Debatten om turgåeres bruk av skiløyper har blusset opp igjen, med frustrerte skiløpere som opplever at fotgjengere tar seg til rette i løypene. Skiforeningen understreker at skiløypene er primært for skiløpere, men at allemannsretten gjelder.
De anbefaler turgåere å benytte egne turstier og brøytede veier i marka. Både Skiforeningen og DNT oppfordrer alle til å vise hensyn og bruke sunn fornuft i møte med andre i naturen.
Diskusjonen dukker opp årlig, og det understrekes at turgåere bør vise hensyn til skiløpere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at preparerte skiløyper kun er for skiløpere, og at turgåere som går i løypene skaper problemer. Det påpekes at fotgjengere ødelegger sporene, skaper farlige situasjoner for skiløpere, og viser mangel på respekt for de som preparerer løypene. Det understrekes at det finnes mange andre steder for turgåere å ferdes i naturen, og at skiløypene bør forbeholdes skiløpere.
3 måneder siden
Debatten om hvem som har rett til å bruke skiløyper fortsetter, og nå engasjerer også svenske langrennsløpere seg. Ebba Andersson mener det er idiotisk at turgåere uten ski går i skiløyper, og at de heller bør bruke andre veier. Johanna Hagström er enig og lurer på hvorfor turgåere må gå i skisporene. Moa Ilar har opplevd flere tilfeller av folk som ødelegger løyper, inkludert en gang da hun møtte på en hest i skiløypa. Hun mener det handler om kunnskap og at skiløyper er for folk med ski. Diskusjonen om skiløypebruk er ikke unik for Norge.
3 måneder siden
En skiløper opplevde en konfrontasjon med en turgåer i en skiløype, der turgåeren gikk uten ski og kritiserte skiløperen for å bruke midttraséen. Skiløperen påpeker at problemet ikke er hunder, men turgåere som ødelegger løypene med sko. Han argumenterer for at skiløypene er for skiløpere og ber turgåere om å holde seg utenfor sporene, og heller bruke turstier. Han sammenligner situasjonen med å gå på en fotballbane under trening, og uttrykker frustrasjon over konflikten mellom skiløpere og turgåere.
4 måneder siden
Debatten om Tour de Ski fortsetter, med ulike meninger om konseptets fremtid. Noen mener touren bør legges ned, mens andre ønsker fornyelse med tøffere løyper og flere land. Johannes Høsflot Klæbo foreslår å starte touren tidligere, til og med på julaften, noe Therese Johaug avviser. Til tross for kritikken, er det høy deltakelse i årets tour, noe som tyder på at utøverne fortsatt ser verdien i den. Norske ski-politikere ønsker flere land i touren, men møter utfordringer med å finne arrangører. Det jobbes kontinuerlig med å utvikle touren.
3 måneder siden
En fastboende i et vinterområde forteller at de går i utkanten av skiløypene fordi gangstiene er glatte og farlige. De opplever at skiløpere forventer at de skal vike, men mener at de har like stor rett til å bruke naturen. De understreker at de ikke forsøpler og plukker opp etter hunden sin. Forfatteren mener at allemannsretten gjelder også om vinteren og kritiserer de som tror de eier naturen fordi de har hytte eller leier overnatting.
4 måneder siden
Viaplays avgjørelse om å vise Tour de Ski bak betalingsmur har skapt reaksjoner blant norske langrennsløpere. Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes uttrykker sterk misnøye og mener det skader sporten. Samtidig melder Viaplay om rekordhøye seertall på sine digitale plattformer og V Sport 1. Sportssjef Kristian Oma forklarer at endringen er gjort for å samle sportsrettighetene på Viaplay. Harald Østberg Amundsen er enig i at det burde vært på en åpen kanal, men er opptatt av å hjelpe seerne å finne frem. Han ligger på 8. plass i sammendraget før den 3. etappen.
1 måned siden
I Lyngen fortsetter skiturister å ankomme fjellet til tross for et nylig skred der en kvinne er savnet. Guider understreker viktigheten av sikkerhetsutstyr og vurdering av skredfare, mens lokale beboere er bekymret for turistenes manglende respekt for naturen og risikoen. Politiet har begynt å informere turister om skredfare på engelsk. Kommunen opprettholder forhøyet beredskap i påvente av helgen med mildvær og vedvarende skredfare. Noen turister er bevisste risikoen og er villige til å snu om forholdene er for dårlige.
3 måneder siden
Norske alpinister er frustrerte over at tv-seere i Norge ikke får sett rennene i Kitzbühel og Schladming, da ingen norske aktører har kjøpt rettighetene til FIS-rennene i Østerrike. Dette skaper bekymring for sponsoreksponering og sportens popularitet. Alpinistene understreker at det er viktig å finne en løsning for fremtidige sesonger. Selv om det ikke sendes fra disse rennene, vil alpin-VM i Saalbach bli sendt på Viaplay. Fredrik Møller er ute av helgens renn etter en skade.
16 dager siden
Artikkelen omhandler stor pågang av skiturister på Sognefjellet grunnet gode snøforhold, noe som kontrasteres av parkeringskaos på Valdresflye. Samtidig har Astrid Øyre Slind reagert kraftig på at kvinnenes langdistanse i Janteloppet ble avlyst, og premiepengene redusert. Petter Northug får kritikk for sin håndtering av saken, og Petter Skinstad slakter Northugs svar og beskylder Janteloppet for kjønnsdiskriminering.
3 måneder siden
Kathinka Christensen Sandvold er frustrert over å finne hundebæsjer i skiløypene ved Nordkisa. Hun fant flere ruker i og rundt løypene, og mener det er uakseptabelt at hundeeiere ikke plukker opp etter sine dyr. Hun understreker at dette er et ansvar hundeeiere har, og at det er viktig for å opprettholde et godt forhold mellom hundeeiere og andre skiløpere. Christensen Sandvold påpeker også at det kan være ubehagelig og uhygienisk for skiløpere å falle i hundemøkk. Hun foreslår at hundeeiere varmer opp hundene på parkeringsplassen før de går inn i løypene, for å redusere problemet.
2 måneder siden
Stor-Elvdal kommune vedtok å ikke bygge en 28 kilometer lang snøskuterløype. Gabriel Hesjadalen fra Venstre var en av politikerne som argumenterte mot, og mener at naturen vant over menneskelig egoisme. Argumentene for løypa var at den ville gjøre naturen mer tilgjengelig for de som ikke går på ski, eldre og funksjonshemmede, og at det ville være strenge regler for bruk. Det finnes nesten ti tusen kilometer med snøskuterløyper i Norge, men Hesjadalen mener fylket og staten bør ta større kontroll over avgjørelsene om hvor det skal være løyper.
4 måneder siden
NAF hevder at konfliktnivået mellom syklister og bilister øker, spesielt i byer med høy trafikktetthet. De opplever en hardere tone i trafikken og på nett. En forsker ved Transportøkonomisk institutt mener derimot at konfliktnivået var høyere for ti år siden, da treningssykling ble populært. En MDG-politiker og syklist mener konfliktene har blitt dempet. Flere oppfordrer til å veksle mellom transportformer for å øke forståelsen for hverandre. Dårlig kommunikasjon i trafikken bidrar til irritasjon, og det oppfordres til å bruke tegn og være oppmerksom på andre.
1 måned siden
Flere skiutøvere reagerer negativt på at femmila er tatt ut av programmet under verdenscupen i Holmenkollen. De mener femmila er en viktig del av Holmenkollen-tradisjonen og appellerer til «folkesjelen». Avgjørelsen er tatt på bakgrunn av tidligere års lave deltakelse, da rennet har ligget tett opp mot andre mesterskap. Noen utøvere mener de selv må ta ansvar for å prioritere femmila høyere. Renndirektøren i FIS jobber for å få femmila tilbake til Holmenkollen neste år. I år består programmet av 20 km klassisk og 10 km skøyting, med en løype begrenset til stadionområdet på grunn av snømangel.
3 måneder siden
En turgåer i Tromsø opplevde å få bilen sin tilgriset med egg etter en skitur ved Skittentinden. Hendelsen har skapt reaksjoner i sosiale medier og reiser spørsmål om konflikter knyttet til den økende turismen i regionen. Kvinnen selv var mer overrasket enn sint, men understreker at det er irriterende. Reiselivsaktører i Tromsø uttrykker bekymring over de negative konsekvensene av turistveksten og etterlyser bedre tilrettelegging av infrastruktur, som parkeringsplasser, for å redusere konfliktnivået mellom lokalbefolkning og besøkende. De understreker også viktigheten av god informasjon til turister for å minimere belastningen på lokalsamfunnet.
16 dager siden
Påsketurister skaper trafikale problemer på Hardangervidda ved å parkere ulovlig. Vegtrafikksentralen melder om biler parkert på begge sider av veien ved Ørteren, noe som fører til trangt veibane. Bilbergingsselskapene har allerede hatt mange oppdrag med feilparkerte biler og oppfordrer folk til å parkere hensynsfullt og bruke sunn fornuft, spesielt med tanke på fremkommeligheten for tungtransport og brøytebiler. Det er vanskelig å få tak i bileiere som er langt oppe på fjellet.