Skiskytter Sturla Holm Lægreid avslører at han fikk en merknad for å ha levert en kvartalsrapport til antidoping-systemet for sent. Toppidrettsutøvere må rapportere hvor de er for å være tilgjengelige for dopingkontroller, og tre slike brudd kan føre til utestengelse.
Lægreid understreker at han har skjerpet rutinene sine etter hendelsen, og at merknaden nå er ute av systemet.
Ekspert Ola Lunde påpeker at slike feil kan skje alle, mens den fransk-norske skiskytteren Éric Perrot uttrykker forståelse for situasjonen, men understreker viktigheten av å unngå mistanker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En australsk dopingekspert, Robin Parisotto, reagerer på de lave dopingtallene i langrenn og sår tvil om testingens effektivitet. Han hevder at flere doper seg enn de som blir tatt, og at antidopingarbeidet primært opprettholder en illusjon av kontroll. Antidoping Norge innrømmer at det finnes metoder for å dope seg uten å bli oppdaget, som bruk av mikrodoser. Langrennsløperne Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes uttrykker tillit til testsystemet, men Valnes understreker viktigheten av å være årvåken, spesielt med tanke på tidligere dopingskandaler og nasjoners historikk.
2 måneder siden
Smørjesjefen for det norske skiskytterlandslaget avslører at flere ski har gitt utslag på fluortester de siste sesongene. Sturla Holm Lægreid var uvitende om at hans ski hadde verdier som indikerte fluorbruk før sprintkonkurransen under VM i fjor. Ifølge smørjesjefen skyldes dette at testmaskinen ikke alltid gjenkjenner nye produkter, og ikke nødvendigvis bruk av fluor. IBU bekrefter at testmaskinen er under utvikling og at de er fornøyde med systemet, da de ikke har sett bevisst bruk av fluor i verdenscupen.
1 måned siden
I kjølvannet av avsløringer om juks i norsk hoppsport, krever kommentator Birger Løfaldli at Clas Brede Bråthen og Alexander Stöckl deler sin kunnskap. Flere tidligere utøvere har fortalt om juks og kritiserer FIS for manglende kontroll. Løfaldli ønsker en ekstern granskning av Norges Skiforbund, men forbundet venter på FIS' granskning. Johan Remen Evensen mener fokuset bør være på å rydde opp i FIS' systemfeil, mens Anders Jacobsen ser Bråthen og Stöckl som viktige bidragsytere til fremtidige løsninger og forbedringer i sporten.
8 dager siden
NRK-ekspert Johan Remen Evensen mener de norske hopperne har fått en hard nok straff etter regelbruddene under ski-VM i Trondheim, hvor fem hoppdresser ble undersøkt i Sveits. Han påpeker at lignende praksis har foregått i flere nasjoner i 10-15 år, og at straffen for både utøvere og støtteapparat, inkludert hovedtrener Magnus Brevig, er streng nok. Evensen understreker at han ikke forsvarer nordmennene på grunn av vennskap med Brevig, men holder en profesjonell distanse. Han nevner også mistanker om at østerrikerne har brukt utstyr i grenseland, blant annet sko og hoppdresser. De norske hopperne har innrømmet bruk av stive tråder i dressene, og selv om de ble suspendert, er de nå tilbake i trening. Evensen håper FIS snart konkluderer og ønsker større åpenhet rundt dresskontrollene framover.
1 måned siden
Marius Lindvik og Johann André Forfang ble diskvalifisert etter storbakken på grunn av uregelmessigheter med hoppdressene, angivelig stivelse i sømmene. Landslagssjef Magnus Brevig presiserer at dette er et regelbrudd, ikke juks. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu forsikrer at utøverne ikke har skyld i hendelsen og rapporterer om en positiv samtale med rennsjef Sandro Pertile, som bekrefter at det ikke er snakk om juks, manipulasjon eller doping. Østerrike, Polen og Slovenia skal ha levert inn protest mot de norske draktene.
1 måned siden
Finske ski-eksperter advarer Norge om at hoppjuks-skandalen kan få langvarige konsekvenser, både sportslig og økonomisk. De trekker paralleller til dopingskandalen i Lahti i 2001, som fortsatt preger finsk skisport. Janne Ahonen, som selv ble overskygget av dopingskandalen i 2001, frykter at Klæbos prestasjoner vil gå i glemmeboken. Sami Jauhojärvi advarer om at sponsorer kan forsvinne, slik de gjorde i Finland. Ekspertene mener at utstyrsjuks bør straffes like hardt som doping, og frykter at utøvernes rykte vil bli skadet for alltid. De håper likevel at norsk hoppsport vil komme tilbake sterkere, men understreker viktigheten av å ta grep for å gjenopprette tilliten.
1 måned siden
I fjor vår ble Olympiatoppen varslet om mistanke om bevisst juks med hoppdresser i både hopp og kombinert. En ansatt mente Norge ble for ofte diskvalifisert og uttrykte bekymring for at det ble jukset for å oppnå konkurransefordeler. Varslingen ble sendt videre til ledelsen i kombinert, men de sier de ikke foretok seg noe konkret. Hoppsjefen hevder han ikke har hørt om meldingen, men understreker at de alltid har forsøkt å holde seg innenfor regelverket. Et år senere er flere norske hoppere og trenere suspendert for juks.
1 måned siden
Den siste tidens hendelser rundt det norske hopplandslaget fortsetter med suspensjon av utøverne Johann André Forfang og Marius Lindvik. Østerrikske Martin Koch uttaler at Norges rykte i skihoppmiljøet er svekket, og at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelser om utbredt juks i sporten. Tidligere norske hoppere har erkjent regelbrudd, men Koch mener det er forskjell på å tøye reglene og bevisst juks.
1 måned siden
Hoppskandalen i norsk hoppsport fortsetter med utestengelse av Marius Lindvik og Johann André Forfang etter juks under VM, i tillegg til Truls Johansen i kombinert. Flere tidligere hoppere, deriblant Daniel-André Tande, Johan Remen Evensen og Anders Jakobsen, har innrømmet systematisk juks med ulovlig utstyr. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu har blitt konfrontert med påstandene om ukultur, men uttrykker overraskelse. Kommentatorer krever nå full åpenhet fra utøverne for å gjenopprette tilliten til sporten, mens FIS gransker saken.
1 måned siden
Norges hoppsjef Jan-Erik Aalbu har innrømmet at det norske hopplandslaget har jukset under ski-VM i Trondheim. Innrømmelsen kommer etter at flere utøvere ble diskvalifisert i storbakkerennet og lagkonkurransen. Aalbu forklarer at støtteapparatet bevisst sydde inn en forsterket tråd i hoppdressene, i strid med reglementet. Han beklager handlingen overfor konkurrenter, utøvere, sponsorer og publikum. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har startet granskning av saken, og Aalbu lover at det vil få konsekvenser. Han avviser at lignende juks har forekommet tidligere. Aalbu antydet først at misunnelige konkurrenter sto bak avsløringen.
1 måned siden
IOC-president Thomas Bach reagerer kraftig på juksingen i skihopping under ski-VM i Granåsen. Han uttrykker skuffelse over at jukset virker tilsiktet, og trekker paralleller til teknologisk doping i andre idretter som sykling. Bach oppfordrer internasjonale særforbund til å lære av hendelsen og innføre strengere kontrollmetoder. FIS-president Johan Eliasch deler Bachs bekymring og understreker at juks ikke hører hjemme i sporten. FIS har igangsatt en gransking av saken, og hopperne Marius Lindvik og Johann Forfang er midlertidig suspendert. Bach er inne i sine siste dager som IOC-president.
2 måneder siden
Sportssjef i kombinert, Ivar Stuan, ønsker et VAR-lignende system i hoppdresskontroller etter at Ida Marie Hagen ble diskvalifisert i Seefeld-trippelen. Stuan mener kontrollene mangler transparens, og foreslår videokamera for å sikre rettferdighet. Renndirektør Lasse Ottesen er åpen for å diskutere forbedringer, men er skeptisk til kameraovervåking av hensyn til utøvernes privatliv. Hagen selv forsøker å fokusere på VM, men innrømmer at hendelsen har påvirket henne. Stuan mener også at misunnelse mot Norge kan være en faktor i de strenge kontrollene.
1 måned siden
Anders Fannemel er ansatt som ny landslagstrener i skihopp, samtidig som tidligere lagkamerater har stått frem og innrømmet juks. Fannemel selv avviser å ha jukset bevisst, men erkjenner å ha blitt diskvalifisert flere ganger for mindre regelbrudd knyttet til utstyr. Han forklarer at skihopp handler om å optimalisere utstyr og kropp innenfor regelverkets marginer, hvor små detaljer kan være avgjørende. Kommentatorer mener saken avdekker en ukultur i hoppsporten og understreker behovet for endringer i regelverket.
1 måned siden
Det internasjonale skiforbundet (FIS) gransker alle norske hoppmedaljer fra ski-VM etter at flere hoppere ble diskvalifisert for manipulering av dressene. Hopplegenden Bjørn Wirkola kaller saken en fillesak og uttrykker bekymring for at strenge utstyrskontroller ødelegger idrettsgleden. Hopplandslaget har innrømmet å ha jukset med dressene til Marius Lindvik og Johann André Forfang for å gi dem en fordel. Wirkola, som fulgte VM på TV, er skuffet over utviklingen, men mener likevel Norge bør være stolte over arrangementet i Trondheim.
1 måned siden
Hopplegenden Per Bergerud avslører at han opplevde dress-forskjeller og tvilsomme lengdemålinger allerede på 70-tallet. Han forteller at konkurrenter hadde utstyr som ga dem klare fordeler. Etter VM-skandalen, hvor fem norske hoppere er suspendert, vurderer Norge å trekke seg fra verdenscupen. Bergerud understreker behovet for en grundig granskning og klarere regler for å redde hoppsportens tillit, og mener det er kritisk å få kontroll over situasjonen for å unngå konsekvenser for både norsk og internasjonal hoppsport.