Lærere i Østfold står overfor oppsigelser som følge av store økonomiske kutt i fylkeskommunens skolebudsjett. Kuttene på 167 millioner kroner har allerede ført til nedleggelse av to videregående skoler og færre studieretninger, noe som reduserer behovet for lærere.
Lektorlaget advarer om at flere fylker vil følge etter Østfolds eksempel, og at situasjonen skaper stor usikkerhet og bekymring blant lærerne. Søknadstallene til lærerutdanningene har falt kraftig siden 2019, noe som forverrer situasjonen.
Fagforeningene ønsker at kuttene skal fordeles over flere år for å unngå tap av kompetanse og dårligere oppfølging av elever. Østfold fylkeskommune forsikrer at de jobber grundig og vil tilby et godt skoletilbud, men mange lærere har allerede begynt å søke nye jobber på grunn av usikkerheten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Østfold fylkeskommune står overfor en økonomisk krise og må kutte 167 millioner innen skole, noe som fører til oppsigelser av lærere. Samtidig er byråkratstillinger fredet frem til 2029 grunnet en avtale fra Viken-oppløsningen, noe som skaper misnøye. Fylkeskommunen begrunner kuttene med færre klasser og nødvendige innsparinger, til tross for forventet økning i elevtallet neste år. Norsk Lektorlag frykter lærerflukt og dårligere oppfølging av elevene som følge av usikkerheten. Fylkeskommunen lover svar til ansatte før sommeren og ferdig omstilling innen utgangen av 2025.
1 måned siden
Utdanningsetaten i Oslo har foreslått å legge ned fem skoler, noe som har ført til sterke reaksjoner blant elever, lærere og lokalsamfunn. Bakgrunnen for forslaget er synkende elevtall og et behov for å redusere kostnader. De berørte skolene er Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata. Ansatte og elever uttrykker sorg og bekymring, mens lokalsamfunn frykter tap av viktige samlingspunkter. Byrådet forsikrer at ingen ansatte vil miste jobben og at forslaget skal gjennomgå en bred høringsrunde før endelig avgjørelse tas i bystyret.
1 måned siden
Oslo kommune varsler nedleggelse av fem skoler grunnet synkende elevtall. Utdanningsetaten har lagt frem en ny skolebehovsplan som viser at elevtallet i Oslos grunnskoler vil synke med nesten 3000 frem mot 2028. De foreslåtte nedleggelsene omfatter Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata skoler, begrunnet med ledig kapasitet og lave elevtall. Direktøren i Osloskolen, Marte Gerhardsen, uttrykker forståelse for at forslaget kan skape usikkerhet blant elever og ansatte. Planen skal ut på høring med frist i mai 2025, og endelig behandling er ventet i desember 2025.
2 måneder siden
Nedleggelsen av seks videregående skoler i Innlandet har skapt usikkerhet og bekymring blant elever og foreldre før søknadsfristen. Elever presses til å søke seg til andre skoler, og det er frykt for lange reiseveier, mangel på hybler og kapasitetsproblemer. Samtidig kritiseres fylkeskommunen for manglende forberedelser og en omstridt mediekartlegging av negative medieoppslag. Foreldre melder om manglende informasjon, mens fylkeskommunen forsikrer at de jobber med å løse situasjonen.
1 måned siden
Oslo vurderer å legge ned flere skoler på grunn av synkende elevtall i barneskolealderen. Utdanningsetaten anbefaler å avvikle eksisterende skoler, endre skoletyper og stoppe planlagte byggeprosjekter for å tilpasse skolestrukturen og spare penger. Rødt er bekymret for at dette er kortsiktig og vil ramme skolemiljøene, mens Frp vil sikre et best mulig skoletilbud. Forslagene skal på høring før endelig vedtak i bystyret i desember.
2 måneder siden
Oslo kommune står overfor betydelige nedskjæringer på 450,9 millioner kroner i 2025, ifølge finansbyråd Hallstein Bjercke. Byråden peker på prisvekst og endringer i inntektssystemet som årsaker til den stramme økonomien, og han kan ikke utelukke nedbemanning. Dette bekymrer Akademikerne kommune, som frykter at nedskjæringene vil ramme viktige fagmiljøer og forebyggende tiltak, samt føre til tap av dyktige fagfolk. Kommunen har delegert lederansvaret til den enkelte virksomhet, og det er opp til hver virksomhetsleder å tilpasse driften i tråd med budsjettene.
1 måned siden
Artikkelen belyser bekymringer rundt nedskjæringer i skolehelsetjenesten og helsestasjonstilbudet. Lederen for helsesykepleierne i Norsk Sykepleierforbund, Ann Karin Swang, kritiserer kommunene for å kutte i forebyggende tiltak, noe hun mener vil føre til større problemer på sikt. Arendal kommune nevnes som et eksempel der kutt i skolehelsetjenesten er foreslått grunnet økonomiske vanskeligheter. Swang foreslår at staten øremerker midler til skolehelsetjenesten for å sikre at pengene brukes til dette formålet. Helseminister Jan Christian Vestre åpner for at øremerking kan bli aktuelt dersom kommunene ikke prioriterer satsingen. Under koronapandemien økte psykisk uhelse og skolefravær da helsesykepleiere ble omdisponert, noe som understreker viktigheten av deres tilstedeværelse.
3 måneder siden
Fagforeningen Spir er bekymret for den raske nedbemanningsprosessen i Den norske kirke, hvor 65 årsverk skal kuttes i Kirkerådets og bispedømmenes administrasjon. De mener tidslinjen er for stram til å sikre en god prosess for de ansatte. Kirkerådet begrunner kuttene med en anstrengt økonomi, økte pensjons- og lønnskostnader, og behovet for å sikre en bærekraftig økonomi. Kuttene fordeles med 35 stillinger i Kirkerådet og 30 ved bispedømmekontorene, og prosessen skal være ferdig i februar. Kirken har hatt underskudd de siste årene, og prognoser viser at dette vil fortsette å øke uten tiltak.
3 måneder siden
I 2024 var over 80 skoler i Norge truet av nedleggelse på grunn av dårlig kommuneøkonomi. Likevel ble kun rundt 20 skoler faktisk lagt ned. Mange skoler, som Hillestveit skole på Bømlo, ble reddet av lokalpolitikere. En konsulent mener dette viser manglende lokalpolitisk handlingsvilje, spesielt med tanke på demografiske endringer med flere eldre og færre barn. Bømlo kommune la ned Foldrøy skole, men reddet Hillestveit skole. Ordføreren mener at skolestruktur ikke alene kan redde kommuneøkonomien. En elev ved Hillestveit skole uttrykker glede over at skolen ble reddet, men frykter fremtidige nedleggelsesforslag.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan usikkerhet påvirker unges utdanningsvalg, med mange som ønsker garanti for jobb etter endt utdanning. NHOs kompetansebarometer viser at det er stor mangel på faglært arbeidskraft i flere bransjer, som industri, bygg og anlegg, helse, IT og transport. Dette fører til at bedrifter ikke får utvidet virksomheten sin, og i verste fall må redusere driften. Artikkelen fremhever også at det er et stort behov for frisører, da antallet lærlinger har sunket betraktelig de siste årene. Regjeringen har varslet et mål om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, noe som vil skape et stort behov for murere, taktekkere og tømrere.
1 måned siden
Oslo kommune foreslår å legge ned skolene Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata, samt stoppe fem byggeprosjekter ved Hoff, Frysja, Verdenparken, Holtet og Mortensrud. Tiltakene begrunnes med økonomiske utfordringer og forventet nedgang i elevtallet, som vil gi en overkapasitet på 28.000 plasser i 2031. Kommunen varsler også større endringer ved 19 andre skoler. Forslagene skal nå på høring før et endelig vedtak fattes i bystyret i desember. Utdanningsetaten har fått i oppdrag å tilpasse skolestrukturen til dagens og fremtidige elevtall.
21 timer siden
Flere skoler i Grimstad kommune dropper årets barnetog på 17. mai. Årsaken er at kommunen har kuttet overtidsbetalingen til lærere som deltar.
4 måneder siden
Bergen kommune står overfor en alvorlig økonomisk situasjon og har besluttet å kutte 300 millioner kroner i budsjettet for 2024. Kuttene inkluderer reduksjon i sosialhjelpssatsene, økte priser for SFO og svømmeanlegg, samt fjerning av elbilrabatter. Samtidig opprettholdes bydelslegevaktene i Loddefjord og Fana, kunstnerstipender og enkelte skoler som tidligere var foreslått nedlagt. Budsjettavtalen, som er et resultat av forhandlinger mellom samarbeidspartiene, skal vedtas i bystyret neste uke. Reaksjonene er delte, med kritikk fra opposisjonen som mener kuttene rammer de svakeste, mens andre forsvarer dem som nødvendige for å sikre kommunens økonomi.
1 måned siden
Utdanningsetaten i Oslo har foreslått å legge ned fem skoler – Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata – på grunn av synkende elevtall og en vanskelig kommuneøkonomi. I tillegg foreslås det å stoppe flere planlagte skoleutbygginger. Antallet barn i Oslos grunnskoler forventes å synke med nesten 3.000 frem til 2028, noe som står i kontrast til tidligere år med sterk vekst. Forslaget ventes å møte protester, med høringsfrist satt til 14. mai. Et endelig forslag vil bli sendt til byrådet i juni, med mål om å vedta nedleggelsene samtidig med behandlingen av 2026-budsjettet i desember.
9 dager siden
Sykehus i Nord-Norge planlegger å stenge flere fødeavdelinger i sommer, noe som vekker bekymring blant gravide og fagfolk. Thea Johansen, som har termin i juli, frykter å måtte føde i ambulanse på grunn av lang reisevei og manglende oppfølging. Helgelandssykehuset og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) vil ha vekslende sommerstenginger for å sikre bemanning og kvalitet, men Jordmorforbundet mener dette øker risikoen for fødende og er et resultat av økonomiske kutt. De påpeker at fødsler er akutte hendelser som krever stabilt tilbud hele året. Jordmorforbundet krever bedre følgetjeneste og økt bemanning for å ivareta sikkerheten. Sykehusene begrunner stengingen med behov for ferieavvikling og mangel på kvalifiserte vikarer. Helse Nord må kutte betydelige summer, noe som påvirker fødetilbudet. Mange opplever sommerstengingen som utrygg, og det etterlyses prioritering av fødselsomsorgen for å sikre trygg fødsel og økt fødselsrate i Norge.