Artikkelen argumenterer for at Norge raskt må etablere sterke relasjoner med Donald Trumps nye administrasjon. Det haster fordi Republikanerne har kontroll over både Det hvite hus og Kongressen, og initiativer må være i gang innen 2025 for å passere.
Norge har gode forhandlingskort med energiressurser, mineraler og strategisk plassering. Artikkelen foreslår at Norge bør posisjonere seg som en strategisk energipartner for USA og Canada, og at EU-medlemskap er et blindspor.
Det understrekes at statsminister Støre må prioritere fysiske møter med Trump og hans administrasjon for å sikre norske interesser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Norges passive tilnærming til handelsforhandlinger med USA under Trump, i kontrast til land som Australia som aktivt sikrer unntak fra tollmurer. Den argumenterer for at Norge har gode forutsetninger for å oppnå en gunstig handelsavtale, gitt landets handelsoverskudd, investeringer i USA og potensial for strategisk samarbeid innen energi og mineralressurser. Artikkelen oppfordrer statsminister Støre til å handle raskt og utnytte Norges posisjon før Trump mister flertallet i Kongressen, og understreker behovet for en offensiv strategi som forstår Trumps forhandlingsstil.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Norge har gode kort i den pågående handelskrigen og kan unngå negative konsekvenser ved å spille på sine styrker. Den kritiserer norske politikeres manglende handlekraft, med unntak av Sylvi Listhaug. Forfatteren foreslår å utnytte Norges handelsunderskudd med USA, forekomsten av sjeldne jordmineraler og posisjonen som Europas største energileverandør for å sikre gunstige avtaler. Artikkelen nevner også muligheten for å spille på USAs interesse for Grønland og å øke militære innkjøp fra USA for å styrke forhandlingsposisjonen.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at man må forstå Donald Trumps kommunikasjonsstil og forhandlingstaktikker, spesielt i forbindelse med hans uttalelser om Grønland. Det hevdes at Trump bruker forretningsstrategier der han ikke utelukker alternativer for å oppnå fordeler, og at hans uttalelser om Grønland bør tolkes som et ledd i forhandlinger, ikke som en direkte militær trussel. Artikkelen kritiserer norsk offentlighet for å reagere med sjokk og fordømmelse, og oppfordrer til å lære seg å kommunisere med Trump på hans premisser. Det påpekes også at utenriksminister Espen Barth Eides forsiktige reaksjon kan skape utfordringer i fremtiden. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til Trump, spesielt med tanke på Norges rolle som energinasjon.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges utfordringer i en tid der både Donald Trump i USA og Donald Tusk i EU vil ha stor innflytelse. Det understrekes at Norge er avhengig av et sterkt og konkurransedyktig Europa, spesielt med tanke på sikkerhet og økonomi. EØS-avtalen fremheves som sentral for Norges tilgang til det europeiske markedet, og det argumenteres for at Norge må være en aktiv deltaker i EU for å ivareta egne interesser. Det advares mot å bruke olje og gass som pressmiddel overfor EU, og det påpekes at handelen med EU er langt viktigere for Norge enn handelen med USA. Artikkelen konkluderer med at Norge må balansere forholdet til både Trump og Tusk i en krevende tid.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for mulige handelskrig med Trump og ønsker et tettere samarbeid med EU. Tidligere Frp-statsråd Ketil Solvik-Olsen er uenig i denne strategien. Han argumenterer for at Norge bør forhandle direkte med Trump, og mener Norge har ressurser som er viktige for USA, spesielt innen energi og mineraler. Solvik-Olsen foreslår at en norsk delegasjon med Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg reiser til USA for å inngå en handelsavtale. Han mener Norge er et lite land som raskt kan komme til enighet med USA, i motsetning til EU. Solvik-Olsen mener NHO mangler selvtillit når de ikke tror Norge kan forhandle direkte med Trump.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps første uke som president og hvordan man bør tolke hans uttalelser. Forfatteren argumenterer for at man ikke bør ta Trump bokstavelig, men heller se hans handlinger som en del av en forhandlingsstrategi. Det understrekes at det er viktig å ha gode kontakter i Trumps administrasjon for å forstå den faktiske politikken som utformes. Forfatteren mener Norge bør fokusere på å posisjonere seg for gode forhandlinger med USA, fremfor å la seg sjokkere av Trumps retorikk. Det påpekes at Trump er en selger og forhandler, og at det politiske håndverket utføres av andre i administrasjonen.
3 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre fremhevet nordområdene tidlig i sitt møte med Donald Trump. Artikkelen kritiserer norsk mediedekning for å ha oversett dette viktige poenget.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan endringer i USAs utenrikspolitikk under president Trump utfordrer Norges sikkerhetspolitiske situasjon. Den nye amerikanske administrasjonen skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser til Nato og Europa. Artikkelen argumenterer for at Norge må svare på denne utviklingen med rask opprustning, økt støtte til Ukraina, og aktiv deltakelse i europeisk samarbeid. Artikkelen understreker Norges avhengighet av USA, men fremhever behovet for at Europa finner sammen for å møte de nye sikkerhetsutfordringene.
5 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte nylig Donald Trump i Washington. Møtet kom i stand etter en utradisjonell strategi som involverte en SMS til et hemmelig nummer.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må innse at USA under Trump ikke lenger prioriterer det transatlantiske forholdet på samme måte som før. Den hevder at Norge må utvikle en ny forsvars- og sikkerhetspolitikk som fokuserer på europeisk selvstendighet og ivaretakelse av egne interesser. Artikkelen peker på at USA ikke vil bruke penger på å forsvare Europa, og at Norge bør vurdere å slutte seg til en europeisk forsvarsallianse med land som deler grunnleggende verdier. Den oppfordrer norske politikere og befolkningen til å erkjenne behovet for å tenke nytt om allianser.
18 dager siden
Artikkelen utforsker Norges strategiske posisjon i Arktis og hvordan norske myndigheter utnytter dette for å sikre fortsatt støtte fra USA, særlig under en potensiell ny Trump-administrasjon. Norske myndigheter bruker kart over Arktis for å fremheve viktigheten av samarbeidet, med henvisning til den korteste ruten mellom USA og Russland over Nordpolen. Samtidig uttrykkes det bekymring for risikoen ved å dele etterretningsdata med USA, gitt usikkerheten rundt amerikansk politikk og frykten for at sensitiv informasjon kan havne i gale hender. Artikkelen fremhever også Russlands militære aktivitet i Arktis og Norges rolle som en sentral etterretningspartner for NATO i nord.
1 dag siden
Et møte mellom Norges statsminister og USAs president under Donald Trump skapte stor usikkerhet. Artikkelen argumenterer for at Norge må tenke nytt om sin utenrikspolitikk i møte med en uforutsigbar alliert.
8 dager siden
Under møtet i Det hvite hus vil president Donald Trump trolig presse på for at Norge skal kjøpe fregatter fra USA, ifølge professor Tormod Heier ved Forsvarets høyskole. Han mener et slikt kjøp vil støtte amerikansk industri og teknologiutvikling, noe som ligger i Trumps mandat. Samtidig uttrykker professor Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo og Forsvarets høgskole tvil om at Norge vil velge amerikanske fregatter. Hun påpeker at et fregattkjøp krever et langsiktig og tett partnerskap, og at det tidligere var en fordel å være avhengig av USA, men at dette ikke nødvendigvis gjelder i dag.
5 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Møtet inkluderte både offentlige pressekonferanser og lukkede samtaler om viktige temaer.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende geopolitiske betydningen av kritiske mineraler, hvor Kina har en dominerende rolle. USA og EU ønsker å redusere sin avhengighet gjennom økt egenproduksjon. Donald Trump har signert en presidentordre for å fremskynde utvinningen i USA. I Norge venter Norsk Bergindustri på svar om økonomisk støtte for bærekraftig mineralutvinning. Utvinningen reiser spørsmål om miljøkonsekvenser, etiske arbeidsforhold og behovet for å flytte diskusjonen om mineralutvinning fra et lokalt til et globalt nivå.