Artikkelen omhandler et lovforslag som skal gi Konkurransetilsynet større muskler for å regulere matmarkedet. Forslaget gir tilsynet mulighet til å gripe inn i konkurranseproblemer før det er påvist lovbrudd.
Dette innebærer markedsetterforskning som kan føre til tiltak for å styrke konkurransen. Regjeringen mener dette kan gi billigere mat, mens Høyre vil avvise forslaget og kutte i tilsynets budsjett.
Regjeringen har tidligere iverksatt flere tiltak for å bedre konkurransen i dagligvarebransjen, og dette forslaget er en del av en større 10-punktsplan.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Et lovforslag om å gi Konkurransetilsynet økt makt til å gripe inn i konkurranseproblemer før lovbrudd er bevist, kritiseres for å bryte med rettsstatens prinsipper. Forslaget utfordrer legalitetsprinsippet, som krever lovhjemmel for inngrep, og maktfordelingsprinsippet ved å gi tilsynet en rolle som både anklager og dommer. Kritikere mener dette skaper uforutsigbarhet for næringslivet og kan føre til dyrere varer. Istedenfor foreslås det å styrke tilsynets ressurser for å avdekke faktiske lovbrudd.
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth varsler at regjeringen vil utvide tiltakene for å bedre konkurransen i dagligvarebransjen, grunnet høy lønnsomhet og svak konkurranse. Tiltakene kommer i tillegg til de eksisterende, som inkluderer forbud mot å hindre konkurrenter i å bruke butikklokaler og lovendringer for Konkurransetilsynet. Myrseth deler bekymringen om konkurransen i bransjen og understreker viktigheten av å sikre riktige priser. Regjeringen vil også snart konkludere i saken om prisdiskriminering, som har vært et omdiskutert tema i fem år, der målet er å gjøre det lettere for små aktører å etablere seg og konkurrere.
22 dager siden
Rødt har fremmet et forslag i Stortinget om å splitte opp store dagligvarekjeder som Norgesgruppen (Kiwi) og Rema 1000. Partiet mener dette vil redusere matprisene og øke konkurransen i markedet, da de store kjedene kontrollerer store deler av verdikjeden. Forslaget har støtte i en fersk meningsmåling. Høyre advarer mot forslaget og mener det kan føre til høyere priser. Rødt på sin side mener at dagens situasjon fører til at bønder, ansatte og kunder taper på dagens system.
8 dager siden
Forslag om å splitte opp de store dagligvarekjedene i Norge for å øke konkurransen og redusere matprisene har fått bred støtte i befolkningen. BI-professor Per Ingar Olsen advarer imidlertid mot dette tiltaket og mener det vil føre til dyrere mat. Han forklarer at dagligvaremarkedet er tett integrert med eierskap i innkjøpsorganisasjoner, grossister, lagre og leverandører, noe som gjør en oppsplitting kostbar og ineffektiv. Olsen påpeker at dagens system har utviklet seg over tid med myndighetenes godkjennelse, og at kjedene har sterk kontroll over leverandørindustrien. Han mener at andre tiltak, som å redusere tollsatser, kan være mer effektive for å senke prisene. Et norsk EU-medlemskap kan også øke konkurransen ved å åpne markedet for utenlandske aktører. Olsen understreker at dagens situasjon gir de store kjedene liten grunn til å endre prisnivået, og at oppsplitting ikke nødvendigvis vil gi lavere priser.
1 måned siden
SV tar til orde for å splitte opp dagligvaregiganter som Norgesgruppen og Reitan for å redusere matvareprisene. Kari Elisabeth Kaski mener manglende konkurranse er hovedårsaken til høye priser og vil gi Konkurransetilsynet myndighet til å bryte opp selskapene. SV foreslår også å senke terskelen for dominerende aktører. Handelsorganisasjonen Virke mener derimot at størrelse er en fordel for effektiv logistikk.
20 dager siden
Regjeringen foreslår en ny matsvinnlov som pålegger butikker å sette ned prisene på matvarer som nærmer seg utløpsdato, og aktivt markedsføre disse. Loven omfatter også krav til matindustrien og grossister om å donere overskuddsmat. Alle virksomheter som produserer, omsetter eller serverer mat må gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å redusere matsvinn. Loven skal bidra til å redusere CO2-utslippene med over 1,2 million tonn fram mot 2030, og målet er å halvere matsvinnet innen 2030.
4 måneder siden
Regjeringen har for første gang foreslått en egen matsvinnlov som nå sendes ut på høring. Loven har som mål å halvere matsvinn innen 2030 og skal gjelde både offentlige og private aktører i matsektoren. Forslaget inkluderer tiltak som donasjon av overskuddsmat til veldedige organisasjoner, nedprising av matvarer med kort holdbarhet og tilsyn med virksomhetene. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender roser initiativet, mens landbruks- og matminister Geir Pollestad og klima- og miljøminister Tore O. Sandvik understreker lovens betydning for økonomi, klima og ressursutnyttelse. Forslaget er et resultat av ti måneders arbeid.
1 måned siden
Konkurransetilsynet mener toll på mat er det største hinderet for bedre konkurranse i dagligvaremarkedet, og oppfordrer politikerne til å vurdere justeringer. De mener at tollmurene ikke bare beskytter bøndene, men også leverandører og dagligvarekjeder fra konkurranse utenfra. Senterpartiets Geir Pollestad kritiserer tilsynet for å blande seg inn i politikk, og mener matproduksjon også handler om sikkerhet og beredskap. Konkurransetilsynet understreker at det er deres jobb å gi råd for å bedre konkurransen, og at importvern påvirker hele dagligvaremarkedet.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår en ny eiendomsmeglingslov med endrede regler for budgivning, skjerpede krav til meglere og større sanksjonsmuligheter for Finanstilsynet. De viktigste endringene for boligkjøpere og -selgere er et forbud mot hemmelige bud, et minstekrav på 30 minutter for akseptfristen, og tiltak mot «kupping». Lovforslaget er basert på anbefalinger fra et regjeringsoppnevnt utvalg fra 2021. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener lovendringene vil skape større trygghet, åpenhet og rettferdighet i budrunder.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer de høye matprisene i Norge og etterlyser en forklaring fra matvarekjedene om hvordan de fastsetter priser og tilbud. Prisene har steget kraftig de siste årene, og Konkurransetilsynet har bøtelagt flere kjeder for ulovlig prissamarbeid. Forfatteren hevder at matbutikkene bruker lokkepriser og villedende tilbud for å lure kundene, og at de konkurrerer mer om medlemsprogrammer enn om å tilby lave priser. Det understrekes at sunn mat bør være tilgjengelig og rimelig for alle, og at dagens situasjon bidrar til usunne kostholdsvalg.
20 dager siden
Konkurransetilsynets rapport for 2024 viser at svak konkurranse fører til høye matpriser. Rapporten fremhever tre hovedhindringer for nye aktører: importvern, tungt byråkrati og vanskelig tilgang på eiendom. Importvernet beskytter etablerte leverandører og dagligvarekjeder, mens kompliserte importregler gjør det vanskelig for mindre aktører å importere varer. De store kjedene bruker også eksklusive leieavtaler for å begrense konkurransen. Konkurransetilsynet mener at enklere importregler og endringer i avtaleverk kan styrke konkurransen og redusere matprisene.
24 dager siden
Konkurransetilsynet vurderer å tillate en prisportal for dagligvarer som viser historiske priser, men er skeptisk til sanntidsinformasjon, da de frykter dette vil redusere konkurransen mellom kjedene. Uten prisgjennomsiktighet er det vanskelig for forbrukere å sammenligne priser og vurdere tilbud. Konkurransetilsynet mener konkurransen i dagligvarebransjen er for svak og ønsker flere aktører på markedet, samt at tollvernet endres. Forbrukerrådet synes tilsynets signaler er interessante og ser potensiale i en slik løsning.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hvordan økende matvarepriser, inkludert en økning i sjokoladepriser, påvirker norske husholdninger. Prisene på basisvarer har steget betydelig, noe som rammer bredt og gjør det vanskeligere for folk med lav inntekt å spise sunt. Dagligvarekjedenes lønnsomhet og manglende konkurranse bidrar til høye priser. Myndighetene og næringslivet må samarbeide for å finne løsninger som kan redusere matvareprisene og lette den økonomiske byrden for forbrukerne. Tiltak som å redusere importvern eller fjerne moms på basisvarer nevnes som mulige løsninger.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler dagligvarekjedenes priskrig på julemat, der ekstremt lave priser, som 2,70 kr for en kilo pepperkakedeig, er et resultat av konkurranse og kundenes betalingsvilje. Kjedene bruker lokketilbud og kampanjepriser for å tiltrekke kunder, men dette kan føre til en nedgang i respekt for maten og matprodusentene, samt økt matsvinn. Artikkelen hevder at matprisene ikke har steget like mye som lønningene, og at vi er på vei ut av dyrtiden.
28 dager siden
Artikkelen er et svar til Gunnar Stavrums påstand om at bøndene selv er skyld i for dårlig betaling for matvarene de produserer. Det argumenteres med at landbrukssamvirker opererer under strenge reguleringer som begrenser deres mulighet til å utøve markedsmakt, og at toll sikrer norsk matproduksjon. Det fremheves at dagligvarekjedene har stor innkjøpsmakt og at prisene i dagligvarehandelen påvirkes av internasjonale råvarepriser og landbrukspolitikken. Samvirkene har som oppgave å sikre stabile inntekter for bøndene, ikke å presse opp prisene. Artikkelen konkluderer med at en dypere forståelse av hvordan landbrukssamvirkene fungerer er nødvendig for en konstruktiv debatt om bøndenes inntekter og matvareprisene i Norge.