Artikkelen forteller om Jack og Fredrik, to uføre menn som har funnet arbeid og trivsel i Vålerenga. Jack, tidligere rusmisbruker og hjemløs, er nå materialforvalter og altmuligmann.
Fredrik, født med en genfeil, jobber i resepsjonen. Historiene deres inspirerte Erna Solberg til å besøke klubben for å lære om inkludering av uføre i arbeidslivet.
Vålerenga Samfunn fremheves som et eksempel på hvordan arbeidsgivere og NAV kan samarbeide for å gi folk en ny sjanse. Jack kritiserer NAV for å fokusere mer på registrering enn reell hjelp.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Terje (63) og Henrik (72), to kompiser som begge benytter seg av Blå Kors sine tjenester. Terje, en tidligere nordsjødykker, utviklet alkoholproblemer etter at hans kone døde av hjerteinfarkt for ti år siden. Henrik, som har vært singel siden 1996, har ikke drukket alkohol siden 2012 etter en kreftoperasjon. Begge mennene deltok på Blå Kors sitt årlige julebord for vanskeligstilte. De beskriver hvordan de sosiale møteplassene og måltidene de får gjennom Blå Kors og Bymisjonen har reddet dem. Terje forteller om sorgen etter konens død og at han ikke har laget mat siden. Henrik mimrer om sin tid i klesbransjen. Artikkelen gir et innblikk i deres liv og deres behov for sosialt fellesskap.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den økende andelen unge uføretrygdede i Norge, spesielt de med psykiske diagnoser. Den forteller historiene om Paul og Benedikte, som begge har klart å komme seg ut av trygdestatistikken og inn i arbeidslivet. Paul ble ansatt i IT-selskapet Sicra etter at daglig leder leste om han i en artikkel, mens Benedikte fikk jobb ved Nordlandssykehuset gjennom prosjektet «Heilt Med». Begge fremhever viktigheten av tillit, tilrettelegging og et inkluderende arbeidsmiljø for å lykkes. Artikkelen understreker også at mange unge uføre kan delta i arbeidslivet med riktig oppfølging og at bedrifter som ansetter personer med utfordringer bidrar til et mer inkluderende samfunn.
1 måned siden
Artikkelen forteller historien om Markus Kaasa, som opplevde ekskludering i sin tidligere jobb på grunn av manglende tilrettelegging for hans nedsatte hørsel. Dette førte til sosial isolasjon og helseproblemer. Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) påpeker at dette er et vanlig problem, og at manglende tilrettelegging koster samfunnet 3 milliarder kroner hvert år. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna oppfordrer arbeidsgivere til å ta større ansvar og understreker at hørselshemmede er en viktig ressurs i arbeidslivet. Kaasa har nå funnet en inkluderende arbeidsplass hos Meny, hvor han får den nødvendige støtten og tilretteleggingen.
1 måned siden
Artikkelen forteller om Kristoffer Nicolai Gandrudbakken (29) som har Aspergers syndrom, og som etter flere år utenfor arbeidslivet fikk en 60 prosent stilling hos elektronikkjeden Power via Nav. Gandrudbakken understreker betydningen av å bli oppmuntret til å prøve seg i arbeidslivet, og trives nå med kundekontakt. Butikksjef Ørjan Andersen påpeker at personer uten arbeidserfaring krever tilpasning, men at det gir lojale medarbeidere som opplever mestring. Høyres nestleder Tina Bru besøkte Gandrudbakken og etterlyser en arbeidsreform for å redusere utenforskap, blant annet ved å se på strengere regler for uføretrygd for unge.
15 timer siden
En uføretrygdet person deler sin personlige erfaring med skam og fordommer knyttet til å stå utenfor det tradisjonelle arbeidslivet. Vedkommende argumenterer for at samfunnet må anerkjenne verdi utover lønnsarbeid.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i uføretrygdede i Norge, særlig blant unge i Vestfold og Telemark. Samtidig jobber flere som mottar uføretrygd ved siden av, noe som anses som positivt for å unngå utenforskap. Madelén Samuelsen, en ung ufør, bidrar som frivillig i Røde Kors og opplever glede og mestring gjennom dette. Røde Kors fremhever betydningen av tilrettelegging og tilpasning for å inkludere uføre i arbeidslivet og understreker at frivillige som Madelén er avgjørende for å opprettholde tilbudet til ungdom.
1 måned siden
Artikkelen forteller historien om Johan Hugo Gilbu Berstad, som tidligere levde under streng kontroll på grunn av sine diagnoser. De ansatte nektet han goder hvis han ikke gjorde som de sa. Etter en omlegging med fokus på frihet og selvbestemmelse, har Johan Hugo fått et bedre liv med arbeid, matlaging og aleneturer. Kommunen har laget en film om endringene for å inspirere andre. Samtidig viser tall fra Helsetilsynet en økning i bruk av tvang mot utviklingshemmede. Denne historien viser at det er mulig å snu utviklingen, og at økt selvbestemmelse kan redusere behovet for tvang, men det er viktig å balansere frihet med nødvendig sikkerhet.
18 dager siden
Jørgen Jensen kritiserer Nav for manglende oppfølging og ineffektivitet etter to år i systemet, hvor han opplevde å bli overlatt til å skrive jobbsøknader uten konkret hjelp. Vendepunktet kom da en rådgiver tok initiativ og koblet ham til et privat selskap, noe som resulterte i jobb. Høyre-nestleder Henrik Asheim støtter kritikken og mener systemet må endres for å bli mer arbeidsrettet, blant annet ved å involvere private aktører i større grad. Samtidig peker artikkelen på at en betydelig andel av befolkningen står utenfor arbeidslivet, og at uføretrygden har økt, noe Asheim delvis forklarer med tidligere reformer.
1 måned siden
Hans Inge Rønningen, ufør og ansatt i Rema 1000, opplever at det ikke lønner seg å jobbe over inntektsgrensen for uføretrygd, fordi han sitter igjen med lite av lønnen etter skatt. Rødt foreslår å heve grensen til 1G for å motivere flere uføre til å jobbe og bidra til samfunnet, og mener det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Arbeiderpartiet signaliserer vilje til å se på saken, men vil ikke love en økning til 1G. Regjeringen ønsker generelt at flere uføre skal kombinere trygd og arbeid, og vurderer regelendringer for å gjøre dette lettere, blant annet gjennom flere arbeidsforsøk uten tilbakebetalingsrisiko.
1 måned siden
Lars Erik Andersen (57) er uføretrygdet og savner arbeidslivet, men føler seg hindret av systemet som begrenser mulighetene hans. Han opplever skam knyttet til sin situasjon og mener dagens arbeidsliv er for krevende for mange som trenger tilpasninger. Andersen engasjerer seg i frivillig arbeid, men inntektsgrensen for uføre gjør det vanskelig å øke arbeidsmengden. En forsker kritiserer trygdesystemet for å være passiviserende og etterlyser reformer, mens arbeidsministeren understreker arbeidsgivernes ansvar for å inkludere uføre og fremhever nye tiltak for å lette overgangen til arbeidslivet. Artikkelen belyser den økende andelen uføre i Norge, og potensialet for at mange kan bidra i arbeidslivet med riktig tilrettelegging.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler betydningen av NRK-programmet A-laget, der komiker Herman Flesvig deltar og fremhever verdien av annerledeshet. Programmet gir en plattform til reportere med ulike funksjonsvariasjoner, og presenterer et ærlig bilde av deres hverdag. A-laget utfordrer fordommer og viser at historiene til mennesker med funksjonsnedsettelser er verdifulle og inspirerende. Artikkelforfatteren, som selv er svaksynt, savner flere rollemodeller som Flesvig og A-lagets reportere, og understreker behovet for å fjerne barrierer som hindrer mangfold i samfunnet.
2 måneder siden
Artikkelen forteller historien om Oddbjørn (21) og en 22-åring, som begge vokste opp med fedre som hadde alkoholproblemer. De deler sine erfaringer og understreker viktigheten av å snakke om det og søke hjelp. Som barn fikk de møte daværende statsminister Erna Solberg, som forsikret dem om at de kunne bli hva som helst. Oddbjørn forteller om sin frykt for å utvikle et alkoholproblem, og hvordan han stort sett holder seg til alkoholfritt øl. 22-åringen har funnet lykke og giftet seg. Begge understreker at barn ikke er skyld i foreldrenes misbruk og oppfordrer andre til å søke støtte.
15 timer siden
To utviklingshemmede menn i Stange kommune risikerer tvangsflytting fra bofellesskapet sitt. Likestillings- og diskrimineringsombudet kritiserer kommunen for brudd på menneskerettighetene i saken.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer forslag fra Høyre, Frp og delvis Ap om å innføre en nedre aldersgrense for uføretrygd. Det hevdes at mange unge uføre ønsker å jobbe, men hindres av helseproblemer eller diskriminering. Over 100.000 funksjonshemmede står ufrivillig utenfor arbeidslivet, og uføretrygd er ikke en økonomisk attraktiv løsning. Prosessen for å få uføretrygd er lang og krevende. Artikkelen argumenterer for at det er et politisk ansvar å sikre et verdig liv for alle, uavhengig av arbeidsevne, og at det må gjøres mer for å inkludere funksjonshemmede i arbeidslivet.
4 måneder siden
Artikkelen forteller historien om Jørn, en familiefar som utviklet en alvorlig amfetaminavhengighet. Han levde et dobbeltliv preget av rus og kriminalitet, samtidig som han opprettholdt en fasade av et vellykket liv. Rusen førte til at han mistet alt. Jørn forsøkte flere tradisjonelle behandlingsmetoder uten hell. Vendepunktet kom da han begynte i en selvhjelpsgruppe, hvor han møtte andre med lignende erfaringer. Selvhjelpsgruppen hjalp ham med å ta et oppgjør med seg selv og sin avhengighet. I dag er Jørn rusfri. Artikkelen belyser også viktigheten av selvhjelpsgrupper som et supplement til det offentlige hjelpeapparatet.