Nylig frigitte dokumenter avslører at CIA rekrutterte norske sjøfolk som agenter for å spionere mot Cuba under den kalde krigen. Dette skjedde i samarbeid med norsk etterretning, som ga sjøfolkene instruksjoner før og etter deres anløp til cubanske havner.
Dokumentene indikerer at Norge var blant landene som bidro med agenter til CIAs hemmelige operasjoner mot Fidel Castros regime.
Historiker Hans Olav Lahlum uttaler at han ikke var kjent med disse opplysningene, men understreker at det er usikkert om nordmenn hadde en permanent rolle som agenter på Cuba.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny bok avslører hvordan russiske Spetsnaz-styrker planla angrep mot mål i Norge under den kalde krigen. Froskemenn fra Murmansk ble trent i fjellklatring for å operere i norske fjorder. Mål inkluderte lyttestasjoner, havner og olje- og gassinstallasjoner. En arbeidsgruppe kartla sårbar infrastruktur i Nordsjøen i 1974. Spetsnaz skulle også ødelegge utskytningsramper for taktiske atomvåpen. Informasjon om styrkene ble kjent gjennom en avhopper på 1980-tallet. Regjeringen har nylig uttalt at beredskapen må styrkes i Norge, og peker på økt trussel fra russisk etterretning.
3 måneder siden
Den norske TV-mannen Bjørn Hallstrøm avslører at han jobbet som agent for CIA på 80- og 90-tallet. Han brukte sin rolle som TV-produsent til å reise verden rundt, ofte med tenåringer som programledere. Disse ungdommene ble tatt med til farlige steder som Libya, Cuba og Colombia, der de blant annet var vitne til kokainproduksjon og ble tilbudt å smake på kokainpasta. Hallstrøm hevder at CIA finansierte prosjektene hans for å samle informasjon. Etter CIA-tiden skal han ha jobbet for Mossad og MI6. Dokumenter og vitnesbyrd støtter deler av historien, men ikke alle påstander er bekreftet. Flere av ungdommene som var med på reisene, uttrykker i dag sinne og sjokk over å ha blitt brukt som brikker i et etterretningsspill.
14 timer siden
Nye detaljer fra PSTs etterforskning kaster lys over hvordan en russisk spion ble avslørt i Norge. Mannen utga seg for å være brasiliansk gjesteforsker, men viste seg å være russisk etterretningsoffiser.
4 måneder siden
En artikkel i Wall Street Journal avslører at CIA tipset norsk etterretning om en russisk spion som opererte i Tromsø under falsk identitet som brasiliansk gjesteforsker. Spionen, Mikhail Mikusjin, ble pågrepet av PST i 2022 og var tilknyttet den russiske militære etterretningstjenesten GRU. Avsløringen var en del av en større CIA-ledet operasjon som avdekket flere russiske spioner globalt. Russland brukte Brasil som springbrett for å etablere falske identiteter for sine agenter. Mikusjin var blant de som ble utvekslet med Russland i en fangeutveksling.
8 timer siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gir innsyn i etterforskningen mot den spionsiktede gjesteforskeren Mikhail Mikusjin. Nye detaljer avslører hvordan PST mener de knyttet ham til russisk etterretning.
3 måneder siden
Russiske fiskefartøy opererer som spionskip i Finnmark, ifølge norske myndigheter. En kongelig resolusjon viser at fartøyene utgjør en risiko for nasjonal sikkerhet gjennom etterretningsvirksomhet. Fartøyene samler inn informasjon, kartlegger infrastruktur og kan forberede sabotasje. De kan også utnytte dårlig vær for å nærme seg kritisk infrastruktur. Eksperter mener dette er en del av Russlands totalforsvarsstrategi, der sivile fartøy kan brukes til militære formål. Selv om ikke alle russiske aktiviteter er en trussel, brukes de bevisst for å kartlegge Norges styrker og svakheter.
5 dager siden
Eksperter og PST advarer mot kinesiske nettverk som kan true norsk sikkerhet. Nettverkene er knyttet til det kinesiske Enhetsfrontdepartementet og opererer ofte skjult for å samle informasjon og fremme kommunistpartiets interesser. To kinesiske forretningsmenn har vært sentrale i å knytte kinesiske statlige selskaper til aktører i Kirkenes, men det er ikke funnet ulovligheter i deres virksomhet. PST innrømmer at de ikke har full oversikt over kinesiske mellommenn i Norge, som kan fungere som bindeledd for politisk og økonomisk påvirkning. Tidligere PST-leder og advokat Hedvig Moe påpeker at norsk lovverk ikke er tilpasset denne typen trusler, da mye av Kinas etterretning ikke er straffbar etter dagens regler. Regjeringen har igangsatt en sikkerhetsgjennomgang av Kirkenes havn, samtidig som lokalpolitikere får motstridende råd om kinesiske investeringer og samarbeid.
4 måneder siden
En norsk mann i 20-årene, tidligere sikkerhetsvakt ved USAs ambassade i Oslo, er siktet for spionasje. Han skal selv ha kontaktet Russlands og Irans ambassader, angivelig opprørt over USAs politikk i Gaza. Han har erkjent å ha delt informasjon, inkludert bilder, navn og adresser til ambassadeansatte, men nekter straffskyld. PST mener informasjonen, selv om den delvis var offentlig tilgjengelig, utgjør en hemmelighet og potensielt truer amerikanske sikkerhetsinteresser. Mannen skal ha fått løfter om økonomisk kompensasjon og oppholdt seg i Serbia i forbindelse med etterretningsvirksomheten. Han har forklart at han ønsket å trekke seg, men fryktet russisk etterretning.
27 dager siden
Etter avsløringer fra NRK og Danwatch om falske forsikringspapirer fra norske Ro Marine, har myndigheter i minst syv land reagert. Flere land, inkludert Liberia, har trukket tilbake godkjenningen av selskapet, og minst to skip har fått ordre om umiddelbar stans. Flaggstater som Barbados hevder de ble lurt av de forfalskede dokumentene. Danske myndigheter har også tatt affære og kontaktet norske myndigheter for å utveksle informasjon. Saken har ført til økt oppmerksomhet rundt kontrollen av skipstrafikk, spesielt knyttet til russisk oljetransport og NATOs skjerpede kontrolltiltak.
3 måneder siden
To nordkoreanske soldater tatt til fange i Ukraina har avslørt detaljer om russisk krigføring. Soldatene forteller at de har fått falske navn og dokumenter, og at de ikke var klar over at de skulle delta i en krig. De beskriver brutale forhold og manglende informasjon om konflikten. Ukraina hevder at Russland bruker nordkoreanske soldater for å forlenge krigen, og at de er en del av en gruppe autoritære stater som støtter Russland. Samtidig lærer de nordkoreanske soldatene av sine feil og tilpasser seg moderne krigføring. Det rapporteres også at noen soldater har sprengt seg selv for å unngå å bli tatt til fange.
4 måneder siden
Syrisk etterretning iverksatte en operasjon for å overvåke journalister i Europa etter avsløringer om ulovlig våpeneksport. Dokumenter funnet i Damaskus viser at regimet anså journalistisk arbeid som spionasje. Etterretningstjenesten anklaget journalister for å samarbeide med vestlige etterretningsbyråer. Assad-regimet er anklaget for å ha drept 181 journalister siden 2011, og for omfattende tortur og forsvinninger. Dokumentene avslører også et nettverk av internasjonale presseorganisasjoner som samarbeider med de syriske journalistene.
22 dager siden
Avsløringer i en britisk avis om funn av russiske sensorer nær Storbritannia har skapt bekymring for spionasje og potensiell sabotasje mot kritisk infrastruktur. Sensorene antas å være del av Russlands «gråsone-krigføring». Norske eksperter advarer om at Norge kan rammes av lignende undervannsoperasjoner, spesielt rettet mot energiinfrastruktur som gassrørledningen til Storbritannia. Funnene har ført til krav om økt overvåking, men PST ønsker ikke å kommentere konkrete trusler mot Norge.
26 dager siden
Nylig frigitte dokumenter om Kennedy-attentatet inneholder et brev fra Sergyj Czornonoh, en politisk flyktning fra Sovjetunionen. Han hevdet å ha informasjon om attentatet før det skjedde, og advarte amerikanske myndigheter i august 1963 om at Lee Harvey Oswald skulle drepe Kennedy. Czornonoh kontaktet både visekonsulen i Bulgaria og Secret Service i Washington D.C., men ble ignorert. I 1976 skrev han et brev til FBI der han redegjorde for sine advarsler og klaget over å ha blitt trakassert. Dokumentene reiser spørsmål om hvorfor informasjonen hans ikke ble tatt seriøst, og hvem de involverte egentlig var.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer i sine trusselvurderinger for 2025 om økt spionasje fra Russland og Kina på Svalbard. De mener at øygruppens militærstrategiske verdi har økt i takt med spenningen mellom Nato og Russland. Russland er sterkt til stede i Barentsburg og ønsker å hindre Nato i å bruke Svalbard militært, samtidig som de søker samarbeid med Kina og andre BRICS-land om forskning. PST påpeker at russiske etterretningstjenester anser nordområdene som særlig interessante, og at politikere og andre premissleverandører for norsk nordområdepolitikk er utsatte mål. Regjeringen har tidligere stoppet salg av eiendom på Svalbard for å redusere risikoen for trusler mot nasjonale sikkerhetsinteresser.
2 måneder siden
Et norskregistrert skip med helrussisk mannskap er innbrakt av politiet i Tromsø etter en rettsanmodning fra latviske myndigheter, mistenkt for skadeverk på en fiberkabel i Østersjøen. Eksperter ved Sjøkrigsskolen advarer mot sikkerhetsrisikoen ved å bruke russisk mannskap på norske skip, og mener det utgjør en trussel med tanke på etterretning og sabotasje. De hevder at russiske myndigheter aktivt forsøker å plassere russisk mannskap på norske skip. Flere partier har tidligere foreslått å stramme inn praksisen med å tillate russiske kapteiner på norske skip, men har møtt motstand fra regjeringspartiene. Rederinæringen på sin side peker på mangel på norske sjøfolk som en årsak til at de bruker russisk mannskap, men erkjenner at det er en komplisert situasjon. Det har den siste tiden vært flere hendelser der kabler har blitt skadet eller ødelagt i Østersjøen, noe som skaper uro og bekymring.