Hopplegenden Per Bergerud avslører at han opplevde dress-forskjeller og tvilsomme lengdemålinger allerede på 70-tallet. Han forteller at konkurrenter hadde utstyr som ga dem klare fordeler.
Etter VM-skandalen, hvor fem norske hoppere er suspendert, vurderer Norge å trekke seg fra verdenscupen.
Bergerud understreker behovet for en grundig granskning og klarere regler for å redde hoppsportens tillit, og mener det er kritisk å få kontroll over situasjonen for å unngå konsekvenser for både norsk og internasjonal hoppsport.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Det internasjonale skiforbundet (FIS) gransker alle norske hoppmedaljer fra ski-VM etter at flere hoppere ble diskvalifisert for manipulering av dressene. Hopplegenden Bjørn Wirkola kaller saken en fillesak og uttrykker bekymring for at strenge utstyrskontroller ødelegger idrettsgleden. Hopplandslaget har innrømmet å ha jukset med dressene til Marius Lindvik og Johann André Forfang for å gi dem en fordel. Wirkola, som fulgte VM på TV, er skuffet over utviklingen, men mener likevel Norge bør være stolte over arrangementet i Trondheim.
11 dager siden
Tidligere skihopper Roger Ruud bryter tausheten om hoppskandalen i VM i et intervju med Dagbladet. Han mener saken er blåst opp, men erkjenner behov for å rydde opp i sporten. Ruud kritiserer FIS' kompliserte regelverk som åpner for spekulasjon, og foreslår å standardisere utstyret og forenkle reglene. Han er bekymret for den negative stemningen i hoppsporten og mener fokuset bør være på løsninger. Ruud diskuterer også de suspenderte utøverne og trenernes situasjon, og avslører at han har sendt et brev til FIS med forslag til endringer i poengsystemet.
1 måned siden
En oversikt viser at Norge har hatt flest diskvalifikasjoner i skihopping de siste 10 årene, hovedsakelig på grunn av ureglementerte hoppdresser. En nylig skandale med manipulerte VM-dresser har ført til utestengelser. Tidligere sportssjef Clas Brede Bråthen kommenterer at selv om Norge har mange starter, er det viktig å jobbe systematisk med utstyr. Per Bergerud, tidligere verdensmester, uttrykker bekymring for at de mange diskvalifikasjonene skader sporten.
8 dager siden
NRK-ekspert Johan Remen Evensen mener de norske hopperne har fått en hard nok straff etter regelbruddene under ski-VM i Trondheim, hvor fem hoppdresser ble undersøkt i Sveits. Han påpeker at lignende praksis har foregått i flere nasjoner i 10-15 år, og at straffen for både utøvere og støtteapparat, inkludert hovedtrener Magnus Brevig, er streng nok. Evensen understreker at han ikke forsvarer nordmennene på grunn av vennskap med Brevig, men holder en profesjonell distanse. Han nevner også mistanker om at østerrikerne har brukt utstyr i grenseland, blant annet sko og hoppdresser. De norske hopperne har innrømmet bruk av stive tråder i dressene, og selv om de ble suspendert, er de nå tilbake i trening. Evensen håper FIS snart konkluderer og ønsker større åpenhet rundt dresskontrollene framover.
1 måned siden
En skandale har rammet norsk hoppsport etter at flere hoppere ble diskvalifisert i VM på hjemmebane for bruk av ulovlige hoppdresser. Hendelsen overskygger tidligere suksesser og reiser tvil om troverdigheten til sporten. Lederne i hoppleiren insisterer på at det kun er et regelbrudd, men kritikere sammenligner det med juks og doping, og stiller spørsmål ved om det er en prinsipiell forskjell. Det er avgjørende å avdekke sannheten og ansvarliggjøre de involverte for å redde norsk hoppsports omdømme og fremtid.
1 måned siden
Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) mistenker Norge for juks i forbindelse med hoppskandalen under VM i Granåsen. Innledende undersøkelser antyder at hoppdressene til Robert Johansson, Robin Pedersen og Kristoffer Eriksen Sundal kan være manipulert. Norges Skiforbunds advokat stiller seg uenig i vurderingen og understreker behovet for grundigere undersøkelser. Dressene er nå sendt til Sveits for videre analyse. Flere tidligere hoppstjerner har innrømmet juks, og FIS' etiske komité vil vurdere om det er grunnlag for disiplinærsak etter granskingen.
1 måned siden
Tidligere verdensmester Andreas Küttel avslører utstrakt juks i hoppsporten, deriblant bruk av hårspray på draktene for å redusere luftmotstanden. Johan Remen Evensen er lettet over at flere tør å stå frem og bekrefter at juks har vært en del av sporten over tid. Avsløringene kommer etter at Norge innrømmet juks i VM i Trondheim, noe som har ført til krise i norsk og internasjonal hoppsport. Flere tidligere norske hoppere har også stått frem og fortalt om regelbrudd. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har innført regelendringer, men fremtiden for norsk deltakelse i sesongen er usikker da hopp-ledelsen vurderer å trekke laget.
11 dager siden
Tidligere skihopper Roger Ruud bryter tausheten om hoppskandalen og mener FIS må rydde opp. Han kritiserer det kompliserte regelverket som oppfordrer nasjoner til å tøye grensene, og mener sporten må nullstilles. Ruud reagerer på at norske hoppere anklages for juks, da han mener alle forsøker å lure kontrollørene. Han mener de suspenderte hopperne bør få konkurrere igjen, men er usikker på trenernes fremtid. Ruud har skrevet et brev til FIS der han kritiserer dagens poengsystem og tar til orde for endringer.
1 måned siden
Frode Moen, tidligere regionleder i Olympiatoppen, uttrykte bekymring for juks med hoppdresser for ett år siden. Bakgrunnen var at Norge var nasjonen som oftest ble disket for brudd på dressreglementet. Varselet ble sendt til Olympiatoppen og videreformidlet til kombinertledelsen. Etter at flere norske hoppere ble disket i VM, er nå flere utøvere og støtteapparat suspendert mens saken granskes. Kombinertsjefen avviser at det foregår juks, mens hoppsjefen sier han ikke var kjent med Moens bekymringsmelding.
1 måned siden
En tidligere servicemann anklager Clas Brede Bråthen for å ha løyet om juks i hoppsporten. Fredrik Bjerkeengen hevder at Bråthen var til stede da utstyr ble manipulert, blant annet ved å putte ting i skoene og bruke trelim på hoppdresser. Polens landslagstrener uttrykker sjokk over påstandene og understreker behovet for åpenhet og strengere kontroller i sporten. Flere norske hoppere og støtteapparat er suspendert, og FIS gransker saken. Tidligere profiler som Johan Remen Evensen, Anders Jacobsen og Daniel-André Tande har innrømmet bevisst juks.
1 måned siden
Rune Velta, tidligere verdensmester og nåværende landslagssjef for Sveits, reagerer sterkt på juks-skandalen i norsk hoppsport. Etter at de norske hopperne Marius Lindvik og Johann Forfang ble diskvalifisert i VM for ureglementerte drakter, erkjente sportssjef Jan-Erik Aalbu at Norge bevisst hadde forsøkt å omgå reglene. Velta understreker at saken er skadelig for sporten og krever en grundig opprydding for å gjenopprette tilliten. Han mener de ansvarlige må stå til ansvar, men ønsker ikke å sparke folk. En av hopplandslagets sponsorer har trukket seg som følge av hendelsen.
1 måned siden
Tidligere sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, kommenterer draktskandalen der norske hoppere ble diskvalifisert i VM. Bråthen uttrykker at han er lei seg for situasjonen, men unngår å spekulere i om det finnes en ukultur i hoppsporten. Han avviser at lignende juks har forekommet under hans ledelse og understreker at han nå er utenfor miljøet. Bråthen uttrykker medfølelse med de suspenderte trenerne og understreker at det er en vanskelig situasjon for dem. Han ønsker ikke å mene noe om hvorvidt de involverte kan fortsette i sine stillinger. Skiforbundet har startet en granskning av saken.
1 måned siden
Hoppskandalen i norsk hoppsport fortsetter med utestengelse av Marius Lindvik og Johann André Forfang etter juks under VM, i tillegg til Truls Johansen i kombinert. Flere tidligere hoppere, deriblant Daniel-André Tande, Johan Remen Evensen og Anders Jakobsen, har innrømmet systematisk juks med ulovlig utstyr. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu har blitt konfrontert med påstandene om ukultur, men uttrykker overraskelse. Kommentatorer krever nå full åpenhet fra utøverne for å gjenopprette tilliten til sporten, mens FIS gransker saken.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hoppdress-skandalen under ski-VM, der Norge innrømmet å ha tuklet med dressene til utøverne Marius Lindvik og Johann André Forfang. Dette førte til at Lindvik mistet sin sølvmedalje. Hoppsjefen beklaget, men artikkelen uttrykker skepsis til at dette er første gangen det har skjedd. Jan-Erik Aalbu vurderer konsekvenser for landslagstrener Magnus Brevig, som først nektet for juks. FIS har startet gransking av norsk hopp og kombinert, og utenlandske nasjoner mistenker nå at norsk suksess skyldes ulovligheter. Artikkelen kritiserer også fokuset på utstyr i hoppsporten, der nasjoner spionerer på hverandre.
1 måned siden
FIS har snudd i saken om de suspenderte norske hopperne og mistenker nå alle fem for å ha manipulert hoppdressene på samme måte, i skrittet. Dette er i strid med tidligere uttalelser fra FIS. Norges Skiforbund er informert om mistanken, og granskingen av saken starter neste uke. Skandalen startet under VM etter mistanke om juks, og flere tidligere hoppstjerner har innrømmet å ha jukset tidligere.