Nordeas landssjef Randi Marjamaa melder om en markant økning i kundetilstrømning og gode resultater i første kvartal. Samtidig opplever konkurrenten Bulder Bank økt interesse etter rentekutt.
Nordea signaliserer at de ikke har planer om å følge etter med rentekutt med det første, men lover å være konkurransedyktige. Banken ser en tendens til at investorer flytter penger fra USA til Norden, og at sparingen øker.
Marjamaa mener at nedgangen i inflasjonen og gode lønnsoppgjør vil bedre folks økonomi, noe som også gjenspeiles i økt kortbruk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Nordea Norge-sjef Randi Marjamaa uttaler at banken er sulten på mer vekst i det norske markedet etter å ha passert én million privatkunder. Til tross for økt konkurranse, har Nordea en klar vekststrategi og ser positivt på norsk økonomi. Marjamaa påpeker at husholdningene har fått bedre råd, sparingen har økt, og det er mer optimisme i boligmarkedet. Hun forventer rentekutt fra Norges Bank og ser tegn til økt aktivitet i bygg- og anleggsbransjen i 2025. Nordea er opptatt av å være konkurransedyktige og mener de har mer å tilby kundene.
3 måneder siden
Storbanken Nordea har opplevd en rekordhøy pågang av lånesøknader i januar, spesielt i Oslo, med en økning på 35 prosent sammenlignet med fjoråret. Dette skyldes hovedsakelig et redusert egenkapitalkrav og en generell positivitet rundt egen økonomi, til tross for høye renter. Unge førstegangskjøpere og etablerte familier er spesielt aktive. Mange kjøpere i Oslo benytter seg av hele lånerammen, og markedet opplever økt konkurranse med flere budgivere og boliger som kuppes før visning. Banken forventer at pågangen vil avta noe utover våren, men at aktiviteten vil fortsette å være høy i februar og mars.
3 måneder siden
Storbanken Nordea har registrert en rekordhøy pågang av lånesøknader i januar, spesielt i Oslo, med en økning på 35 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette skyldes hovedsakelig et redusert egenkapitalkrav og en generell positivitet rundt egen økonomi, til tross for høye renter. Banken ser en stor økning blant unge førstegangsetablerere og etablerte familier som ønsker å oppgradere bolig. Mange kjøpere, spesielt i Oslo, legger seg tett opp mot maksgrensen for finansieringsbevis. Markedet er tilbake til nivået før pandemien med stort trykk og flere budgivere. Nordea forventer at pågangen vil normalisere seg noe utover våren, men at aktiviteten vil holde seg høy i februar og mars.
1 måned siden
Digitalbanken Nordirekte, en del av Skagerrak Sparebank, har valgt å kutte renten før Norges Banks neste rentemøte, hvor et rentekutt er ventet. Banksjefen forklarer dette med en nedgang i markedsrenten og forventninger om et kommende rentekutt fra Norges Bank. Dette er andre gang på under ett år at Nordirekte reduserer renten, og beste boliglånsrente er nå 5,03 prosent. Banken viser til økt konkurranse om boligkundene, og Forbrukerrådet påpeker at det er store forskjeller i boliglånsrenter, noe som betyr at det kan være penger å spare på å bytte bank.
3 måneder siden
Norges Bank signaliserer et rentekutt i slutten av mars, som forventes å gi lavere lånekostnader for husholdninger, bedrifter og kommuner. Selv om dette vil gi økt disponibel inntekt, spesielt for de med mye gjeld, vil effekten ikke merkes før nærmere sommeren. En svakere kronekurs kan gjøre utenlandsreiser dyrere, men dette forventes ikke å ha stor innvirkning. Det er usikkerhet rundt hvor mange rentekutt det blir totalt i år, men norsk økonomi anses som robust med gode vekstdrivere. Kommunene vil også dra nytte av rentekutt gjennom lavere gebyrer.
2 måneder siden
DNB rapporterte et rekordhøyt resultat for fjerde kvartal 2024, med en betydelig økning i inntekter fra boliglån, hvor banken tjente 60 millioner kroner per dag. Til tross for den store fortjenesten, understreker DNB at de kontinuerlig vurderer rentenivået for å sikre konkurransedyktige priser for kundene. Ferske tall fra Eiendom Norge viser en markant økning i boligprisene. Konsernsjefen i DNB uttaler at den gode økonomien i Norge gjenspeiles i bankens resultater, med økende aktivitet i boligmarkedet og stadig flere kunder.
1 måned siden
Butikksjefer rapporterer om økt salg av dyrere produkter, drevet av gode lønnsoppgjør og fallende inflasjon som gir nordmenn bedre kjøpekraft. Møbelringen ser en økning i alle priskategorier for stue, kjøkken og soverom, og tror folk bruker mer penger på hus og hjem. Boligbyggere forventer også økt aktivitet og høyere priser på nybygg. Denne økningen i forbruk kan imidlertid føre til økt inflasjon, noe som potensielt kan påvirke Norges Banks beslutning om rentekutt.
1 måned siden
Til tross for økende usikkerhet rundt rentekutt, har den gjennomsnittlige boliglånsrenten i Norge gått ned. Bankene gir rådgiverne større fleksibilitet til å tilby lavere renter for å tiltrekke seg og beholde kunder. Økt konkurranse og lavere Nibor-rente bidrar også til nedgangen. De fleste som har fått lavere rente, er kunder som allerede hadde gode betingelser. For mange husholdninger begynner likevel de høye rentene å merkes, og flere tenker seg om før de bruker penger på reiser og andre aktiviteter.
2 måneder siden
Flere banker har åpnet for rentekutt på boliglån før Norges Bank eventuelt gjør det samme i mars. Kunder i blant annet DNB, Nordea, OBOS-banken og Landkreditt Bank har prutet ned renten ved å kontakte banken. En analytiker mener dette gjøres for å blidgjøre eksisterende kunder eller forsyne seg av markedsveksten, og at det neppe vil ha stor negativ effekt på bankenes lønnsomhet.
1 måned siden
Handelsbanken senker boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng fra 1. april, til tross for overraskende høye inflasjonstall fra SSB. Økningen i matvarepriser bidro sterkt til inflasjonen, noe som kan føre til at Norges Banks planlagte rentekutt i mars blir utsatt. Handelsbanken reduserer også innskuddsrenten med inntil 0,30 prosentpoeng fra 13. mai, begrunnet med endringer i det generelle rentenivået. Banken vektlegger langsiktige kunderelasjoner og et konkurransedyktig tilbud.
2 måneder siden
Flere banker har startet rentekutt før Norges Banks rentebeslutning 27. mars, men vil ikke avsløre hvor lav rente kundene kan oppnå. Spareøkonom Kornelia Minsaas i Lendo oppfordrer alle boliglånskunder til å forhandle med banken sin, da mange betaler en høyere rente enn nødvendig. Hun anslår at mange kan få renten ned mot 5,30 prosent, avhengig av belåningsgrad, grønt boliglån, fagforeningsmedlemskap og kundens lønnsomhet for banken. Dette kan spare kunder for betydelige beløp årlig.
1 måned siden
Flere banker, inkludert Nordirekte, Sparebanken Øst og Handelsbanken, senket boliglånsrentene før Norges Banks neste rentemøte. Forventningene om et rentekutt i mars ble svekket da prisveksten i februar overraskende økte. Til tross for usikkerheten rundt Norges Banks beslutning, uttrykker bankene tillit til sine tidligere rentekutt, og understreker at konkurransen om kundene er hard. Økonomer er nå mer usikre på om Norges Bank vil senke renten i mars på grunn av økt prisvekst, lav arbeidsledighet og forventninger om høyere lønnsvekst.
2 måneder siden
DNB presenterer et rekordresultat for 2024 med et overskudd før skatt på 54,9 milliarder kroner. Dette skyldes blant annet økte renteinntekter og god økonomisk aktivitet. Styret foreslår et utbytte på 25 milliarder kroner til aksjonærene, hvor staten er største mottaker. Banken har hatt lave tap, men analytikere forventer at inntjeningen vil dempes noe i 2025 på grunn av forventede rentekutt fra Norges Bank. DNB-sjef Kjerstin Braathen fremhever at norsk økonomi går godt, noe som gjenspeiles i bankens resultater.
3 måneder siden
Norges Bank forventer en markant bedring i folks personlige økonomi i 2025, med lønnsvekst over 4 prosent og avtagende prisvekst. Sentralbanksjefen bekrefter at kjøpekraften vil øke i årene fremover, og at rentekutt er sannsynlig i 2025, noe som vil gagne de med boliglån. Det er likevel usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen, spesielt med tanke på USAs handelspolitikk og svingninger i kronekursen. Norges Bank understreker at de vil sette renten for å nå målet om en prisvekst nær to prosent og høy sysselsetting. Selv om det ikke gis garantier for renteutviklingen, er det forventninger om en positiv økonomisk utvikling for folk flest.
3 måneder siden
De fleste norske banker har økt sine fastrenter etter nyttår, som en respons på økte renteforventninger i markedet. Dette skyldes en forventning om færre rentekutt fremover, på grunn av inflasjonsforventninger og en svak norsk krone. Blant de store bankene har både DNB og Nordea økt sine fastrenter med 0,20 prosentpoeng, mens KLP har økt med 0,35 prosentpoeng. Til tross for økningen, tilbyr KLP fortsatt lavere renter enn DNB og Nordea. For tre års fastrente er Sparebank 1 Nord-Norge best, mens Sparebank 1 Sogn og Fjordane leder for fem og ti år. DNB understreker at fastrente bør ses på som en forsikring mot høyere rentekostnader, ikke som en spekulasjon.