Flere BI-studenter deler sine tanker om det nylige børsfallet i USA, utløst av president Trumps tollsatser. En student har valgt å selge mesteparten av sine investeringer i kryptovaluta, og foretrekker å ha pengene tilgjengelig.
Andre studenter holder hodet kaldt og velger å ikke foreta seg noe, i håp om at markedet vil stabilisere seg over tid.
Flere av studentene forteller at de har hatt interesse for investering siden ung alder, og begynte å investere allerede i ungdomsskolen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
28 dager siden
Artikkelen omhandler hvordan uro i markedet, forårsaket av blant annet Trumps tollmurer, påvirker unge som sparer i fond og aksjer. Karoline Borgø (25) har sett et fall i sine fondspenger og planlegger å redusere fondssparingen. Oscar Sletteng (23) er pessimistisk og frykter at børsuroen vil forsinke hans boligkjøp. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim anbefaler unge med kort sparehorisont å redusere risikoen og vurdere tryggere spareprodukter som rentefond eller globale indeksfond.
24 dager siden
Etter børsfall utløst av Trumps tollpolitikk, reagerer småsparere forskjellig; noen stopper fondssparing, mens andre selger aksjer. Eksperter advarer mot panikk og understreker viktigheten av å bevare roen og ha en langsiktig investeringsstrategi. De anbefaler diversifisering av porteføljen for å redusere risiko. Uroen skyldes frykt for handelskrig og usikkerhet rundt global økonomisk utvikling. Mange nordmenn forholder seg likevel rolige og lar investeringene stå.
27 dager siden
Børsfall som følge av Trumps tollpolitikk fører til bekymring blant sparere, som søker råd fra bankene. Investor Jan Petter Sissener anbefaler å være tålmodig og ser langsiktige kjøpsmuligheter, mens økonom Harald Magnus Andreassen anbefaler forsiktighet og økt likviditet. DNB har redusert sin aksjeeksponering. Ekspertene er enige om at pensjonssparere bør ignorere kortsiktig uro. En platebutikkeier i Ålesund foretrekker sparekonto, mens andre velger å avvente situasjonen.
21 dager siden
Artikkelen belyser den økte interessen for aksjehandel blant unge investorer (18-29 år) under det nylige børsfallet. Nordnet rapporterer om en betydelig økning i både antall transaksjoner og nye kunder i denne aldersgruppen. De unge lar seg ikke avskrekke av markedsuroen, men ser heller muligheter i de store svingningene. Flertallet av investorene er menn, og mange benytter anledningen til å kjøpe aksjer i selskaper som DNB, Vår Energi og Norwegian. I tillegg påvirker nedgangen i oljeprisen handelen med olje- og gassaksjer.
23 dager siden
Børsuroen utløst av blant annet Trumps tollsatser, har ført til bekymring blant norske fondssparere, og bankene opplever økt pågang fra kunder. Mens noen velger å ta ut penger eller bytte fond, råder de fleste bankene til å unngå panikk og minner om at historisk sett har det lønt seg å være tålmodig. Mange kunder som reduserer sin eksponering i aksjemarkedet, plasserer midlene på en kontantkonto knyttet til aksjesparekontoen. DNB påpeker at man må forvente lavere avkastning i fremtiden på grunn av geopolitisk usikkerhet og handelskriger.
19 dager siden
Artikkelen belyser en økende trend blant unge investorer under 30 år som strømmer til aksjemarkedet, til tross for svingninger og usikkerhet. Investeringsplattformen Nordnet rapporterer om betydelig kundevekst, særlig i de yngre aldersgruppene. Disse investorene ser potensielle kjøpsmuligheter i markedsuroen og benytter sosiale medier som en viktig informasjonskilde. Studenter i Horten uttrykker liten bekymring for svingningene og håper på ytterligere kursfall for å investere i aksjer til lavere priser. En finansrådgiver understreker viktigheten av langsiktig investering og minner om at markedet alltid vil oppleve perioder med uro.
23 dager siden
Et børsras utløst av Trumps tollgrep har ført til tap for mange investorer, deriblant helsearbeider Hugo Miguel De Castro-Syrstad. Til tross for et betydelig tap, bevarer Castro-Syrstad roen og råder andre til å unngå panikk. Han mener markedet reagerer irrasjonelt og tror tollsatsene vil endres over tid. Privatøkonom Hallgeir Kvadsheim støtter strategien om å sitte stille, spesielt for langsiktig sparing, men anbefaler salg dersom pengene skal brukes i nær fremtid. Castro-Syrstad, som er administrator i en Facebook-gruppe for aksjeinteresserte, oppfordrer til avslapning og å unngå stress over kortsiktige svingninger.
2 måneder siden
Kryptovaluta opplever et kraftig fall etter at USA innførte straffetoll mot Canada, Mexico og Kina. Bitcoin falt med 6,5 prosent, mens Ethereum og andre kryptovalutaer falt med over 20 prosent. Fallet skjer samtidig med nedgang i aksje- og valutamarkedene. Eksperter forklarer at kryptomarkedets døgnåpne handel gjør det spesielt sårbart for slike hendelser. Til tross for det umiddelbare fallet, ser noen analytikere på lang sikt positivt på Bitcoin som en nøytral valuta i en tid med økende geopolitisk uro. USA innfører toll på 25 prosent på varer fra Canada og Mexico, og 10 prosent på kinesiske varer.
2 måneder siden
Det er forventet et betydelig fall på Oslo Børs ved åpning, som følge av uro i markedene etter at president Trump innførte straffetoll. Børsene i Asia har allerede opplevd kraftige fall, og det forventes lignende nedgang på Wall Street. Kryptovalutaer faller også, mens investorer søker tryggere havner som dollar og amerikansk statsgjeld. Trumps toll på varer fra Canada, Mexico og Kina er årsaken til den negative utviklingen.
22 dager siden
Artikkelen belyser hvordan økende priser, Trump-toll og børsuro skaper økonomisk usikkerhet for folk. Mange strammer inn på forbruket, dropper ferie og endrer handlemønster. Studenter og småbarnsforeldre er spesielt bekymret for økte matpriser og vanskeligheten med å spare til bolig. Flere uttrykker også frykt for fremtidige jobbmuligheter i et usikkert marked. Eksperter råder folk til å beholde roen og ikke foreta panikksalg av fond, men heller tenke langsiktig.
24 dager siden
Børsene i Asia opplevde kraftige fall, og det ventes blodrøde tall på Oslo Børs. Aksjemegler Jan Peter Sissener mener likevel det ikke er grunn til panikk, og ser på situasjonen som et forhandlingsutspill fra Trump. Han anbefaler investorer å holde hodet kaldt og vurdere å kjøpe aksjer. Egil Matsen, direktør i Sparebankstiftelsen, mener situasjonen forsterker dramatikken fra forrige uke, og beskriver det som en ny økonomisk verdensorden. Han råder privatpersoner til å kontakte banken for økonomisk rådgivning.
2 dager siden
Investorer diskuterer stor usikkerhet i det amerikanske markedet. Dette skjer 100 dager etter at Donald Trump ble USAs president.
26 dager siden
Børsuroen, utløst av blant annet Donald Trumps tollpolitikk, har ført til betydelige tap for nordmenn med investeringer i fond og aksjer. Eksperter anslår at verdien av aksjefond har falt med rundt 100 milliarder kroner de siste tre ukene. Oslo Børs har også opplevd kraftige fall, og private aksjonærer har tapt om lag 12 milliarder kroner i april. De største tapene er i aksjer som Equinor, DNB og Kongsberg Gruppen. Til tross for usikkerheten anbefales det å sitte stille i båten, men det understrekes at markedet er svært volatilt og fremtiden vanskelig å forutsi.
23 dager siden
Etter børsuro utløst av Trumps tollpolitikk, opplever bankene økt pågang fra bekymrede kunder. Bankene råder folk til å unngå panikkhandling og fokusere på langsiktige spareplaner. Eksperter understreker viktigheten av å ha en bredt sammensatt portefølje og å unngå forsøk på å time markedet. Selv med kortsiktige verdifall, anbefales aksjefond for de med en investeringshorisont på sju år eller mer, da historien viser at markedet normalt henter seg inn igjen over tid. Det understrekes at det er viktigere å ha en plan enn å reagere på markedets svingninger.
2 måneder siden
Børsene faller i Asia etter at Trump innførte straffetoll mot Canada, Mexico og Kina, noe som har ført til frykt for en handelskrig. Amerikanske aksjer falt med 2,35 % i tidlig handel, og europeiske aksjer gikk ned med over 3 %. Investorer søker trygghet i gull og sølv, og JPMorgan leverer store mengder gullbarrer til New York. Kryptovalutaer har også falt i verdi på grunn av usikkerheten. Månedsrapporter for januar vil gi en indikasjon på om Trumps politikk har påvirket produksjon og forbruk, og om en økonomisk krise er i emning.