA-domstolen. Gruven er den første som er bygget i Norge på over 40 år.
2 måneder siden
Sivilombudet retter sterk kritikk mot Statsforvalteren i Troms og Finnmark for ulovlig lang saksbehandlingstid i reinmerkesaker. En 13 år gammel gutt har ventet i nesten seks år på å få sitt reinmerke, noe som hindrer ham i å eie egne rein. Sivilombudet mener at den lange ventetiden er en stor belastning for reindriftsutøvere og deres familier, og at det kan være i strid med Grunnloven. Statsforvalteren erkjenner ressursmangel og lover å prioritere disse sakene, men moren frykter at sønnen mister motivasjonen for reindrift på grunn av den lange ventetiden.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre markerer at det er tre år siden krigen i Ukraina startet, ved å fordele 12,5 milliarder kroner i sivil støtte til landet i 2025. Støtten skal gå til energisikkerhet, humanitær bistand, driftsstøtte, næringsutvikling og støtte til sivilt samfunn. Støre understreker at behovene i Ukraina er enorme, spesielt knyttet til reparasjon av elektrisitetsforsyningen. Midlene kanaliseres gjennom den europeiske utviklingsbanken ERDB for å sikre at de når frem og brukes riktig. Støre utelukker ikke at støtten kan økes i fremtiden, og kommenterer også USAs strategi om å kreve mineraler i bytte mot støtte.
3 måneder siden
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum deltar på et planlagt folkemøte i Ås mens regjeringskrisen pågår. Sps varaordfører i Ås, Annett H. Michelsen, støtter Vedums motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke og understreker at Sp vil forlate regjeringen hvis Ap krever at de tre direktivene behandles nå. Sentrale Sp-politikere er enige i at Ap presser dem ut av regjeringen. Michelsen påpeker at Ap må respektere Sps grenser og finne et kompromiss. Trond Giske advarer Ap mot å presse Sp ut av regjering, da det kan åpne for samarbeid med borgerlig side. Sp mener regjeringsdeltagelsen har gitt gjennomslag i mange saker, men noen saker er vanskelige.
1 dag siden
Et militært prestisjeprosjekt i Ramsund, Sør-Troms, skulle gi toppforhold for norske og amerikanske spesialsoldater innen 2026. Nå slår Marinejegerkommandoen alarm om at fristen ikke vil holdes.
1 måned siden
Et FN-organ anbefaler at samer får økte rettigheter gjennom endringer i norsk lov, inkludert vetorett i utbyggingssaker for å sikre deres samtykke. Reineier Máret Elle Varsi Kemi uttrykker håp om at staten vil lytte, da reindriften kjemper mot flere kraftprosjekter. Samerådet støtter FNs anbefalinger og mener norsk lovverk ikke ivaretar samers rettigheter godt nok. Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng avviser imidlertid at samene vil få vetorett, men sier at rapporten skal diskuteres videre.
4 måneder siden
Nettavisen har vurdert Støre-regjeringens tredje år, og gir den en snittkarakter på 2,6. Dette er samme som i fjor, og lavere enn første år. Regjeringens oppslutning er på et bunnpunkt med 22,5 prosent. Flere statsråder får kritikk for manglende resultater og sviktende tillit. Statsminister Støre får kritikk for å være svak overfor Senterpartiet, mens finansminister Vedum kritiseres for pengebruk og skattepolitikk. Forsvarsministeren får ros for bredt forlik om langtidsplan, men kritiseres for kutt i Ukraina-støtte. Kunnskapsministeren får anerkjennelse for å ta tak i skoleproblemer. Andre statsråder får kritikk for manglende gjennomslag og synlighet.