Regjeringen foreslår å modernisere fastlegeordningen med obligatorisk videokonsultasjon og en ny tjeneste kalt E-lege. Fastleger i Haugesund motsetter seg kravet om videokonsultasjon, da de mener det vil øke presset uten å gi tilstrekkelig merverdi.
De er også sterkt kritiske til E-lege, og frykter at det vil undergrave fastlegeordningen. Legeforeningen deler bekymringen og advarer mot fragmentering av tjenesten.
Regjeringen begrunner forslaget med økt etterspørsel etter digitale tjenester og behovet for å konkurrere med private aktører. Forslaget er nå sendt ut på høring med frist i juni 2025.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Regjeringen moderniserer fastlegeordningen ved å innføre krav om timebestilling på nett og digitale konsultasjoner via video, tekst og telefon. En ny prøveordning med digital allmennlegetjeneste skal sikre tilgang til lege når fastlegen ikke er tilgjengelig. Helse- og omsorgsministeren understreker at tiltakene er nødvendige for å møte konkurransen fra private aktører og innbyggernes forventninger om moderne, digitale løsninger.
1 måned siden
Regjeringen moderniserer fastlegeordningen ved å innføre krav om videokonsultasjoner og digital timebestilling. En ny prøveordning skal sikre tilgang til digital allmennlegetjeneste når fastlegen ikke er tilgjengelig. Helseministeren understreker at tiltakene er nødvendige for å møte konkurransen fra private aktører og for å tilfredsstille innbyggernes forventninger til moderne helsetjenester. Målet er å gjøre den offentlige allmennlegetjenesten til innbyggernes førstevalg.
21 dager siden
Regjeringen har presentert forslag til endringer i fastlegeforskriften for å modernisere ordningen. Helseministeren understreker at forbedringer er nødvendig for å sikre at fastlegetjenesten er innbyggernes førstevalg. Blant forslagene er å heve aldersgrensen for fastleger til 80 år og innføre plikt til å tilby videokonsultasjoner. Regjeringen ønsker også en prøveordning med offentlig nettlege for å avlaste fastleger med fulle timeplaner. Totalt er det foreslått 13 grep for å modernisere fastlegetjenesten.
12 dager siden
Artikkelen er kritisk til helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestres forslag om å opprette kommunale digitale legestillinger. Dette har ført til protester fra fastleger og Legeforeningen, som frykter at det vil svekke fastlegeordningen. Kritikken går ut på at det ikke er behov for slike digitale tilbud, og at de vil konkurrere med eksisterende fastleger og legevakt. I stedet argumenteres det for å styrke fastlegeordningen gjennom tverrfaglighet, bedre oppgavefordeling og samlokalisering av helsetjenester. Kontinuitet i lege-pasientforholdet fremheves som avgjørende.
21 dager siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) foreslår en fastlegereform med 13 punkter for å modernisere og bedre tilgjengeligheten. Sentralt er krav om digitale konsultasjoner hos alle fastleger, samt en offentlig nettlege. Reformen inkluderer også endringer i finansiering, der basistilskuddet økes og kommunene får mer kontroll over lønnsmodellen. Utdanningskrav for legevaktleger senkes, og sykepleiere kan overta flere oppgaver. Kritikere påpeker mulige utfordringer knyttet til legens rolle og kvaliteten på tjenestene, spesielt i distriktene, samt faren for at nettleger overser alvorlige symptomer.
21 dager siden
Regjeringen har presentert en fastlegereform bestående av 13 hovedgrep, med fokus på økt digitalisering og et forenklet takstsystem. Leger skal få mulighet til å jobbe til de er 80 år, og må tilby digitale tjenester som timebestilling og konsultasjoner. En prøveordning med kommunal nettlege skal redusere ventetiden. Lege Harald Dobloug er positiv til digitaliseringen, mens Allmennlegeforeningen er usikker på finansieringseffektene og digitaliseringens avlastende effekt, og etterlyser forutsigbarhet i allmennlegetjenesten.
20 dager siden
Regjeringen har foreslått en lovendring som gir mulighet for å innføre godkjenningsordninger for private tilbydere av helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever at dette vil sikre kvalitet og bedre ressursbruk, og fungere som en kvalitetssikring der godkjente aktører mottar et «kvalitetsstempel» fra det offentlige. Lovendringen kan også gi regjeringen mulighet til å begrense nyetableringer av private helseaktører i områder med mangelfull akuttberedskap. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er kritisk til forslaget og mener det vil vanskeliggjøre pasientenes mulighet til å ta frie behandlingsvalg.
22 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
1 måned siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) lanserer tre tiltak for å modernisere fastlegeordningen og møte konkurransen fra private aktører som Dr. Dropin. Tiltakene inkluderer timebestilling på nett via HelseNorge.no, videokonsultasjon hos fastlegen, og en prøveordning med digitale allmennleger (e-lege) tilgjengelig på kveldstid i utvalgte kommuner. Målet er å gjøre offentlig allmennlegetjeneste mer tilgjengelig og fleksibel. Legeforeningen er positive til timebestilling og videokonsultasjon, men ønsker evaluering av e-lege-ordningen. KS støtter tiltakene som et supplement til fastlegeordningen.
4 måneder siden
Et regjeringsoppnevnt utvalg foreslår å endre postleveringen i Norge. Flertallet i utvalget går inn for at folk som hovedregel må hente brev på postkontor eller andre hentesteder, og ikke lenger får posten levert i postkassen. De som trenger det, skal fortsatt kunne få posten hjem. Et mindretall i utvalget mener derimot at post som hovedregel må leveres i postkassen. Utvalget ble nedsatt av samferdselsministeren for å vurdere fremtidens postsystem. Fagforbundet kritiserer forslaget og mener det vil ramme eldre og andre med lav digital kompetanse.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om Norgespris, en fastpris på 50 øre/kWh, vil komme i tillegg til eksisterende påslag og månedsavgifter fra strømsalgselskapene. Elisabeth Sæther i Energidepartementet presiserer at Norgespris er en finansieringsordning, og at konkurransen mellom strømselskaper vil fortsette. SV ønsker et statlig strømsalgsselskap for å fjerne mellomledd, mens FrP kritiserer forslaget for å være forhastet og ikke adressere prissmitte fra Europa. Fornybar Norge påpeker at Norgespris kan redusere lønnsomheten av energisparetiltak og solkraft.
3 dager siden
Regjeringen foreslår å redusere brevlevering til én gang i uken. Dette er et svar på fallende brevmengder og høye kostnader.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår å forby varsling av trafikkontroller via apper og annet utstyr, med begrunnelsen at det øker risikoen for utrygge veier. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener slik varsling undergraver hensikten med kontrollene, spesielt knyttet til ruskjøring og høy fart. Lovforslaget er sendt ut på høring med mål om vedtak før sommeren. Safedrive, en norsk aktør i markedet, argumenterer for at de bidrar positivt til trafikksikkerheten ved å varsle om farer som dyr og hindringer, og at de aktivt jobber for å unngå varsling av ruskontroller. Tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kritiserer forbudet og mener regjeringen burde samarbeide med Safedrive.
3 måneder siden
Et forslag fra Postutvalget om å endre postleveringen, slik at brev som hovedregel må hentes på postkontor eller butikk, møter sterk motstand. 86 år gamle Astrid og Pensjonistforbundet frykter at dette vil ramme eldre og ikke-digitale som er avhengige av å få posten levert hjem. De mener forslaget vil føre til økt utenforskap og vanskeligere tilgang til viktig informasjon. Fagforbundet Post og Finans støtter kritikken og påpeker at mange ikke vil klare å benytte digitale løsninger for å få posten hjem. Regjeringen sier de tar bekymringene på alvor og har sendt forslaget ut på høring for å få innspill.
10 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.