Arne Mjøs, konsernsjef i teknologiselskapet Itera og styremedlem i norsk-ukrainsk handelskammer, mener det er mulig og viktig å drive forretning i Ukraina til tross for krigen. Han oppfordrer norske næringslivsledere til å besøke Ukraina for å forstå situasjonen, og påpeker at store deler av landet fungerer relativt normalt.
Mjøs ser store forretningsmuligheter, særlig innen bygg- og anleggsnæringen, energi, teknologi og forsvar. Han understreker at gjenoppbyggingen må skje gjennom privat næringsliv, ikke skattebetalermidler.
Ukrainas ambassade i Norge bekrefter at korrupsjonen reduseres og oppfordrer til investeringer. Mjøs advarer mot å vente til etter krigen med å engasjere seg, og mener norsk næringsliv har et samfunnsansvar for å støtte Ukrainas økonomi nå for å hindre landets kollaps og sikre Europas framtid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
På Frps landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen og lovet et løft for eldreomsorgen med 4000 nye plasser årlig. Partiet diskuterer også strengere kriminalitetstiltak, økonomifag i skolen, og fjerning av bompenger etter rekordhøye inntekter i fjor. Internt er det uenighet om lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere satsen. Frp vil også utfordre EU-direktiver oftere og bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen, samt avvikle statlig næringsstøtte til fordel for skattelettelser, noe Abelia kritiserer.
USA skapte 177.000 nye jobber utenfor landbruket i april, noe som var betydelig sterkere enn forventet. Veksten var størst innen helse, transport og finans. Arbeidsledigheten holdt seg stabil på 4,2 prosent. De positive jobbtallene, sammen med signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina, bidro til oppgang på Wall Street og Oslo Børs. Samtidig falt arbeidsledigheten i Norge marginalt til 2,0 prosent i april, ifølge Nav, som påpeker usikkerhet grunnet et statistikkbrudd.
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som LO-leder og senere ble sykmeldt etter avsløringer om et forhold til en tillitsvalgt, seiler Kine Asper Vistnes opp som den mest sannsynlige nye lederen. Vistnes, som er nestleder i Fellesforbundet og fungerer som leder der under Eggums sykmelding, har tidligere sagt nei til toppvervet, men det jobbes intenst for å overtale henne til å stille. Valgkomiteen i LO fortsetter arbeidet med å finne en samlende kandidat før kongressen.
Et aktivistskip med humanitær hjelp og internasjonale aktivister på vei til Gaza skal ha blitt angrepet av droner i internasjonalt farvann utenfor Malta, ifølge arrangøren Freedom Flotilla Coalition. Organisasjonen melder at et av skipene brenner og synker, og at de venter på evakuering. De har ikke navngitt hvem som står bak angrepet. Hendelsen skjer samtidig som Pressefrihetens dag markeres, med fokus på den forverrede situasjonen globalt, inkludert det høye antallet journalister drept i Gaza.
Prisene på brukte OBOS-boliger falt uventet kraftig i april, med en nedgang på 3,8 prosent i Oslo og 3,2 prosent nasjonalt sammenlignet med mars. OBOS beskriver fallet som større enn normalt for måneden og svakere enn ventet, muligens på grunn av salg av flere store leiligheter og at markedet har roet seg etter utsatte rentekutt. Til tross for nedgangen ligger prisene fortsatt 6,8 prosent høyere enn i april i fjor. OBOS forventer stabile priser mot sommeren.
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en «ekstremistisk enhet som truer demokratiet». Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og kjemper mot den i rettssystemet. Avgjørelsen kan potensielt åpne for et forbud mot partiet.
2 måneder siden
Ferd-eier Johan H. Andresen oppfordrer Norge til å støtte Ukraina som om landet selv var i krig, og etterlyser handlekraft fra norske politikere. Han påpeker at Europa ikke lenger kan stole på at USA vil gripe inn. Flere partiledere, som Erna Solberg og Sylvi Listhaug, støtter økt støtte til Ukraina. Gründer Isabelle Ringnes mener Norge bør søke EU-medlemskap i lys av situasjonen. Petter Stordalen uttrykker bekymring for økt polarisering, men understreker viktigheten av håp og fred.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker forsiktig optimisme for fred i Ukraina etter toppmøtet i Kyiv, men understreker at Europa må vise handlekraft og samhold. Norge bidrar med økt økonomisk og militær støtte, inkludert kjøp av militært materiell og droneteknologi fra Ukraina. Støre mener Europa må delta i fredsforhandlinger med Russland og engasjere seg aktivt i dialogen med USA, selv med en ny administrasjon. Han understreker USAs historiske rolle i europeisk sikkerhet, men påpeker behovet for å tilpasse seg den nye politiske situasjonen og jobbe for å påvirke den.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa, inkludert Norge, må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement. Det foreslås at Europa overtar USAs militære bidrag, inngår mineralavtaler med Ukraina, og fortsetter å kjøpe våpensystemer fra amerikansk industri. Videre understrekes viktigheten av å bygge opp en felles europeisk forsvarsindustri og mobilisere næringslivet for å sikre Ukrainas økonomiske stabilitet og gjenoppbygging. Artikkelen fremhever også at Europa må kontrollere fredsprosessen og sikre inndragning av russiske eiendeler.
24 dager siden
Næringsminister Cecilie Myrseth er i Kyiv for å undertegne en frihandelsavtale. Hun reiser sammen med NHO-direktør Idar Kreutzer og Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Myrseth understreker at det er viktig for felles sikkerhet at Ukraina lykkes i sin forsvarskamp, og at Norge og norsk næringsliv ønsker å bidra til Ukrainas frihetskamp og gjenoppbygging. Hun skal også møte representanter fra norsk og ukrainsk næringsliv, samt ha politiske møter under besøket.
24 dager siden
Næringsminister Cecilie Myrseth har signert en ny frihandelsavtale med Ukraina på vegne av Norge og EFTA-landene. Avtalen skal styrke Ukrainas økonomi og integrasjon i det europeiske markedet, med fokus på små- og mellomstore bedrifter, digitalisering og bærekraftig utvikling. Den gir også bedre markedsadgang for varer, inkludert landbruksvarer. Norsk næringsliv er til stede i Kyiv for å bidra til gjenoppbyggingen av landet, særlig innen energi, bolig og infrastruktur. Avtalen signaliserer en oppfordring til å satse i Ukraina og styrke de økonomiske båndene mellom landene.
24 dager siden
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) har reist til Kyiv for å signere en ny frihandelsavtale mellom Norge og Ukraina. Med seg har hun direktør Idar Kreutzer fra NHO og forbundsleder Jørn Eggum fra Fellesforbundet i LO. Avtalen skal støtte Ukrainas forsvarskamp og bidra til gjenoppbyggingen av landet ved å legge til rette for økt aktivitet og investeringer fra privat sektor. I tillegg til signeringen skal Myrseth møte representanter fra norsk og ukrainsk næringsliv samt ha politiske møter.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er i Kyiv for å markere treårsdagen for krigen og gi sin støtte til Ukraina. Støre signaliserer at Norge er villig til å øke sin økonomiske støtte til landet, utover de 155 milliarder kronene som allerede er lovet. Han understreker viktigheten av en varig fredsløsning med sikkerhetsgarantier for Ukraina, og mener Europa må enes om felles posisjoner for å delta i fredsprosessen. Støre kommenterer også den nye stilen i amerikansk politikk og understreker Europas rolle i å sikre og stabilisere Ukraina etter krigen.
24 dager siden
Norge og de andre EFTA-landene har signert en ny frihandelsavtale med Ukraina. Avtalen har som mål å styrke Ukrainas posisjon i det europeiske markedet og fremme økonomisk vekst i landet. Næringsminister Cecilie Myrseth understreker at avtalen er en viktig milepæl og vil bidra til å øke Ukrainas motstandskraft. Avtalen vil knytte Ukraina tettere til EUs indre marked. Myrseth er i Kyiv sammen med representanter fra norsk næringsliv for å styrke handelssamarbeidet og bidra til gjenoppbyggingen av Ukraina.
3 måneder siden
Erna Solberg mener Norge bør redusere sitt engasjement i Midtøsten, da hun anser det som lite effektivt. Hun kritiserer regjeringens håndtering av konflikten i Gaza og mener Norges anerkjennelse av Palestina ikke har gitt ønsket resultat. Solberg vil heller prioritere utenriks- og sikkerhetspolitikk i Europa, med økt fokus på Ukraina og Russland. Hun oppfordrer regjeringen til å legge til rette for at norsk næringsliv kan bidra i gjenoppbyggingen av Ukraina, og påpeker at næringslivet opplever byråkratiske hindringer.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må handle raskt for å støtte Ukraina og styrke egen sikkerhet, særlig etter signaler fra USA om redusert engasjement i Europa. Den kritiserer passiviteten i norsk politikk, hvor statsministeren avviser sammenhengen mellom krigen og Norges økte inntekter, og flere partier har vage formuleringer om støtte til Ukraina. MDG og Venstre foreslår å øke støtten betraktelig, mens Tyskland vurderer tiltak for å øke forsvarsinvesteringene. Artikkelen fremhever at Norges rikdom kan ha ført til manglende forståelse for den alvorlige situasjonen.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på Sikkerhetskonferansen i München, der en mulig fredsavtale mellom Ukraina og Russland ventes diskutert. Kristoffersen understreker at Ukraina selv må utforme en slik avtale. Han kommenterer USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Vladimir Putin, og fremhever viktigheten av dialog, men poengterer at Ukraina må være en del av løsningen. Kristoffersen bekrefter Norges støtte til Ukraina med 22,5 milliarder kroner i år, og støtter USAs oppfordring om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må øke sin støtte til Ukraina, både økonomisk og gjennom industrielt samarbeid, og viser til at mindre land bidrar med en større andel av BNP. Norge har et betydelig økonomisk handlingsrom og industriell kompetanse som kan styrke Ukrainas forsvarsevne og bidra til gjenoppbygging. Passivitet er ikke et alternativ, da Europas handlinger nå vil definere fremtiden og demokratiet må forsvares aktivt.
1 måned siden
En rådgiver for Ukrainas president Zelenskyj oppfordrer Norge til å øke sin støtte til Ukraina betydelig for å sikre seier over Russland. Han argumenterer for at dagens støttenivå ikke er tilstrekkelig, selv med nylige økninger. Rådgiveren foreslår blant annet å etablere produksjon av det norske luftvernsystemet Nasams i Ukraina for raskere og mer effektivt forsvar. Han påpeker at Norge har økonomiske ressurser til å bidra mer, gitt landets økte inntekter fra energipriser som følge av krigen. Han advarer om at krigen kan eskalere og true sikkerheten i hele Europa dersom Ukraina ikke får tilstrekkelig hjelp, og trekker paralleller til Norges grense mot Russland.
1 måned siden
Artikkelen utforsker Norges rolle som potensiell 'krigsprofitør' på grunn av økte gassinntekter etter Russlands invasjon av Ukraina, og debatten rundt dette. Eksperter argumenterer for at Norge bør bruke en større del av oljefondet til å støtte Ukraina og styrke Europas sikkerhet, både av moralske, politiske og strategiske årsaker. Dette vil gi Norge goodwill, øke Europas troverdighet og bidra til et mer stabilt Europa, som er viktig for Norges egen sikkerhet. Samtidig understrekes det at Norge ikke har gjort noe galt ved å selge gass, men at de ekstraordinære inntektene gir et ansvar for å bidra.
3 måneder siden
Yara-sjef Svein Tore Holsether advarer om at europeisk industri er i en eksistensiell krise på grunn av høye energipriser, klimaavgifter og krigen i Europa. Han ber EU om drastiske tiltak, inkludert kutt i byråkrati, støtteordninger og insentiver for næringslivet. Holsether mener EU må satse på teknologinøytrale løsninger, inkludert olje og gass med karbonfangst, og ikke bare fokusere på ny teknologi. Han uttrykker også bekymring for økende import av russisk gjødsel, som han mener skaper en ny avhengighet. Holsether støtter Mario Draghis rapport om å investere 800 milliarder euro årlig for å styrke industrien og ber EU la seg inspirere av USAs IRA-ordning. Han understreker at kostnadene ved å redusere utslipp ikke bare kan legges på industrien.