Artikkelen analyserer reaksjonene på Donald Trumps forsøk på å redusere offentlig pengebruk i USA gjennom DOGE-prosjektet, og kritiserer norske kommentatorer for selvmotsigelser i vurderingen av Trumps metoder, som ligner på tiltak fra Clinton og Obama.
Den påpeker at Trump tilsynelatende ikke anerkjenner maktfordelingsprinsipper.
Artikkelen argumenterer for at Norge bør fokusere på å redusere egen offentlig pengebruk uavhengig av amerikansk politikk, og foreslår å se til tidligere initiativer som Obamas «Campaign to cut waste» eller Hans-Jørgen Blomseths arbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En artikkel diskuterer hvordan Donald Trumps presidentskap kan påvirke Norge. Investeringsdirektør Robert Næss spår at Trumps fokus på kutt i offentlig sektor kan inspirere norske politikere, noe som kan føre til tap av arbeidsplasser. NHH-professor Ola Honningdal Grytten mener dette kan være positivt for norsk økonomi. Artikkelen tar også for seg hvordan Trumps politikk kan begrense rentekutt og føre til høyere renter. I tillegg diskuteres Trumps planer om toll på varer til USA, som kan gjøre amerikanske varer dyrere. Næss mener Norge har en god forhandlingsposisjon, men at toll på sjømat kan gi kortsiktige konsekvenser.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps samarbeid med Elon Musk, der Musk har fått vide fullmakter til å reformere det amerikanske statsapparatet etter å ha bidratt betydelig til Trumps valgkamp. Musk begrunner kuttene med behovet for å bekjempe korrupsjon og sløseri, men tiltakene møter motstand fra både demokrater og rettsvesen. Kritikken går på at Trump overser juridiske kjennelser og utvider presidentens makt på bekostning av etablerte institusjoner. Konsekvensene av Musks reformer er omfattende, med kutt i forskningsmidler, bistand og offentlige tjenester. Artikkelen spekulerer i om forholdet mellom Trump og Musk vil vare, gitt Musks økende innflytelse og Trumps behov for å være i sentrum.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utspill om Grønland og Norges reaksjon. Det argumenteres for at Trumps uttalelse undergraver NATO og den internasjonale rettsorden. Utenriksminister Espen Barth Eide får støtte for sin forsiktige tilnærming, da Norge må balansere prinsipper med strategisk tenkning. Det fremheves at USA er en stormakt med en uforutsigbar leder. Artikkelen påpeker at Trumps handlinger kan styrke Kina og skape splid i NATO. Det konkluderes med at Norge bør støtte Danmark i en eventuell konflikt med Trump, både av solidaritet og egen sikkerhetsinteresse, spesielt med tanke på Svalbard.
21 dager siden
Artikkelen analyserer tollmurer i lys av Donald Trumps handelspolitikk, og trekker paralleller til norsk landbrukspolitikk. Den undersøker argumenter for og imot tollmurer, inkludert beredskap og selvforsyning. Forfatteren hevder at en konsekvent logikk for selvforsyning vil kreve tollmurer på en rekke varer, ikke bare landbruksvarer, noe som ligner på Trumps politikk. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på egne utfordringer og ikke la seg rive med av Trumps handlinger.
15 timer siden
Etter 100 dager i sin andre presidentperiode møter Donald Trump motstand på flere områder. Gründer og investor Hans D. Høeg vurderer situasjonen og Trumps endringer siden første periode.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap, og ser på konsekvensene av hans politikk både nasjonalt og internasjonalt. Den beskriver synkende oppslutningstall og økende uro blant republikanere, samtidig som Trumps utenrikspolitikk sår tvil om USAs allianser, spesielt i Europa. Elon Musks involvering i å endre det amerikanske statsapparatet skaper også bekymring for en potensiell konstitusjonell krise. Selv om Trump får anerkjennelse for å ha satt fokus på viktige samfunnsproblemer, kritiseres han for manglende strategi og en autoritær lederstil.
1 dag siden
En artikkel vurderer Donald Trumps lederskap og politikk kritisk. Forfatteren mener Trump er et symptom på USAs problemer, ikke årsaken.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
2 måneder siden
En artikkel omhandler USAs tidligere president Donald Trumps forhold til landets domstoler. Dommere har forsøkt å stanse flere av Trumps presidentordrer, noe som har ført til reaksjoner fra både visepresident JD Vance og Elon Musk. Vance oppfordrer Trump til å stå opp mot domstolene, mens Musk kritiserer rettsavgjørelser som hindrer effektivisering av offentlige midler. USA-ekspert Sofie Høgestøl mener at dersom Trump ikke respekterer rettsvesenet, kan det føre til en utvisking av maktfordelingen i USA. Samtidig har det vært store protester mot Trumps politikk, spesielt knyttet til immigrasjon.
1 dag siden
President Donald Trump markerer 100 dager i Det hvite hus. Artikkelen vurderer hans første periode ved makten og effekten på USA og verden.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at man må forstå Donald Trumps kommunikasjonsstil og forhandlingstaktikker, spesielt i forbindelse med hans uttalelser om Grønland. Det hevdes at Trump bruker forretningsstrategier der han ikke utelukker alternativer for å oppnå fordeler, og at hans uttalelser om Grønland bør tolkes som et ledd i forhandlinger, ikke som en direkte militær trussel. Artikkelen kritiserer norsk offentlighet for å reagere med sjokk og fordømmelse, og oppfordrer til å lære seg å kommunisere med Trump på hans premisser. Det påpekes også at utenriksminister Espen Barth Eides forsiktige reaksjon kan skape utfordringer i fremtiden. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til Trump, spesielt med tanke på Norges rolle som energinasjon.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps beslutning om å avslutte USAs arbeid med diversifisering, likestilling og inkludering (DEI) har påvirket store selskaper, som nå dropper sine mangfoldsmål. Kritikere mener DEI har gått for langt, mens EU står fast på sine verdier og rettigheter. I Norge anser arbeidstakere mangfold og inkludering som viktig, og det bør sees på som et risikoperspektiv snarere enn veldedighet. Spørsmålet er om man er avhengig av inkluderingsmål for å være inkluderende, og konklusjonen er at det hjelper.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utenrikspolitiske utspill og bekymringene de skaper. Trump varsler handelskriger, opprustning og en mer isolasjonistisk linje. Han kritiserer allierte, stiller spørsmål ved Natos relevans og truer med å trekke USA ut av internasjonale avtaler. Hans tilnærming til Ukraina-krigen er uklar, og hans krav til Nato-alliertes forsvarsbudsjetter er urealistiske. Artikkelen konkluderer med at Trumps uforutsigbarhet og impulsivitet er bekymringsfull i en tid med økt internasjonal spenning.
26 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av høye tollsatser og de negative konsekvensene dette kan ha for verdenshandelen. Trumps likegyldighet til potensielle prisstigninger i USA blir kritisert, og hans handlinger sammenlignes med mellomkrigstidens proteksjonisme. Jonas Gahr Støre kritiserer Trump for å undergrave USAs rolle som et åpent samfunn. Støre forsikrer at Norge er forberedt og vil søke å unngå negative konsekvenser fra EUs mottiltak. Artikkelen antyder at situasjonen aktualiserer debatten om norsk EU-medlemskap.
28 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps gjentatte forsøk på å få Grønland, og hvordan dette budskapet rettes mot ulike målgrupper. En kommunikasjonsekspert mener Trump primært appellerer til amerikanske velgere ved å fremstille Danmark som en motstander. En USA-ekspert argumenterer derimot for at Trump også snakker direkte til Danmark og Grønland, som begge har vetorett i saken. Trump-administrasjonen beskyldes for å skape et falskt narrativ om Grønland for å manipulere opinionen. USAs visepresident har uttalt at Danmark ikke har gjort en god nok jobb med å sikre Grønland, mens Trump selv er overbevist om at USA vil overta øya. Grønlands regjeringssjef avviser bestemt Trumps påstander og understreker Grønlands selvbestemmelsesrett.