Hoppdirektør i FIS, Sandro Pertile, skapte reaksjoner med en aprilspøk der han annonserte sin avgang, for så å avsløre at det var en spøk. Spøken kommer midt i en vanskelig tid for norsk hoppsport, preget av juks med hoppdresser under VM.
Hoppsjef Jan Erik Aalbu reagerte negativt og kalte spøken «svært uheldig». Pertile forsvarte seg med at han ville lette stemningen, men fikk kritikk, blant annet fra finske hoppeksperter.
Samtidig jobber Aalbu med å håndtere konsekvensene av jukset og den pågående granskningen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
26 dager siden
I kjølvannet av hoppskandalen i Trondheim uttrykker FIS-direktør Sandro Pertile at han føler seg «syk». Skandalen har ført til at flere tidligere hoppere har innrømmet juks, og presset øker for å revidere regelverket i sporten. Norge er engasjert i prosessen med å finne løsninger, med kommende diskusjoner i Praha. Pertile kritiserer tidligere utøvere for deres offentlige uttalelser om juks, og oppfordrer dem til heller å bidra konstruktivt med forslag til forbedringer. Samtidig fortsetter granskningen av det norske laget, selv om suspensjonen av de involverte hopperne er opphevet.
1 måned siden
FIS' renndirektør, Sandro Pertile, åpner for at flere norske hoppere kan miste sine plasseringer fra VM i Granåsen etter diskvalifikasjonen av Marius Lindvik for manipulasjon med hoppdressen. Pertile antyder at Andreas Wellinger kan tildeles VM-gullet fra normalbakken. FIS har iverksatt en ekstern gransking av saken, og flere utøvere er suspendert grunnet mistanke om juks. Det er også mistanke om at dressene til Johansson, Pedersen og Sundal er manipulert, noe Norges Skiforbunds advokat bestrider. En endelig konklusjon i saken kan ta flere uker eller måneder, og den etiske komiteen i FIS vil vurdere om det er grunnlag for å åpne disiplinærsak.
1 måned siden
Hoppsjef Jan-Erik Aalbu vurderte å trekke seg etter at Norges juks under VM i Granåsen ble avslørt. Aalbu forteller i en podkast at han hadde bestemt seg for å annonsere sin avgang på en pressekonferanse i Holmenkollen, da han følte at omdømmet og økonomien var i fare. En telefonsamtale fra renndirektøren i FIS, Sandro Pertile, fikk han til å revurdere. Pertile understreket Norges og Aalbus betydning for internasjonal hoppsport. Sentrale sponsorer forsikret også om fortsatt støtte dersom han fortsatte i jobben.
1 måned siden
FIS' renndirektør, Sandro Pertile, antyder at flere norske hoppere kan bli diskvalifisert etter VM i Granåsen på grunn av manipulerte hoppdresser. Dette følger diskvalifikasjonene av Marius Lindvik og Johann André Forfang. FIS har satt i gang en ekstern gransking, og dressene til Robert Johansson, Robin Pedersen og Kristoffer Eriksen Sundal er også under mistanke. Norges Skiforbunds advokat bestrider disse mistankene. En avgjørelse kan ta flere uker eller måneder, og FIS' etiske komité vil vurdere om det skal åpnes disiplinærsak.
1 måned siden
Til tross for den pågående krisen i norsk hoppsport fortsetter Jan-Erik Aalbu som hoppsjef. Etter et ski-VM preget av regelbrudd og utestengelser, har Aalbu vurdert sin stilling, men har fått støtte til å fortsette. Krisen eskalerte da det ble avslørt bevisst manipulasjon av hopperdressene til utøverne under ski-VM, noe trenerteamet har innrømmet. Aalbu selv hevder at han ikke var klar over jukset før det ble kjent, og understreker at Norge ikke kan skylde på andre enn seg selv. Norges Skiforbund skal møte pressen for å redegjøre for situasjonen.
1 måned siden
Tidligere hoppsjef Mika Kojonkoski foreslår standarddresser for å bekjempe juks i hoppsporten. Forslaget møter motstand fra Anders Fannemel og Roar Ljøkelsøy, som mener det vil være urettferdig. Etter en VM-skandale har flere hoppere innrømmet juks og kritisert FIS for dårlig håndhevelse av reglene. FIS' utstyrskomité skal møtes for å diskutere mulige tiltak og forbedringer for sporten.
1 måned siden
Hoppskandalen i norsk hoppsport fortsetter med utestengelse av Marius Lindvik og Johann André Forfang etter juks under VM, i tillegg til Truls Johansen i kombinert. Flere tidligere hoppere, deriblant Daniel-André Tande, Johan Remen Evensen og Anders Jakobsen, har innrømmet systematisk juks med ulovlig utstyr. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu har blitt konfrontert med påstandene om ukultur, men uttrykker overraskelse. Kommentatorer krever nå full åpenhet fra utøverne for å gjenopprette tilliten til sporten, mens FIS gransker saken.
1 måned siden
Hoppsjef Jan-Erik Aalbu informerer om hoppskandalen i VM, hvor tre fra støtteapparatet er suspendert for drakmanipulasjon. Aalbu hevder uvitenhet om jukset før avsløringen, men understreker at juks er uakseptabelt. Han stoler på at det ikke er systematisk juks, og berømmer utøvere som snakker om juksekultur, selv om hans fokus er på den aktuelle saken. Alle VM-drakter er nå til kontroll hos FIS. Han sier de tror de vet hva som har skjedd, men at interne samtaler gjenstår.
1 måned siden
Etter avsløringer om juks under ski-VM i Trondheim, kreves det konsekvenser for ledere i FIS. Tidligere storhoppere beskriver en juksekultur der regelbrudd aksepteres. De kritiserer mangelfull utstyrskontroll og hevder FIS kan manipulere resultatlister. Det stilles spørsmål ved FIS' evne til å granske seg selv, og det foreslås en uavhengig etterforskning. Skandalen har overskygget helgens hopprenn i Holmenkollen.
1 måned siden
Sportssjef Jan-Erik Aalbu møter pressen etter at tidligere hoppstjerner, som Daniel-André Tande, har innrømmet utbredt juks i hoppsporten. Jukset omfatter manipulasjon av utstyr. Tidligere skipresident Erik Røste er sjokkert og krever handling fra FIS. Avsløringene kommer etter at Johann André Forfang og Marius Lindvik ble diskvalifisert for juks med hoppdressene i Trondheim, noe som har ført til suspensjon av hopptrener Magnus Brevig og assistenter.
1 måned siden
Hoppsjef Jan-Erik Aalbu innrømmer juks med hoppdressene under Ski-VM og peker på landslagstrener Magnus Brevig som ansvarlig. Aalbu sammenligner situasjonen med Bjarne Riis' dopinginnrømmelse, men understreker at tillitsbruddet er for grovt til at Brevig kan fortsette. Selv om Aalbu lover å rydde opp, gjenstår flere spørsmål om omfanget av jukset og hvem som var involvert. Saken har skadet norsk hoppsports omdømme, og de kommende rennene i Holmenkollen blir en viktig arena for å gjenoppbygge tilliten.
1 måned siden
FIS har startet gransking av det norske hopplandslaget etter at sportssjef Jan-Erik Aalbu innrømmet bevisst juks med hoppdressene til Marius Lindvik og Johann Forfang under VM. Lindvik ble diskvalifisert fra sølvmedaljen i storbakken, mens Forfang ble degradert. FIS' generalsekretær Michel Vion varsler at granskingen kan føre til ytterligere straff og diskvalifikasjoner. Lindvik og Forfang hevder de ikke var klar over manipuleringen av dressene. Granskingen kan ta flere uker eller måneder.
1 måned siden
Norges Skiforbund har suspendert Magnus Brevig og Adrian Livelten fra sine stillinger etter avsløringen om juks med hoppdressene til Marius Lindvik og Johann Forfang. Hoppkomiteen anmodet om suspensjon etter at det ble oppdaget manipulering av utstyr i strid med FIS sitt regelverk. Sportssjef Jan-Erik Aalbu har innrømmet at de bevisst forsøkte å lure systemet. Brevig og Livelten har samtykket til suspensjonene og er inntil videre fritatt fra sine arbeidsoppgaver. Skiforbundet understreker at de vil ivareta de ansatte i denne vanskelige situasjonen, samtidig som FIS har startet sin granskning av saken.
7 dager siden
Landslagstrener Magnus Brevig, assistent Thomas Lobben og skredder Adrian Livelten er fortsatt suspendert etter ski-VM i Trondheim, hvor det ble avslørt at stive tråder ble lagt inn i hoppdresser for å forbedre flygeegenskapene. Robin Pedersen, også suspendert, hevder at nasjoner som har kritisert Norge nå har gitt jobbtilbud til de involverte i støtteapparatet. Østerrike, Slovenia, Polen og Tyskland har vært kritiske til Norge, men hoppsjef Jan-Erik Aalbu benekter kjennskap til slike jobbtilbud. Etterforskningen pågår fortsatt, og det er uenighet om bruken av ordet «juks» i saken. Pedersen mener det var et regelbrudd, ikke juks, mens Aalbu står fast på sine uttalelser. Hopplegenden Roger Ruud omtaler saken som en «fillesak» og påpeker at flere nasjoner strekker grensene for hoppdresser. Saken venter fortsatt på en endelig konklusjon, og kritikk rettes mot FIS for dårlig håndtering og manglende kommunikasjon.
1 måned siden
Norges hoppsjef Jan-Erik Aalbu har innrømmet at det norske hopplandslaget har jukset under ski-VM i Trondheim. Innrømmelsen kommer etter at flere utøvere ble diskvalifisert i storbakkerennet og lagkonkurransen. Aalbu forklarer at støtteapparatet bevisst sydde inn en forsterket tråd i hoppdressene, i strid med reglementet. Han beklager handlingen overfor konkurrenter, utøvere, sponsorer og publikum. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har startet granskning av saken, og Aalbu lover at det vil få konsekvenser. Han avviser at lignende juks har forekommet tidligere. Aalbu antydet først at misunnelige konkurrenter sto bak avsløringen.