En CNN-reportasje om løslatelsen av en syrisk fange har skapt kontrovers. Mannen, som presenterte seg som en sivil fange ved navn Adel Ghurban, ble funnet i et hemmelig fengsel i Damaskus.
Lokale innbyggere og faktasjekkere hevder imidlertid at mannen i virkeligheten er Salama Mohammad Salama, en etterretningsoffiser for Assad-regimet. CNN har lagt til en advarsel om at de kan ha blitt lurt, og bekrefter at ansiktsgjenkjenning viser høy likhet mellom mannen og et bilde av en offiser.
Mannen er ikke lokalisert etter løslatelsen, og CNN undersøker saken videre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
CNN filmet en angivelig redningsaksjon av en fange i et hemmelig fengsel i Damaskus. Mannen, som hevdet å være en sivil ved navn Adel Ghurbal, ble «frigjort» av CNN-teamet. Faktasjekkere og lokale innbyggere hevder imidlertid at mannen i virkeligheten er en etterretningsoffiser ved navn Salama Mohammad Salama, også kjent som Abu Hamza. Han skal ha jobbet for Assad-regimet og vært involvert i utpressing, tortur og drap på sivile. CNN har erkjent at de ser ut til å ha blitt lurt og at mannen sannsynligvis har oppgitt falsk identitet. Mannen ble overlevert til Røde Halvmåne, men hans nåværende oppholdssted er ukjent.
4 måneder siden
En CNN-reportasje fra et syrisk fengsel, der de fant en mann i en låst celle, har blitt møtt med skepsis fra syriske faktasjekkere. Mannen, som CNN identifiserte som en sivil fange, kan i virkeligheten være en beryktet torturist ved navn Salma Mohammad Salama, også kjent som Abu Hamza. Faktasjekkere reagerte på mannens gode helse, og hans tilsynelatende manglende reaksjon på dagslys. Lokale innbyggere hevder at mannen var involvert i militæroperasjoner under Assad og torturerte folk. CNN har bekreftet at de har fått tilgang til et bilde som tyder på at mannen har vært offiser under Assad. Mannen ble kjørt til slektninger av Syrisk Røde Halvmåne.
4 måneder siden
En CNN-korrespondent intervjuet en mann i et syrisk fengsel som hevdet å ha vært fengslet i tre måneder. Syriske faktasjekkere mistenker imidlertid at mannen kan ha vært en etterretningsoffiser for Assad-regimet. Mannen fremsto som velstelt og uten tegn til tortur, noe som skaper tvil om hans historie. Han skal også ha vekslet mellom å være redd og rolig, noe som forsterker mistanken. Ifølge lokale kilder kan mannen ha blitt pågrepet nylig i en konflikt med en høyere offiser. CNN undersøker saken videre.
4 måneder siden
Etter at opprørere tok kontroll over Assads fengsler i Damaskus, har hundrevis av fanger blitt funnet i elendig forfatning, og mange døde er hentet ut. På et sykehus i Damaskus strømmer pårørende til for å finne savnede slektninger. En ung mann, Ahmed, er blant de overlevende, men hans identitet og historie er ukjent. En annen fange, Ibrahim, ble identifisert av familien etter å ha vært savnet siden 2018. Mange tidligere fanger er mentalt nedbrutt, mens pårørende leter etter kjennetegn blant døde kropper i sykehusets likhus. Sednaya-fengselet, kjent for tortur og massehenrettelser, er sentralt i funnene.
4 måneder siden
En tidligere fange, Yasser al-Jihadi, forteller om grusom behandling i et syrisk fengsel, der en fengselslege beskrives som verre enn president Assad. Mange leter etter savnede slektninger i det beryktede fengselet, mens en jusstudent forsøker å samle bevis på overgrep. Det er rapportert om hemmelige underjordiske celler, men søk har ikke gitt resultater. Menneskerettighetsorganisasjoner har tidligere dokumentert tortur og massehenrettelser i syriske fengsler, og en militæravhopper har smuglet ut bilder som viser overgrep.
4 måneder siden
Mazen al-Hamada, en kjent syrisk fange og torturoffer, ble funnet død i et militærsykehus i Damaskus. Han ble drept bare dager før Assad-regimet falt. Al-Hamada hadde tidligere flyktet fra Syria og fortalt om torturen han opplevde i fengsel. Han returnerte til Syria i 2020, ble pågrepet og forsvant igjen. Broren hans mener regimet drepte ham for å hindre at han vitnet om overgrepene. Liket hans ble funnet sammen med andre fanger, og bar preg av mishandling. Al-Hamada var en viktig stemme i dokumentaren «Syria’s Disappeared» og en sentral figur i kampen for menneskerettigheter i Syria.
4 måneder siden
Mazen Alhamada, en syrisk aktivist kjent for sin kamp mot regimets overgrep, ble fengslet i 2012 for å smugle morsmelkerstatning til beleirede områder. Under fengslingen ble han utsatt for omfattende tortur og tvunget til å tilstå forbrytelser han ikke hadde begått. Etter løslatelsen i 2014 søkte han asyl i Nederland, men returnerte til Syria i 2020 etter løfter om amnesti. Han ble pågrepet ved ankomst og forsvant. Etter regimets fall i 2024 ble liket hans funnet i Sednaya-fengselet, sammen med flere andre ofre. Hans historie har blitt et symbol på regimets brutalitet og har skapt sterke reaksjoner internasjonalt.
4 måneder siden
Syriske opprørere, ledet av Ahmed al-Sharaa og gruppen Hayat Tahir al-Sham (HTS), har tatt kontroll over Damaskus og avsatt president Bashar al-Assad etter 24 år ved makten. Opprørerne utlover dusør for informasjon om militær- og etterretningsoffiserer som har vært involvert i tortur og krigsforbrytelser. FN advarer om at Syria står ved et veiskille, med behov for å beskytte sivile, nedtrappe konflikter og sikre en inkluderende maktoverføring. Samtidig er det funnet 40 torturofre på et sykehus nær Damaskus, noe som understreker alvoret i situasjonen. Byen preges av ro, men usikkerhet råder.
4 måneder siden
NRK har besøkt det beryktede Sednaya-fengselet i Syria, også kjent som «Slaktarhuset», der tidligere innsatte forteller om brutal vold og tortur. Fengselet ble drevet av Assad-regimet frem til opprørsgrupper veltet diktatoren. Det antas at over 30 000 fanger har blitt drept der siden starten av borgerkrigen. Etter regimets fall har mange familier søkt etter sine savnede slektninger i fengselet, men funnet tomme celler. Søk etter fanger i skjulte rom har vært uten resultat. Mange familier venter fortsatt på svar om hva som har skjedd med deres kjære.
4 måneder siden
Amerikaneren Travis Timmerman forsvant i Budapest i mai og ble funnet i et beryktet syrisk fengsel seks måneder senere. Han var på pilegrimsreise i grenseområdet mellom Libanon og Syria da han ble pågrepet av grensevakter. Timmerman forteller at han ble behandlet bra av fengselsvaktene, men hørte daglig tortur av andre fanger, hovedsakelig unge menn. Familien hans uttrykker stor lettelse over at han er funnet i live og ser frem til å få ham hjem. De er overrasket over at han valgte å reise til Syria.
2 måneder siden
Forsvareren til «Vestlandsmannen» kritiserer TV 2s dokumentarserie «Norge bak fasaden» for å gi et feilaktig bilde av etterforskningen. Mannen ble pågrepet etter at TV 2 varslet politiet om hans uttalelser om å drepe et barn. Han ble løslatt etter fire uker i varetekt da mistanken mot ham ble svekket. Politiet har ikke funnet bevis for at mannen har utført handlinger som samsvarer med hans uttalelser. Forsvareren mener TV 2 burde vært tydeligere på at politiet ikke har funnet noen død person knyttet til saken. TV 2s programredaktør mener de har fulgt loven om avvergingsplikt og gitt mannen mulighet til å svare på påstander.
4 måneder siden
Etter at Assad-regimet falt, ble fanger ved Sednaya-fengselet frigitt, og etterlot seg dokumenter som avslører grusomme detaljer om tortur og henrettelser. Sivile leter etter savnede i fengselet og i dokumentene, mens Amnesty International bekrefter at funnene stemmer overens med tidligere rapporter. Det er funnet lister over henrettelser, og det avsløres at ukentlige massehenrettelser, kalt «fester», fant sted. Dokumentene er viktige for å holde ansvarlige for overgrepene og for å gi svar til familiene til de savnede. Det gjenstår fortsatt mye arbeid med å dokumentere grusomhetene.
2 måneder siden
En mann fra Rogaland, kjent som «Vestlandsmannen», er siktet for å ha sagt at han skulle avlive et barn med funksjonsnedsettelse i TV 2-programmet «Norge bak fasaden». Mannen fortalte under falsk identitet til en journalist at han hadde planer om å avlive flere personer, men angrer nå på uttalelsene. Han hevder han visste at journalisten var undercover. Politiet har etterforsket saken og mener mistanken mot mannen er svekket. Advokaten hans forventer at saken blir henlagt. Journalisten sier det var vanskelig å vurdere om det mannen sa var sant.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker muligheten for å simulere sykdom for å unngå fengselsstraff, med fokus på Eirik Jensens sak. Jensen er midlertidig løslatt på grunn av sykdom, men det stilles spørsmål ved om dette er et skuespill. Psykolog Pål Grøndahl bekrefter at det er mulig å lure fagfolk fordi vurderingene baseres på klinisk skjønn. Han forteller at han selv har blitt lurt. Jensens advokat avviser påstandene om skuespill. Svein Øverland fra Nasjonal enhet for rettspsykiatrisk sakkyndighet påpeker at det er vanskeligere å lure flere fagpersoner.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensens forsøk på løslatelse fra fengsel, der han engasjerte psykiatere som diagnostiserte ham med en alvorlig psykisk lidelse. Hans samboer kontaktet fengselsledelsen grunnet bekymring for hans helse. Kriminalomsorgen engasjerte deretter egne eksperter, som bekreftet diagnosen, men samtidig åpnet for muligheten for simulering av sykdom. Jensen soner en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikainnførsel, etter tidligere å ha blitt løslatt. Hans advokat avviser påstander om simulering og understreker legenes konklusjoner.