Norgesgruppen, som eier Kiwi, Joker, Spar og Meny, økte overskuddet til 4,88 milliarder kroner før skatt i 2024, sammenlignet med 4,3 milliarder året før. Økte matvarepriser bidro til resultatforbedringen.
Konsernet ble ilagt en bot på 2,3 milliarder kroner av Konkurransetilsynet for ulovlig prissamarbeid, men har klaget på vedtaket.
Klagenemnda vil ta stilling til saken i august.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norgesgruppen presenterte onsdag sitt årsresultat for 2024, som viser en økning i driftsinntekter til 117 milliarder kroner, opp fra 112 milliarder året før. Resultatet før skatt økte også, og endte på 4,5 milliarder kroner, sammenlignet med 4 milliarder i fjor. Dette ga en resultatmargin på 3,3 prosent, en liten økning fra 3,1 prosent i 2023. Konsernet, som inkluderer kjeder som Kiwi, Joker, Spar og Meny, eies hovedsakelig av familien Johannson, hvor Johan Johannson og hans fire barn har betydelige ligningsformuer. Det foreslås et utbytte på over én milliard kroner til eierne for 2024.
1 måned siden
Kiwi-eier NorgesGruppen rapporterer om solid vekst i 2024 med en økning i driftsinntektene til 118 milliarder kroner. Dette resulterte i et utbytte på 1,24 milliarder kroner, hvorav mesteparten gikk til Johannson-familien. Konsernsjef Runar Holleviks lønn og bonuser har også økt. Samtidig opplever forbrukerne høye matpriser, noe som skaper reaksjoner. NorgesGruppen forsvarer sine marginer med at de trenger å investere i butikkene, og sier de jobber for å holde kostnadene nede. En Kiwi-ansatt på nest høyeste lønnstrinn tjener knappe 400.000 i året, noe som tilsvarer Holleviks lønn for to ukers arbeid.
13 dager siden
En rapport fra Konkurransetilsynet viser at dagligvarekjedene i Norge har stadig større inntjening, samtidig som prisene for forbrukerne øker. Konkurransetilsynet mener at avkastningen er høyere enn forventet i et marked med få etableringshindringer og hard konkurranse, og at etableringshindringene må reduseres. I 2024 ble Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 bøtelagt for ulovlig prissamarbeid. Rema 1000 har økt sine markedsandeler mest, mens NorgesGruppen har hatt størst reduksjon. Lavprissegmentet har hatt størst økning i omsetning, og Kiwi er nå den største lavpriskjeden.
1 måned siden
Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har klaget på Konkurransetilsynets vedtak om en bot på totalt 4,9 milliarder kroner for ulovlig prissamarbeid. Konkurransetilsynet har behandlet klagene, men har ikke funnet grunn til å endre vedtaket, og sender saken videre til Konkurranseklagenemnda. Prissamarbeidet bestod av at kjedene overvåket hverandres priser gjennom et omfattende system av prisjegere. Dersom kjedene ikke får medhold i Konkurranseklagenemnda, kan de ta saken videre til rettssystemet.
1 måned siden
Rema 1000 opplevde en betydelig vekst i Norge i fjor, med en økning i driftsresultatet på 17 prosent til 2,1 milliarder kroner. Butikkomsetningen steg også, og selskapet mener dette skyldes en styrket prisposisjon som tiltrekker flere kunder. Reitan AS, som eier Rema 1000, investerte store summer i oppkjøp, inkludert Aldi-butikker i Danmark, og reinvesteringer. Konsernet hadde en solid økning i resultat før skatt og betalte over en halv milliard kroner i skatt. Rema 1000 forventer å unngå et stort gebyr fra Konkurransetilsynet etter Konkurransetilsynets vedtak om prisjuks.
2 måneder siden
Kongsberg Gruppens aksje fortsetter å falle på Oslo Børs etter nylig resultatfremleggelse, til tross for en betydelig økning det siste året. Equinor stiger, og oljeprisen viser også en økning. Endúr ASA har avtalt å kjøpe flere selskaper for over en milliard kroner, finansiert gjennom aksjer, lån og en emisjon. Prisveksten i Norge steg til 2,3 prosent i januar, med en kjerneinflasjon på 2,8 prosent. Lumi Gruppen, som eier Sonans og Oslo Nye Høyskole, rapporterer et resultat før skatt på 13,8 millioner kroner i andre halvdel av 2024, en forbedring fra fjoråret. NRC Group faller kraftig etter konflikt med Bane Nor.
1 måned siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen reagerer sterkt på Norgesgruppens årsresultat på 4,88 milliarder kroner før skatt, samtidig som matvareprisene har steget. Martinussen mener vanlige folk betaler for mye for mat, mens bøndene får for lite. Hun krever derfor at dagligvarekjedene splittes opp for å redusere kjedemakten. SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes støtter kritikken og etterlyser tiltak fra konkurransetilsynet og regjeringen. Flere økonomer mener at de høye matvareprisene kan føre til at Norges Bank ikke vil senke renten.
1 måned siden
En pristest utført av Nettavisen viser at First Price-varer hos Kiwi har hatt store prisøkninger de siste årene. Spesielt fiskeprodukter som fiskeboller, fiskekaker og laks har økt kraftig, i noen tilfeller over 40 prosent. Bloggeren «Gjerrigknarken» mener Kiwi utnytter kundenes tillit ved å øke prisene gradvis. Samtidig oppnår NorgesGruppen, som eier Kiwi, rekordresultater. En pensjonist forteller at hun merker prisøkningene godt. Kiwi begrunner prisøkningene med økte kostnader i verdikjeden og den svake kronen, men hevder at First Price fortsatt tilbyr billige middager.
1 måned siden
Artikkelen hevder at grådighet hos eierne av Norgesgruppen og Rema 1000 bidrar til økonomiske problemer for mange nordmenn. Matvareprisene har steget kraftig, og kjedene har økt sine overskudd betydelig, mens bøndene tjener mindre. Dette har ført til at Norges Bank har utsatt rentekutt. Det foreslås tiltak som å splitte opp Norgesgruppen og innføre en dyrtidsskatt for å bedre situasjonen for de som sliter økonomisk.
11 dager siden
Forbrukerrådet anklager dagligvarekjedene Kiwi og Rema for å drive med «griskflasjon» ved å øke fortjenesten på plastposer. Prisøkningen på butikkenes andel av poseprisen har vært på 75 prosent siden 2017, dobbelt så mye som økningen i matvarepriser. Kjedene forklarer prisstigningen med økte innkjøpspriser, svinn, transport- og energikostnader. Forbrukerrådet påpeker at nordmenn årlig bruker nesten to milliarder kroner på plastposer, hvorav en betydelig del tilfaller butikkene.
3 måneder siden
Konkurransetilsynet har forbudt dagligvarekjedenes bruk av prisjegere, som de mener førte til mindre konkurranse og høyere priser. Dagligvarekjedene Coop, Norgesgruppen og Rema 1000 ble ilagt bøter på til sammen 4,9 milliarder kroner. Forbudet har ført til endringer i hvordan kjedene prissetter varer, med mer fokus på kortvarige sjokktilbud. Eksperter mener dette kan føre til større prisvariasjoner og mer konkurranse, men at det er usikkert om det vil gi lavere priser totalt sett. Norgesgruppen klager på vedtaket, mens Rema 1000 sier de vil fortsette å ha gode kampanjer. En professor ved BI har merket seg at det er flere kortvarige tilbud i butikkene etter forbudet.
1 måned siden
Dagligvaremarkedet i Norge vokste til 266 milliarder kroner i 2024, en økning på 5,1 prosent, hovedsakelig drevet av prisvekst. Tradisjonelle dagligvarebutikker som Kiwi og Rema 1000 står for størstedelen av salget, men lavprisbutikker øker sin markedsandel. Samtidig viser rapporten en nedgang i antall nærbutikker, bredsortimentsbutikker, bensinstasjoner og kiosker. Kjedenes egne merkevarer har også hatt en liten økning i omsetning.
2 måneder siden
Coop Norge klager Konkurransetilsynets vedtak om lovbrudd i den såkalte prisjegersaken inn for Konkurranseklagenemnda. Selskapet stiller seg uforstående til vedtaket om brudd på konkurranseloven og avviser å ha deltatt i et ulovlig samarbeid. Prisjegersaken omhandler et overtredelsesgebyr på 4,9 milliarder kroner som Konkurransetilsynet ila Coop, Norgesgruppen og Rema for et prisjegersamarbeid som tilsynet mener har et konkurransebegrensende formål. Coop-sjef Philipp Engedal sier de forventer at nemnda omgjør vedtaket og at de er forberedt på å forfølge saken rettslig om nødvendig.
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året. Landbruksminister Geir Pollestad mener dagligvarekjedene er ansvarlige for de høye prisene og ønsker bedre konkurranse i bransjen. Han peker på at prisene på fisk og grønnsaker har hatt en spesielt dårlig utvikling i Norge sammenlignet med Sverige. Bransjeorganisasjonen Virke mener derimot at Pollestads egen landbrukspolitikk, med økt toll på importerte varer, bidrar til de høye prisene. De viser også til at Konkurransetilsynet ikke har funnet bevis for at dagligvarekjedene har økt sine marginer. Pollestad mener forbrukere og bønder har en felles interesse av å redusere dagligvarekjedenes makt, mens Virke mener at leverandørmakten bør kartlegges.
1 måned siden
Prisene på en rekke matvarer i Norge har steget markant det siste halvåret, noe som har utløst en debatt om matvarepriser. En matblogger anklager matvarekjedene for å manipulere prisene for å skjule de faktiske kostnadene, mens lederen for Norsk Bonde- og Småbrukarlag hevder at problemet ligger i samfunnets inntektsfordeling. Regjeringen forsikrer at de arbeider med å stabilisere prisene, samtidig som Rema 1000 fremhever at dagligvarekjedene har relativt lave marginer sammenlignet med andre bransjer.