Artikkelen omhandler USAs store budsjettunderskudd og Donald Trumps forsøk på å redusere det, med Elon Musk som rådgiver. Musk foreslår betydelige kutt, men møter skepsis fra eksperter.
USA finansierer underskuddet gjennom økt gjeld, noe som skaper bekymring. Mulige løsninger som toll og endringer i innvandringspolitikken diskuteres, men økonomisk vekst anses som den beste langsiktige løsningen.
Artikkelen belyser også paradokser knyttet til handelsbalansen og viktigheten av et velfungerende økonomisk økosystem.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler de omfattende kuttene i offentlig sektor i USA, ledet av Trump og Musk gjennom Department of Government Efficiency (DOGE). Bakgrunnen er USAs store statsgjeld og økende renteutgifter, som truer landets økonomi. Ansatte må redegjøre for sitt arbeid, og mange risikerer å miste jobben. Tiltakene beskrives som nødvendige, men møter motstand. Investoren Jeffrey Gundlach advarer om at situasjonen må løses raskt for å unngå en økonomisk kollaps.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til USAs store statsgjeld og spekulasjoner om at Trump vurderer å misligholde deler av den. USA har verdens største gjeld, og selv om landet i teorien kan trykke mer penger, vil et mislighold skape store problemer. Et slikt grep kan føre til høyere renter, børsfall og svekket tillit til dollaren. Det spekuleres i at utenlandske obligasjonseiere kan bli tvunget til å forlenge løpetiden på sine lån, noe som i teorien vil redusere rentebetalingene. Økonomer advarer om at dette kan føre til en omfattende dollarkrise og økonomisk uro over hele verden.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Norges økonomiske situasjon med fallende oljefond, handelskrig og press på statsbudsjettet. Regjeringens forberedelser til revidert nasjonalbudsjett og utfordringene med å bevare velferdsstaten diskuteres. En debatt om statens pengebruk og faren for "tilkarringsøkonomi" trekkes frem. Finansminister Jens Stoltenbergs rolle og den uforutsigbare verdensøkonomien, spesielt Donald Trumps politikk, vurderes. Avslutningsvis stilles spørsmålet om økonomi eller sikkerhet vil være viktigst for velgerne ved stortingsvalget.
3 måneder siden
En artikkel diskuterer hvordan Donald Trumps presidentskap kan påvirke Norge. Investeringsdirektør Robert Næss spår at Trumps fokus på kutt i offentlig sektor kan inspirere norske politikere, noe som kan føre til tap av arbeidsplasser. NHH-professor Ola Honningdal Grytten mener dette kan være positivt for norsk økonomi. Artikkelen tar også for seg hvordan Trumps politikk kan begrense rentekutt og føre til høyere renter. I tillegg diskuteres Trumps planer om toll på varer til USA, som kan gjøre amerikanske varer dyrere. Næss mener Norge har en god forhandlingsposisjon, men at toll på sjømat kan gi kortsiktige konsekvenser.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps samarbeid med Elon Musk, der Musk har fått vide fullmakter til å reformere det amerikanske statsapparatet etter å ha bidratt betydelig til Trumps valgkamp. Musk begrunner kuttene med behovet for å bekjempe korrupsjon og sløseri, men tiltakene møter motstand fra både demokrater og rettsvesen. Kritikken går på at Trump overser juridiske kjennelser og utvider presidentens makt på bekostning av etablerte institusjoner. Konsekvensene av Musks reformer er omfattende, med kutt i forskningsmidler, bistand og offentlige tjenester. Artikkelen spekulerer i om forholdet mellom Trump og Musk vil vare, gitt Musks økende innflytelse og Trumps behov for å være i sentrum.
17 dager siden
Artikkelen utforsker Donald Trumps tollpolitikk og dens innvirkning på verdenshandelen. Trumps mål er å styrke USAs økonomi gjennom høyere tollmurer og å presse handelspartnere til å gi innrømmelser. Dette har ført til handelskrig og negative reaksjoner fra flere land. Eksperter peker på at Trumps strategi kan være et forsøk på å oppnå bedre handelsavtaler, men mange økonomer er skeptiske til om tollmurer vil gjøre USA rikere. Politikken har også skapt bekymring blant republikanere og næringsaktører i USA.
18 dager siden
USA forsøker å redusere sitt store underskudd ved å kutte utgifter og øke inntektene gjennom toll, men møter kritikk fra sjeføkonom Harald Magnus Andreassen. Andreassen mener Trumps metoder er feilslåtte og skader økonomien mer enn de gagner, og påpeker at USA har for lave inntekter. Han kritiserer også kutt i offentlige ansatte og toll, som han mener rammer de med dårlig råd hardest. Andreassen antyder at Trumps mål kan være å bygge ned velferdsstaten og isolere USA, noe som kan føre til at europeiske land blir mindre villige til å kjøpe amerikanske våpen.
4 dager siden
USAs handelspolitikk skaper stor usikkerhet i verdens finansmarkeder. Dette kan påvirke norsk økonomi, ifølge sjeføkonomer.
2 måneder siden
Elon Musk leder DOGE-etaten, en ny avdeling opprettet av Trump for å effektivisere statsapparatet og kutte i USAs budsjett. Målet er å redusere pengebruken med 1.000 til 2.000 milliarder dollar innen 2026. Økonom Knut A. Magnussen mener dette er urealistisk, da store deler av budsjettet er bundet opp i regelstyrte velferdsordninger og rentebetalinger. For å nå målet må Musk kutte i velferd og forsvar, noe som krever godkjenning fra Kongressen, og det er usikkert om han vil få flertall for dette.
2 måneder siden
Elon Musk har gjennomført omfattende kutt i USAs føderale utgifter gjennom sitt 'Departement of Government Efficiency'. Erna Solberg advarer om at nedleggelsen av USAID vil gi Kina større spillerom internasjonalt, noe hun mener USA vil angre på. Vedum kritiserer Musks håndtering av nedbemanningen, mens Martinussen mener reformene undergraver demokratiske institusjoner. Solberg uttrykker også bekymring for at en potensiell handelskrig kan få negative konsekvenser for norsk økonomi, selv om Vedum mener Norge er godt rustet.
22 dager siden
Artikkelen omhandler Trumps tollpolitikk og dens negative innvirkning på verdensøkonomien. Finansminister Stoltenberg beskriver situasjonen som enestående uro. Trumps tollmurer har ført til børsfall globalt, og USAs sentralbanksjef advarer om økt inflasjon og redusert vekst. Eksperter som Eirik Løkke tror ikke Trump vil innrømme feil, men Anders Romarheim påpeker at Trump kan snu raskt og kanskje inngå avtaler for å fremstå som en seierherre. Senator Lindsey Graham, stabssjef Susie Wiles og utenriksminister Marco Rubio nevnes som mulige påvirkere av Trump.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den økonomiske usikkerheten knyttet til Donald Trumps politikk og dens mulige innvirkning på global økonomi. Sjeføkonomer fremhever at bedrifter er tilbakeholdne med investeringer grunnet uforutsigbarhet. Artikkelen retter også søkelyset mot kommende inflasjonstall i USA, som kan påvirke sentralbankens rentebeslutninger. Samtidig diskuteres utsiktene for norsk økonomi, hvor lav arbeidsledighet og forventninger om økt detaljhandel blir vektlagt.
2 måneder siden
Donald Trump ønsker å opprette et amerikansk «oljefond», men møter skepsis fra økonomiske eksperter som stiller spørsmål ved finansieringen, gitt USAs store statsgjeld og budsjettunderskudd. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen antyder at USA må finne alternative finansieringskilder for å realisere fondet. Andreassen og professor Randall J. Stephens tror ikke fondet vil bli realisert, og ser det som et forsøk fra Trump på å skape oppmerksomhet. Trump har tidligere nevnt at kinesiske TikTok kan bli en del av fondet, og at det kan brukes til å finansiere infrastruktur.
2 måneder siden
Artikkelen belyser økende usikkerhet i verdensøkonomien grunnet sprekker i forholdet mellom USA og Europa, samt Trumps handelspolitikk. NHOs sjeføkonom antyder at europeiske ledere trolig vil øke forsvarsbudsjettene som følge av dette. Viktige hendelser som arbeidsmarkedstall fra USA, rentebeslutning fra ESB og norske boligtall trekkes frem. Trumps politikk påvirker dollaren og europeisk økonomi, samtidig som det norske boligmarkedet viser sterk utvikling. Usikkerheten rundt Trumps handelspolitikk og internasjonale samarbeid skaper bekymring for norsk næringsliv.