Arbeiderpartiet opplevde et betydelig fall i medlemstall i 2024, med et tap på over 5000 medlemmer. Partisekretær Kjersti Stenseng forklarer nedgangen med et krevende år preget av lave målinger og vanskelige saker. Partiet hadde sin største medlemsmasse i 1950, men har de siste 20 årene stabilisert seg rundt 50.
000 medlemmer. Arbeiderpartiet jobber nå for å snu trenden og mobilisere velgere før høstens stortingsvalg.
Av de andre partiene hadde SV en liten medlemsvekst, mens Rødt og MDG opplevde nedgang. Senterpartiet, KrF, Høyre og Frp har ikke offentliggjort sine medlemstall.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Arbeiderpartiets største lokallag, Nidaros, har mistet nesten 1000 medlemmer det siste året, noe som utgjør omtrent 20 prosent av Aps totale medlemsfall på 5090. Trond Giske, leder for Nidaros Sosialdemokratisk Forum, mener et landsmøtevedtak fra 2023 er årsaken til utmeldingene. Vedtaket sier at medlemmene skal representere området de er folkeregistrert i, noe som har ført til at medlemmer som var tilknyttet andre lokallag enn der de bor, har mistet innflytelse. Dette har ført til misnøye og utmeldinger. Aps medlemsantall er nå det laveste siden 1925, og partiet jobber med å snu trenden.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet opplever et betydelig fall på en fersk meningsmåling etter at Senterpartiet trakk seg fra regjeringen. Partiet går tilbake 2,1 prosentpoeng og ender på 18,4 prosent. Samtidig ser Senterpartiet en oppgang til 8,2 prosent. Valganalytiker Svein Tore Marthinsen mener Senterpartiets klare nei til EU-direktiver om strøm har mobilisert velgere. Arbeiderpartiet, ved energiminister Terje Aasland, erkjenner at de har en jobb å gjøre for å øke oppslutningen. De lanserer blant annet en fastpris på strøm til 40 øre. Valgforsker Jonas Stein påpeker at Aps resultat er innenfor feilmarginen, og at nye statsråder kan skape optimisme og flytte fokus fra strømpolitikken.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet har fått sitt laveste resultat noensinne i en ny meningsmåling fra Norstat, med kun 14,2 % oppslutning. Dette markerer en dramatisk nedgang fra 26,3 % ved forrige stortingsvalg. Statsminister Jonas Gahr Støre beskriver situasjonen som tung, men understreker at partiet vil jobbe for å snu trenden. Valgforsker Johannes Bergh mener målingen reflekterer misnøye med både Støre og regjeringsprosjektet. Samtidig sliter samarbeidspartner Senterpartiet med 3,8 %, mens Fremskrittspartiet opplever en kraftig vekst til 27,4 %. Målingen viser et klart borgerlig flertall med 106 mandater.
2 måneder siden
Industri- og Næringspartiet (INP) opplever intern uro og splittelse. En kartlegging viser at partiet har mistet nesten en femtedel av sine lokalpolitikere siden forrige valg. Valgforsker Bjarte Folkestad mener partiet ikke har klart å håndtere suksessen etter valget, noe som har ført til krangler om posisjoner og ledelse. I tillegg har partiet mistet rundt 5000 medlemmer det siste året. Tidligere INP-leder Joar Nesse beklager situasjonen overfor velgerne. Partileder Ann Jorun Hillersøy sier partiet jobber med å bygge en solid partistruktur og lar seg motivere av dårlige meningsmålinger.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet står overfor en dyp krise med en oppslutning på 18,9 % i VGs desembermåling, noe som likevel er en forbedring fra tidligere målinger på rundt 14 %. Partiet mister velgere til både Frp og Høyre, og interne konflikter skaper ytterligere utfordringer for statsminister Jonas Gahr Støre. Regjeringspartner Senterpartiet opplever også en kraftig tilbakegang, med kun 30 % av tidligere velgere som fortsatt støtter partiet. Samtidig har Frp stabilisert seg som landets største parti, med høy lojalitet blant sine velgere. Høyre, derimot, har hatt en svak nedgang gjennom året, men er fortsatt marginalt større enn Arbeiderpartiet.
2 måneder siden
Høyre opplever en dramatisk nedgang på meningsmålingene, og mister velgere til både Fremskrittspartiet og et revitalisert Arbeiderparti under Jonas Gahr Støre. Støres nylige regjeringsendringer har gitt Arbeiderpartiet et markant oppsving, mens Erna Solbergs tillit som statsminister er svekket. Det borgerlige flertallet er borte, og flere partier sliter med å holde seg over sperregrensen. Høyre står overfor store utfordringer med å finne tilbake til en tydelig profil og gjenvinne velgernes tillit før valget.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet sliter med rekordlav oppslutning på 16,8 prosent i en ny Norstat-måling, noe som har ført til debatt om partilederens fremtid. Jonas Gahr Støre er under press, og nestleder Tonje Brenna nevnes som et mulig alternativ. En meningsmåling blant Ap-velgere viser imidlertid at Støre har større støtte enn Brenna. Til tross for intern kritikk, har tidligere stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen startet et opprop for å beholde Støre som partileder, og mener han er den rette for partiet i en urolig tid. Samtidig markerer desember en tiårsjubileum for partiets beste måling i 2014.
4 måneder siden
Senterpartiet opplever en dramatisk nedgang på meningsmålingene, med oppslutning under sperregrensen. Dette skjer etter en periode med medgang under Trygve Slagsvold Vedums ledelse. Partiet har hatt flere gjennomslag i regjering, men sliter med å overbevise velgerne. Det er usikkert hvor lenge Vedum vil fortsette som partileder, og flere profilerte politikere er usikre på sin stortingsplass. Sandra Borch nevnes som en potensiell arvtaker, men det er uklart om hun ønsker å ta over ledelsen.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, har kunngjort at hun ikke stiller til gjenvalg ved landsmøtet i april etter ti år i stillingen. Hun avviser at avgjørelsen er knyttet til partiets svake meningsmålinger eller press fra partiet, og sier at hun tok beslutningen i løpet av sommeren. Stenseng mener det er på tide å slippe til nye krefter og ideer. Hennes periode som partisekretær har vært preget av metoo-saker, konflikter rundt Trond Giske, svake valgresultater, og en rekke statsrådsavganger. Stenseng understreker viktigheten av å lære av feil og jobbe for et samlet parti, og oppfordrer partifeller til å fokusere på politikk og saker.
5 dager siden
Kristelig Folkeparti (KrF) står overfor utfordringer før valgkampen, preget av økt konfliktnivå i verdipolitikken og et uklart fiendebilde. Partiet har blitt tydeligere på temaer som kjønn, seksualitet og familiepolitikk, men dette har skapt splittelse og gjort det vanskeligere å tiltrekke seg bredere velgergrupper. KrF har hatt en jevn nedgang i oppslutning og medlemsmasse over tid, og er i dag mer regionalt enn nasjonalt forankret. Den nye ledelsen under Dag Inge Ulstein forsøker å balansere mellom tydelig verdimønstring og å unngå å bli oppfattet som en kulturkrig. Familiepolitikken er sentral i partiets strategi for å utvide velgergrunnlaget, men det er usikkert om dette vil snu nedgangen. KrF må ta klare valg og stå samlet for å lykkes i valgkampen.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet oppnår 18,9 prosent på VGs desembermåling, noe som er deres dårligste resultat på 100 år. Målingen kommer etter flere katastrofale målinger den siste tiden, inkludert 14,2 prosent i en tidligere måling. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer at partiet må jobbe hardt for å bedre situasjonen, men står fast på at han vil fortsette som leder. Samtidig viser målingen et solid borgerlig flertall, med Frp som største parti på 23,9 prosent, etter å ha tiltrukket seg mange tidligere Høyre-velgere. Regjeringspartner Sp faller også til 5,3 prosent, mens regjeringspartiene samlet ville fått 46 mandater, en betydelig nedgang fra dagens 76.
4 måneder siden
Flere statsråder fra Senterpartiet, inkludert Emilie Enger Mehl, er i fare for å miste sine stortingsplasser grunnet fallende oppslutning i deres respektive valgkretser. I tillegg er flere profilerte Ap-politikere enten usikre eller har valgt å ikke stille til gjenvalg. Blant annet er flere av statsrådene i Arbeiderpartiet sikret plass på Stortinget, mens andre har valgt å ikke stille til gjenvalg. Fem statsråder stiller ikke til valg i 2025, og tre tidligere statsråder tapte kampvoteringer om plass på stortingslistene. Det er også flere profilerte politikere fra både Ap og Sp som gir seg på Stortinget.
2 måneder siden
Industri- og Næringspartiet (INP) opplever en betydelig tilbakegang etter en periode med rask vekst. En undersøkelse viser at partiet har mistet nesten en femtedel av sine lokalpolitikere, tilsvarende 44 representanter fordelt på 28 kommuner. Vestlandet er hardest rammet, men partiet sliter også i andre deler av landet. Valgforsker Bjarte Folkestad mener intern krangel om posisjoner og ledelse er en viktig årsak til nedgangen. De som har forlatt INP har gått til andre partier eller blitt uavhengige representanter.
4 måneder siden
Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet opplever fallende oppslutning på meningsmålingene, og partiet havner under sperregrensen i en måling. Vedum knytter dette til folks uro rundt privatøkonomi og støy rundt Arbeiderpartiet. Han uttrykker likevel tro på at Senterpartiet kan gjøre et godt valg neste høst og understreker partiets visjon om å utvikle hele Norge. Vedum kommenterer også regjeringsmakker Jonas Gahr Støres politiske krise og ser positivt på økonomiske prognoser for 2024, der lønningene forventes å stige mer enn kostnadene.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre ønsker å endre inntrykket av at Arbeiderpartiet er maktarrogante, og understreker viktigheten av å være et inviterende parti som søker løsninger på tvers av politiske skillelinjer. Han oppfordrer sine statsråder og stortingsrepresentanter til å være åpne for dialog med alle partier, også de politiske motstanderne. Etter en vanskelig periode med fallende meningsmålinger og regjeringsbrudd, opplever Ap nå en oppgang og har fått 1400 nye medlemmer. Støre fremhever at partiet vil bruke en tydelig stemme mot sine politiske motstandere, spesielt Frp, og tror folk verdsetter handlekraft i en urolig tid.