Innlandet fylkeskommune engasjerte et byrå for 95. 000 kroner for å kartlegge journalister som dekket skolestruktur-saken.
Rapporten rangerte journalister og medier etter antall positive, nøytrale og negative oppslag. Kommunikasjonssjef Halvor Løkken mener mediedekningen har vært ensidig og favorisert motstandere av skolestrukturforslaget, men vil ikke klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Norsk Redaktørforening kritiserer kartleggingen og mener den vitner om manglende kunnskap om medienes rolle og undergraver pressens viktige samfunnsrolle. Mindretallspartiene i fylkestinget tar også avstand fra rapporten og stiller spørsmål ved hvorfor den ble bestilt og hva den skal brukes til.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En rapport bestilt av kommunikasjonsavdelingen i Innlandet fylkeskommune for å vurdere mediedekningen av skolestriden har utløst kraftige reaksjoner. Opposisjonen i fylkeskommunen kritiserer rapporten for å mistenkeliggjøre mediene, mens redaktører reagerer på at den rangerer journalister basert på antall negative oppslag. Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) var ikke informert om bestillingen, og rapporten ble aldri politisk behandlet. Redaktører mener det ville vært mer hensiktsmessig å kontakte redaksjonene direkte i stedet for å utarbeide en rapport i etterkant.
2 måneder siden
Innlandet fylkeskommunes analyse av mediedekningen rundt nedleggelsen av Dokka videregående skole har skapt reaksjoner. Analysen, som kostet fylkeskommunen nesten 100.000 kroner, konkluderte med at 57 prosent av oppslagene var negative. Norsk Redaktørforening kritiserer fylkeskommunen for å undergrave tilliten til redaktørstyrte medier, og reagerer spesielt på kartleggingen av enkeltjournalisters arbeid. Kommunikasjonssjefen i Innlandet forsvarer analysen og sier den er ment for intern bruk for å evaluere kommunikasjonsplanen. Redaktører i berørte aviser mener rapporten vitner om manglende kunnskap om medienes rolle og redaksjonelle prosesser, og at den kan skape et inntrykk av at fylkeskommunen ønsker å kritisere media.
1 måned siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt NRK for brudd på god presseskikk etter en klage fra Sandra Borch og Nordkalottfolkets sametingsgruppe. Klagen omhandlet NRKs dekning av Borchs rett til å stå i Sametingets valgmanntall. PFU fant at NRK hadde unnlatt å opplyse om at to journalister hadde tette bånd til Norske Samers Riksforbund (NSR), et parti som er motstander av Nordkalottfolket i flere samiske politiske spørsmål. Selv om PFU mente journalistikken i hovedsak var god, understreket utvalget at NRK burde vært åpne om journalistenes bindinger, i henhold til Vær varsom-plakaten.
2 måneder siden
Fylkesordføreren i Innlandet er under press etter at det ble kjent at han mottok en omstridt medierapport om nedleggelsen av seks videregående skoler på julaften, men hevder å ikke ha lest den. Opposisjonen krever nå en forvaltningsrapport og stiller spørsmål ved hvem som initierte bestillingen av rapporten, og mistenker at den politiske ledelsen var involvert. Kommunikasjonssjefen i fylkeskommunen sendte rapporten til fylkesordføreren med beskjed om «litt lesestoff mellom pepperkake og ribbe i jula.» Saken har også nådd Stortinget, hvor kulturministeren må svare på spørsmål om fylkesordførerens uttalelser om media.
1 måned siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har behandlet en klage mot NRK etter en artikkel som stilte spørsmål ved Sandra Borchs plass i Sametingets valgmanntall. PFU forstår at Borch opplevde granskingen som belastende, men understreker at NRK hadde rett til å undersøke valgmanntallet. NRK felles likevel for ikke å ha opplyst om bindinger en av journalistene hadde til et politisk parti på Sametinget, Norske Samers Riksforbund (NSR), da NSR er en viktig maktfaktor i samisk politikk og har fremmet forslag om å granske valgmanntallet. PFU var kritisk til NRKs bruk av uttrykket «falske samer», men konkluderte med at dette ikke var et brudd på god presseskikk.
1 måned siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har behandlet en klage mot NRK etter en artikkel som stilte spørsmål ved Sandra Borchs plass i Sametingets valgmanntall. PFU forstår at Borch opplevde granskingen som belastende, men understreker at NRK hadde rett til å undersøke valgmanntallet. NRK felles likevel for ikke å ha opplyst om bindinger en av journalistene hadde til et politisk parti på Sametinget, Norske Samers Riksforbund (NSR), da NSR er en viktig maktfaktor i samisk politikk og har fremmet forslag om å granske valgmanntallet. PFU var kritisk til NRKs bruk av uttrykket «falske samer», men konkluderte med at dette ikke var et brudd på god presseskikk.
3 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt Nettavisen for en kommentar som tolket varslene mot Trond Giske som delvis fabrikkert. Nettavisen mener dette er en tolkning av hendelsesforløpet som er beskrevet i en bok, og ikke en påstand som krever samtidig imøtegåelse. Flertallet i PFU mente derimot at kommentaren var en påstand av alvorlig karakter. Redaktøren i Nettavisen er uenig i avgjørelsen og mener PFU svikter sin oppgave med å forsvare den frie meningsjournalistikken. Et mindretall i PFU tok dissens og mente at den frie kommentaren må vernes. Det er ingen ankemulighet i PFU, og fellelsen blir derfor stående.
4 måneder siden
Sokkeldirektoratet bestilte en rapport om miljøkonsekvenser av gruvedrift på havbunnen fra Akvaplan-niva. Ifølge VG ønsket direktoratet å endre rapporten ved å fjerne deler av fagfolkenes kartlegging, legge til forbehold og tone ned språket. WWF kritiserer dette som uredelig og mener viktig miljøinformasjon er utelatt. Sokkeldirektoratet forsvarer endringene som en normal del av kvalitetssikringen, og understreker at Miljødirektoratet var involvert. Forfatterne av rapporten står bak konklusjonene, men bekrefter at det har vært dialog med Sokkeldirektoratet underveis i prosessen.
1 måned siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt NRK for brudd på god presseskikk i en omdiskutert sak om Sandra Borchs samiske bakgrunn. Utvalget mener NRK brøt Vær varsom-plakatens punkt 2.3, som omhandler bakenforliggende forhold, da en journalist hadde bindinger til Norske Samers Riksforbund (NSR) uten at dette ble opplyst. Klagen omfattet tre publiseringer der Borch mente NRK stilte spørsmål ved hennes opphav knyttet til Sametingets valgmanntall. Selv om Borch også mente NRK brøt flere andre punkter i Vær varsom-plakaten, valgte PFU kun å felle NRK for brudd på punkt 2.3. Også det samiske partiet Nordkalottfolket klaget på publiseringene.
1 måned siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt NRK for brudd på god presseskikk i en omdiskutert sak om Sandra Borchs samiske bakgrunn. Utvalget mener NRK brøt punkt 2.3 i Vær varsom-plakaten, som omhandler bakenforliggende forhold, da en journalist hadde bindinger til Norske Samers Riksforbund (NSR) uten at dette ble opplyst i saken. Klagen gjaldt tre publiseringer der Borch mente hennes samiske opphav ble trukket i tvil, knyttet til hennes innføring i Sametingets valgmanntall. NRK hevder de ikke stilte spørsmål ved hennes samiske identitet, men om hun oppfylte kriteriene for valgmanntallet.
4 måneder siden
Innovasjon Norge reagerer på en artikkel i Nettavisen om deres tidligere ansatte, Linda Beate Randal, som også er fylkespolitiker. De kritiserer avisen for å ha presentert feilaktige påstander og utelatt viktig informasjon. Innovasjon Norge påpeker at Randals rett til å være fylkespolitiker er lovfestet, ikke bare kontraktfestet, og at hennes fravær under valgkampen var ferie og avspasering, ikke betalt arbeidstid. De avviser også påstanden om at en stilling ble opprettet spesielt for henne. Innovasjon Norge understreker at de legger til rette for at ansatte kan ta på seg folkevalgte verv, uavhengig av partitilhørighet, og at feilaktig informasjon i media bidrar til politikerforakt.
1 måned siden
Et upublisert NRK-opptak avslører at fylkesordfører Thomas Breen (Ap) ønsket en ekstern medierapport to uker før den omstridte rapporten om mediedekningen av skolenedleggelser ble bestilt av Innlandet fylkeskommune. Breen avviser at det er noen sammenheng mellom hans ønske og den bestilte rapporten, og forklarer at hans initiativ ble avbrutt av andre hendelser. Opposisjonen reagerer på de nye opplysningene og krever en forvaltningsrapport for å komme til bunns i saken. Redaktørforeningen har invitert Breen til et møte for å diskutere saken.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har behandlet en klage fra Ingvild Kjerkol mot TV 2, knyttet til TV-kanalens dekning av hennes masteroppgave. Kjerkol mente TV 2 hadde brutt god presseskikk, blant annet ved å bruke begrepet «plagiat» og ved å rapportere om 43 prosent tekstlikhet uten å spesifisere at dette inkluderte medieomtale. TV 2 avviste klagen, men endret deler av artiklene. PFU konkluderte med at TV 2 ikke har brutt god presseskikk, og nyhetsredaktør i TV 2 er fornøyd med avgjørelsen.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt Nettavisen for brudd på god presseskikk i en kommentarartikkel om varslere. Nettavisen hevdet at varslerne hadde fabrikkert eller justert ordlyden i sine varsler, noe PFU mener er en sterk anklage uten tilstrekkelig dokumentasjon. PFU påpeker at varslerne ikke fikk mulighet til å imøtegå anklagene før publisering. Nettavisen avviste at de hadde rettet sterke beskyldninger mot varslerne, og mente at kommentaren var innenfor presseetiske grenser. PFU konkluderte med at avisen hadde brutt god presseskikk, men et mindretall i utvalget var uenig i denne konklusjonen.
2 måneder siden
En artikkel i Nettavisen avdekker at Bane Nor bruker 1,4 milliarder kroner på eksterne konsulenter i 2024, en betydelig økning fra 257 millioner i 2017. Kritikere, som Rødt-politiker Mímir Kristjánsson, mener dette er et resultat av politisk styrt nedbemanning og påfølgende avhengighet av konsulenter. Mange tidligere ansatte har startet egne selskaper og leies inn igjen til høye priser. Høyre forsvarer konsulentbruken med at det skyldes økt aktivitet og nye prosjekter, mens MDG foreslår å skille ut nyinvesteringer i et eget selskap for å tydeliggjøre ansvarsfordelingen. Det er bred enighet om at situasjonen krever strakstiltak.