I kjølvannet av hoppskandalen i Trondheim uttrykker FIS-direktør Sandro Pertile at han føler seg «syk». Skandalen har ført til at flere tidligere hoppere har innrømmet juks, og presset øker for å revidere regelverket i sporten.
Norge er engasjert i prosessen med å finne løsninger, med kommende diskusjoner i Praha. Pertile kritiserer tidligere utøvere for deres offentlige uttalelser om juks, og oppfordrer dem til heller å bidra konstruktivt med forslag til forbedringer.
Samtidig fortsetter granskningen av det norske laget, selv om suspensjonen av de involverte hopperne er opphevet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
I kjølvannet av avsløringer om juks i norsk hoppsport, krever kommentator Birger Løfaldli at Clas Brede Bråthen og Alexander Stöckl deler sin kunnskap. Flere tidligere utøvere har fortalt om juks og kritiserer FIS for manglende kontroll. Løfaldli ønsker en ekstern granskning av Norges Skiforbund, men forbundet venter på FIS' granskning. Johan Remen Evensen mener fokuset bør være på å rydde opp i FIS' systemfeil, mens Anders Jacobsen ser Bråthen og Stöckl som viktige bidragsytere til fremtidige løsninger og forbedringer i sporten.
1 måned siden
Hoppskandalen i norsk hoppsport fortsetter med utestengelse av Marius Lindvik og Johann André Forfang etter juks under VM, i tillegg til Truls Johansen i kombinert. Flere tidligere hoppere, deriblant Daniel-André Tande, Johan Remen Evensen og Anders Jakobsen, har innrømmet systematisk juks med ulovlig utstyr. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu har blitt konfrontert med påstandene om ukultur, men uttrykker overraskelse. Kommentatorer krever nå full åpenhet fra utøverne for å gjenopprette tilliten til sporten, mens FIS gransker saken.
11 dager siden
Tidligere skihopper Roger Ruud bryter tausheten om hoppskandalen og mener FIS må rydde opp. Han kritiserer det kompliserte regelverket som oppfordrer nasjoner til å tøye grensene, og mener sporten må nullstilles. Ruud reagerer på at norske hoppere anklages for juks, da han mener alle forsøker å lure kontrollørene. Han mener de suspenderte hopperne bør få konkurrere igjen, men er usikker på trenernes fremtid. Ruud har skrevet et brev til FIS der han kritiserer dagens poengsystem og tar til orde for endringer.
1 måned siden
Tidligere verdensmester Andreas Küttel avslører utstrakt juks i hoppsporten, deriblant bruk av hårspray på draktene for å redusere luftmotstanden. Johan Remen Evensen er lettet over at flere tør å stå frem og bekrefter at juks har vært en del av sporten over tid. Avsløringene kommer etter at Norge innrømmet juks i VM i Trondheim, noe som har ført til krise i norsk og internasjonal hoppsport. Flere tidligere norske hoppere har også stått frem og fortalt om regelbrudd. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har innført regelendringer, men fremtiden for norsk deltakelse i sesongen er usikker da hopp-ledelsen vurderer å trekke laget.
1 måned siden
FIS' renndirektør, Sandro Pertile, åpner for at flere norske hoppere kan miste sine plasseringer fra VM i Granåsen etter diskvalifikasjonen av Marius Lindvik for manipulasjon med hoppdressen. Pertile antyder at Andreas Wellinger kan tildeles VM-gullet fra normalbakken. FIS har iverksatt en ekstern gransking av saken, og flere utøvere er suspendert grunnet mistanke om juks. Det er også mistanke om at dressene til Johansson, Pedersen og Sundal er manipulert, noe Norges Skiforbunds advokat bestrider. En endelig konklusjon i saken kan ta flere uker eller måneder, og den etiske komiteen i FIS vil vurdere om det er grunnlag for å åpne disiplinærsak.
11 dager siden
Tidligere skihopper Roger Ruud bryter tausheten om hoppskandalen i VM i et intervju med Dagbladet. Han mener saken er blåst opp, men erkjenner behov for å rydde opp i sporten. Ruud kritiserer FIS' kompliserte regelverk som åpner for spekulasjon, og foreslår å standardisere utstyret og forenkle reglene. Han er bekymret for den negative stemningen i hoppsporten og mener fokuset bør være på løsninger. Ruud diskuterer også de suspenderte utøverne og trenernes situasjon, og avslører at han har sendt et brev til FIS med forslag til endringer i poengsystemet.
25 dager siden
Hoppdirektør i FIS, Sandro Pertile, skapte reaksjoner med en aprilspøk der han annonserte sin avgang, for så å avsløre at det var en spøk. Spøken kommer midt i en vanskelig tid for norsk hoppsport, preget av juks med hoppdresser under VM. Hoppsjef Jan Erik Aalbu reagerte negativt og kalte spøken «svært uheldig». Pertile forsvarte seg med at han ville lette stemningen, men fikk kritikk, blant annet fra finske hoppeksperter. Samtidig jobber Aalbu med å håndtere konsekvensene av jukset og den pågående granskningen.
1 måned siden
Etter avsløringer om juks under ski-VM i Trondheim, kreves det konsekvenser for ledere i FIS. Tidligere storhoppere beskriver en juksekultur der regelbrudd aksepteres. De kritiserer mangelfull utstyrskontroll og hevder FIS kan manipulere resultatlister. Det stilles spørsmål ved FIS' evne til å granske seg selv, og det foreslås en uavhengig etterforskning. Skandalen har overskygget helgens hopprenn i Holmenkollen.
1 måned siden
Tidligere hoppsjef Mika Kojonkoski foreslår standarddresser for å bekjempe juks i hoppsporten. Forslaget møter motstand fra Anders Fannemel og Roar Ljøkelsøy, som mener det vil være urettferdig. Etter en VM-skandale har flere hoppere innrømmet juks og kritisert FIS for dårlig håndhevelse av reglene. FIS' utstyrskomité skal møtes for å diskutere mulige tiltak og forbedringer for sporten.
1 måned siden
Det internasjonale skiforbundet (FIS) gransker alle norske hoppmedaljer fra ski-VM etter at flere hoppere ble diskvalifisert for manipulering av dressene. Hopplegenden Bjørn Wirkola kaller saken en fillesak og uttrykker bekymring for at strenge utstyrskontroller ødelegger idrettsgleden. Hopplandslaget har innrømmet å ha jukset med dressene til Marius Lindvik og Johann André Forfang for å gi dem en fordel. Wirkola, som fulgte VM på TV, er skuffet over utviklingen, men mener likevel Norge bør være stolte over arrangementet i Trondheim.
1 måned siden
FIS' renndirektør, Sandro Pertile, antyder at flere norske hoppere kan bli diskvalifisert etter VM i Granåsen på grunn av manipulerte hoppdresser. Dette følger diskvalifikasjonene av Marius Lindvik og Johann André Forfang. FIS har satt i gang en ekstern gransking, og dressene til Robert Johansson, Robin Pedersen og Kristoffer Eriksen Sundal er også under mistanke. Norges Skiforbunds advokat bestrider disse mistankene. En avgjørelse kan ta flere uker eller måneder, og FIS' etiske komité vil vurdere om det skal åpnes disiplinærsak.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer juks i norsk politikk og idrett, og spør om det er blitt en del av den norske identiteten. Den kritiserer spesielt den nylige skandalen i norsk hoppsport, og forfatteren oppfordrer FIS til å straffe Norge. Det argumenteres for at FIS må rydde opp i ukulturen rundt regelbrudd og utstyr, og lage tydeligere regler for å unngå urettferdige diskvalifikasjoner. Samtidig understrekes behovet for å gjøre hoppsporten mer forståelig og sunnere, med fokus på det grunnleggende: lengdehopp, og at helseproblemer knyttet til vekt må adresseres.
1 måned siden
En skandale har rammet norsk hoppsport etter at flere hoppere ble diskvalifisert i VM på hjemmebane for bruk av ulovlige hoppdresser. Hendelsen overskygger tidligere suksesser og reiser tvil om troverdigheten til sporten. Lederne i hoppleiren insisterer på at det kun er et regelbrudd, men kritikere sammenligner det med juks og doping, og stiller spørsmål ved om det er en prinsipiell forskjell. Det er avgjørende å avdekke sannheten og ansvarliggjøre de involverte for å redde norsk hoppsports omdømme og fremtid.
1 måned siden
Sportssjef Jan-Erik Aalbu møter pressen etter at tidligere hoppstjerner, som Daniel-André Tande, har innrømmet utbredt juks i hoppsporten. Jukset omfatter manipulasjon av utstyr. Tidligere skipresident Erik Røste er sjokkert og krever handling fra FIS. Avsløringene kommer etter at Johann André Forfang og Marius Lindvik ble diskvalifisert for juks med hoppdressene i Trondheim, noe som har ført til suspensjon av hopptrener Magnus Brevig og assistenter.
1 måned siden
Tidligere sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, kommenterer draktskandalen der norske hoppere ble diskvalifisert i VM. Bråthen uttrykker at han er lei seg for situasjonen, men unngår å spekulere i om det finnes en ukultur i hoppsporten. Han avviser at lignende juks har forekommet under hans ledelse og understreker at han nå er utenfor miljøet. Bråthen uttrykker medfølelse med de suspenderte trenerne og understreker at det er en vanskelig situasjon for dem. Han ønsker ikke å mene noe om hvorvidt de involverte kan fortsette i sine stillinger. Skiforbundet har startet en granskning av saken.