Den finske hopplegenden Janne Ahonen innrømmer å ha jukset i løpet av sin karriere ved å bruke hoppdresser som var for store. Han hevder at han aldri har brukt ulovlige materialer, men at han har tøyd reglene for størrelse.
Ahonen kritiserer også FIS for å unngå å kontrollere de beste hopperne, og mener det er lettere å diskvalifisere utøvere med lave startnummer.
FIS-sjef Sandro Pertile avviser kritikken og kaller Ahonens påstander for alvorlige.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Hopplegenden Janne Ahonen innrømmer å bevisst ha brukt hoppdresser som var for store, og dermed i strid med regelverket. Finnen sier han visste at dressene var over grensen, og at «alle har vært opp mot grensene og litt over». Ahonen, som nå er ekspertkommentator, tar til orde for uavhengige kontrollører i hoppsporten, på samme måte som i dopingkontroll. FIS-topp Sandro Pertile avviser at eksterne kontrollører er veien å gå.
1 måned siden
Den finske hopplegenden Janne Ahonen innrømmer å ha brukt ulovlig stor dress i sin aktive karriere. Han støtter kritikken om at FIS (Det internasjonale skiforbundet) håndhever regelverket mangelfullt, og tar til orde for uavhengige utstyrskontrollører, lik de som brukes i dopingkontroll. FIS-sjefen avviser beskyldningene om manipulering og mener kompetansen for utstyrskontroll ligger internt i sporten. Samtidig er åtte personer tilknyttet Norges hoppmiljø suspendert etter VM-skandalen, men den norske hoppsjefen stoler på sine utøvere.
1 måned siden
Daniel-André Tande har innrømmet juks i sin karriere som skihopper og slår alarm om systematisk juks i hoppsporten. Han kritiserer FIS for mangelfulle kontroller og mener flere nasjoner utnytter regelverket. Johan Remen Evensen bekrefter også å ha hoppet med for store dresser og beskriver et holdningsproblem der juks aksepteres. FIS har respondert med å endre dressreglene umiddelbart før Raw Air-turneringen.
1 måned siden
Flere norske hoppstjerner, inkludert Daniel-André Tande, Johan Remen Evensen og Anders Jacobsen, innrømmer å ha jukset for å oppnå bedre resultater. De beskriver en kultur der juks er akseptert, og nevner eksempler som bruk av ulovlig utstyr. Hopperne kritiserer Det internasjonale skiforbundet (FIS) for mangelfull håndheving av regelverket og mener dette åpner for manipulering av resultatlistene. Tande hevder at FIS favoriserer visse nasjoner og utøvere. Som et tiltak har FIS innført en regel om at hver utøver kun får bruke én dress, som forbundet oppbevarer.
1 måned siden
Tre tidligere norske hoppstjerner, Daniel-André Tande, Johan Remen Evensen og Anders Jacobsen, innrømmer å ha jukset i karrieren. De forteller om en normalisert juksekultur i hoppsporten, hvor utøvere bevisst bryter reglene for å vinne. Juksingen innebærer bruk av ulovlig utstyr, som for store dresser. Hopperne kritiserer Det internasjonale skiforbundet (FIS) for mangelfull håndheving av regelverket, og peker på kompliserte regler og inkonsekvente kontroller. FIS har nå strammet inn reglene før sesongavslutningen, med strengere utstyrskontroller og begrensning på antall dresser per utøver.
1 måned siden
Flere norske hoppstjerner har innrømmet juks i hoppsporten. Daniel-André Tande hevder at det er vanlig å jukse. Anders Jacobsen innrømmer å ha brukt for stor dress, mens Johan Remen Evensen sier han har hoppet med for store dresser uten å bli tatt. Evensen kritiserer holdningen i sporten, hvor juks aksepteres så lenge man ikke blir avslørt, og mener dette er et problem som må tas tak i.
1 måned siden
Johan Remen Evensen, Anders Jacobsen og Daniel-André Tande har innrømmet juks i sine karrierer. Evensen forklarer at han står frem for å belyse et system i FIS som oppfordrer utøvere til å tøye reglene for å være konkurransedyktige. Han mener FIS har latt dette skli ut og ikke gjort nok for å hindre juks. Flere nasjoner har kritisert Norge, noe Evensen ser på som et forsøk på å redde seg selv, da han tror lignende praksiser forekommer i andre land. FIS avviser påstandene og innfører nye tiltak, men Evensen er skeptisk til om dette vil løse problemet.
1 måned siden
Norges hoppsjef Jan-Erik Aalbu har innrømmet at det norske hopplandslaget har jukset under ski-VM i Trondheim. Innrømmelsen kommer etter at flere utøvere ble diskvalifisert i storbakkerennet og lagkonkurransen. Aalbu forklarer at støtteapparatet bevisst sydde inn en forsterket tråd i hoppdressene, i strid med reglementet. Han beklager handlingen overfor konkurrenter, utøvere, sponsorer og publikum. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har startet granskning av saken, og Aalbu lover at det vil få konsekvenser. Han avviser at lignende juks har forekommet tidligere. Aalbu antydet først at misunnelige konkurrenter sto bak avsløringen.
1 måned siden
Tidligere hoppsjef Mika Kojonkoski foreslår standarddresser for å bekjempe juks i hoppsporten. Forslaget møter motstand fra Anders Fannemel og Roar Ljøkelsøy, som mener det vil være urettferdig. Etter en VM-skandale har flere hoppere innrømmet juks og kritisert FIS for dårlig håndhevelse av reglene. FIS' utstyrskomité skal møtes for å diskutere mulige tiltak og forbedringer for sporten.
1 måned siden
Hoppsjef Jan-Erik Aalbu informerer om hoppskandalen i VM, hvor tre fra støtteapparatet er suspendert for drakmanipulasjon. Aalbu hevder uvitenhet om jukset før avsløringen, men understreker at juks er uakseptabelt. Han stoler på at det ikke er systematisk juks, og berømmer utøvere som snakker om juksekultur, selv om hans fokus er på den aktuelle saken. Alle VM-drakter er nå til kontroll hos FIS. Han sier de tror de vet hva som har skjedd, men at interne samtaler gjenstår.
1 måned siden
Anders Fannemel er ansatt som ny landslagstrener i skihopp, samtidig som tidligere lagkamerater har stått frem og innrømmet juks. Fannemel selv avviser å ha jukset bevisst, men erkjenner å ha blitt diskvalifisert flere ganger for mindre regelbrudd knyttet til utstyr. Han forklarer at skihopp handler om å optimalisere utstyr og kropp innenfor regelverkets marginer, hvor små detaljer kan være avgjørende. Kommentatorer mener saken avdekker en ukultur i hoppsporten og understreker behovet for endringer i regelverket.
1 måned siden
Tidligere verdensmester Anders Jacobsen mener de norske hopperne ble tatt for regelbrudd, men antyder at de fleste lag utfordrer grensene i hoppsporten. Han kritiserer det kompliserte regelverket og mener FIS bør ta ansvar for å skape større forutsigbarhet og like kontroller. Jacobsens uttalelser kommer etter helgens hoppskandale, der Norge ble avslørt for bevisst regelbrudd. Florian Liegl fra Østerrike bekrefter at også de prøver å tøye grensene, mens Johan Remen Evensen mener FIS selv har skyld i situasjonen. Slovenia har tidligere reagert på manglende forutsigbarhet i kontrollene.
1 måned siden
FIS-kontrollør Christian Kathol omtaler hoppdress-skandalen som manipulasjon på høyt nivå, etter at ureglementerte drakter ble oppdaget hos Johann André Forfang og Marius Lindvik. Kontrolløren har konfiskert draktene, og FIS har startet etterforskning. Sportssjef Jan-Erik Aalbu innrømmet at de bevisst forsøkte å lure systemet, og både hovedtrener Magnus Brevig og «skredder» Adrian Livelten er suspendert. Brevig og Livelten har erkjent bevisst manipulasjon, mens Forfang og Lindvik sier de ikke var klar over det.
1 måned siden
Hoppsjef Jan-Erik Aalbu innrømmer juks med hoppdressene under Ski-VM og peker på landslagstrener Magnus Brevig som ansvarlig. Aalbu sammenligner situasjonen med Bjarne Riis' dopinginnrømmelse, men understreker at tillitsbruddet er for grovt til at Brevig kan fortsette. Selv om Aalbu lover å rydde opp, gjenstår flere spørsmål om omfanget av jukset og hvem som var involvert. Saken har skadet norsk hoppsports omdømme, og de kommende rennene i Holmenkollen blir en viktig arena for å gjenoppbygge tilliten.
1 måned siden
Det internasjonale skiforbundet (FIS) gransker alle norske hoppmedaljer fra ski-VM etter at flere hoppere ble diskvalifisert for manipulering av dressene. Hopplegenden Bjørn Wirkola kaller saken en fillesak og uttrykker bekymring for at strenge utstyrskontroller ødelegger idrettsgleden. Hopplandslaget har innrømmet å ha jukset med dressene til Marius Lindvik og Johann André Forfang for å gi dem en fordel. Wirkola, som fulgte VM på TV, er skuffet over utviklingen, men mener likevel Norge bør være stolte over arrangementet i Trondheim.