Det har oppstått en konflikt mellom Elon Musk og Trumps handelsrådgiver Peter Navarro angående handelspolitikk. Musk ønsker en frihandelssone mellom Europa og Nord-Amerika, mens Navarro mener Musk kun fremmer sine egne interesser.
Musk har svart med å stille spørsmål ved Navarros økonomiske kompetanse. Samtidig er verdensøkonomien preget av usikkerhet etter at Donald Trump innførte tollmurer, noe som har ført til fall på børsene.
Statsminister Støre og DNB-sjef Braathen uttrykker bekymring, men Braathen påpeker at markedet kan snu raskt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Elon Musk ønsker en frihandelssone mellom Europa og Nord-Amerika. Uttalelsen kommer samtidig som Donald Trump har innført en «grunntoll» på 10 prosent på alle utenlandske varer i USA, og varsler ytterligere tollsatser. Trump argumenterer for at dette vil skape en økonomisk revolusjon og bringe tilbake arbeidsplasser til USA. Flere økonomer, inkludert USAs sentralbanksjef, advarer om at Trumps tollpolitikk kan føre til økt inflasjon og redusert økonomisk vekst.
21 dager siden
Elon Musk har forsøkt å påvirke president Donald Trump til å snu i tollspørsmålet, men uten hell. Etter mislykket forsøk gikk Musk til angrep på Trumps handelsrådgiver Peter Navarro på X, og kalte ham blant annet «dummere enn en sekk murstein». Bakgrunnen er Trumps nye tollsatser, som har ført til kraftige fall på verdens børser og store tap for verdens rikeste, inkludert Musk selv. Musk ønsker en frihandelssone mellom Europa og USA, og får støtte fra sin bror Kimbal Musk, som mener Trumps tollpolitikk er en skatt på amerikanske forbrukere.
22 dager siden
Elon Musk har gått hardt ut mot Peter Navarro, tidligere økonomisk rådgiver for Donald Trump, etter Navarros påstand om at Tesla kun monterer biler av deler produsert i utlandet. Musk kalte Navarro «dummere enn en sekk med murstein» og hevder at Tesla produserer de mest amerikanskproduserte bilene. Washington Post melder samtidig at Musk personlig har forsøkt å påvirke Trumps tollpolitikk, og Musk har uttrykt ønske om tollfri handel mellom Europa og Nord-Amerika.
22 dager siden
Elon Musk forsøkte å påvirke daværende president Donald Trump til å avstå fra å innføre global toll på varer importert til USA. Samtidig som Musk kritiserte Trumps økonomiske rådgiver, Peter Navarro, forsøkte han personlig å få Trump til å endre kurs, uten å lykkes. Musk har tidligere uttrykt ønske om tollfri handel mellom Europa og Nord-Amerika. Trump har innført tollsatser på minst 10 prosent for nesten all vareimport til USA, og enda høyere for land han anser som 'verstinger'. Musk ser nå ut til å få en mindre profilert politisk rolle.
20 dager siden
Elon Musk og Peter Navarro, to fremtredende rådgivere for Donald Trump, er involvert i en offentlig og bitter ordkrig. Musk har brukt nedsettende uttrykk om Navarro, mens Navarro har kritisert Musks forretningspraksis. Konflikten dreier seg tilsynelatende om uenighet rundt økonomisk politikk og Musks forsøk på å påvirke Trumps tollpolitikk. Det hvite hus har tilsynelatende valgt å ikke gripe inn i konflikten, og har kommentert saken med en lettvint bemerkning om at «gutter vil være gutter».
25 dager siden
Elon Musk har tatt til orde for en frihandelssone mellom Europa og Nord-Amerika, der det ikke er tollavgift. Dette kommer i kontrast til Donald Trumps nylige beslutning om å øke tollsatser for alle land som eksporterer varer til USA. Trump begrunner tolløkningen med et ønske om å styrke dollaren, rette opp handelsunderskudd og kreve tilbakebetaling for økonomisk støtte USA har gitt. Musk snakket om tolløkningen og andre temaer som innvandring og krig på en digital kongress i Roma.
1 måned siden
Elon Musk har uttrykt bekymring for at Donald Trumps varslede biltoll vil ha en betydelig innvirkning på Tesla. Bilindustrien har slått alarm og ber Trump om å omgjøre beslutningen. Den varslede tollen på 25 prosent har ført til børsfall, og bilindustrien frykter negative konsekvenser for både global og amerikansk industri. Trump-administrasjonen forventer store inntekter fra tollen, men kritikere advarer om at det vil ramme forbrukere og bilprodusenter. Frankrikes finansminister mener EU må svare med å øke tollen på amerikanske produkter. Bilindustrien er en viktig del av europeisk økonomi, og EU har lagt frem en redningsplan for sektoren.
28 dager siden
Donald Trump har varslet omfattende tollsatser, noe som har skapt bekymring for en global handelskrig. Utenriksminister Espen Barth Eide antyder at Trumps tollpakke strider mot Natos artikkel 2, som fremmer økonomisk samarbeid mellom medlemslandene. NUPI-forsker Karsten Friis støtter Eides synspunkt og kaller Trumps handling "umusikalsk". Eide frykter at tollkrigen kan svekke verdensøkonomien og føre til resesjon, og påpeker at Norge kan rammes av EUs mottiltak. Han understreker viktigheten av å opprettholde et godt forhold til EU gjennom EØS-avtalen for å minimere negative konsekvenser.
22 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i markedene og frykt for en global handelskrig. Tollmurene er basert på handelsunderskudd med USA, noe som rammer eksportører til USA hardt. Kina har svart med mottiltak, og EU vurderer lignende skritt. Dette skaper usikkerhet og kan ramme norsk økonomi. Trump ser ut til å ha en langsiktig plan om å endre USAs økonomiske rolle, og ser ikke ut til å ville snu.
23 dager siden
Donald Trump hevder at USA tjener milliarder på tollsatser, selv om Kina har økt sine tollsatser. Dette skjer samtidig som europeiske børser opplever kraftige fall på grunn av Trumps nye tollsatser. Jonas Gahr Støre er i Brussel for å forsøke å skjerme Norge fra konsekvensene av en potensiell handelskrig mellom EU og USA. Støre uttrykker bekymring for den ustabiliteten og turbulensen dette skaper i verdensøkonomien, og påpeker at det som er dårlig for verdensøkonomien, som regel ikke er bra for Norge.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Elon Musks økende politiske engasjement og hans relasjon til Donald Trump. Musk har uttrykt støtte til høyresiden i Europa, noe som har ført til kritikk fra Jonas Gahr Støre. Eksperter spekulerer i om det kan oppstå en konflikt mellom Musk og Trump grunnet deres sterke personligheter og ulike politiske agendaer. Musk har en unik uavhengighet på grunn av sin formue og kontroll over X, mens Trump er mer opptatt av personlig politisk vinning. En potensiell konflikt kan føre til en offentlig krangel, og Musks politiske makt i USA kan svekkes hvis han går mot Trump. Det er også påpekt at Trump misliker å bli overskygget.
22 dager siden
Donald Trumps tollsatser møter økende motstand, selv fra hans egne støttespillere. Finansminister Scott Bessent forsøkte å overtale presidenten til å moderere sin tilnærming etter at børser over hele verden stupte. Milliardærer som Elon Musk og Bill Ackman har gått offentlig ut mot Trumps politikk, og beskriver situasjonen som en «økonomisk atomkrig». Kritikken kommer også fra republikanere i Senatet, som frykter panikk blant velgerne. JP Morgan Chase sin toppsjef Jamie Dimon advarer mot økt inflasjon og resesjonsfare. Trump selv ser imidlertid ikke ut til å ville endre kurs.
25 dager siden
Elon Musk har uttalt seg om Donald Trumps tariffplaner og håper på en nulltollordning mellom USA og Europa for å fremme frihandel og en sterkere allianse. Musk, som har en ledende rolle i DOGE, sier dette også har vært hans råd til presidenten. Uttalelsene kommer etter at Trump la frem tollsatser mot nesten alle verdens land, inkludert 20 prosent toll på EU og 15 prosent på Norge. Trump har også antydet at Musks dager i administrasjonen er talte.
1 måned siden
Tesla har sendt en advarsel til president Trump om at USAs handelspolitikk kan eskalere til en handelskrig, noe som vil ramme bilproduksjonen. I et brev til handelsrepresentanten uttrykker Tesla bekymring for at gjengjeldelsestoll vil ramme amerikanske eksportører. Selskapet frykter svekket konkurranseevne og økte råvarepriser. EU og Canada har varslet mottiltak. Til tross for Elon Musks forhold til Trump, viser Teslas bekymring at tollpolitikken skader amerikanske selskaper, noe som har bidratt til fall i aksjekursen. Ironisk nok har Trump uttalt at han ønsker å kjøpe en Tesla, etter tidligere å ha kritisert elektriske kjøretøy.
28 dager siden
Donald Trumps planlagte tollsatser på import til USA skaper uro blant investorer som frykter en global handelskrig. Mens markedet skjelver, forsvarer sjeføkonom Elisabeth Holvik Trumps politikk, og mener USA må endre kurs for å redusere sitt store budsjettunderskudd. Hun mener lave tollsatser har vært en del av USAs politikk siden andre verdenskrig, men at situasjonen nå krever endring. Handelsbankens sjeføkonom Marius G. Hov er uenig, og mener lav sparing er hovedårsaken til handelsunderskuddet. Økonomihistoriker Einar Lie kritiserer også Holvik, og mener skattepolitikken er en mer nærliggende årsak. Usikkerheten har ført til økt uro i aksje- og valutamarkedene.