En oversikt viser at Norge har hatt flest diskvalifikasjoner i skihopping de siste 10 årene, hovedsakelig på grunn av ureglementerte hoppdresser. En nylig skandale med manipulerte VM-dresser har ført til utestengelser.
Tidligere sportssjef Clas Brede Bråthen kommenterer at selv om Norge har mange starter, er det viktig å jobbe systematisk med utstyr.
Per Bergerud, tidligere verdensmester, uttrykker bekymring for at de mange diskvalifikasjonene skader sporten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norge topper statistikken over diskvalifikasjoner i hoppsporten denne sesongen, med 14 tilfeller i verdenscup og VM, alle relatert til hoppdressene. FIS vurderer strengere straffer, som utestengelse etter et visst antall regelbrudd. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu forklarer at arbeidet med hoppdressene har vært basert på tillit. Etter flere diskvalifikasjoner i VM er flere utøvere og støttepersonell suspendert, og skipresidenten beskriver situasjonen som "ikke bra".
1 måned siden
Frode Moen, tidligere regionleder i Olympiatoppen, uttrykte bekymring for juks med hoppdresser for ett år siden. Bakgrunnen var at Norge var nasjonen som oftest ble disket for brudd på dressreglementet. Varselet ble sendt til Olympiatoppen og videreformidlet til kombinertledelsen. Etter at flere norske hoppere ble disket i VM, er nå flere utøvere og støtteapparat suspendert mens saken granskes. Kombinertsjefen avviser at det foregår juks, mens hoppsjefen sier han ikke var kjent med Moens bekymringsmelding.
1 måned siden
Det internasjonale skiforbundet (FIS) gransker alle norske hoppmedaljer fra ski-VM etter at flere hoppere ble diskvalifisert for manipulering av dressene. Hopplegenden Bjørn Wirkola kaller saken en fillesak og uttrykker bekymring for at strenge utstyrskontroller ødelegger idrettsgleden. Hopplandslaget har innrømmet å ha jukset med dressene til Marius Lindvik og Johann André Forfang for å gi dem en fordel. Wirkola, som fulgte VM på TV, er skuffet over utviklingen, men mener likevel Norge bør være stolte over arrangementet i Trondheim.
1 måned siden
Ei kartlegging frå NRK viser at det har vore over 300 diskvalifikasjonar i skihopping dei siste fem sesongane. Diskvalifikasjonane skuldast hovudsakleg ureglementerte drakter og anna utstyr. Noreg tronar øvst på lista over nasjonar med flest diskvalifikasjonar, mykje grunna diskvalifikasjonane under årets VM. Fleire hopparar meiner at diskvalifikasjonar er ein nødvendig del av sporten, medan andre meiner det bør vere endå fleire. Sportssjef Jan-Erik Aalbu meiner at dei mange diskvalifikasjonane viser at FIS og medlemsnasjonane må vurdere reglementet på nytt.
1 måned siden
Tidligere sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, kommenterer draktskandalen der norske hoppere ble diskvalifisert i VM. Bråthen uttrykker at han er lei seg for situasjonen, men unngår å spekulere i om det finnes en ukultur i hoppsporten. Han avviser at lignende juks har forekommet under hans ledelse og understreker at han nå er utenfor miljøet. Bråthen uttrykker medfølelse med de suspenderte trenerne og understreker at det er en vanskelig situasjon for dem. Han ønsker ikke å mene noe om hvorvidt de involverte kan fortsette i sine stillinger. Skiforbundet har startet en granskning av saken.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hoppdress-skandalen under ski-VM, der Norge innrømmet å ha tuklet med dressene til utøverne Marius Lindvik og Johann André Forfang. Dette førte til at Lindvik mistet sin sølvmedalje. Hoppsjefen beklaget, men artikkelen uttrykker skepsis til at dette er første gangen det har skjedd. Jan-Erik Aalbu vurderer konsekvenser for landslagstrener Magnus Brevig, som først nektet for juks. FIS har startet gransking av norsk hopp og kombinert, og utenlandske nasjoner mistenker nå at norsk suksess skyldes ulovligheter. Artikkelen kritiserer også fokuset på utstyr i hoppsporten, der nasjoner spionerer på hverandre.
1 måned siden
Rune Velta, tidligere verdensmester og nåværende landslagssjef for Sveits, reagerer sterkt på juks-skandalen i norsk hoppsport. Etter at de norske hopperne Marius Lindvik og Johann Forfang ble diskvalifisert i VM for ureglementerte drakter, erkjente sportssjef Jan-Erik Aalbu at Norge bevisst hadde forsøkt å omgå reglene. Velta understreker at saken er skadelig for sporten og krever en grundig opprydding for å gjenopprette tilliten. Han mener de ansvarlige må stå til ansvar, men ønsker ikke å sparke folk. En av hopplandslagets sponsorer har trukket seg som følge av hendelsen.
1 måned siden
I fjor vår ble Olympiatoppen varslet om mistanke om bevisst juks med hoppdresser i både hopp og kombinert. En ansatt mente Norge ble for ofte diskvalifisert og uttrykte bekymring for at det ble jukset for å oppnå konkurransefordeler. Varslingen ble sendt videre til ledelsen i kombinert, men de sier de ikke foretok seg noe konkret. Hoppsjefen hevder han ikke har hørt om meldingen, men understreker at de alltid har forsøkt å holde seg innenfor regelverket. Et år senere er flere norske hoppere og trenere suspendert for juks.
1 måned siden
Under VM i Granåsen ble de norske hopperne Marius Lindvik og Johann André Forfang diskvalifisert på grunn av regelbrudd med hoppdressene. Lindvik mistet sin sølvmedalje, mens Forfang ble nummer fire. En video av Norge som sydde dressene førte til protester fra andre land. Det internasjonale skiforbundet (FIS) sjekket dressene og diskvalifiserte de norske hopperne. Landslagstreneren forsøkte å bagatellisere det som et regelbrudd, men artikkelen omtaler det som juks og mener det setter hoppsporten i et dårlig lys. Det foreslås at Norge bør ta initiativ til å rydde opp i problematikken rundt hoppdresser.
1 måned siden
Under ski-VM i Trondheim oppsto det anklager om juks etter at Norge ble avslørt for å manipulere hoppdressene. En video viste en landslagstrener og en medarbeider som sydde på draktene i et lukket rom, noe som førte til diskvalifikasjoner og kritikk fra andre nasjoner. Denne hendelsen har skadet Norges rykte som en ledende hoppnasjon, og landslagsledelsen er nå under press for å gi en troverdig forklaring. I tillegg til hopp, har det også vært kontroverser innen kombinert, der Jørgen Graabak ble diskvalifisert.
1 måned siden
En skandale har rammet norsk hoppsport etter at flere hoppere ble diskvalifisert i VM på hjemmebane for bruk av ulovlige hoppdresser. Hendelsen overskygger tidligere suksesser og reiser tvil om troverdigheten til sporten. Lederne i hoppleiren insisterer på at det kun er et regelbrudd, men kritikere sammenligner det med juks og doping, og stiller spørsmål ved om det er en prinsipiell forskjell. Det er avgjørende å avdekke sannheten og ansvarliggjøre de involverte for å redde norsk hoppsports omdømme og fremtid.
1 måned siden
Hopplegenden Per Bergerud avslører at han opplevde dress-forskjeller og tvilsomme lengdemålinger allerede på 70-tallet. Han forteller at konkurrenter hadde utstyr som ga dem klare fordeler. Etter VM-skandalen, hvor fem norske hoppere er suspendert, vurderer Norge å trekke seg fra verdenscupen. Bergerud understreker behovet for en grundig granskning og klarere regler for å redde hoppsportens tillit, og mener det er kritisk å få kontroll over situasjonen for å unngå konsekvenser for både norsk og internasjonal hoppsport.
1 måned siden
Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) mistenker Norge for juks i forbindelse med hoppskandalen under VM i Granåsen. Innledende undersøkelser antyder at hoppdressene til Robert Johansson, Robin Pedersen og Kristoffer Eriksen Sundal kan være manipulert. Norges Skiforbunds advokat stiller seg uenig i vurderingen og understreker behovet for grundigere undersøkelser. Dressene er nå sendt til Sveits for videre analyse. Flere tidligere hoppstjerner har innrømmet juks, og FIS' etiske komité vil vurdere om det er grunnlag for disiplinærsak etter granskingen.
1 måned siden
Det tyske skiforbundet (DSV) er sjokkert over at Norge ble tatt for hoppdressjuks under storbakkerennet i VM. Stefan Schwarzbach fra DSV uttrykker vantro over det han mener er åpenbar manipulering, og antyder at omfanget kan være større enn det som er innrømmet. Tidligere skihopper Sven Hannawald er bekymret for sportens fremtid og etterlyser strengere regler for å unngå at skihopping legges ned.
1 måned siden
Isak Andreas Langmo ble diskvalifisert i kvalifiseringen til skiflygingsrennet i Planica på grunn av en for stor dress. Det norske laget er preget av reserver, ettersom flere av de beste hopperne er suspendert etter en hoppskandale under VM i Trondheim. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu har innrømmet at det ble jukset med draktene til Johann Andre Forfang og Marius Lindvik. Det internasjonale skiforbundet (FIS) etterforsker saken, og renndirektør Sandro Pertile har indikert at det kan komme ytterligere konsekvenser for de norske hopperne. Aalbu beklager situasjonen for de utøverne som er rammet.