SVs landsmøte nærmer seg et kompromiss i strømspørsmålet. Partiet vil trolig si nei til EUs energibyrå og energiunion, men støtte enkelttiltak for klima og miljø.
SV ønsker å fjerne strømmen fra børsen og erstatte dagens system med et demokratisk styrt system, samt reforhandle avtalene om kablene til Tyskland og Storbritannia for å redusere prissmitten.
Det er fortsatt uenighet om vindkraftutbygging og kjernekraft.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
SV har vedtatt en ny energipolitikk som innebærer å fjerne kraften fra børsen og etablere et statlig strømforetak. Partiet vil utforske alternative modeller for det nåværende markedsstyrte kraftsystemet, samtidig som de avviser EUs fjerde energipakke og Acer. SV ønsker også å reforhandle avtaler om utenlandskabler for å redusere smitteeffekten på prisene. Et kompromiss ble oppnådd etter interne diskusjoner, der begge sider uttrykker tilfredshet med resultatet. Partiet planlegger også å innføre et system med differensierte priser, hvor luksusforbruk vil være dyrere enn vanlig forbruk, og å avskaffe prinsippet om 'først til mølla' for å prioritere industriarbeidsplasser fremfor kryptoselskaper.
1 måned siden
SV står overfor flere vanskelige veivalg på sitt kommende landsmøte, deriblant spørsmålet om EØS-avtalen. Partileder Kirsti Bergstø signaliserer et ønske om tettere samarbeid med EU, men vil ikke si om partiet bør frede EØS-avtalen. Oslo SV har foreslått å droppe motstanden mot avtalen. Landsmøtet skal også diskutere regjeringsalternativer, skolepolitikk, atomkraft, aktiv dødshjelp og innføring av en eksklusjonsparagraf. Samtidig markerer partiet sitt 50-årsjubileum.
1 måned siden
Det er intern uenighet i SV om partiets forhold til Europa, spesielt knyttet til EØS-avtalen og energipolitikken. Mens partiledelsen ønsker å arbeide for å si opp EØS-avtalen, argumenterer flere fylkeslag for å frede avtalen i en periode. Uenigheten strekker seg også til energipolitikken, der Oslo SV er uenig med partilederens ønske om å melde Norge ut av EUs energibyrå Acer. Landsmøtet skal diskutere forslag om å trekke Norge ut av Acer, si nei til EUs fjerde energimarkedspakke og reforhandle avtaler om utenlandskabler.
4 måneder siden
Det er intern uenighet i Arbeiderpartiet om fremtiden til strømkablene til Danmark. LO-sekretær Are Tomasgard og stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol ønsker å vrake kablene når de skal fornyes i 2026, og mener dette bør vedtas på partiets landsmøte. Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke ta stilling til dette nå, og vil vente med å vurdere saken. Energiminister Terje Aasland åpner for å forlenge kablenes levetid, men stiller krav om at de ikke skal bidra til høye strømpriser. Tomasgard mener at programkomiteen ikke lar seg diktere av partiledelsen, mens Kjerkol mener at kabel-vraking kan skjerme mot prissmitte.
1 måned siden
Et mindretall i SV ønsker å endre partiets program for å åpne for mer internasjonalt energisamarbeid og fjerne motstanden mot nye utenlandskabler. Gunnell Erika Sandanger ønsker å være mer åpen for utbygging av fornybar energi og kraftutveksling med naboland. Sunniva Holmås Eidsvoll sier uenigheten handler om hvordan man skal stoppe klimaendringene og sikre grønne arbeidsplasser i Norge. SVs programkomité har foreslått å si nei til ny utenlandskabel til Danmark, men dette ønsker mindretallet å endre på landsmøtet.
1 måned siden
SV-leder Kirsti Bergstø foreslår et kompromiss om EØS-avtalen for å unngå en splittende EU-debatt. Bergstø sier hun er imot EØS-avtalen fordi den avgir suverenitet og er en abonnementsordning for markedsliberalisme. Hun åpner likevel for å ikke foreslå oppsigelse eller reforhandling av avtalen i neste stortingsperiode, dersom partiene som støtter EU dropper kravet om en ny EU-søknad. Forslaget skal diskuteres på SVs landsmøte.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet har hatt krisemøter om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet mener en tettere tilknytning til EUs energimarked er feil vei å gå, og har fått støtte fra sin stortingsgruppe for en tøff linje. Arbeiderpartiet diskuterer de tre direktivene og ønsker å finne en løsning med Senterpartiet. Statsminister Støre understreker at han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper på enighet. Det er fortsatt usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er beredskap for flere møter.
3 måneder siden
Senterpartiet samlet seg for å diskutere kraftstriden i regjeringen, med fokus på uenigheten rundt EUs energipakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum understreket at målet er mer nasjonal kontroll over strømprisen og et stabilt strømsystem. Senterpartiet er kritisk til EUs energipakke og ønsker ikke å gi fra seg mer styring over norsk energipolitikk. Selv om de jobber for å finne en løsning med Arbeiderpartiet, er det fortsatt uenighet om innføring av deler av energipakken. Senterpartiets gruppe skal møtes onsdag for å diskutere saken videre.
3 måneder siden
Senterpartiets sentralstyre møtes for å diskutere den pågående kraftstriden med Arbeiderpartiet angående EUs energipakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke kommentere om Senterpartiet vurderer å forlate regjeringen. Senterpartiet ønsker mer nasjonal kontroll over energipolitikken og stabile strømpriser, og mener det er feil å gi mer makt til EU. Arbeiderpartiet ønsker å innføre deler av EUs energipakke, noe Senterpartiet er sterkt imot. Senterpartiet har truet med å gå ut av regjeringen dersom pakken blir innført.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er uenige om innføringen av EUs fjerde energimarkedspakke. Striden dreier seg hovedsakelig om fornybardirektivet, som har som mål å redusere saksbehandlingstiden for fornybar energi. Senterpartiet frykter at Norge vil miste suverenitet og ønsker å behandle hele pakken samlet. Arbeiderpartiet ønsker å innføre deler av den i tråd med EØS-avtalen. Professor Mads Greaker mener direktivene er uproblematiske og kan bidra til lavere strømpriser, men kritiserer regjeringens strømstøtteordning.
3 måneder siden
Regjeringen er i en intern konflikt om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet truer med å forlate regjeringen fordi de mener at Arbeiderpartiet legger opp til en for sterk tilknytning til EUs kraftmarked. Arbeiderpartiet ønsker å innføre EU-regler for å unngå konflikt med EU, spesielt i en tid med geopolitisk usikkerhet, og for å sikre handelsavtaler. Senterpartiet frykter at de nye reglene bare er begynnelsen på en rekke EU-direktiver som vil svekke norsk suverenitet over kraftmarkedet. Det er flere mulige utfall av striden, inkludert at Senterpartiet forlater regjeringen, at Arbeiderpartiet utsetter behandlingen av reglene, eller at partene inngår et kompromiss. De første direktivene som skal behandles omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi.
3 måneder siden
Det er uenighet mellom de borgerlige partiene om strømstøtten. KrF og Frp vil innføre en makspris på 50 øre per kilowattime og doble statens utgifter til strømstøtte. Høyre ønsker å videreføre dagens ordning. Venstre vil i utgangspunktet avvikle strømstøtten, men åpner for å videreføre en ordning ved høye priser, uten makspris. KrF vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten gjør det usikkert hvordan strømstøtten vil se ut dersom de borgerlige vinner valget.
4 måneder siden
Aps programkomité foreslår å avvikle strømkablene til Danmark i 2026 for å ta kontroll over strømprisene, etter at prisene i Sørvest-Norge passerte 10 kroner per kilowattime. Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig i tidspunktet for avgjørelsen og vil vurdere situasjonen nærmere når 2026 nærmer seg. Han understreker at Norge trenger utenlandsforbindelser for forsyningssikkerhet og at eventuelle forlengelser av kablene må være til fordel for begge parter. Støre poengterer også at Norge må overholde inngåtte avtaler, og at regjeringens ansvar er å sørge for forsyningssikkerhet og lave, stabile priser.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) ønsker ikke å fornye de to strømkablene til Danmark, som snart når sin tekniske levetid, og vil heller prioritere å forbedre det norske strømnettet. Høyre på sin side vil ta en beslutning basert på hva som er best for norske interesser over tid, og understreker at beslutningen ikke bør baseres på kortvarige prissvingninger. Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet er også imot fornyelse av kablene, mens Sverige har uttrykt bekymring for en slik avgjørelse. Selv om Høyre og Frp har ulike tilnærminger til energipolitikken, er de enige om å finne felles løsninger. Frp foreslår konkrete tiltak for å redusere prissmitten fra Europa, mens Høyre fokuserer på økt kraftproduksjon og nettutbygging.
4 måneder siden
Senterpartiets Emilie Enger Mehl og Marit Arnstad oppfordrer Arbeiderpartiet til å ta en hardere linje mot Tyskland og EU i strømpolitikken. De mener Norge må utfordre EØS-avtalen for å sikre lavere strømpriser, og at Tysklands energipolitikk er irrasjonell og skaper ustabilitet. Senterpartiet krever at energiminister Terje Aasland tar opp disse problemene med Tyskland, og ønsker en nordisk kraftfront sammen med Sverige. De krever også at Statkraft avslutter utredningen av en ny Danmarkskabel og at Englandskabelen reforhandles. Senterpartiet har lenge vært mot fornying av Danmarkskablene, og mener nå at Arbeiderpartiet er enig med dem i denne saken.