Arbeiderpartiets største lokallag, Nidaros, har mistet nesten 1000 medlemmer det siste året, noe som utgjør omtrent 20 prosent av Aps totale medlemsfall på 5090. Trond Giske, leder for Nidaros Sosialdemokratisk Forum, mener et landsmøtevedtak fra 2023 er årsaken til utmeldingene.
Vedtaket sier at medlemmene skal representere området de er folkeregistrert i, noe som har ført til at medlemmer som var tilknyttet andre lokallag enn der de bor, har mistet innflytelse. Dette har ført til misnøye og utmeldinger.
Aps medlemsantall er nå det laveste siden 1925, og partiet jobber med å snu trenden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Arbeiderpartiet opplevde et betydelig fall i medlemstall i 2024, med et tap på over 5000 medlemmer. Partisekretær Kjersti Stenseng forklarer nedgangen med et krevende år preget av lave målinger og vanskelige saker. Partiet hadde sin største medlemsmasse i 1950, men har de siste 20 årene stabilisert seg rundt 50.000 medlemmer. Arbeiderpartiet jobber nå for å snu trenden og mobilisere velgere før høstens stortingsvalg. Av de andre partiene hadde SV en liten medlemsvekst, mens Rødt og MDG opplevde nedgang. Senterpartiet, KrF, Høyre og Frp har ikke offentliggjort sine medlemstall.
2 måneder siden
Industri- og Næringspartiet (INP) opplever intern uro og splittelse. En kartlegging viser at partiet har mistet nesten en femtedel av sine lokalpolitikere siden forrige valg. Valgforsker Bjarte Folkestad mener partiet ikke har klart å håndtere suksessen etter valget, noe som har ført til krangler om posisjoner og ledelse. I tillegg har partiet mistet rundt 5000 medlemmer det siste året. Tidligere INP-leder Joar Nesse beklager situasjonen overfor velgerne. Partileder Ann Jorun Hillersøy sier partiet jobber med å bygge en solid partistruktur og lar seg motivere av dårlige meningsmålinger.
3 måneder siden
Det er stor misnøye med Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, på grunn av dårlige meningsmålinger. Flere sentrale partifolk ønsker å bytte ham ut. En valgkomité, som trolig ledes av LO-leder Peggy Hessen Følsvik, skal innstille på ny partiledelse frem mot landsmøtet. Støres skjebne avgjøres formelt i denne komiteen. Han har selv uttalt at han ønsker å fortsette som partileder. Samtidig går partisekretær Kjersti Stenseng av for å bidra til fornyelse i partiet. Flere fylkesledere har også signalisert at de ikke ønsker gjenvalg.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet opplever et betydelig fall på en fersk meningsmåling etter at Senterpartiet trakk seg fra regjeringen. Partiet går tilbake 2,1 prosentpoeng og ender på 18,4 prosent. Samtidig ser Senterpartiet en oppgang til 8,2 prosent. Valganalytiker Svein Tore Marthinsen mener Senterpartiets klare nei til EU-direktiver om strøm har mobilisert velgere. Arbeiderpartiet, ved energiminister Terje Aasland, erkjenner at de har en jobb å gjøre for å øke oppslutningen. De lanserer blant annet en fastpris på strøm til 40 øre. Valgforsker Jonas Stein påpeker at Aps resultat er innenfor feilmarginen, og at nye statsråder kan skape optimisme og flytte fokus fra strømpolitikken.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet sliter med rekordlav oppslutning på 16,8 prosent i en ny Norstat-måling, noe som har ført til debatt om partilederens fremtid. Jonas Gahr Støre er under press, og nestleder Tonje Brenna nevnes som et mulig alternativ. En meningsmåling blant Ap-velgere viser imidlertid at Støre har større støtte enn Brenna. Til tross for intern kritikk, har tidligere stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen startet et opprop for å beholde Støre som partileder, og mener han er den rette for partiet i en urolig tid. Samtidig markerer desember en tiårsjubileum for partiets beste måling i 2014.
3 måneder siden
Arbeiderpartiets oppslutning i Midt-Norge opplevde en kraftig nedgang etter en turbulent nominasjonsperiode. Oppslutningen falt fra nesten 30 prosent i november til 10 prosent i desember, samtidig som nominasjonskampen i Trøndelag var på sitt mest intense. Spesielt bråket rundt Trond Giskes kandidatur og interne konflikter i partiet antas å være hovedårsaken til velgerflukten. Flere kandidater trakk seg fra nominasjonslisten etter at Giske ble valgt, og det har vært mye intern uro og beskyldninger om brudd på god organisasjonskultur. Selv om partiet har hatt en liten fremgang i januar, er Midt-Norge fortsatt Arbeiderpartiets svakeste region.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet har fått sitt laveste resultat noensinne i en ny meningsmåling fra Norstat, med kun 14,2 % oppslutning. Dette markerer en dramatisk nedgang fra 26,3 % ved forrige stortingsvalg. Statsminister Jonas Gahr Støre beskriver situasjonen som tung, men understreker at partiet vil jobbe for å snu trenden. Valgforsker Johannes Bergh mener målingen reflekterer misnøye med både Støre og regjeringsprosjektet. Samtidig sliter samarbeidspartner Senterpartiet med 3,8 %, mens Fremskrittspartiet opplever en kraftig vekst til 27,4 %. Målingen viser et klart borgerlig flertall med 106 mandater.
2 måneder siden
Industri- og Næringspartiet (INP) opplever en betydelig tilbakegang etter en periode med rask vekst. En undersøkelse viser at partiet har mistet nesten en femtedel av sine lokalpolitikere, tilsvarende 44 representanter fordelt på 28 kommuner. Vestlandet er hardest rammet, men partiet sliter også i andre deler av landet. Valgforsker Bjarte Folkestad mener intern krangel om posisjoner og ledelse er en viktig årsak til nedgangen. De som har forlatt INP har gått til andre partier eller blitt uavhengige representanter.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet oppnår 18,9 prosent på VGs desembermåling, noe som er deres dårligste resultat på 100 år. Målingen kommer etter flere katastrofale målinger den siste tiden, inkludert 14,2 prosent i en tidligere måling. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer at partiet må jobbe hardt for å bedre situasjonen, men står fast på at han vil fortsette som leder. Samtidig viser målingen et solid borgerlig flertall, med Frp som største parti på 23,9 prosent, etter å ha tiltrukket seg mange tidligere Høyre-velgere. Regjeringspartner Sp faller også til 5,3 prosent, mens regjeringspartiene samlet ville fått 46 mandater, en betydelig nedgang fra dagens 76.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet opplever sin dårligste måling siden 2006, med en oppslutning på 16,7 prosent i VGs ferske måling. Frp er nå landets største parti med 24,5 prosent, tett fulgt av Høyre med 24 prosent. De to partiene har flertall på Stortinget med 90 mandater. Statsminister Jonas Gahr Støre erkjenner at målingen er dårlig, men understreker at det er et øyeblikksbilde og at partiet har høyere ambisjoner. Målingen viser at Ap sliter spesielt blant unge velgere, mens de har en viss oppslutning blant de over 60 år. Valgforsker Johannes Bergh mener målingen viser et reelt stemningsskifte mot høyresiden, og at det ser mørkt ut for den sittende regjeringen.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet står overfor en dyp krise med en oppslutning på 18,9 % i VGs desembermåling, noe som likevel er en forbedring fra tidligere målinger på rundt 14 %. Partiet mister velgere til både Frp og Høyre, og interne konflikter skaper ytterligere utfordringer for statsminister Jonas Gahr Støre. Regjeringspartner Senterpartiet opplever også en kraftig tilbakegang, med kun 30 % av tidligere velgere som fortsatt støtter partiet. Samtidig har Frp stabilisert seg som landets største parti, med høy lojalitet blant sine velgere. Høyre, derimot, har hatt en svak nedgang gjennom året, men er fortsatt marginalt større enn Arbeiderpartiet.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet (Ap) oppnår 18,9 prosent på VGs desembermåling, noe som gjør partiet til Norges tredje største. Dette er en svak forbedring fra tidligere målinger, men fortsatt langt under tidligere resultater. Statsminister Jonas Gahr Støre erkjenner at målingen er dårlig og lover forbedring. Senterpartiet (Sp) faller til 5,3 prosent, nær sitt bunnpunkt fra september. Samtidig viser målingen et solid borgerlig flertall med 94 mandater til Høyre, Frp, Venstre og KrF. Frp er Norges største parti med 23,9 prosent, mens Ap og Sp ville fått kun 46 mandater til sammen hvis det var valg i dag.
3 måneder siden
NRKs januarmåling viser at Arbeiderpartiet (Ap) klatrer over 20 prosent, etter en periode med lave målinger. Fremskrittspartiet (Frp) er fortsatt størst, men faller tilbake 4 prosentpoeng til 23,7 prosent. Høyre faller under 20 prosent for første gang på tre år, og er nå det tredje største partiet med 19,8 prosent. Målingen viser at dagens regjering ikke har flertall, selv med SV, mens Frp og Høyre har borgerlig flertall. Både Jonas Gahr Støre og Sylvi Listhaug anerkjenner at det er naturlig at det største partiet får statsministeren. Støre mener det er mulig for Ap å vinne valget, selv om partiet ligger langt under oppslutningen fra 2021.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets nestleder Tonje Brenna uttaler seg om partiets historisk lave oppslutning på 14,2 prosent og debatten rundt partileder Jonas Gahr Støres fremtid. Hun beskriver situasjonen som alvorlig, men understreker at det er partiets ansvar å gjenvinne tilliten fra velgerne. Brenna mener det er naturlig med diskusjoner om politikk og lederskap når partiet presterer dårlig, men har tro på at Arbeiderpartiet kan håndtere dette gjennom etablerte prosesser. Hun uttrykker støtte til Støres innsats og påpeker at alle i partiet tar situasjonen på alvor. Samtidig fremhever hun viktigheten av å fokusere på å forbedre partiets arbeid fremover.
2 måneder siden
Høyre opplever en dramatisk nedgang på meningsmålingene, og mister velgere til både Fremskrittspartiet og et revitalisert Arbeiderparti under Jonas Gahr Støre. Støres nylige regjeringsendringer har gitt Arbeiderpartiet et markant oppsving, mens Erna Solbergs tillit som statsminister er svekket. Det borgerlige flertallet er borte, og flere partier sliter med å holde seg over sperregrensen. Høyre står overfor store utfordringer med å finne tilbake til en tydelig profil og gjenvinne velgernes tillit før valget.