Den norske TV-mannen Bjørn Hallstrøm avslører at han jobbet som agent for CIA på 80- og 90-tallet. Han brukte sin rolle som TV-produsent til å reise verden rundt, ofte med tenåringer som programledere. Disse ungdommene ble tatt med til farlige steder som Libya, Cuba og Colombia, der de blant annet var vitne til kokainproduksjon og ble tilbudt å smake på kokainpasta.
Hallstrøm hevder at CIA finansierte prosjektene hans for å samle informasjon. Etter CIA-tiden skal han ha jobbet for Mossad og MI6.
Dokumenter og vitnesbyrd støtter deler av historien, men ikke alle påstander er bekreftet. Flere av ungdommene som var med på reisene, uttrykker i dag sinne og sjokk over å ha blitt brukt som brikker i et etterretningsspill.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
26 dager siden
Nylig frigitte dokumenter avslører at CIA rekrutterte norske sjøfolk som agenter for å spionere mot Cuba under den kalde krigen. Dette skjedde i samarbeid med norsk etterretning, som ga sjøfolkene instruksjoner før og etter deres anløp til cubanske havner. Dokumentene indikerer at Norge var blant landene som bidro med agenter til CIAs hemmelige operasjoner mot Fidel Castros regime. Historiker Hans Olav Lahlum uttaler at han ikke var kjent med disse opplysningene, men understreker at det er usikkert om nordmenn hadde en permanent rolle som agenter på Cuba.
4 måneder siden
En norsk mann i 20-årene, tidligere sikkerhetsvakt ved USAs ambassade i Oslo, er siktet for spionasje. Han skal selv ha kontaktet Russlands og Irans ambassader, angivelig opprørt over USAs politikk i Gaza. Han har erkjent å ha delt informasjon, inkludert bilder, navn og adresser til ambassadeansatte, men nekter straffskyld. PST mener informasjonen, selv om den delvis var offentlig tilgjengelig, utgjør en hemmelighet og potensielt truer amerikanske sikkerhetsinteresser. Mannen skal ha fått løfter om økonomisk kompensasjon og oppholdt seg i Serbia i forbindelse med etterretningsvirksomheten. Han har forklart at han ønsket å trekke seg, men fryktet russisk etterretning.
28 dager siden
En ny podkastserie utforsker historien om «Pål», en tenåring som eksperimenterte med heroin uten at foreldrene visste noe. Journalisten Torgeir Krokfjord oppdaget «Pål»s detaljerte beskrivelser av sine opplevelser på et chatteforum og lagde en reportasje sammen med foreldrene hans. Nå har Svarttrost produsert en podkast om saken, der målet er å belyse de skjulte sidene ved rusmisbruk og hjelpe andre familier i lignende situasjoner. Foreldrene håper åpenheten rundt «Pål»s historie kan bidra til å redusere skam og skyldfølelse knyttet til rus.
2 måneder siden
En kartlegging fra NRK viser at minst 11 svenske tenåringer er hyret inn for å begå alvorlige draps- og voldsoppdrag i Norge. Disse ungdommene, noen under kriminell lavalder, rekrutteres av kriminelle nettverk som en del av en 'gig-økonomi' der de utfører oppdrag mot betaling. En far forteller om sin sønns vei inn i kriminalitet, til tross for en tilsynelatende normal oppvekst. Han beskriver hvordan sønnen ble lokket av en kriminell livsstil med dyre klær og status. Forskere peker på at svenske ungdommer er mer villige til å utføre voldshandlinger enn ungdommer i nabolandene, og at dette kan skyldes et ønske om å oppnå respekt og anerkjennelse i det kriminelle miljøet. De unge kriminelle kommer fra ulike sosioøkonomiske bakgrunner, og mange har problemer med skole og rus.
1 måned siden
En 27 år gammel mann, siktet for spionasje til fordel for Russland og Iran, har identifisert en russisk agent under etterforskningen. Dette fremgår av en kjennelse fra Oslo tingrett i forbindelse med forlengelse av varetektsfengslingen. Mannen er siktet for grov etterretningsvirksomhet og avsløring av statshemmeligheter, og har erkjent å ha samlet inn og delt informasjon. Han skal ha jobbet ved USAs ambassade i Oslo og kontaktet ambassadene til Russland og Iran i protest mot USAs støtte til Israel. Han innrømmer å ha gitt informasjon om besøkende, kjøretøy og diplomaters adresser, mot løfte om økonomisk kompensasjon.
1 dag siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gir innsyn i etterforskningen mot den spionsiktede gjesteforskeren Mikhail Mikusjin. Nye detaljer avslører hvordan PST mener de knyttet ham til russisk etterretning.
4 måneder siden
Nicolay Ramm, kjent fra NRK-programmet «Helt Ramme sporter», forteller at han har blitt mer redd etter å ha blitt far. Han har tidligere reist verden rundt og testet farlige sporter, men nå påvirker hensynet til familien hans avgjørelsene. Produksjonen i NRK har også fokus på sikkerhet og vurderer sportene etter faregrad. En italiensk middelaldersk ballsport ble vurdert som for farlig. Tredje sesong av programmet slippes nå, men det er usikkert om det blir en fjerde sesong. Ramm er usikker på om han vil fortsette, da han vet at en ny sesong må være enda farligere.
1 måned siden
Deltakere i TV 2-programmet «Boksen» reagerer på programleder Mads Hansens provoserende lederstil. Espen Fiveland kalte Hansen en sadist etter en episode med hunder, mens Katarina Flatland måtte jobbe med sin aggresjon. Hansen selv bekrefter at han trives i rollen som den som provoserer og tar imot kritikk. Finalen av programmet inkluderte en oppgave hvor deltakerne klatret opp i en vindmølle, noe som angivelig er første gang sivile har fått tillatelse til.
1 måned siden
I et intervju med Nettavisen åpner Jon Hartvig Børrestad seg om sin turbulente oppvekst preget av vold, og hvordan dette har formet ham som person og far. Han forteller om utfordringene ved å være en offentlig person, inkludert trusler, rykter og ubehagelige opplevelser knyttet til sin TV-karriere. Børrestad reflekterer også over sin tid i TV 2, den direkte kulturen og møtet med markante personligheter som Davy Wathne. Han er nå aktuell med både Eliteserien og «Spillet», og forteller om datterens rolle i hans beslutning om å delta i sistnevnte. Etter en skilsmisse er han singel, men fokuserer på papparollen og trives med jobben.
3 måneder siden
En ny bok, skrevet av TV 2-journalister, avslører detaljer om politiets bruk av en hemmelig agent i etterforskningen av Elisabeth Aaslie, som ble dømt for to drap. Agenten, under dekknavnet Anna Andersen, infiltrerte Aaslies innerste krets over flere år. Boken beskriver blant annet en tur til Oslo der agenten og Aaslie besøkte flere barer, men lydopptaket fra den siste timen av dagen mangler. Forfatterne har hatt samtaler med Aaslie og gått gjennom politirapporter, og avdekker også at samtaler om å bytte ut innhold i vitaminkapsler med sovemedisin var et viktig bevis i rettssaken. Bruken av hemmelige agenter er en omstridt metode, og politiet har ikke svart på spørsmål om den manglende lydopptaket.
1 måned siden
Leif Einar Lothe og datteren Ida Lothe er deltakere i den nye realityserien «Først til verdens ende». Serien følger deltakerpar som reiser fra Afrika til Norge uten moderne hjelpemidler. I et intervju med TV 2 forteller Lothepus og datteren om deres første tur sammen på 15 år, en opplevelse de begge beskriver som positiv. Lothepus reflekterer over sin rolle som far og innrømmer at han har vært mye borte fra familien på grunn av jobb. Ida beskriver seg som en «pappadalt» og uttrykker forståelse for farens prioriteringer.
1 dag siden
Deltakere i TV 2-programmet «Spillet» forteller om tilgang på alkohol under innspilling. Flere deltakere diskuterer hvordan alkoholen påvirket dem.
1 måned siden
En 27 år gammel mann, siktet for spionasje til fordel for Russland og Iran, har identifisert en russisk agent under etterforskningen. Dette fremgår av en kjennelse fra Oslo tingrett, hvor varetektsfengslingen hans forlenges med fire uker. Mannen er siktet for grov etterretningsvirksomhet og avsløring av statshemmeligheter, og har erkjent å ha delt informasjon med fremmede makter. Han skal ha jobbet ved USAs ambassade og kontaktet ambassadene til Russland og Iran på grunn av USAs støtte til Israel. Han innrømmer å ha gitt informasjon om besøkende, kjøretøy og diplomater, og ble lovet betaling for dette.
4 måneder siden
En norsk 27-åring ble i juni pågrepet i Norge etter en spansk arrestordre, mistenkt for å være del av en internasjonal kokainsmuglerliga. Han ble overlevert til Spania i juli og har sittet fengslet uten forsvarer i over fire måneder. Familien hevder at hans menneskerettigheter er krenket, blant annet ved manglende tilgang til advokat og informasjon om siktelsen. Spanske myndigheter avviser påstandene og hevder at rettighetene hans er ivaretatt. Faren har brukt store summer fra pensjonskontoen for å hyre en privat advokat, som nå bistår sønnen. Norske myndigheter har også undersøkt saken, men legger til grunn at Spania respekterer internasjonale avtaler.
8 dager siden
NRK-programmet «Debatten» tok tirsdag opp temaet ulovlige utenlandsadopsjoner, med økt oppmerksomhet de siste årene. Programleder Fredrik Solvang delte sin personlige historie om adopsjon fra Sør-Korea, hvor hans biologiske far ikke hadde til hensikt å adoptere ham bort permanent. Solvang fortalte om familiens ødeleggelse og viste tydelige følelser under sendingen. Skuespiller Uma Feed, som har opplevd bortføring og menneskehandel, deltok og understreket viktigheten av at NRK tar opp denne statskritiske debatten. Hun stevner staten for å få vurdert om hun er utsatt for menneskerettighetsbrudd. Tidligere barne- og familieminister Kjersti Toppe kommenterte en granskning som avdekket alvorlige mangler i norske myndigheters håndtering av adopsjoner fra Colombia og Ecuador, med risiko for press og feil i prosessene. Debatten belyste både personlige historier og systematiske utfordringer knyttet til utenlandsadopsjoner i Norge.