Anna Lene Leganger opplevde forsinkelser i sin kreftbehandling da hun ikke ble registrert i pakkeforløpet ved Radiumhospitalet. Etter å ha purret selv, ble hun først henvist til Elverum sykehus, hvor en operasjon ble avbrutt på grunn av spredning.
Hun ble senere operert ved Radiumhospitalet. Statistikker viser at stadig færre kreftpasienter får behandling innen fastsatte frister, noe Kreftforeningen er bekymret for.
Regjeringen arbeider med en ny kreftstrategi for å øke kapasiteten og redusere ventetider, samt revidere pakkeforløpene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Bjørnar Pedersen fikk kreft i 2019 og har siden den gang stått i en langvarig helsekø. Han opplever at manglende samarbeid mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten har ført til at han ikke får den nødvendige behandlingen. Etter en operasjon ble oppfølgingen overført til fastlegen, noe Pedersen mener er feil. Han har opplevd komplikasjoner og manglende informasjon, og familien har nå koblet inn flere instanser for å få hjelp. Pedersen ønsker å komme tilbake i jobb, men føler seg sviktet av helsevesenet. Han mener manglende behandling fører til unødvendig ressursbruk og forsinker hans tilbakekomst til arbeidslivet.
4 måneder siden
Sykehuset Telemark har meldt fem alvorlige hendelser til Helsetilsynet etter at pasienter fikk forsinkede kreftdiagnoser på grunn av lang ventetid på koloskopi. En pasient er død, en har usikker prognose, mens tre ikke har tegn til prognosetap. Sykehuset beklager hendelsene og erkjenner at manglende systemer kan ha bidratt til forsinkelsen. Det har vært kjent over tid at det er risiko for pasientskade grunnet lange ventelister. Statsforvalteren har åpnet tilsynssak, og sykehuset har iverksatt tiltak for å redusere ventetiden.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
2 måneder siden
Regjeringen har presentert en ny tiårsplan med mål om å redusere antall krefttilfeller og øke overlevelsen blant de som rammes. Helseministeren fremhever at kreftbehandlingen i Norge er god, men at forbedringer er nødvendig. Planen prioriterer å øke kapasiteten og kompetansen i helseforetakene, forbedre overgangen mellom behandlingssteder, og utvikle digitale verktøy for pasienter. Kreftforeningen i Nord-Norge ser frem til planen, særlig med tanke på etablering av et nytt kreftsenter i Tromsø, og understreker betydningen av kliniske studier og tilgang til kreftsenter i alle regioner for å sikre norske kreftpasienter de beste behandlingsmulighetene.
2 måneder siden
Pia Olsrud, en lærer og tidligere kreftsykepleier, opplevde økonomiske vanskeligheter etter kreftbehandling da hun gikk over fra sykelønn til arbeidsavklaringspenger (AAP). Med redusert inntekt ble hun tvunget tilbake i full jobb før hun var klar, noe som går utover hennes helse. Kreftforeningen kritiserer dagens sykelønnsordning og tar til orde for en mer fleksibel løsning. Nav erkjenner behovet for forbedringer for langtidssyke. Arbeids- og inkluderingsministeren forsvarer ordningen, men innrømmer at den kan slå uheldig ut for alvorlig syke.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) slår alarm om økende ventetider i helsekøene, til tross for tidligere forbedringer. Nye tall viser en økning i ventetiden for påbegynt helsehjelp. Vestre har gitt sykehusledere klar beskjed om å prioritere nedbemanning av ventetider, øke kapasiteten og bruke tildelte midler effektivt. Han understreker behovet for å inkludere ansatte i arbeidet og vurdere økt bruk av private aktører. NHO kritiserer Vestre og mener regjeringen bør satse på langsiktige løsninger som faste stillinger istedenfor overtid.
21 dager siden
Tillitsvalgte ved Akershus universitetssykehus (Ahus) er bekymret for at helseministerens ventetidsløfte fører til forskyving av pasienter mellom ventelister, uten at kapasiteten øker. Ansatte jobber overtid i ekstra poliklinikker for å redusere publiserte ventetider, men mangel på kapasitet for videre behandling skaper interne køer. Psykologer frykter at politisk press for å korte ned ventelistene går utover behandlingskvaliteten. Ledelsen ved Ahus erkjenner en opphopning av pasienter som venter på operasjon, spesielt innen ortopedi. Helseministeren følger situasjonen og erkjenner at tiltakene kan medføre kapasitetsutfordringer.
3 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) rapporterer om en nedgang i ventetiden for somatisk behandling i desember, med en reduksjon på 1,7 dager sammenlignet med samme periode i fjor. Dette tilskrives regjeringens 'Ventetidsløftet'. Gjennomsnittlig ventetid er nå 71 dager, men Helse Midt-Norge har de lengste ventetidene. Høyre kritiserer regjeringen og påpeker at 2024 var det verste ventetidsåret på tolv år, og hevder at mange pasienter har mistet tilliten til det offentlige helsevesenet. Regjeringen har som mål å redusere ventetidene med 24 dager innen 2025.
4 måneder siden
En artikkel om den økende forekomsten av tarmkreft blant yngre i Norge. Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller av tarmkreft hos personer under 50 år, kun slått av Australia og USA. En kvinne ved navn Wenche, som selv fikk tarmkreft i ung alder, forteller om sin erfaring. Forskere er bekymret over utviklingen og mistenker at miljøfaktorer kan spille en rolle. Ahus oppretter et eget senter for å forske på årsakene og forbedre behandlingen for denne pasientgruppen. Studien viser en betydelig økning i tarmkrefttilfeller blant unge voksne i Norge de siste 30 årene.
22 dager siden
Norsk hjertekirurgiregister viser at kun 19 prosent av hjertepasientene får operert inn ny hjerteklaff innen fristen på 30 dager. LHL mener dette er et systemisk problem, og en pasient måtte vente i sju måneder. Helseministeren kaller ventetidene uakseptable og viser til iverksetting av tiltak som utvidede åpningstider og bruk av ny teknologi. Ved OUS venter 180 pasienter på operasjon, like mange som i fjor. Klinikksjef ved OUS forklarer at lange ventelister skyldes ettervirkninger av koronapandemien og nedleggelse av hjertekirurgisk avdeling ved Ullevål.
22 dager siden
Thomas Lillebror Finne, som er rammet av bukspyttkjertelkreft, ønsker mer fokus på denne kreftformen, som har høy dødelighet. Han etterlyser en konkret handlingsplan fra regjeringen, da han mener eksisterende behandling kun lindrer smerte. Overlege Arne Westgaard påpeker mangelen på forskningsgjennombrudd siden 2013. KrFs leder Dag-Inge Ulstein har bedt helseministeren om en begrunnelse for hvorfor bukspyttkjertelkreft ikke er prioritert i kreftstrategien. Helseministeren svarer at pasienter får best mulig behandling og viser til kreftstrategiens mål om gentesting. Finne er likevel ikke beroliget og håper kreftformen en dag vil være utryddet.
3 måneder siden
Katrine Rakeng har for andre gang fått avslag på å få dekket kreftbehandling med legemiddelet Trodelvy, som har vist god effekt for henne. Beslutningsforum har kun godkjent medisinen for en annen gruppe brystkreftpasienter, og Oslo universitetssykehus (OUS) mener Rakeng ikke skiller seg nok ut til å få individuell vurdering. Professor i helserett mener sykehuset bryter loven ved å ikke gjøre en individuell vurdering, og viser til at medisinen er tilgjengelig for hennes pasientgruppe i flere andre land. OUS begrunner avslaget med kostnadene. Rakeng har tidligere samlet inn penger til privat behandling, og har nå fått hjelp av en anonym giver. Frp mener saken er en fallitterklæring for helsevesenet.
1 måned siden
Statsforvalteren i Agder har konkludert med at en kreftpasient ved Sørlandet sykehus ikke fikk forsvarlig oppfølging. Bakgrunnen er en klage fra januar i fjor om mangelfull kreftbehandling. Sykehuset har erkjent at en CT-undersøkelse ikke ble utført som den skulle, noe som førte til at pasienten ikke fikk nødvendig helsehjelp i tide. Dette beskrives som et stort avvik fra god praksis og i strid med forsvarlighetskravet. Sørlandet sykehus har beklaget hendelsen. Pasienten som klaget på behandlingen, er nå død.
3 måneder siden
Artisten Sandra Lyng (37) har offentliggjort at hun har oppdaget to kuler i brystet. Hun uttrykker bekymring for at det kan være kreft, spesielt etter at flere venninner har fått kreftdiagnoser. Lyng har tidligere operert bort fire kuler fra brystene. Hun skal sjekke de nye kulene hos lege tirsdag. Lyng har tidligere vært åpen om sine helseutfordringer, inkludert ADHD, feildiagnostisering av bipolar lidelse, Kompleks posttraumatisk stresslidelse (CPTSD) og kronisk migrene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forventninger og bekymringer for helse i 2025. Det er optimisme rundt utvikling av kreftbehandling, spesielt immunterapi og mRNA-vaksiner. Samtidig er det bekymring for økende krefttilfeller, mangel på helsepersonell og lang godkjenningsprosess for nye medisiner. Slankemedisiner som Wegovy og Mounjaro viser lovende resultater, men det understrekes at de ikke er en magisk løsning og at det er behov for bedre oppfølging. Det er også bekymring for fugleinfluensa, spesielt smitte mellom ulike arter, men foreløpig er det ikke meldt om tilfeller i Europa.