En 22 år gammel konflikt om EUs regelverk for genmodifisert mat og fôr har igjen dukket opp i EØS-samarbeidet. EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic har tatt opp saken, som er den eldste uløste EU-loven i EØS.
Tidligere har Island bremset saken, men nå er det Senterpartiets skepsis til ny genteknologi som skaper utfordringer. Samtidig er det et stort etterslep av EØS-saker, med over 561 rettsakter som ikke er implementert.
Dette inkluderer flere saker som er over ti år gamle, som innskuddsgarantidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet. Konflikten om genmat kommer i tillegg til den pågående striden om EUs energidirektiver.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Et stort etterslep av EØS-saker skaper bekymring for Norges forhold til EU. Energiminister Terje Aasland frykter at hele EØS-avtalen kan stå i fare dersom ikke Norge får innlemmet de 624 sakene som ligger på vent. Sakene omhandler alt fra genmodifisert mat til energieffektivisering, og noen av dem er over 20 år gamle. Næringslivet er bekymret for at den trege innlemmingen av EU-lovverk skader forholdet til EU, mens regjeringen på sin side hevder å ha arvet et stort etterslep fra forrige regjering. Det jobbes nå med å ta igjen etterslepet for å sikre Norges del av avtalen.
3 måneder siden
En konflikt har oppstått i regjeringen mellom Ap og Sp angående implementeringen av tre EU-direktiver om energi. NHO mener konflikten er overdrevet og at direktivene ikke omhandler Acer eller økte strømpriser. Sp truer med å forlate regjeringen dersom direktivene blir innført. De aktuelle direktivene omhandler fornybar energi, bygningsenergi og energieffektivisering. NHO påpeker at Norge har et etterslep i implementeringen av EUs fornybardirektiv, noe som skaper problemer for blant annet flyselskaper. Venstre støtter direktivene og mener samarbeid med EU er viktig.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
En konflikt har oppstått mellom regjeringspartiene Ap og Sp angående EUs fjerde energimarkedspakke. NHO mener konflikten er en storm i et vannglass, da de aktuelle direktivene ikke omhandler Acer eller strømpriser. Sp er sterkt imot og truer med regjeringskrise, mens Venstre støtter direktivene. De tre aktuelle direktivene omhandler fornybar energi, bygningsenergi og energieffektivisering. NHO påpeker at Norge har et etterslep i implementeringen av EUs fornybardirektiv, noe som skaper problemer for blant annet flyselskaper.
2 måneder siden
Norge forsøker å bedre forholdet til EU etter at etterslepet av EØS-saker har skapt dårlig stemning. Statssekretær Maria Varteressian bruker Jens Stoltenbergs popularitet i Brussel for å blidgjøre EU-politikere og forsikre dem om at Norge nå prioriterer samarbeid. Regjeringen jobber med å ta igjen etterslepet innenfor områder som genmodifisering av mat, samtidig som de forsøker å navigere i spenningen rundt implementeringen av EUs Ren Energi-pakke. Frykten for å havne i en potensiell handelskrig mellom USA og EU understreker viktigheten av Norges integrasjon gjennom EØS-avtalen.
2 måneder siden
Norsk EU-politikk skaper forvirring i Brussel, hvor danske EU-politikere mener Norge sender blandede signaler om samarbeid. Regjeringskrisen og et stort etterslep i innføringen av EU-regelverk, særlig innen energi, har ført til reaksjoner. Kritikken går ut på at Norge driver med «cherrypicking» ved å velge direktiver de liker, samtidig som de garanterer «Norgespris» på strøm og ingen nye utenlandskabler. Dette kan føre til isolasjon, ifølge EU-politikere. Internasjonale medier har også omtalt situasjonen, og det spekuleres i om EU vil straffe Norge for manglende implementering.
3 måneder siden
En strid om EUs fjerde energipakke har ført til splid i den norske regjeringen, der Senterpartiet truer med å trekke seg dersom direktivene blir en del av EØS-avtalen. Resten av EU har praktisert regelverket siden 2019, og reagerer med sjokk og vantro på Norges motstand. Flere europeiske aktører kritiserer Norges innadvendte holdning, spesielt i lys av sikkerhetsutfordringer fra Russland og Kina. EU har lagt sterkt press på Norge, og gitt en frist til mai for å vise fremgang. EUs nye energikommissær planlegger samtaler med Norge for å sikre et godt samarbeid om energispørsmål.
3 måneder siden
En regjeringsstrid har oppstått i Norge angående EUs energidirektiver, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom direktivene blir innlemmet i EØS-avtalen. Denne konflikten har skapt sterke reaksjoner i EU, som anser Norges håndtering av energisamarbeidet som kortsiktig og potensielt farlig. EU har gitt Norge en frist til mai for å vise fremgang i saken, og den nye energikommissæren forventer et godt samarbeid med Norge. Fornybardirektivet har vært en sentral del av konflikten, med sterkt press fra EU for å få Norge til å innlemme det i EØS-avtalen.
3 måneder siden
Containere med amerikanske feltrasjoner har stått fast i norsk toll i nesten ett år på grunn av manglende overholdelse av EUs importregler. Dette har ført til en diplomatisk protest fra USA, som antyder at de kan redusere sin øvingsaktivitet i Norge. Striden skyldes strenge EU-regler for import av matvarer fra land utenfor EØS, som også har rammet britiske forsyninger etter Brexit. Mattilsynet viser til EØS-avtalen som årsak til de strenge kravene, mens Høyre kritiserer regjeringen for manglende handling og varsler etterspill i Stortinget. Saken har skapt frustrasjon blant allierte og reiser spørsmål om byråkratiets innvirkning på militært samarbeid.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth-Eide (Ap) ønsker raskt å innføre EUs direktiv om genmodifisert mat i Norge. Direktivet fra 2003 har ligget på vent, men etter Senterpartiets avgang prioriteres saken. Norge er i dialog med Island via EØS-komiteen for å få gjennomført direktivet. Mattilsynet har godkjent ett genmodifisert produkt for bruk i fiskefôr, men ingen genmodifiserte matvarer er godkjent for konsum.
3 måneder siden
En energikonflikt i regjeringen tilspisser seg, der Senterpartiet vurderer å trekke seg på grunn av uenighet om EUs energipakke. Senterpartiveteran Per Olaf Lundteigen ser ingen løsning på konflikten, og mener at statsminister Støre står fast på EUs regler. Senterpartiet frykter at innføring av deler av energipakken vil føre til at hele pakken blir innført. Statsminister Støre ønsker å fortsette samarbeidet med Senterpartiet, men er taus om mulige løsninger. Energiminister Aasland mener det er mulig å finne en løsning, men vil ikke konkretisere den. Senterpartiet har kalt inn til ekstraordinært møte i stortingsgruppa for å diskutere situasjonen.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Ap og Sp er i en konflikt om innføring av tre omstridte EU-direktiver. Ap står fast på sitt krav om å innføre direktivene, mens Sp truer med å forlate regjeringen dersom det skjer. Det jobbes med å finne en løsning, og en arbeidsgruppe med fagfolk er satt ned for å bistå. Statsminister Støre understreker viktigheten av et godt forhold til EU, mens Sp frykter tap av norsk kontroll. Senterpartiet ønsker å utsette saken til etter valget, noe Støre avviser. Støre bekrefter at det jobbes med flere spørsmål om strøm- og energisystemet enn de tre omstridte direktivene.
3 måneder siden
Regjeringen er i en intern konflikt om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet truer med å forlate regjeringen fordi de mener at Arbeiderpartiet legger opp til en for sterk tilknytning til EUs kraftmarked. Arbeiderpartiet ønsker å innføre EU-regler for å unngå konflikt med EU, spesielt i en tid med geopolitisk usikkerhet, og for å sikre handelsavtaler. Senterpartiet frykter at de nye reglene bare er begynnelsen på en rekke EU-direktiver som vil svekke norsk suverenitet over kraftmarkedet. Det er flere mulige utfall av striden, inkludert at Senterpartiet forlater regjeringen, at Arbeiderpartiet utsetter behandlingen av reglene, eller at partene inngår et kompromiss. De første direktivene som skal behandles omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den vanskelige situasjonen Støre-regjeringen står i vedrørende EUs regelverk for ren energi. Regelverket berører flere områder, som energisparing, kommunenes handlingsrom og nasjonal energipolitikk. Arbeiderpartiet ønsker en rask tilslutning, mens Senterpartiet truer med å forlate regjeringen. EU presser på for en avklaring, spesielt med tanke på potensiell handelskrig med USA. Saken har også skapt intern splid i Arbeiderpartiet og utfordrer Støres lederposisjon. Energipolitikken er en risikabel sak for regjeringen, og det er en frykt for å tape valg på dette. Regjeringen jobber også med å redusere etterslepet av EU-regler som skal inn i norsk lovverk.
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland avviser å utsette de omstridte EU-direktivene til etter valget, og mener motstandere sprer feilinformasjon. Han understreker at direktivene ikke vil påvirke strømpriser eller norsk suverenitet, og at bygningsdirektivet fra 2018 ikke medfører nye krav for boligeiere. Aasland kritiserer Senterungdommen for å hevde at direktivene vil gi store regninger for isolering av gamle hus. Regjeringen jobber med å finne en løsning på konflikten, men det er ingen intern frist satt. Senterpartiet er sterkt imot direktivene, noe som setter regjeringssamarbeidet på prøve.