Det kinesiske flyselskapet Hainan Airlines starter en ny flyrute mellom Oslo og Beijing. Selskapet kan fly over Russland, noe SAS og Norwegian ikke kan på grunn av sanksjoner.
SAS kritiserer Avinor for konkurransevridning, da Hainan Airlines mottar rabatter samtidig som de får benytte russisk luftrom. Avinor avviser kritikken og hevder at incentivordningene er like for alle selskaper.
Avinor ba Støre om å diskutere ruten med Kinas president, men departementet avslo. Samferdselsdepartementet understreker at flygingene er i tråd med luftfartsavtalen mellom Norge og Kina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 dager siden
Kina har stanset alle leveranser fra Boeing som et ledd i handelskrigen med USA. Ifølge Bloomberg har kinesiske myndigheter beordret flyselskapene i landet til å ikke ta imot flere leveranser fra den amerikanske flyprodusenten. Bjørn Kjos, tidligere Norwegian-sjef, uttaler til E24 at dette er en betydelig smell for Boeing. Beijing skal også ha bedt kinesiske flyselskaper om å stanse alle kjøp av flyrelatert utstyr og deler fra amerikanske selskaper. Bloomberg melder også at Kina vurderer å gi økonomisk bistand til kinesiske selskaper som leier Boeing-fly. Donald Trump har kommentert at Kina har gått tilbake på en stor Boeing-avtale.
15 dager siden
President Trump oppfordrer Kina til å kontakte ham for å løse den eskalerende handelskonflikten mellom de to landene. Han mener at Kina må ta det første steget mot en avtale. Uttalelsen kommer samtidig som handelskonflikten tilspisser seg, med tollsatser på henholdsvis 145 prosent på kinesiske varer i USA og 125 prosent på amerikanske varer i Kina. Kina har nylig forbudt kinesiske flyselskaper å kjøpe fly fra Boeing.
3 måneder siden
SAS-sjef Kjetil Håbjørg uttrykker bekymring for høye skatter og avgifter i Norge, som han mener hindrer selskapet i å utvikle et bedre rutetilbud. Han oppfordrer Norge til å se til Sverige, som har fjernet sin passasjeravgift. Samtidig er Avinor-sjef Abraham Foss bekymret for at norske flyplasser skal bli utkonkurrert av København. Han mener det er et sjokk at avgiftene øker, og at det er viktig å finne langsiktige løsninger. SAS mener Avinor må ta ansvar for egne kostnader, mens Avinor fokuserer på digitalisering og effektivisering. SAS satser på USA og etablerer en global hub i København, men lover at dette ikke skal gå på bekostning av Norge.
2 måneder siden
Norwegian kan spare betydelige summer etter at Senterpartiet forlot regjeringen, noe som åpner for innføring av EUs fornybardirektiv. Uten dette direktivet ville Norwegian blitt pålagt å betale utslippskvoter for bruk av dyrere, miljøvennlig drivstoff, noe som ville gitt dem en konkurranseulempe sammenlignet med europeiske konkurrenter. Dette kunne ha kostet selskapet 400 millioner kroner i 2024 og 1,3 milliarder kroner i 2030. NHO Luftfart mener at direktivet vil sikre like konkurransevilkår, mens Norwegian selv understreker at de er avhengige av å forholde seg til samme regelverk som sine europeiske konkurrenter. En luftfartsekspert påpeker at regelverksutjevning vil være positivt for Norwegian på ruter der de konkurrerer med utenlandske selskaper.
3 måneder siden
Norske flyselskaper, som Norwegian og Widerøe, frykter økte drivstoffkostnader fordi Norge ikke har innført EUs fornybardirektiv. Dette direktivet gir europeiske selskaper kompensasjon for bruk av biodrivstoff, noe som gir norske selskaper en konkurranseulempe. Norwegian anslår en merkostnad på 400 millioner kroner uten direktivet. Regjeringen nøler med å innføre direktivet på grunn av politisk motstand, spesielt fra Senterpartiet og Fellesforbundet. EU presser på for at Norge skal innføre reglene og er i dialog med regjeringen om tilpasninger. Widerøe påpeker at direktivet kunne ha redusert utslipp og kostnader i distrikts-Norge.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan Jens Stoltenbergs syn på Kina kan påvirke norsk politikk i hans nye rolle som finansminister. Professor Kåre Dahl Martinsen argumenterer for at Stoltenberg vil innta en mer kritisk holdning til Kina, og mener Norge har vært for forsiktig i sin tilnærming. Martinsen støtter også Donald Trumps harde linje mot Kina. Professor Henrik Stålhane Hiim er uenig i at Kina driver med økonomisk krigføring, og mener USAs politikk kan gagne Kina. Kinas ambassadør kritiserer USAs tollpolitikk og fremhever Kinas engasjement for multilateral handel og samarbeid.
2 måneder siden
USA innfører 10 prosent tilleggstoll på kinesiske varer, noe som utløser et svar fra Kina. Kina svarer med å innføre 10 prosent toll på amerikansk råolje, gardsutstyr, store motorkøyretøy og pickup-lastebiler. I tillegg ilegger Kina 15 prosent toll på amerikansk naturgass og kull. Kina innfører også eksportkontroll på flere viktige metaller og relaterte produkter. Det kinesiske finansdepartementet kritiserer USAs president for brudd på reglene til Verdens handelsorganisasjon.
2 måneder siden
USA har innført 10 prosent tilleggstoll på kinesiske varer, noko som har ført til eit svar frå Kina. Kina innfører 10 prosent toll på amerikansk råolje, gardsutstyr, store motorkøyretøy og pickup-lastebilar. I tillegg svarer Kina med å innføre 15 prosent tilleggstoll på naturgass og kol frå USA. Kina innfører også eksportkontroll på fleire metall.
2 måneder siden
Oslo Taxi og Norges Taxiforbund er sterkt kritiske til en ny bestillingsløsning for taxi på Oslo S, som de mener omgår den nylig innførte maksimalpris-forskriften. De hevder at de nye automatene er et fordyrende mellomledd som vil føre til høyere priser for kundene. Bane Nor har inngått en avtale med selskapet Fast Travel, som også står for taxibestillinger på Gardermoen, uten at det har vært en anbudsprosess. Taxiforbundet frykter at dette vil føre til en rekke gebyrer for drosjeeierne, og at ordningen vil spre seg til andre steder i landet. Fast Travel slår tilbake og hevder at deres system gir lavere priser og løser kaoset på togstasjoner og flyplasser. De mener søksmålet er et forsøk på å hindre konkurranse.
9 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, og Kina advarer andre land mot å inngå avtaler med USA som kan skade kinesiske interesser. Det kinesiske handelsdepartementet har uttalt at de ikke vil akseptere slike avtaler og vil iverksette gjensidige mottiltak. Flere land forbereder seg på forhandlinger med USA for å oppnå lavere tollsatser, men Washington krever samtidig at disse landene begrenser handelen med Kina. Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte president Trump for å diskutere handel, etter at USA nylig innførte toll på norske varer med en påfølgende tollpause med lavere satser. Flere asiatiske land, inkludert Sør-Korea, Indonesia og Japan, er også i gang med forhandlinger med USA for å unngå høye gjengjeldelsestoller. Disse forhandlingene ventes å prege de kommende månedene.
2 måneder siden
Posten har inngått en distribusjonsavtale med den kinesiske netthandelsplattformen Temu, kjent for sine lave priser. Dette skjer til tross for bekymringer om potensielt helseskadelige stoffer i Temus produkter, noe som har ført til økte stikkprøvekontroller initiert av Klima- og miljøministeren. Næringsdepartementet, som eier Posten, understreker at selskapet selv er ansvarlig for å sikre at driften overholder lover og regler. Posten begrunner avtalen med den økende netthandelen fra utlandet og et ønske om å opprettholde et høyt aktivitetsnivå. Virke anslår at Temu sender over 11 millioner pakker årlig til Norge, og argumenterer for at tollfritaket i VOEC-ordningen bør fjernes.
9 dager siden
Handelskrigen mellom Kina og USA har ført til høye tollmurer som påvirker verdensøkonomien og norske forbrukere. Kina må finne nye markeder for varer som ikke kan eksporteres til USA, noe som kan føre til billigere varer i Europa og Norge. Sjeføkonom Kyrre Knudsen forklarer at dette kan dempe prisveksten midlertidig, men samtidig skape utfordringer for europeiske produsenter som konkurrerer med Kina. Handelsbanken-sjeføkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at andre faktorer som lønnsvekst og svekket kronekurs kan holde prisene høye i Norge. Europa vurderer beskyttelsestiltak for å støtte egne produsenter, noe som kan påvirke Norge avhengig av tollavtaler med EU. Begge ekspertene er enige om at handelskrigen på lang sikt er negativ for økonomien, med risiko for lavere produksjon og høyere arbeidsledighet, selv om den kortsiktig kan gi lavere priser for norske forbrukere.
1 måned siden
Oslo skal til høsten ta i bruk 76 nye elbusser fra den kinesiske leverandøren Yutong. Samferdselsbyråd Marit Vea (V) har uttalt at det ikke kan utelukkes at Kina kan ta kontroll over bussene, til tross for advarsler fra norske sikkerhetsmyndigheter om etterretningstrussel. Opposisjonen har uttrykt bekymring for at et fremmed land kan skru av og på bussystemet. Yutong forsikrer at data fra bussene lagres på servere i Frankfurt og håndteres i henhold til europeiske databeskyttelseslover. De nye bussene skal settes i trafikk på 14 busslinjer i Oslo.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) ønsker et forbud mot kjøp av busser og kritisk infrastruktur fra Kina og andre land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med. Frp-leder Sylvi Listhaug uttrykte bekymring for at kinesiskproduserte busser kan overstyres og dermed utgjøre en sikkerhetsrisiko, spesielt i krisesituasjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er skeptisk til et totalforbud, men understreker at regjeringen er oppmerksom på sårbarheten knyttet til elektrifisering og potensielle trusler fra land som Kina. Han påpeker at Norge vil opprettholde handelen med Kina, men med økt årvåkenhet.
1 måned siden
Oslo skal høsten 2025 ta i bruk 76 nye elbusser fra den kinesiske leverandøren Yutong. Samferdselsbyråd Marit Vea (V) har uttalt at det ikke kan utelukkes at Kina kan overstyre bussene. Dette til tross for advarsler fra norske sikkerhetsmyndigheter om økende etterretningstrussel fra Kina. Opposisjonen i Oslo er bekymret for at et annet land kan skru av og på bussystemet. Selskapet selv hevder at data fra bussene lagres på servere i Frankfurt og håndteres i tråd med europeiske databeskyttelseslover. De nye bussene skal settes i trafikk på 14 busslinjer i Oslo.